UL fishing- instant morska zabava!

5 min read

PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Žene ribolovaca kroz godinu provedu puno vikenda i slobodnih dana bez svojih muževa. Upravo iz tog razloga ne forsiram ribolov za vrijeme godišnjeg odmora. Ajde da bar tih desetak dana na moru ne gnjavim sa ribolovom i budem dobar muž! Ipak, sama pomisao na deset dana sa puno slobodnog vremena kraj vode u kojoj ima ribe bez zabacivanja je pomalo zastrašujuća! UL (Ultra light) oprema je rješenje za ovakve situacije. Sa minimalno pribora i bez ikakve pripreme, moguće je odšetati u sumrak na obližnji mol i doživjeti sat-dva vrhunske zabave i opet stići na obiteljsku večeru!

Tekst i foto: Dalien

Sve što vam treba je štap sa rolom i jedna kutija pribora sa nešto jig glava, udica i par paketića mamaca. O UL priboru je već bilo riječi i što se samog štapa i role tiče nije potrebno ništa posebno. Ja sam ponio prastari teleskopski štap od tri metra koji je jako kratak u transportu, a odlično baca lagane mamce zbog spore akcije. Duži štap sporije akcije definitivno dalje baca lagane mamce i to je ponekad prilično bitno. Koristio sam upredenicu promjera 0,10 mm sa 1,5-2 metra fluorokarbonskog predveza 0,16 mm. Upredenica zbog bolje detekcije griza na jig, a flourokarbon zbog nevidljivosti.

Berkley Gulp

Po meni je jedini pravi UL ribolov onaj sa gumicama, jer je njima je moguće ostvariti čitav niz prezentacija od površine pa sve do dna. Moguće ih je na licu mjesta modificirati kako bi što bolje imitirali trenutnu hranu i mogu se loviti i ribe koje nisu po prirodi grabežljive.

Kod UL ribolova je mekoća gume najbitnija osobina mamca. Sitne (ili bilo koje druge) ribe će zainteresirano prići mamcu i ukoliko je dovoljno mekan one jednostavno neće primjetiti da ono što pokušavaju pojesti nije prava hrana. Žvakati će ga dok ne otrgnu komad ili ga potpuno ne pojedu!

Berkley je sa svojom linijom Gulp mamaca otišao korak dalje. Osim nevjerovatno realističnih imitacija prirodne hrane kao što su crvi, ličinke, nimfe, rakovi i slično, svaki mamac je u vrećici tretitran njihovim specijalnim „saftom“. On mamcu daje miris, okus i održava ga mekanim. Uz mamac idealnog mirisa, izgleda i teksture, njihov logo: „Outfishes live bait“ (lovi bolje od prirodnog mamca) dobiva potpuno novi smisao. Na kraju ribolova obavezno, ali čak i za vrijeme ribolova je potrebno zatvarati pakiranje mamaca patent zatvaračem, jer se na suhom svi Gulp mamaci stvrdnjavaju. Znači moraju biti u „saftu“ kako bi ostali lovni. Važno je napomenuti da im je baza kukuruzni škrob i da su ribama potpuno probavljivi (dakle nisu od meke plastike).

Ja sam koristio dva prokušana mamca koji se odlično daju modificirati, a to su FRY(mlađ) od 5 cm i SANDWORM (morski crv) od 10 cm koji se da lijepo oblikovati u male komadiće veličine običnog crva.

Jig glav(ic)a ili drop shot

..su dvije osnovne montaže kojima sam lovio. Na jig glavu odlivenu na udici br 6 ili 8 sa 1-2,5 grama olova sam prezentirao uglavnom Fry-ja za agresivnije ribe koje ajmo reći love svoj plijen. Pirke, ušate, šarune…nema što neće pojesti Fry-ja u moru! Jig glava mi je bila odlična montaža i za mamce koje sam puzao po dnu, kao veće komade Sandworma ili neke imitacije rakova (da, pokušao sam „našpinati“ oradu!). Osim puzanja po dnu i klasičnog jiganja, odličan je i za brzo skakutanje po površini ili uz samu povšinu, što je jedna od top morskih prezentacija u bistroj morskoj vodi. Dakle FRY na maloj jig glavi odličan je za – sve!

Dok na klasični jig koji imitira ribicu može biti perioda bez griza, na drop shot je akcija konstantna i bez prestanka.

1-2 cm dugačak komad Sandworma je valjda najdalje (ili najbliže) koliko varaličarenje može sličiti ribolovu na prirodni mamac. Gotovo da ne postoji riba koja neće probati staviti takav slastan komadić u usta. To je ribolov kao na tunjicu i komad neke školjke ili drugog prirodnog mamca. Kako bi ulovio većinu riba koje su mi grizle, jedno vrijeme sam lovio na udicu kristalku br. 18! Odličan je za plasiranje u obalne škarpe, gdje se nikad ne zna što će zgrabiti mamac, a često mi se dešavalo da agresivni škarpoči, glavoči i ne znam kakve sve beštije u propadanju napaju olovo, a ne mamac!

Nema što ne grize

U moru gotovo da nema ribe koja neće barem iz znatiželje zagristi mali mamac koji se nervozno odiže od dna. U jednom danu možemo uhvatiti i desetak različitih vrsta riba. Istina je da se u pravilu love sitne ribe, ali svakako čar daje ta neizvjesnost koja je riba trenutno na udici. Nikad nije isključena niti mogućnost da vaš mamac zgrabi i kakva ozbiljnija riba poput brancina, a morska riba već od 20-30 dkg na UL pribor može priuštiti odličan dril.

Nevjerojatno je koliko su te morske ribe agresivne, pa čak i one najmanje imaju zube i jak stisak čeljusti! Za par sati ribolova ćete bez problema ostati bez par desetaka „varalica“, jer će ih te sitne ribe jednostavno – pojesti! Pauk je jedna od riba koje jako vole UL mamace uz dno, pa jako pazite na njihove bodlje i imajte uz sebe duže peanke ili kliješta kako bi ih skidali sa udice. UL ribolov na moru je toliko zabavan i dinamičan pa bez problema možete povesti i svoje petogodišnje dijete u ribolov i neće mu biti dosadno! Uživajte u zasluženom odmoru!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana