Feederom na deverike

11 min read

PR / Broj 49 / Travanj / 2012.

Nakon što sam nahranio dva ključna područja, stavljam predvez od 60 cm. Predvez je na vrtilici koju na mjestu drže dva Drennan gumena stopera na glavnom najlonu. Oba stopera su tik iznad 8 cm dugog uvrnutog najlona koji sa predvezom tvori paternoster

Piše: Alan Scotthorne

Ribolov hranilicom u UK je u posljednjim godinama nekako pao u drugi plan najviše zbog mnogih malih komercijalnih jezera prepunih šarana koja su izuzetno popularna za ribolov štekom dok se hranilica koristi gotovo isključivo da bi se s njom lovilo tik do centralnog otoka, a i tad je to isključivo Method hranilica namijenjena šaranu.
Prošlogodišnji početak novog Svjetskog prvenstva za ribolov hranilicom je potaknulo mnoge ribolovce da se opet posvete ovim tipu ribolova. Naravno to je pokrenulo i mnoga nova natjecanja u cijeloj UK kreirajući interes za ribolov hranilicom. Moram priznati da sam u ribolovu feederom i hranilicom oduvijek izuzetno uživao!
Odrastao sam vrlo blizu velikog jezera u Barnsleyu u južnom Yorkshiru i proveo stotine sati učeći se vještini ribolova s hranilicom. U to sam vrijeme mnogo putovao i u Sjevernu Irsku gdje je u to vrijeme bio odličan ribolov na deverike. Tamo sam često pobjeđivao na natjecanjima primjenjujući vještine naučene kod kuće.

Danas živim blizu Doncastera i samo tridesetak minuta vožnje me dijeli od obala velikog jezera nazvanog Southfield Reservoir. Jezero je prepuno velikih deverika i na njemu su se tek sad počela održavati natjecanja. Na nekima od prvih bilo je više od šezdeset ribolovaca no na obalama ima još mnogo mjesta pa se mogu održati i vrlo velika natjecanja.
Prvo natjecanje u nizu osvojio je ulov od preko 56 lb i jedva sam čekao da i sam probam. Znao sam da će dio novoformirane Engleske Feeder reprezentacije dolaziti na ova natjecanja pa sam pretpostavio da će biti zanimljivo. Odlučio sam otići na jedan trening ribolov.

Priprema za natjecanje

Kratak razgovor s prijateljem koji na ovom jezeru često lovi dao mi je uvid u važne informacije. Rekao mi je da nije potrebno bacati jako daleko da bi se dobro lovilo. No kad sam napokon stigao na mjesto na ravnoj obali shvatio sam da se vjetar potpuno promijenio. Sad je puhao s leđa za razliku od vjetra koji je mom poznaniku i njegovim prijateljima puhao direktno u lice dok su lovili nekoliko dana prije.
Zbog toga sam odlučio loviti nešto dalje od obale, na daljini od pedeset i dva okretaja role. No za rezervu sam pripremio i štap s kojim sam mogao loviti kraće na trideset okretaja u slučaju da se ribe još uvijek nalaze kraće iznad mamaca i hrane koja je ostala od prijašnjeg natjecanja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Punjenje hranilice

Za ribolov feederom još uvijek preferiram korištenje najlona na daljinama do pedeset okretaja role. Upredenicu koristim samo ako odlučim loviti još dalje jer je istezanje najlona na daljim zabačajima toliko da se mamci rašire na prevelikoj površini.

Za ovaj sam ribolov odabrao novi Drennan Supplex najlon u nosivosti od 5 lb. On ima tanak promjer od samo 0.18 mm, a to je važno na plitkim jezerima jer je na njima vrlo često mnogo strujanja čak i kad je vjetra vrlo malo.
Odabrao sam vrlo mekan quiver tip kako bih olakšao detekciju grizeva, nisam brinuo za lažne ugrize jer će pritisak struje na tanki najlon biti vrlo malen. Vrlo je važno imati potpuno povjerenje u najlon koji koristite tako da ste i pri korištenju vrlo tankih promjera sigurni da neće pući čak i pri bacanju hranilice direktno u vjetar.

Odabir štapa

Već neko vrijeme testiram nekoliko novih prototipova Drennan Feeder štapova. Jedan od njih je dužine 11.6 ft s produžetkom do 12.6 ft. Koristim ga na toj većoj dužini za ribolov na većim daljinama, a drugi kraći štap na 11 ft ili 12 ft koristim za kraće udaljenosti i zabačaje.

Oba štapa su pokazala odlične performanse no mislim da ovaj kraći mora biti nešto mekši pa će na tom modelu trebati još malo raditi. Stvarno je odlično raditi s kompanijom koja ima volju raditi čak i sitne preinake kako bi krajnji proizvod bio apsolutno savršen kad dođe u prodaju.

Chris standing up holding his daughter Elva

Moj krajnji odabir indikacijskih quiver tip vrhova je bio 1 oz za kraću i 1.5 oz za dužu liniju. Podvodno strujanje je ipak bilo prilično jako bez obzira što je vjetar okrenuo i puhao mi u leđa. Da je vjetar bio jači a strujanje snažnije ne bih se libio loviti s još snažnijim vrhom jer ne volim kad mi je u položaju mirovanja vrh štapa savinut više od centimetar do dva u odnosu na štap.

Role

Već jako dugo vremena koristim Shimano role, moram priznati da ih nisam baš rado promijenio. No nove Drennan FD4000 s prednjom kočnicom su me moram priznati iznenadile! Možda im rad i nije tako savršeno gladak no osjećaj kod korištenja je odličan. Kvačica za najlon (line clip) radi odlično, a slaganje najlona je savršeno na sve tri špule namijenjene da prime različite debljine najlona kako bi savršeno napunile match plitku špulu sa sto metara najlona. Nije potrebno podmotavati, moram priznati da ni jedna druga rola na tržištu ne nudi ovakvu opciju.
U vezi s rolom još mi se svidjelo da je moguće promijeniti gumeni marker debljine najlona koji je na nju namotan pa i nakon dužeg vremena bez zabune znate koji je najlon namotan na koju špulu. Ovo je savršeno osobito za nekog poput mene tko ima spremno mnogo namotanih špula kad npr. na svjetskim prvenstvima moram pripremiti mnoge štapove.

Sistem kojim sam lovio

Sjedite li udobno?

Ribolov hranilicom pri lovu deverika zahtijeva dosta strpljenja i zbog toga je vrlo važno da sjedite udobno. Ja obično preferiram da ne držim štap nego ga odlažem na dva držača ispred mene tako da je štap gotovo paralelan s obalom. Na taj način je lako vidjeti grizeve ali i kontrolirati zatezanja. Naravno odlaganje štapa u držače reducira poriv da kontrirate na lažne grizeve kad se riba u prolasku samo očeše o najlon. To vam daje malo vremena da provjerite da li se radi o grizu ili samo o dodiru. U ribolovu hranilicom nema ništa gore nego zategnuti na lažni griz nakon što čekate petnaestak minuta i promašiti ga. Osim što niste ulovili ribu, vrlo često preplašite cijelo jato jer ste jednu od velikih riba pogodili s hranilicom. Može se čak dogoditi da tijekom težih i hladnijih dana za ribolov i više od pola sata čekate na griz. Zbog toga su udobno sjedenje i koncentracija mnogo lakši ako je sve savršeno složeno.
Vrlo rijetko tijekom čekanja na griz povlačim mamac (twich) osobito ako je voda hladna. Ponekad radije zabacim, pričekam nekoliko minuta i zatim povučem hranilicu po dnu za dužinu predveza (oko 60 cm) kako bih izravnao predvez i navukao mamac na područje gdje je hrana izašla iz hranilice i zatim sjedim čekajući griz.

Početno hranjenje

Odlučio sam početi loviti na daljoj liniji pa sam nju prvu nahranio s većom Drennan Cage hranilicom. Cijelo vrijeme sam se trudio bacati prema točki koju sam zapamtio na suprotnoj strani jezera. Hranilicu sam napunio svaki put s rezanim glistama, kasterima, mrtvim crvima, mrtvim pinkijima i kukuruzom. Zabacio sam deset punih hranilica pazeći da svaki put u zabacu kad bi mi najlon stao na klipu (u pripremi sam ga zaklipao na točnu udaljenost na kojoj želim loviti) povučem štap i malo usporim veliku hranilicu kako bi mekše sjela na površinu vode. To mi je također dalo malo slobodnog prostora u slučaju da u tijekom ribolova želim loviti s vanjske strane hranjenog mjesta.
Gotovo sam zaboravio spomenuti miks hrana koji sam koristio. Zamiješao sam jednu kilu smeđih krušnih mrvica s dvije kile ribljeg brašna. Tipična mješavina koju većina ribolovaca koristi na ovom jezeru.
Nakon hranjenja dalje linije ponovio sam jednako početno hranjenje i na kraćoj liniji, a zatim sam na oba štapa zamijenio velike hranilice manjima.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Priprema mamaca

Mrtvi crvi i pinkiji koje sam spomenuo su bili smrznuti u zamrzivaču. Prije nego ih smrznete treba ih očistiti od piljevine ili kukuruzne krupice ovisno u čemu ste ih držali. Treba ih smrznuti što brže jer tako zadržavaju svoj originalni oblik. Ako ih želite pripremiti meke za staviti na udicu, onda ih ostavite zavezane u najlon vrećici dok ne potroše kisik i zatim ih zamrznite, na taj će način biti mekši.
Ovako pripremljene crve obično izvadim iz leda ujutro kad krećem na ribolov, kad stignem na mjesto ribolova stavljam ih u vodu iz jezera i ostavljam ih u njoj sve dok ih ne želim dodati u hranu.
Hraneći s nekoliko različitih mamaca u isto vrijeme dajem ribama mogućnost odabira, u isto vrijeme to mi daje više sigurnosti da pokušam loviti s različitim vrstama mamaca.

Mamci koje sam probao

Stvarno dobar ribolov

Nakon što sam nahranio dva ključna područja, stavljam predvez od 60 cm. Predvez je na vrtilici koju na mjestu drže dva Drennan gumena stopera na glavnom najlonu. Oba stopera su tik iznad 8 cm dugog uvrnutog najlona koji s prevezom tvori paternoster (vidi shemu). Ovaj sistem smanjuje čvorove nastale zbog uvrtanja najlona. Hranilica je pričvršćena na vrtilicu za brzu izmjenu (quick change swivel) tako da s lakoćom mogu mijenjati veličinu hranilice ako u tijeku natjecanja želim brzo dodati više mamaca na mjesto lova.

Uz vrlo jako sunce (fenomen koji ovdje nismo doživjeli već duže vrijeme) i slab vjetar očekivao sam spori start, no nakon nekoliko laganih indikacija dočekao sam dobar griz na dva mrtva crvena crva. Rezultirao je s deverikom preko kile. Dobar početak!

Mislim da mrtvi crvi mnogo teže propadaju u mulj na dnu te duže ostaju vidljivi, a ribe ih češće uzimaju vjerojatno misleći da se radi o crvima koji su se utopili i leže na dnu već duže vrijeme ne povezujući ih sa opasnošću. Sljedeći zabac, još jedna deverika slične veličine, a zatim duže razdoblje bez griza. Dobivam mnogo indikacija na quiver tipu no bez pravog griza, čak sam jednom i zategnuo na liner (lažni griz) misleći da se radi o grizu no nije bio. To me natjeralo da pokušam loviti na kraćoj liniji. Možda je riba bliže obali? Dva hranilišta sam smjestio tako da su u istoj liniji tako da mi ribe same jave ako su se pojavile bliže (vjerojatno su lažni grizevi došli s bližeg hranilišta).
No na bližem hranilištu nisam dobio ni jedan griz pa sam se vratio na vanjsku liniju i nastavio dobivati male indikacije po najlonu no bez pravog griza. Promjena na četiri pinkija kao mamac rezultirala je još jednom deverikom nešto ispod kile, no osjećao sam da nešto nije u redu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Uskoro sam otkrio u čemu je problem. Nakon što sam na udicu stavio glistu ulovio sam prvu od četiri deverike u četiri zabaca, svaka teška oko dvije kile. To mi je dalo do znanja da ribe izabiru komadiće rezanih glisti s mog hranilišta. Eto zbog čega treba mijenjati mamce na udici. Da je bilo vjetrovito verojatno ne bih ni primjetio te sitne lažne grizeve koji su mi govorili da su ribe na hranilištu, a bez promjene mamca ne bih ih ni ulovio.
Sistem koji koristim je vrlo prilagodljiv jer je moguće predvez podići pomicanjem gumenih stopera tako da udica bude bliže hranilici. U nekim danima ribe znaju napadati hranilicu čim dotakne dno. Mala promjena tj. podizanje udice do preveza vam omogućava da se prilagodite situaciji bez da mijenjate sistem ili predvez.
Završio sam s ukupno deset deverika, od ostalih desetak ribolovaca na jezeru najbolji je ulovio tri deverike pa sam bio vrlo zadovoljan svojim rezultatom.

Nadam se da ću imati vremena otići na koje od feeder natjecanja jer još uvijek tek povremeno sudjelujem u njima, a uistinu sam uživao u danu ribolova hranilicom na odličnom jezeru.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana