GUMENI ČUVAR

6 min read

PR / Broj 40 / Srpanj / 2011.

U čemu je tajna gumenog ronilačkog pojasa? Odgovor se krije u elastičnom svojstvu gume koja omogućava da olovnice ne klize preko odijela prilikom zarona u dubinu. To je od posebne važnosti, jer je s povećanjem dubine ljudsko tijelo izloženo hidrostatskom tlaku koji će uvjetovati smanjenje obujma trupa. Ako pojas nije elastičan okretat će se oko struka i kliziti prema prsima, a oni koji su to iskusili dobro znaju koliko je to frustrirajuće…

Napisao i snimio: Petar Prkić

Ljetno vrijeme, koje je prevrtljivo proljeće zamijenilo sunčanim i sparnim danima, kao da je probudilo bujicu podmorskog života. Ništa drugačije nije ni na kopnu koje je zasjalo u punom koloraturnom dekoru. Promjene su se osjetile i na intenzitetu ribolovnih aktivnosti koje tijekom ljeta dosežu svoj vrhunac.

O tome najbolje govori poveća gužva na moru, jer su i oni najzimogrozniji odlučili “odmrznuti” ribolovnu opremu i krenuti u susret ljetu. Na onim pravim poštama opet sve vrvi od brodica i ribolovaca svih vrsta. Što se tiče podvodnog ribolova, glavni znak nečijeg prisustva bit će signalne plutače koje jasno govore da na nekom terenu niste sami. Osim toga, uvijek vas lako može iznenaditi poneki podvodnjak koji će vam doplivati u susret i to baš iz smjera u kojem ste namjeravali krenuti. Upravo to sam ne tako davno i sam iskusio obilazivši podmorje nekih meni omiljenih ribolovnih pošta. Naravno, nisam bio najsretniji što sam ugledao nadolazeću konkurenciju, jer izdašnih pozicija je u posljednje vrijeme sve manje. Od toga tko mi prilazi mnogo mi je interesantnije bilo doznati što i koliko je misteriozni neznanac uspio uloviti. I dok sam pogledom pokušavao doprijeti do njegova pojasa sa niskom i na brzinu odmjeriti ulov za oko mi je zapeo sasvim interesantan detalj. Naime, neznanac je oko struka imao nekakav stari najlonski pojas kakav već dugi niz godina nisam imao prilike vidjeti. Dvojbe nije bilo – ili je riječ o početniku ili podvodnjaku starog kova. Ubrzo se pokazalo da je ova druga tvrdnja bila točnija, jer kada u moru susretnete ronioca s plastičnim perajama, najlonskim pojasom i Maresovim Medistenom u ruci znate da vrlo vjerojatno imate posla sa pripadnikom tzv. stare škole, a takvi se teško rješavaju navika i nerado prilagođavaju modernijim ronilačkim trendovima. Za njih je gumeni pojas, koji je u podvodnom ribolovu postao dio standardne opreme, još jedna od trendovskih novotarija za lakovjerne kupce. Naravno, prava istina je daleko je od toga. Upravo zbog toga, za sve one koji još uvijek nisu uvidjeli sve prednosti koje pruža dobar gumeni pojas, posvetit ćemo nekoliko redaka i o tom ronilačkom pomagalu.

Pozitivan uzgon

Prije detaljnije priče o ronilačkom pojasu podsjetimo se na trenutak nekih osnova ronjenja i same funkcije pojasa s olovnicama. Svima je dobro poznato da bi bez dodatnog opterećenja ronilac teško mogao savladati pozitivnu plovnost i zaroniti u dubinu. Naime, pojas s olovnicama služi za svladavanje sile uzgona neoprenskog odijela. Pri tome je princip vrlo jednostavan – deblje odijelo, znači veću plovnost i samim time više olova. Tu je još i volumen udahnutog zraka, ali i pozitivna plovnost samog tijela. Kad se sve to zbroji dobijete popriličan uzgon koji vas poput plutenog čepa drži prikovanog za površinu. Čak ni s vrhunskom tehnikom zarona ne bi tek tako uspjeli “probiti” prvih desetak metara dubine. Da bi se taj efekt neutralizirao i omogućio lakši zaron upravo služi pojas s olovnicama.

Elastična guma

Postoji nekoliko koncepcija ronilačkog pojasa. Osnovna razlika među njima je materijal od kojeg su napravljeni. Za pravilan odabir pri kupnji najvažnije je definirati želite lise baviti scuba ronjenjem ili podvodnim ribolovom. U ponudi su dvije vrste pojaseva – gumeni i njalonski. Ono na što je bitno obratiti pozornost je elastičnost. Iako postoje i elastični pojasevi izrađeni od sintetskih vlakana u podvodnom je ribolovu guma nezamjenjiva. Najlonske varijante pojasa prvenstveno su rezervirane za autonomno ronjenje. To znači da prevelikom razmišljanju baš i nema mjesta. Ukoliko ste podvodni ribolovac gumeni pojas je baš kao stvoren za vas. U čemu je tajna gumenog pojasa? Odgovor se krije u elastičnom svojstvu gume koja omogućava da olovnice ne klize preko odijela prilikom zarona u dubinu. To je od posebne važnosti jer je s povećanjem dubine ljudsko tijelo izloženo hidrostatskom tlaku koji će uvjetovati smanjenje obujma trupa. Ako pojas nije elastičan okretat će se oko struka i kliziti prema prsima, a oni koji su to iskusili dobro znaju koliko je to frustrirajuće. Da ne bi klizio moralo ga se pritegnuti u struku što je dodatno otežavalo nesmetano disanje. S druge strane gumeni pojas pratit će promjene obujma i ponašati se kao da je sastavni dio tijela, bez mogućnosti da će na velikoj dubini doslovce jurnuti prema prsnom košu. Osim toga, udobnost je znatno veća. Nema neugodnog opterećenja na donji dio leđa, jer se pojas lako da namjestiti preko kukova. Tako ćete u zimskom ribolovu na malim dubinama imati dovoljno mjesta i za drugi pojas, ponajprije radi boljeg rasporeda olovnica.

Jednostavne kopče

Kopča je na ronilačkom pojasu od iznimne je važnosti. Njome se regulira jačina stezanja pojasa. Pored toga mora funkcionirati besprijekorno kako bi se u slučaju opasnosti pojas brzo mogao odbaciti. Zbog toga je važno da kopča bude što jednostavnija i lako pristupačna. Osim po materijalu, pojasevi se razlikuju i po vrsti kopče kojom su opremljeni. Najčešće su to one na preklop izrađene od tvrde plastike ili nehrđajućeg čelika. Naravno, ona od inoksa je čvršća i manje osjetljivija na mehanička oštećenja, no ni onu od plastike nećete tako lako pohabati. Tu je još i tzv. marseillaise tip pojasa s klasičnom kopčom, kojeg zbog trajnosti i pouzdanosti preferiraju mnogi lovci.

Praktično pomagalo

Osim olovnica na pojas se lako da postaviti veliki broj praktičnih i važnih ronilačkih pomagala. Podvodnom će ribolovcu pojas poslužiti kao nosač za ronilački nož, nisku za ribu, olovo za odbacivanje ili dodatni mulinel. Na njega ide i prsten od inoksa na koji se pomoću karabina kvači zakonski propisana signalna plutača. Tako će konop koji povezuje ronioca i plutaču odlično poslužiti za podizanje odbačenog pojasa. Nedostatak gume je u njezinoj trajnosti. Osjetljivija je na mehanička oštećenja kao i na djelovanje soli i sunca. No na to se i ne morate pretjerano osvrtati jer će gumeni pojas izdržati nekoliko godina intenzivnog ronjenja bez većih problema. Uostalom njegova cijena i nije osobito velika da bi na njegovo održavanje nepotrebno trošili vrijeme. Za kraj još valja napomenuti da na gumeni pojas ne stavljate previše olova jer će se istegnuti pa ga ne ćete moći dobro stisnuti. Pripazite i na benzin kojeg u brodici uvijek ima, jer će kod gumenog pojasa natopljenog benzinom doći do deformacija njegove strukture i gubitka elastičnosti. Dotrajali pojas lako ćete prepoznati po raspuknutoj površini. Kako god bilo, na more je, pogotovo ako se radi o višednevnim izletima, najbolje ponijeti i rezervni pojas, koji vas može riješiti neugodnih iznenađenja.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana