PR / Broj 23 / Veljača / 2010.

Morski ribolov sa obale u ovo doba godine svodi se uglavnom na lignje, brancine i pokoju zalutalu oradu, no riba koja je u priobalju uvijek aktivna, a bliski je rođak mnogo cjenjenijoj škrpini, može vam pružiti uistinu odličnu zabavu…

Piše: Duško Tošić

Znanstveni naziv ove ribe je Scorpaena porcus, a narodnih naziva ima puno: bodeč, škarpun, škrpoć, škrpun, crna škarpina. Naraste do 35 centimetara dužine i teži do 900 g. Prosječna lovna težina mu je 10 dag. Iako sličan škrpini koja izraste puno veća (do 6 kg), samo će ga početnici i manje iskusni zamijeniti sa njom. Kad se bolje pogledaju primijete se i značajne razlike. Škrpoč je riba velike i široke glave, pune bodlji. Ima velika usta i izbuljene oči. Tijelo mu je kratko, zdepasto, zbijeno i robusno. Boja tijela mu varira od sivo-smeđe do tamno-smeđe, a kod nekih primjeraka je crvenkasto-smeđa. Trbuh mu je svjetliji, ružičaste boje. Po tijelu ima tamno-smeđe do crne mrlje. Osnovna razlika između škrpine i škrpoča koju prvu vidite je boja. Škrpina ima crvenkastu boju sa ružičastim nijansama. Ispod čeljusti škrpine nalaze se kožni privjesci, koje škrpun nema. Boja ovih riba varira ovisno o terenu na kojem žive. Dobro se kamuflira, pa ga je jako teško primijetiti kad leži na kamenu obraslom algama..

Stanište

Stanovnik je cijelog Jadrana, a najbogatija naselja su u srednjoj Dalmaciji i oko otoka. Živi na tvrdim obraslim dnima, sa puno kamenja i pukotina, koja mu služe kao sklonište i dobra su mu mjesta za zasjedu kad je u lovu. Izbjegava boćate vode i zaljeve. Nalazimo ga u nezagađenom moru, dalje od industrijskih postrojenja. Boravi na dubinama od 5-15 metara, a maksimalno ga se može naći na dubinama do 50 metara.

Ribolov

U zimskom kao i u ljetnom periodu zadržava se u priobalnom pojasu, obično na dnima prepunim grota. Sportski ribolovci ga love obično slučajno, dok čekaju neku drugu ribu. A može se loviti i varaličarenjem, točnije, jiganjem sa malim silikoncima na udicama sa olovnom glavom. Podvodni ribolovci ga također love. Za ciljani ribolov škrpoča na živu ješku koristi se najlon debljine od 0.30 mm ( iako je dovoljan i 0.20 mm). Sistem se složi tako da se na kraju stavi olovo od 20-tak grama, a na predvez se vežu udice br. 4-8, na pramama dužine 15 cm. Između prama neka je razmak od 20 cm.

Chris standing up holding his daughter Elva

Živa ješka

Ciljani lov na škrpuna lako je izvesti samo ako imate živu ješku, poput malih gavuna i inćuna, koje je lako uloviti uz rub tako da ih zagrabite podmetačem.

Može se koristiti i jedna udica na predvezu dužine 15 – 20 cm, montirana na sistem sa kliznim olovom. Nakon zabaca najlon mora biti zategnut, a ulovljenu ribu odmah izvlačimo da ne ode pod kamen, što najčešće znači gubitak cijelog pribora. Škrpoč nije izbirljiva riba, pa će zagristi lignju, sipu, dagnju, komadić srdele. Zagrist će i živu kozicu, ribicu i malog račića. On nije riba koja progoni plijen. Ako mu neoprezna ribica dođe u blizinu, eksplozivno se odlijepi od dna, proguta ju svojim velikim ustima i vrati se natrag, čekajući slijedeću priliku. Ako mu ponudite ješku koja nije živa, sa njom je puno oprezniji i neće ju odmah zagristi. Najprije se približi, zagleda se u nju, opet se udalji, pa se opet vrati. Na kraju, nakon nekoliko ovakvih isprobavanja ju proguta i bježi pod kamen ili u nekakvu pukotinu. To mu ne smijemo dopustiti jer ga je onda jako teško izvući i najčešće ostajemo bez ribe i udice. Prilikom izvlačenja, osjeća se samo povremeno koprcanje i težina. Idealna prezentacija za ciljani lov škrpuna u ovo doba je i miješanje kakvo se koristi kod ribolova smuđa. Jednostavno na sistem sa kliznim olovom i pramom sa udicom dužine tridesetak centimetara zakvačite gavuna, inčuna ili drugu malu ribicu i lepezasto pretražujete dno, kao da jigate sa varalicom. Samo su razmaci između jiganja nešto dulji, jer ostavljate vremena da ribica koja je zalelujala iznad dna (kad ste povukli9, ponovo padne na dno.

Varalicom na škrpoča

Iako smo o ovoj tehnici pisali prošle zime, prošli smo mjesec opet posjetili Rovinj i nauživali se ribolova škarpoča varalicom. Tehnika je vrlo jednostavna. Treba izabrati silikonce kričavih boja, dužine do 5 centimetara, sa jačom vibracijom repa (poput ovih na slici) i staviti ih na olovne glave, težine od pet do dvadeset grama. Olovna glava se bira ovisno o dubini mora i debljini špage koju koristite, a mora biti dovoljno velika da pri tonjenju pokrene rep varalice. Znači, kad štapom jignete ili rolom povučete silikonac, te ga pustite da tone, promatrajući vrh štapa u očekivanju griza, olovna jig glava mora dovoljno brzo „povući“ silikonac prema dnu da mu rep proradi. Najbolje je neki teren pretraživati sa barem dvadesetak uzastopnih bacanja po istoj „špuri“. To naime potakne svakog škrpoča u blizini da se približi varalici i bude spreman za napad. Kad na jednom mjestu ulovite prvoga, ne odustajte, često ih na određenom terenu zna biti i desetak. Ako prilikom povlačenja osjetite udarac po varalici na koji ste kontrirali ali ga niste zakvačili, onda obvezno zabacite i prođite varalicom po istom mjestu. Slijedeći prolaz će škrpoč varalicu sigurno bolje naciljati. Isto tako, ako osjetite lagani udarac po varalici, a niste kontrirali jer niste bili sigurni u griz, onda varalicu pokušavajte po dnu voditi sitnim poskakivanjem. Škrpoč obično padne na ovu prezentaciju toliko – da varalicu cijelu proguta.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kad ribu izvučete vani – OPREZ! Na leđnoj peraji i škržnim poklopcima škrpoč ima otrovne bodlje čiji je ubod bolan. Bol nije jaka, kao kod pauka, ali je jača nego kod uboda škrpine. Ako se dogodi da vas ubode škrpoč, terapija je ista kao i kod uboda pauka. Otrov je termolabilan i razgrađuje se na povišenim temperaturama (45-60 °C). Ubodeno mjesto potapajte do 60 minuta u toploj vodi. Najbolje mu je sa škarama odrezati leđnu peraju i bodlje na škrgama, da se vaša bolja polovica ne bi ozlijedila prilikom čišćenja i zamrzila ribe i ribolov.

Odličan je u brudetu i spremljen na lešo, sa par kapi maslinovog ulja.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana