BASS – POČETAK SEZONE

11 min read

PR / Broj 49 / Travanj / 2012.

Piše: Klarić Marko

Svaka nova godina (sezona ribolova) se razlikuje od onih prethodnih, a ovih zadnjih par godina vrijeme je sve ćudljivije i neobičnije. Nakon duge tople jeseni, polarne hladnoće su se pretvorile u temperaturne skokove od 30 stupnjeva u samo 24 h, a kad su se konačno debeli ledeni pokrivači otopili, slijedilo je stvarno krasnih 2-3 tjedna u ožujku s dnevnim temperaturama oko 20°C. To je pokrenulo basseve da izađu iz dubljih dijelova jezera – zimovnika na plitke osunčane sprudove, plitke uvale ili jednostavno da se dignu bliže površini kako bi upijali sunčevu toplinu. Velike ženke bassa imaju još i dodatni razlog za „sunčanje“ jer time pospješuju rast i sazrijevanje ikre u sebi. Sada se gotovo svi bassevi nepomično sunčaju uz površinu ili lagano patroliraju uz obalu ponekad totalno nezainteresirani za okolinu (i nas i naše varalice).

Samim tim počinje meni možda i najdraži period u sezoni lova bassa, kada bassevi prilaze obali, patroliraju uz površinu i jako lako ih je locirati, a samim tim se otvara i mogućnost lova na viđeno koji je meni najdraži i najatraktivniji. Ovakvo ponašanje basseva trebalo bi potrajati do kraja travnja, kada bassevi kreću s mrijestom, a tada opet vladaju neka druga pravila ribolova. No u tom periodu ne prakticiram ribolov bassa kako ih ne bih previše uznemiravao na gnijezdima. U ovom tekstu osvrnut ću se na ponašanje bassa u periodu pred mrijest i opisu meni najuspješnijih taktika ribolova u ovom periodu.

Ponašanje bassa u periodu pred mrijest

Nakon što je dnevna temperatura počela prelaziti 15-tak stupnjeva, a noćna se nije spuštala ispod 3-4 stupnja i sama temperatura vode se počela naglo dizati, pogotovo na malim i plitkim šljunčarama, a kad temperatura vode dosegne 10 stupnjeva možemo očekivati i da će bassevi postati sve aktivniji. Prvo ćemo uočiti one manje primjerke od 20-25 cm koji bi trebali biti najbrojniji u vodama sa solidnom populacijom bassa. Oni se sada drže u skupinama po generacijama i u jatima patroliraju uz obalu tražeći kakvog zalutalog kukca koji je pao na površinu vode, jato mlađi ostalih ribljih vrsta ili kakvu drugu hranu. Takvi su bassevi najmanje oprezni i sumnjičavi i napadat će bez razmišljanja ponuđene varalice i to u čoporu kao piranje otimajući jedan drugome plijen iz usta. Njih stvarno nije problem uloviti. Nas će naravno više zanimati one malo starije generacije i veći primjerci koji imaju sasvim drugačije ponašanje od ovih nadobudnih mališana. Veće ženke od 35+ cm sada su pune ikre, izašle su iz dubine gdje su poprimile vrlo tamne nijanse i stoga su sada vrlo uočljive. Vjerojatno i same svjesne da je to tako, odabiru zaštićene pliće uvale u jezerima, naročito dijelove obale gdje ima granja i grmlja uz obalu i tu će se zavući u sam grm ili ispod granja tik do same obale, gdje će provoditi najviše vremena upijajući toplinu sunca i čekati da ikra u njima sazri. Tu se osjećaju sigurno od raznih predatora iz vode i zraka, a iako im je najveći prioritet ikra u njima i nadolazeći mrijest i one se moraju hraniti tako da sigurno neće propustiti lako dostupan obrok. Ako na vodi nema opisanih terena s granjem i grmljem, onda će veći primjerci ženki potražiti neki drugi adekvatan zaklon poput polja stare trule trave, trstike, panjeva, izgrađenih objekata poput molova, mostova i sl. Ukratko, uz svaku takvu prepreku bassevi će provoditi vrijeme sunčajući se i usput vrebati kakav lagan zalogaj.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Meni je najzanimljivija činjenica da u ovom periodu na manjim jezerima nema previše opisanih mjesta, pa kad smo određeno stanište pronašli na malom dijelu jezera ispod par grmova ili u nekoj uvali s otocima stare trave, tu se znaju okupiti skoro svi veći bassevi iz jezera. Osim što imamo uvid u populaciju bassa, tada možemo ostvariti i odlične ulove, a to se upravo meni dogodilo u jednom ribolovu krajem ožujka kada sam u maloj uvali locirao 10-tak basseva 40+ cm i uspio uloviti čak tri komada iz jata.

Kasnije, u travnju, ove debele ženke, a i veći mužjaci postaju sve više aktivni i ne drže se više toliko grupirani već se razilaze po cijelom jezeru tražeći lokaciju za mrijest, a usput naravno potraže i pokoji lako dostupan zalogaj.

Gdje tražiti bassa?

Već sam napomenuo da to moraju biti plići dijelovi jezera koji se najprije ugriju. Idealno je ako ima potopljenog granja uz obalu u koje se sada najviše vole zavući. Takvim mjestima morate pažljivo prilaziti jer sada vole biti doslovno 1 cm od same obale. Ako takvih pozicija nema treba tražiti polja stare trave u plićacima ili polja trstike. Jedan od presudnih faktora za lociranje bassa je i vjetar koji u ovom periodu godine puše gotovo svakodnevno manjim ili većim intenzitetom. Bolje je za ribolov odabrati manje vode okružene šumom na koje vjetar ima puno manji učinak nego na velika jezera ili akumulacije bez okolnog raslinja. Na spomenutim manjim vodama tzv. „šoder grabama“ na kojima se u Podravini, Međimurju i u Mađarskoj uz Muru i Dravu te u okolici Zagreba i Karlovca najčešće i lovi bass, uvijek ima uvalica i područja iza poluotoka i otoka koji su zaštićeni od vjetra i u kojima i za loših uvjeta možemo locirati basseve i uspješno ih loviti. Sada uvijek tražite uvale zaklonjene od vjetra. Kasnije u sezoni vjetar nam može i pomoći u ribolovu, ali sada na početku sezone i bassevi se sklanjaju u zavjetrine. Pokušajte tražiti lokacije poput ovih na slikama gdje se vidi kako uvijek na jezercima s razvedenom obalom ima zavjetrina, a gotovo uvijek se tu sklone i bassevi. Veća jezera površine 10 i više ha dosta kasne za ovim manjim jezercima i kada smo na kompleksu malih šljunčara Sekulina pokraj Molvi vrlo uspješno lovili već 15-tak dana, tek tada su se na Čingi – Lingiju koji je samo 2 km udaljen od Sekulina (na kojem će biti prva dva kola Bass lige) u jednoj najplićoj i najzaštićenijoj uvali počela pojavljivati jata manjih basseva do 30 cm dok one veće ženke i mužjaci još nisu stigli iz dubina (koje su tamo i do 15 m). Stoga vam preporučam da sami birate manja jezera (grabe) na kojima period aktivnosti bassa puno prije počinje.

LOKACIJE GDJE TREBA TRAŽITI BASsA

Chris standing up holding his daughter Elva

Kako i čime ih sada loviti?

Kako su sada bassevi (kako sam napomenuo) grupirani uz obalu u granju ili u plitkim zaštićenim uvalama i doslovno su nam pod samim nogama, meni je stoga i najučinkovitiji, a ujedno i najljepši oblik bassolova na viđeno.
Znači, sada su nam najpotrebniji rekviziti kvalitetne polarizacijske naočale koje će nam uvelike olakšati lociranje basseva. One nam ujedno i čuvaju vid od neprestanog buljenja u vodu od koje se reflektira jako nimalo bezazleno proljetno sunce. S njima u kompletu uvijek imajte i udobnu šiltericu čijim šiltom blokiramo utjecaj odbljeska sunca i nekad je bez nje gotovo nemoguće loviti u proljeće.
Meni je u ovom periodu kada ih lovim na viđeno najučinkovitiji tzv. „wacky rig“. Od varalica za njega koristim vrlo male ribolike silikonce od 2-3 incha tipa Lunker City Slug Go, Fin-s-Fish, Yamamoto Senko, naravno, ima tu još bezbroj raznih američkih i japanskih modela silikonaca koji su odlični na wacky montaži. No da ne kompliciram, meni je iznimno lovan mali Slug Go od 3” i Fin-s od 2,5” na koji, ako ga pravilno prezentirate, možete uloviti gotovo svakog bassa u ovom periodu.

Znači, prva taktika je da se oboružate polarizacijskim naočalama i šiltericom te uzmete svoj kratki štap za bassa. Na roli je najlon 0,20-0,25 mm ili špagica do 10 lb uz 2 m fluorocarbonskog predveza, a u džep prsluka ste stavili par Slugova, Senka i paketić Wide Gap wormica vel. 1 te paketić šaranskih udica (meni su dobre Owner Needle Point i C-4 i C-5 vel. 2-4). Probodite silikonac po sredini bilo worm ili šaranskom udicom i spremni ste za ribolov. Udicu najčešće vežem direktno na najlon pa kasnije samo mijenjam silikonac ako ima potrebe. Možete svezati i malu kopču ali onda će vam silikonac još brže tonuti. Oprezno prilazite obali pogledom tražeći basseve. Ako ste ga ugledali kako miruje uz površinu bacite 1-2 m od njega silikonac i laganim pokretima vrha štapa cimajte varku koja će na površini imitirati kukca koji je pao u vodu i koprca se na površini. Ako ovo odmah ne isprovocira bassa, lagano cimajući približavajte varalicu k bassu i na metar od njega pustite ju da lagano tone. Povremeno lagano cimnite štapom sada imitirajući malu ribicu u smrtnom grču, za ovu igru živaca treba strpljena, ali isplati se itekako jer meni se zadnjih par godina ova tehnika lova pokazala daleko najučinkovitija. Naime, sada su svi veći bassevi još jako usporeni i ne napadaju agresivno svoj plijen, a kada ih zainteresirate svojom wacky prezentacijom ne očekujte munjevite napade, bjegove i nakon kontre skokove te razne akrobacije. Najčešće bass polako prilazi varalici zainteresiran našom prezentacijom i dosta dugo ju odmjerava. U jednom trenutku se skroz približi i samo usiše varalicu da bi točno vidio o čemu se radi. Tu bolje prolaze silikonci koji u svom sastavu imaju znatni udio soli i mirisa jer će ih bass dugo držati u ustima bez da skuži prijevaru, a mi opet imamo vremena za kontru. Neke silikonce bez mirisa i soli ili s neobičnim mirisom koje silikonac pokupi s naših ruku ili po kutijama bassevi će ispljunuti brže nego mi stignemo kontrirati. Zanimljivo je da veći bassevi nakon što usišu mamac često stoje na mjestu. S obzirom da lovimo na viđeno to nam nije problem jer pratimo varalicu i kontriramo kad ona nestane u raljama bassa. Kod drugih tehnika i taktika kontriramo kad vidimo griz po kretanju špage / najlona ili osjetimo griz na štapu. Ako iz nekih razloga, poput sjevernog vjetra ili hladnih noći koje ohlade površinski sloj vode, basseva nema uz obalu i na površini, a ne vide se na opisanim mjestima, tada ih tražim u blizini opisanih mjesta ili na voblere ili još bolje na kreature na neotežanoj wormici, bass jigove s trailerom, a i na worm silikonce na shaky head montaži.

Lov voblerima ne moram posebno opisivati, uzmite si par Minnow voblera dužine 5-7 cm, najbolje u suspend varijanti i vodite ih dosta sporo uz zastajkivanje i povremeno cimanje vrha štapa (twitchanje). Treba imati i pokoji dubokoroneći model kojim pretražujemo prijelaze iz dubine na sprud ili vučemo uz okomitu duboku obalu. Ako i na voblere uspjeh izostane, a znam da bi bassevi trebali biti „tu negdje“, tada obavezno teren pretražujem težim kreaturama na wormici sa ili bez otežanja, bass jigom i shaky head montiranim wormom. Ovim posljednjima pretražujem čistu šljunčanu obalu uz polja stare trave, bacam na krajeve spruda i u samo granje ili potopljeno drveće. Sama tehnika je dosta naporna i svaki zabac dugo traje, jer nakon što mamac dođe do dna, ostavljamo ga tako i povremeno samo lagano cimnemo štapom toliko da mamac lagano zatreperi na dnu. Cijelo vrijeme zabaca treba biti vrlo koncentriran i na svaki sumnjivi pokret špage/najlona treba snažno kontrirati kako bi debele udice na ovim montažama probile bassovu čeljust.
Ako imate sreće pa vas posluži lijepo sunčano vrijeme bez vjetra, tada svakako probajte u najtoplijem dijelu dana, između 12 i 14 h, bacati i najmanje popere, zare i propere. Za razliku od ljeta, sada ih vodite malo drugačije: nakon zabaca treba pričekati dok se voda skroz ne smiri oko varalice pa ga samo malo pomaknuti opet oponašajući debelog kukca koji se ne snalazi na površini vode. I dalje cijeli zabac mora trajati 3x dulje nego inače. Površinci koje koristimo moraju biti oni najmanji iz kolekcije, sada ne pali brza prezentacija i energično bućkanje i špricanje po površini, a sam griz je opet vrlo nježan i gotovo neprimjetan, bass duže prati varalicu, odmjerava ju, približava se i samo lagano usisa. Ako to nismo skužili i odmah kontrirali, ništa od ulova.

Pribor

O priboru neću mnogo, svatko neka iskoristi štap koji ima u arsenalu, a opet gledajte da to budu štapovi od 1,8 – do max. 2,4 m i do 40 g težine bacanja. Za taj ribolov ja volim američke blankove koji su svi vrlo jaki u donjem dijelu, a osjetljivi na vrhu. Tako konstruiran štap omogućuje bassu da slobodno usisa mamac i „napuni“ štap, a nakon kontre donji dio odrađuje dril i čupa i najveće basseve iz lomova i trave. Prednost kratkih štapova je i to da je s njima puno lakše probijanje kroz grmlje i raslinje uz obalu. Također je kratkim štapovima puno lakše zabacivati ispod ruke (jednom rukom), lakše je voditi površince i twichati voblere. Na rolu je bitno da stane bar 100 m najlona 0,20 mm i da ima dobru kočnicu. Od sitnog pribora (osim opisanih varalica i udica za wacky rig kojih ima u većini HR trgovina) probajte nabaviti i glave za shaky head ili ih izradite sami uz malo mašte, a probajte nabaviti i plivajuće silikonce koji su odlični za shaky head montažu.

Napominjem da vama prepuštam odluku da li ćete loviti najlonom ili upredenicom, a ako je vaš izbor upredenica tada svakako preporučam da nabavite i fluorocarbonski predvez (0,25 – 0,28 mm) i naučite neki od čvorova za spajanje upredenice i predveza poput Albright, Double Uni, googlajte malo, uz pomoć animacija lako ih se nauči vezati).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana