Tereni za lov lignji

6 min read

PR / Broj 33 / Prosinac / 2010.

Vrijeme svjetljenja i lova lignji na feral polako prestaje ustupajući mjesto panuli. No ako ne znate gdje ih potražiti rezultati će biti mršavi

Piše: Marin Hlobik

Ah taj lignjolov, iz nekog čudnog razloga ova vrsta ribolova privlači sve ribolovce , jednako stare i mlade, muškarce i žene. Znam ribolovce koji ne prakticiraju niti jednu drugu tehniku ribolova osim lignjolova. Kada je sezona lignjolova u punom jeku i love se pod feralom na dobrim mjestima za ribolov bude i nekoliko desetaka barki, tako da gledajući sa obale imamo dojam da je u noći na moru niknuo mali grad sa svim tim upaljenim feralima. Ipak u ovo doba godine je situacija nešto drugačijia čemu je razlog velika hladnoča koja se uvlači pod nokte na prstima ruku, a još ukoliko zapuše bura dobiva se osječaj da vas hladan zrak doslovno propuše. Zbog hladnoće na more ne izlazi velik broj ribolovaca, a ni ulovi nisu onakvi kao prije mjesec i po, dva. U biti se ne lovi se onoliki broj liganja no sada su lignje u pravilu veće i redovito se ulovi i koja lignja preko jednog kilograma težine. No za dobre ulove moramo prilagoditi tehniku i potražiti lignju na nekim drugim terenima. Baš tereni za lignjolov u ovo hladno prosinačko vrijeme su tema ovoga teksta, a malo ću opisati i tehnike lova.

Ribolov iz plovila

Prvo moram napomenuti da lignjolov pod feralom više ne daje neke rezultate, a i noći su veoma hladne stoga je moja peporuka da feral lijepo pospremimo i neka čeka drugu godinu to jest neka bolja (čitaj toplija) vremena. Zora i sumrak su i dalje magično vrijme za lignjolov i u tim periodima dana najizdašnija tehnika za lignjolov je panula. Naravno ukoliko na noćnom nebu ima mjesečine lignjolov se može produžiti u noć sa odličnim rezultatima no o vama ovisi koliko čete ostati na moru. Naime radi hladnoće cijelonoćno panulanje nije moguće izdržati. Ukoliko lovimo panulom, u ovom hladnom periodu lignje je najbolje potražiti na pličim terenima do 4-5 metara dubine gdje prevladava mješovito i tvrdo kamenito dno jer suprotno mišljenju da se lignje mrijeste u prolječe siguran sam da se lignje mrijeste više puta u toku zime ili to razne generacije lignji obavljaju kako im sazriju gonade. Naime u ovom sam periodu često nailazio na lignjine grozdove (jaja). Baš zbog toga lignja sada zalazi na kamenita dna u potrazi za rupama u koja će položiti jaja, i isto tako se hrani ribama koje obitavaju uz kamen.

Svakako lignje treba potražiti oko otoka, manjih otočića ili hridi, a nezaobilazan dio su punte u koje udara struja zbog hrane koju donosi ribama, a koje su pak hrana lignjama. Ukoliko puše hladan vjetar poput bure ili tramontane lignje treba potražiti u uvalama zasklonjenim od vjetra. Na takvim mjestima vjetar ne hladi površinu mora i ribe se skrivaju od hladnoće. Tu se najčešće zadržavaju iglice, ciplići, gavuni i bukve što za lignje predstavlja pravi švedski stol. Kako se radi o ribljim vrstama koje nisu vezane za dno nije od neke važnosti koje je vrste dno. Naravno kao i u svkom drugom ribolovu iz plovila od velike pomoči če nam biti sonar pogotovo ukoliko lovimo na terenu kojeg ne poznajemo najbolje. Osobno sam se toliko navikao na ovo malo elektroničko pomagalo da se na moru bez sonara osjećam poput slijepca. A još ukoliko imate GPS ribolov je olakšan potpuno jer si točno možete zabilježiti poziciju na kojoj ste lovili i uvijek se točno vračati na istu. Još jedna velika prednost kod GPS-a je ta što uvijek zacrtava trag kojim se plovilo kreće i ukoliko ulovite lignju, vratite se po zacrtanom tragu jer lignja nikad nije sama.

Rekao sam da lignjolov pod feralom u ovo doba godine više ne daje neke rezultate ali se zato u ovo vrijeme loveči na brakovima lignja može loviti preko cijelog dana sa fenomenalnim rezultatima. U ovo doba menule se okupljaju u velika jata i naravno gdje su menule tu su i lignje. Ribolov se mora odvijati od dvadeset pa sve do četrdeset metara dubine jer je na ovim dubinama voda najtoplija (to je mnogo važnije ribama nego lignjama). Naravno i ovdje nam je od velike pomoći sonar koji nam otkriva konfiguraciju dna i jata riba kojima se lignja hrani. Najbolje je potražiti blago položene brakove ili šeke, a hot spotovi su takozvane lokve ili puje. Radi se naime o bazenima (rupama) u pijesku ili šljunku u kojima raste posidonija ili neka druga alga. Ne znam zašto ali ovdje se lignje uvijek zadržavaju što su mi znali potvrditi i ronioci, stoga ukoliko nađete ovakvu poziciju na sonaru ulov je zagarantiran. Još ču napomenuti da su lignje izrazito aktivne za oblačnih dana kada je ,,meko,, vrijeme. Može se loviti sistemom sa olovom i dvije skosavice ili peškafondom i jednom skosavicom dok pravi majstori lignjolovci love samo sa peškafondom. Moram priznati da u zadnje vrijeme dosta lovim peškafondom jer sam se uvjerio se u lovnost ovog tradicionalnog alata stoga bih ga preporučio i ostalim ribolovcima koji još nisu lovili njime da probaju.

Lošinjski peškafondo ,,Reful” Mali Lošinj

Kao što sam rekao i ja sam počeo loviti peškafondom, a do ovog izuzetno lovnog peškafonda sam došao sasvim slučajno kada sam nedavno bio na ribolovnom izletu na otoku Unije u Kvarneru. U tom malom raju dojmili su me se domaći ljudi koji ne skrivaju ništa od furešta nego uvijek imaju koji dobar savjet za kvalitetan ribolov. Ribolovac koji nam je najviše pomogao savjetima, šjor Pino majstor lignjolovac je proizvođač ovih peškafonda i poklonio mi je dva peškafonda koja su najbolje radila tih dana. I zbilja lijepo sam se nalovio lignji, a i sama izrada peškafonda je besprijekorna. Po povratku u Rovinj na domače pošte ovi su peškafondi dokazali svoju lovnost. Šjor Pino, punim imenom Josip Rerečić rodom sa Unija danas živi na Malom lošinju, a lignjolovom se bavi četrdesetak godina i svo je svoje znanje i iskustvo upotrijebio u proizvodnji ovih peškafonda. Peškafondi se proizvode u različitim težinama i deset dekora.

Ukoliko ste zainteresirani za ove iznimne peškafonde pošaljite upit na email : [email protected] ili zovite telefonom na broj 098/259082

Ribolov sa obale

Kod ribolova sa obale se ništa bitno ne mjenja, lignje i dalje prilaze obali u lukama i lučicama pogotovo onih čiji su molovi osvjetljeni te se može loviti i noću, ipak na obali hladnoče nisu toliko strašne kao kada se nalazimo na barci negdje na moru. Lovi se u zoru sumrak sa odličnim rezultatima no u ovom periodu godine lignje se mogu loviti i danju kao što je slučaj sa barke i odlični su ulovi za oblačnih dana. Jedno od mojih omiljenih mjesta za kasnozimski lignjolov je stjenjak na kojem je prosječna dubina od tri do četiri metra. Iako se nekima ovo čini plitko i riskantno za skosavice, ovakav je teren hot spot za lignjolov sa obale, a i znate kako kažu – tko riskira, profitira.

To bilo sve , sada se toplo obucite i pravac na more jer sad je šansa da ulovite svoju lignju kapitalku.

Štap Trabucco Squid Jig me oduševio u lignjolovu ove jeseni. Iako je izrađen od punog fiberglasa izuzetno je dobro balansiran, a vrh mu je savršeno osjetljiv. Vrlo često ga samo ostavim na boku barke i dok skosam iz ruke jednom rukom – Trabucco sam lovi. Promatram savitljivu špicu dok valovi ljuljaju brod i podižu i spuštaju skosavice. Kad lignja primi to se odmah vidi na špici.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana