TEST: Fast Inchiku 2

7 min read

PRM / Broj 10 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2015.

Ovdje mekan, paraboličan štap kakav je Fast Inchiku 2 dolazi na svoje i divno amortizira šampjera u delikatnom izvlačenju kakvo je nužno ako ga želim zadržati…

Piše: Milan Maleš

Još početkom ljeta došao mi je pod ruku novi Okumin štap „Fast Inchiku 2“, ali zahuktana turistička sezona razbila je svaku iluziju da ću ga krstiti do kraja ljeta. Vjeran svojim „Big Squid“ štapovima također od Okume nerado mijenjam i isprobavam nove proizvode, ali odlučio sam mu dati šansu. Svaki štap koji uzmem u ruke svjesno ili podsvjesno uvijek uspoređujem s njima, ne mogu si pomoći. Vadim tako Fast Inchiku 2 iz futrole, sastavljam ga i studiram karakteristike te upijam prve dojmove. Sa svojih 2.14 m nešto je duži od već spomenutih štapova kojima inače lovim. Dvodijelni (spoj na kraju drške), vodilice relativno jednoliko raspoređene duž blanka što upućuje na paraboličnu akciju. Deklarirana gramaža 60 -150 g odgovara varalicama koje imam u kutiji. Na prvi pogled mi se sviđa. Jedina bojazan kako ću ga smjestiti u kabinu brzo se rasplinula jer sklopljen stane uspravno u svaku kabinu koja ima stajaću visinu. Montiram rolu i ostavljam ga na stalku u konobi da skupa sa mnom čeka kraj ljeta i turističke ludnice.

Deveti mjesec – prvi test. S obzirom da turistička sezona još traje nema šanse da ugrabim čist i neometan ribolov, jedino usput i u nekoj kombinaciji. Ako nisu gosti onda su prijatelji, nagovorili su me da ih vozim na kupanje, a ja u glavi kombiniram kao Nick Praskaton; njih ostavim na plaži pa produžim vani na brak malo spustiti varalicu, a onda ih skupim u povratku kad zapadne sunce. To bi moglo funkcionirati. Iskrcavam ih na jednoj od osamljenih plaža, dogovaramo povratak i ja se pozdravljam. Prijateljica odzdravlja – „Vidimo se kasnije i sretno u ribolovu!“ – Neee!!! Nikad poželjeti sreću ribolovcu! To je inače dovoljan razlog da otkažem akciju i ostanem s njima na kupanju, ali s obzirom da mi je ovo prva prilika za kakav-takav ribolov u zadnjih par mjeseci ipak nastavljam po planu, a plan je probati na stotinjak metara gdje se znao desiti pagar i zubatac krunaš. Ipak sam realan i ne očekujem ništa više od malih krunaša do jednog kila, ali i to je dosta da se isproba štap. Dolazim na poziciju, vadim štap iz kabine i sastavljam ga. Stavljam varalicu od cca. 110 g i puštam ju u modri bezdan.

Dubina je malo preko sto metara. Prvi put lovim štapom dužim od dva metra i već prilikom tonjenja varalice primjećujem jednu dobru stranu – duži štap drži strunu dalje od broda što je zgodno pogotovo ako se kao ovdje lovi bez sidrenja i treba se ponekad prebacivati s lijeve na desnu stranu broda i obratno. Uživam u toj neočekivanoj pogodnosti, a varalica konačno pada na dno. Ajmo sad vidjeti kakav je za prezentaciju. Tu sam se malo iznenadio jer je Fast Inchiku 2 zapravo „spor“ štap. Izrazito parabolične akcije savija se cijelom dužinom i dosta amortizira kretnje. Doduše, stavio sam svoju kabura inchiku fuziju koja je zdepasta pa pravi priličan otpor i poslao ju preko sto metara dubine, što su recimo najteži uvjeti za prezentaciju kojima štap ovdje mogu podvrgnuti. U ovim uvjetima moram reći da mu nije lako izvoditi bilo kakve hitrije skokove varalicom već samo polagane kretnje. Podignem ju par metara i spustim, tako par puta i već osjetim griz! Pokušam kontrirati ali ga fulam. Odmah puštam da varalica padne i krenem ponovo podizati. Opet griz! Opet ga fulam! Nisu neki siloviti ugrizi, vjerojatno mali krunaši kako sam i očekivao. Pustim ju po treći put na dno i čim sam krenuo dizati novi napad. Ovaj put ga uspijevam zakvačiti i krećem s izvlačenjem. Nije velika riba, ne izvlači strunu iz role ali štap se savija i stvarno je gušt. Dignem ga desetak metara i tada mi ispadne s udice. Sve u dvadeset sekundi, tri griza tri-nula za njih. Nije ni čudo kad ti netko poželi sreću na odlasku!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Šalu na stranu, čini mi se da s ovom varalicom na ovoj dubini jednostavno fali snage (krutosti ako hoćete) u srednjem dijelu štapa da se izvede efikasna pravovremena kontra i zakvači riba. Fast Inchiku je u ovoj situaciji naprosto prespor. Lijepo je što je on paraboličan i što se savija u izvlačenju, to su užici borbe, ali u trenutku griza bi dobro došlo malo „kičme“. Još tri, pet, ne znam ni ja koliko prolazaka preko te pozicije i okolo, ali ništa. Pošto sam bio limitiran vremenski jer moram pokupiti prijatelje s plaže, a očito sam ureknut, pospremam opremu i palim pilu. Prvi test – neuspjeh.

Što je u jednim uvjetima mana u drugim uvjetima može biti vrlina, a ja već znam gdje bi mekoća i paraboličnost štapa mogla pokazati svoju dobru stranu – u lovu šampjera. Prolazi nekoliko tjedana dok mi turizam ne dozvoljava ponovni izlazak u ribolov, i to ne popodnevni kako običavam raditi, nego jutarnji, što uradim možda par puta godišnje. Drugi test. Bonaca pod jugom nakon nekoliko dana jake majšto-tramuntane, takva prilika se ne propušta makar trebalo ustati rano. Budilica je navijena u 06.00 ali budim se prirodno u 05.58. Idemo. Nadao sam se biti sam na braku i loviti u miru. Stižem na poziciju oko 07.30 da bih ugledao nekoliko sinjala i brod kako upravo diže parangal. Ima li uopće smisla bacati između mreža iza netom dignutog parangala? Ako je nešto i bilo dolje vjerojatno je ovaj ribar upravo pokupio. Međutim, ne bi bilo prvi put da varalica ubode ono što ni mreža ni parangal nisu uspjeli. Ovaj put stavljam inchiku od pola jiga težine cca. 90 g. Dubina je 50-60 m. Varalica ubrzo pada i krećem s prezentacijom. U ovim uvjetima potpuno drugačija slika – štap s lakoćom izvodi sve pokrete koje želim. Vrzmam se tu nepunih pola sata kad primijetim ispravljen vrh štapa i labavu strunu… odmah kontra i štap se puni! Tipičan griz šampjera visoko od dna, zapravo nije to ni griz nego je zaustavio varalicu i ostao u mjestu. Otpuštam kočnicu kako on kreće u svoj prvi i jedini pravi juriš, a kad se smiruje krećem s izvlačenjem. Ovdje mekan paraboličan štap kakav je Fast Inchiku 2 dolazi na svoje i divno amortizira šampjera u delikatnom izvlačenju kakvo je nužno ako ga želim zadržati. Osjećam da nije golem, ali izvlačim s najvećom pažnjom do površine gdje ga grabim špurtilom. Ravno kilo. Sjajno! Nastavljam gdje sam stao jer je ovaj dan, za razliku od prvog testa, očito počeo dobro. Nije prošlo dugo i opet griz. Ovaj ga je odvalio muški i zaletio se prema dolje. Juriša, nosi strunu. Nakon što se ispuhao krećem ja u protuofenzivu, ali jedva ga čupam. Mora biti jači od prvoga. Metar po metar, polako, oteglo se izvlačenje, ali tko čeka dočeka i na površinu izbija još jedan prekrasan anđeo dubina. Ovog hvatam rukom za otvorena usta i ubacujem u brod. Tako se to radi! Još jednom varalica kupi što su mreža i parangal propustili pokupiti. Dok tučem fotke kurent me odnosi daleko od poprišta. Nema ni smisla više se vraćati, posao je odrađen. Uspjeh. Palim pilu i odlazim kući.

Kroz ova dva ribolova dobio sam dosta dobru sliku o Okuminom štapu Fast Inchiku 2. To je mekan paraboličan štap kakve u suštini volim. Dužina je prikladna za manipulaciju strunom u smislu držanja dalje od broda i prebacivanja s jedne strane broda na drugu okolo motora, itd. Unatoč deklariranoj gramaži 60-150 g ipak je malo previše mekan za varalice iznad 100 g i dubine od stotinjak metara. Idealni radni uvjeti su mu dubine do šezdesetak metara i varalice do 100 g po mogućnosti izdužene forme (inchiku). Mekoća je sjajna za amortiziranje delikatnih riba poput šampjera. Sve u svemu, ovaj je štap vrlo upotrebljiv za one ribolovce koji pretežno love na terenima do šezdesetak metara, pogotovo ako uzmemo u obzir njegovu vrlo prihvatljivu cijenu u odnosu na štapove iste namjene.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana