Priprema i tretiranje ješke

11 min read

PRM / Broj 13 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2016.

Tekst: Ivan Galzina
Foto: Ivan Galzina

Dragi natjecatelji i sportski ribolovci, pred nama je još jedno izdanje Praktičnog ribolova more u kojemu nastavljamo temu o natjecateljskom ribolovu. Dosad sam vam napisao dosta toga o izradi predveza, odabiru olova, prilagodbi predveza te mnogim drugim tehničkim pojedinostima. U ovom broju pisat ću nešto o ješki i to isključivo onoj koja se koristi na natjecanjima. Bilo da se radi o privatnom ili natjecateljskom ribolovu, ovi savjeti oko pripreme i tretiranje ješke uvijek će dobro doći da ponudite ribi najbolju moguću ješku, a samim time i ostvarite što bolji ulov. Bilo da se radi o natjecanjima nižeg ili viših rangova u 99% slučajeva odabir ješke na natjecanjima su dagnja i lignja. Uz njih naravno postoji i treća vrsta ješke koja se dodijeli, a ovisi o organizatoru ili samom rangu natjecanja. Uz već dobro nam poznatu dagnju i lignju često dobijemo srdelu, crve “koreano” ili polovicu velikog crva, što je praksa na državnim prvenstvima. Postoji više razloga zašto se najčešće koristi dagnja i lignja. Prvi je svakako njihova dostupnost, a drugi njihova kvaliteta, odnosno iskoristivost u lovu sitnije ribe na natjecanjima. Možemo slobodno reći da su dagnja i lignja karakteristične kao tamna i svijetla vrsta ješke te da svakako kao takve imaju svoju primjenu i funkciju te načinom tretiranja i primjene u pravom trenutku možemo izvući maksimum kako bismo privukli ribu. Samo tretiranje i pripremu ovih dviju ješki pogledajte i pročitajte u nastavku.

Dagnja – nezaobilazna ješka u svakom ribolovu

Dagnja je svakako jedna od najdostupnijih ješki u ribolovu i gotovo da ju svatko može vrlo lako pribaviti i koristiti kao ješku. Dagnja se najčešće pronalazi u lučicama uhvaćena na raznim konopima i lancima od brodova ili naravno uz sam kraj uhvaćena za obalu pa ju se grabljama ili ponekad rukom vrlo lako može izvaditi.

Meni osobno dagnja je jedna od dražih ješki bilo da se radi o natjecateljskom ili privatnom ribolovu. Nezamislivo mi je uputiti se na more bez nje. Dagnja je vrsta ješke s kojom ćete uloviti gotovo sve vrste riba bez da se čudite zašto je baš ona zagrizla jer je jednostavno neodoljiva velikoj većini riba. Ono što odlikuje dagnju je svakako njena mekoća, miris, okus i boja, uz naravno svoj oklop koji ju štiti od velike većine riba, ali ne i orada koje su pravi mali strojevi za njeno uništenje. Koliko je dagnja omiljena ješka oradi govori i podatak da uzgajivači muku muče sa očuvanjem daganja zbog nasrtljivih orada koje ih nerijetko samo preko noći pojedu na tone i naprave ogromnu štetu uzgajivačima. Ako ste se ikad našli na uzgajalištima u svibnju možete doslovno čuti kako orade melju dagnje s konopa kao da su čips. U natjecateljskom smislu dagnja završava na regionalnim natjecanjima i gotovo da je prava rijetkost dobiti ju na svjetskim prvenstvima ukoliko se ne lovi kod nas ili u Crnoj Gori. Ove godine svjetsko prvenstvo u lovu iz usirene brodice održat će se u Tivtu gdje će, između ostalih, službena ješka biti dagnja što svakako ide u prilog nama kojima je to ješka broj jedan. Ribolov je svakako jedna velika prilagodba terenu i uvjetima ribolova pa morate od ješke koju dobijete kao službenu svakako izvući maksimum.

Priprema i tretiranje dagnje

Dagnju na natjecanju dobijete neočišćenu i živu u svojoj ljusci te imate ograničen vremenski period da ju pripremite za cjelodnevni ribolov ili natjecanje koje traje pet uzastopnih sati. U svakom slučaju to je i jedan od odgovora svim mojim dragim kolegama suputnicima u ribolovu zašto ne nosim očišćenu dagnju i zašto ju čistim zadnji tren, a vozimo se i do tri sata na poziciju. E pa, dragi moji, to je sve jedan veliki trening i antistres tretman. Bitno je naglasiti da je netom očišćena dagnja i postavljena na udicu jedini ispravan, a i najbolji način ješkanja ove ješke. Dagnja koja je tek očišćena i naješkana najbolje će zadržati svoje sokove i tako će, kako volim reći, “dimiti” na dnu te dodatno privlačiti ribu svojim mirisom. Kako sam već napomenuo, na natjecanjima imamo 30 minuta za pripremu ješke prije početka lova, a to uključuje svakako i pripremu ostale ješke (lignje, crva i ostale ponuđene). Da bih se osigurao za nekakva tri do četiri sata lova potrebno je očistiti minimalno 2 kilograma daganja što je svakako i dvije trećine od dobivene službene količine. Da ponovimo, dagnja mora biti svježa, nikako suha i treba plivati u svom soku kako bismo ju prezentirali na najbolji načina. Obično koristim plitko cijedilo specijalizirano za cijeđenje daganja koje je vrlo lako nabavljivo u većim trgovinama ribolovne opreme od dobro nam poznatog Stonfo proizvođača. Očišćene dagnje položim na cijedilo, a tekućinu odnosno more koje se iscijedi nipošto ne prolijevam jer će mi koristiti za održavanje viška ješke. Nakon što očistim većinu dagnje, dio usitnim i pripremim na dva načina, sitnije komadiće za jatnu ribu poput menule i bugve te krupnije polovice očišćene bez trave za ostalu ribu – špare, arbune i fratre koji ipak vole malo veću ješku i treba ih privući.

Ostatak daganja valja pravilno pospremiti na način da ih opet vratite u onu tekućinu koju su ispustile kako bi ostale svježe i pune soka neposredno prije samog ješkanja kad ih vadite po potrebi. Naravno, sve to ne bi bilo izvedivo bez malog prijenosnog hladnjaka sa smrznutim ulošcima koji će dagnju zadržati svježom i po ljetnim temperaturama. Dagnje na suncu bez hladnjaka će vam jednostavno prokuhati i izgubiti na kvaliteti. Održavanje očišćenih daganja na spužvicama ne preporučam jer će vrlo brzo dehidrirati i izgubiti na kvaliteti, stoga se valja malo više potruditi oko ješkanja sočnijeg mesa dagnje jer u konačnici donese i bolji rezultat.

Priprema dagnje

Primjena dagnje

U svakom slučaju predvez naješkam sa dvije udice dagnje, dok na samo jednu postavim lignju i to na najvišu koja je namijenjena šarunu ili bugvi. Na udicu ispod olova najčešće ješkam cijelu ili polovicu veće dagnje i ona je namijenjena najčešće arbunima ili pokojem fratru ili knezu koji najčešće dijele poziciju, a sve ovisi o kakvom terenu se radi. Najčešće na natjecanjima lovimo na polegnutijim terenima bez većih brakova kako bi uvjeti svima bili približno slični pa se na takvim terenima od veće ribe najčešće love arbuni i pauci. Na srednju udicu također ješkam dagnju, ali manji komadić kojeg će riba jednim ugrizom doslovno usisati i zakvačiti se na udicu. Dagnja je svakako ješka s kojom se odrađuje veći dio natjecanja i pretražuje teren iznimno u situacijama kad se lovi jatna riba gdje onda svakako lignja zna dominirati. Dagnju često nazivaju i sporom ješkom jer je potrebna veća preciznost i više vremena da se kvalitetno postavi na udicu, međutim, u ribolovu na dnu nema joj premca.

Lignja – brza bijela ješka

Kako smo rekli da dagnju svrstavamo u “spore” ješke zbog vremena potrebnog da se kvalitetno postavi na udicu, za lignju onda možemo reći da je vrlo brza ješka kojoj je potrebno puno manje vremena za postavljanje na udicu. Ako ćemo svrstavati ješke prema boji onda ćemo lignju svakako staviti u red “bijelih” ješki kojoj je prije mirisa svakako najveći adut privlačnost zbog boje. Međutim, postoje tu i neke male tajne kojima od lignje možemo napraviti i vrlo mirisnu i privlačnu ješku, ali o tome ću vam nešto reći u daljnjem tekstu koji se tiče same pripreme. Lignja je ješka dobro poznata najširem spektru ribolovaca i gotovo da svi znaju način na koji se čisti, međutim, male razlike ipak daju rezultate. Lignja je vrlo česta ješka i na internacionalnim natjecanjima i ipak moram priznati da su u korištenju te ješke ipak najveći majstori Talijani. Zanimljiv je podatak da Talijani na svojim natjecanjima love isključivo bijelom ješkom kao što su lignja i kozice, a lignje po natjecanju dobiju čitav kilogram koji je raspoloživ svakom ribolovcu, dok mi taj kilogram ipak dijelimo na četiri ribolovca (250 grama svaki). U svakom slučaju, ako je u pitanju dagnja tu titula najboljeg ješkanja ipak odlazi nama Hrvatima,Talijanima nije toliko ni potrebna jer su njihova natjecanja bazirana na lovu sitnije jatne ribe pa bi ribolov bez lignje bio nezamisliv. Naravno da za pripremu tolike količine ješke imaju i preko sat vremena.

Priprema i tretiranje lignje

Lignja također ima svoj sistem čišćenja i tretiranja koji svakako od nje daje svoj maksimum. Gotovo da svaki početnik kada ode na more uzme lignju, doslovno objesi komad lignje, po mogućnosti krak, i najčešće ne ulovi ništa. Osobno na natjecanjima krak rijetko kad koristim, eventualno u ponekim sandwich kombinacijama o kojima ću vam napisati kasnije. Prije svega lignju nazivamo bijelom ješkom pa bi bilo poželjno da ju tako i tretiramo, što znači da uklonimo s nje svu tanku vanjsku kožicu koja joj daje pigment, a najčešće bude crvene boje. Nakon odstranjivanja prve kožice uklonimo joj i peraje ili kako neki zovu “krila”, zatim vadimo prozirnu kost i iznutrice. Ovu fazu svakako možemo nazvati i prvom jer sad slijedi otvaranje lignje koja se uvijek reže s unutarnje strane gdje se nalazi kost, a otvarate ju na način da nožem ili škarama zarežete po “kanalu” koji je nastao kad ste uklonili kost. Lignju raširite na dasku za rezanje te uklonite ostatak utrobe kako biste dobili glatku površinu lignje i čisto meso. Lignju batom lagano udarajte kako biste omekšali meso te na taj način i otpustili mirise. Baš kako sam naveo, dvi male tajne kod pripreme lignje su meso omekšano batom te filetirane komadiće malo podliti vodom iz daganja kako se ne bi lijepili jedan na drugoga, spriječili dehidraciju te pojačali miris samog fileta lignje. Filete je bitno rezati oštrim nožem kako bi bili ravnomjerni i lakše se ješkali na udicu. Lignja omekšana batom je lovnija i do 50% od samo narezane, ali se više i troši jer ju riba lakše skida s udice zbog mekoće.

Priprema lignje

Primjena lignje

Lignja je svakako brza i efikasna ješka te se s njom lako upravlja ako ste ju kvalitetno pripremili. Najčešće se koristi za lov ribe u “zraku”, što znači ribe podignute od dna, a tu se najčešće radi o jatnoj ribi poput prvenstveno bugve, menule, modraka, batoglavaca te uvijek dobrodošlih šaruna i lokardi koje čine razliku u samoj težini. U natjecateljskom ribolovu ukoliko ocijenite ili vam se konstantno lovi jedna od ovih jatnih riba na najgornju udicu klasičnog predveza, moja preporuka je odmah ići s predvezom podignutim od dna i sa sve tri udice visoko iznad olova. Naravno, na takav predvez idete sa sve tri udice naješkane lignjom i to na način da na jednu stavite dužu trakicu za šaruna ili lokardu, a na ostale dvije nešto sitniji komadić namijenjen sitnijoj ribi. U natjecateljskom ribolovu svaka riba koja ima minimalnu propisanu dužinu je bitna, ali ribolov jatne ribe brzom ješkom poput lignje svakako donosi pobjedu jer ne postoji ni jedna druga tehnika kojom ćemo moći nadvladati broj i težinu ulovljenih riba sa ovom vrlo zanimljivom ali svakako obavezno dobro pripremljenom ješkom. U svakom slučaju, natjecateljski ribolov je nezamisliv bez lignje koja u određenim trenucima kada nađete jatnu ribu preuzima vodstvo nad dagnjom i pouzdano odrađuje “posao” do kraja. Vodite računa i dajte si vremena kako biste kvalitetno pripremili lignju kako je prikazano na slikama jer to čini razliku između vas i ostalih natjecatelja.

Sandwich varijanta

Naravno, nitko nije rekao da ove dvije ješke, dagnja i lignja, ne mogu ići na jednu udicu zajedno u kombinaciji, takvu kombinaciju zovemo “sandwich”. Kombinirajući bilo koje dvije ješke dobijemo ono što jednoj od ove dvije fali a ribi ponudimo mogućnost izbora. Postoje situacije u kojima vam treba miris i uočljivost pa kombinirate poveći komad dagnje s filetom lignje koji nataknete na vrh, ta kombinacija pokazala se ubojitom za pauke. Kad na natjecanju jatna riba ne grize, a ostalo je svega sat vremena do kraja i sunce je visoko, onda ribu ponekad treba i izazvati. Kombinacijom dagnje i lignje napravit ćete ubojiti miks za pauka kojemu je potrebno proći svega metar od njega i on će se zaletjeti (najčešće prvo proguta pa onda razmišlja o čemu se radi). Znači, dagnjom ste povećali obujam ješke i pojačali miris, a lignjinim titranjem povećali vibraciju i vidljivost, zar može bolje? Povlačeći predvez po dnu podižete i mulj iza kojega uvijek ostaje dobro naješkana udica, a tako ćete privući i pokojeg arbuna što upravo čini razliku između vas i konkurencije. Pripremu ješke shvatite ozbiljno i iskoristite ju najbolje što možete kako biste tijekom ribolova samo kombinirali a nikako gubili vrijeme čisteći ili pripremajući ješku. Ponekad s ješkom treba biti racionalan i stavljati manje komade, a u trenucima kad ju treba izazvati valja povećati samu prezentaciju ješke. U svakom slučaju, trening rješava stvar pa odlaskom na ribolov sjednite i dajte si pola sata za kvalitetnu pripremu ješke kako biste kasnije uživali u ribolovu i bili neopterećeni njenom dodatnom pripremom.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana