PR / Broj 25 / Travanj / 2010.

Sad grizu najveći!

Piše: m®VA

Proljeće je dosta stidljivo došlo ove godine, nekoliko naglih promjena vremena je odgađalo pravi start sezone i bass nije bio lako uhvatljiv za većinu ribolovaca. Na dubljim grabama koje nemaju izražene plićake još se nije ni počeo javljati, zato svoje ribolovne izlete treba usmjeriti na plitka jezera ili bar jezera koja imaju izražene plitke dijelove, kao što je, na primjer, jezero Trakošćan. Kako je i ovo proljeće ćudljivo, tako su se i trakošćanski bassevi malo čudno ponašali i u svega tjedan dana „odigrali“ su cijelu paletu tehnika i taktika proljetnog bassovskog ribolova. Samo oni koji su se mogli tome prilagoditi dolazili su do ulova, dok su drugi gledali velike crne siluete u polumutnoj vodi kako ignoriraju njihove varalice. Pa gdje je zapelo?

Kao Radenska…

… dolazi iz dubina. Priroda je sve lijepo posložila, voda je najgušća (pa samim tim i najteža) na 4 stupnja Celzija, tako da je pridneni sloj uvijek te temperature (osim kad toliko smrzne, da je i mulj smrznut) i to omogućava ribama da prežive zimu i debeli minus i u plitkim jezerima kao što je Trakošćan. Normalno da je tad smanjen period aktivnosti bassa i on zbog prirodne mimikrije poprima skoro crnu boju. To je značajno i za prvi ulazak u pliću vodu. Smanjena aktivnost kod riba i usporeni metabolizam ne znači da se one kreću kao na usporenom filmu, već znači da period kad su (skoro) ful aktivne traje kraće nego u top dijelu sezone.

Dakle, bass u periodu smanjene aktivnosti neće ganjati kedere cijeli dan, već će biti aktivno u potrazi za hranom manji dio dana, možda tek pola sata, sat. Pritom neće „puzati“ do kedera već će ga srknuti, skoro kao i po ljeti. Pogledajte si malko filmiće na Youtubu i ne baš tako sporadične ulove basseva kroz rupe u ledu (u tražilicu ukucati „big bass ice fishing“), dok Ameri love neku od ribljih vrsta koje su aktivnije zimi. No, uskladiti bassovu aktivnost i moju aktivnost po pitanju bassa (i debljinu leda da mogu komotno hodati) vrlo je teško, tako da ipak čekam da se led otopi i da bass dođe u pliću vodu. Po pravilu su to plitke uvale na sjevernoj strani jezera u koje puše južni vjetar.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Taj vjetar donosi topliji zrak i skoro da je ugodan koliko god jako puhao. Jednako tako, donosi i najtopliju vodu iz jezera upravo u te sjeverne uvale. Bassevi pokrenuti vodom i nagonom traže topliju vodu i tako dolaze do tih plitkih uvala. One su po pravilu i nešto mutnije od ostatka jezera, tako da letargični bassevi imaju dodatnu kamuflažu unatoč svojoj, skoro crnoj boji, koju su dobili boravkom u dubini. A upravo ta jako tamna boja im je jako potrebna da bi upili što više sunčevih zraka i dobili prijeko potrebnu toplinu. Bassevi su svjesni da se jako dobro vide zbog svoje boje, pa tako izbjegavaju direktno sunčanje na površini. Tamo gdje im omogućavaju uvjeti, nalazit će se u gustoj krošnji drveta koje je tik nad vodom, tako da ih štiti od napada ptica. Na Trakošćanu, otkad je granje izvađeno, nalaze se na dubini gdje su jedva vidljivi polarizacijskim naočalama, a na jezerima koja su bistrija i dublja (kao Šoderica kod Koprivnice) skrivaju se u ostacima polja stare trave. Periodično izlaze iz svog zaklona, te, riskirajući, naprave krug po čistini i uz samu površinu, akumuliraju toplinu i natrag bježe u zaklon. U tim trenucima su najranjiviji i tad ih je najlakše uloviti. Normalno da, što je bassu toplije, to je on svjesniji rupe u želucu i gladi. Idealan mamac su vobleri manjih dimenzija, koji dekorom podsjećaju na onu hranu koju su jeli cijelu zimu. A zimi bassevi jedu male ribice dna, ono što im je najdostupnije u tom trenutku, a to su uglavnom ostriži i slične ribice. Ako ste kad gledali malog ostriža u plićaku, vidjeli biste da se ponašaju luđački. Jako rijetko plivaju konstantno, stalno „turiraju“ i „bremzaju“, tako da je twitch tehnika idealna za oponašanje ovih ribica kad se uzbune. A kad ribica uleti u jato velikih basseva, naravno da neće nastaviti plivati kao da se ništa nije dogodilo, sigurno će probati izmanevrirati svoj put što prije izvan opasnosti, tako da ravnomjerno vođeni vobleri neće davati baš prevelike rezultate, dok živčano twitchani vobleri garantiraju uspjeh. Šteta kaj kederi ne čitaju Praktični ribolov, znali bi kako se trebaju ustvari ponašati da prežive takvu situaciju… Od varalica su odlične neprikosnovene Rapala Shad Rap Shallow Runner 7 cm, Rapala Countdown, također 7 cm, tonući Shad Rap, tko ga još ima i Team Esko, koja je također odlična varalica. Lako nabavljive i odlične varalice su svakako i Prologic Savagear Prey, modeli 69 i 91.

Za ljubitelje egzotike svakako mogu preporučiti Megabass X-55 i X-70, Team Daiwa Minnow 6 i 9 cm, Evergreen Inspire Minnow i milijardu drugih japanaca, jednostavno vam treba varalica koju možete živčano twitchati. I mora biti u pravom dekoru. Alternativa ovome, ako nemate dobar izbor twitch voblera u svom dućanu, silikonski su shadovi na jig glavi. Njih također možete twitchati (ako je glava dovoljno lagana) ili ih jednostavno jigate u gornjem sloju vode. Akcija gore-dolje dovodi basseve do ludila i sigurno ćete prevariti nekoliko iz jata, prije nego postanu skeptični. Tad samo promjenite boju ili model shada i ostavite jato malo na miru. Ključna stvar kod obiju tehnika (vobler i shad) jest da su bassevi sad u jatu i dovoljno je da zainteresirate jednog od njih, pa da nastane pomama! Bassevi su strašno sujetne i ljubomorne ribe, ne vole kad im netko drugi mazne klopu ispred usta. A imaju velika usta. Meni su odlični Dream Tackle Slotter Shad, najmanji model i super mekani Mann’s Shad (našao sam još par paketića u Sloveniji!), jig od 3 grama na udici broj 4 ili 2 (ovisno o veličini shada) i to je to.

Situacija druga: – Vidim, al ne reagiram!

Nakon što su ulovili prve zrake sunca i malko posvijetlili, bassevi ulaze u plićake. Na Trakošćanu su to zadnje dvije uvale u kojima se jako lijepo mogu vidjeti golim okom. Sad su već fino osunčani, puni energije i bez problema reagiraju na opasnost. Ovo vrijeme većinom koriste za prikupljanje energije i sazrijevanje ikre za mrijest koja im predstoji. Ne hrane se često, uglavnom predvečer, uz koji sporadični raub ili ganjanje kedera po površini tijekom dana. Iste one voblere i silikonske shadove koje su „pušili“ prošli tjedan, sad sustavno ignoriraju. Maltene da ih gađate jigom u glavu, eventualno će se pomaknuti, ali samo da se maknu od uljeza. Ovo ponašanje obeshrabruje velik dio ribolovaca, koji onda odustanu od bassolova i čekaju otvorenje na štuke. Ali, ne treba očajavati, već se prilagoditi! Jedna od odličnih stvari koja prolazi bez greške je bass jig.

Zapamtimo da su bassevi uglavnom na čistom terenu, u plitkom i na lagano muljevitom dnu, tako da ipak ne bismo koristili teže jigove, tipa klasični jig od 1 oza (28 grama) ili teži, kakvog bismo inače koristili da lovimo u trstini ili travi, genijalno rješenje su spider jigovi. Obična okrugla jig glava sa štitnikom, težine 5 ili 7 grama, odlične su za plitke, čiste terene. Na Trakošćanu obvezno koristim i neki silikonac kao trailer, recimo, dvorepi twister, čisto da bass ima što pogoditi kad jig potone u plitki mulj, koji je na ulazu potočića. Sve boje igraju, meni je najdraža crno-plava kombinacija. Važno je da ribu koju želite uloviti prebacite, najbolje sa strane, tako da špaga ne preleti preko nje, jer ju to zna uplašiti te ju laganim i kratkim poskocima jiganjem dovedete u zonu udarca. Bassu u plićaku u ovo doba varalicu morate doslovce napelati na nos, rijetko će se zaletjeti na varalicu koja je metar od njega. Rijetko će iz prve i uzeti varalicu, češće će stati tik do mjesta gdje je ova napravila oblačić i pomno pratiti slijedeću akciju. Najgore što možete napraviti jest da cimnete još jednom, makar dok se oblačić mulja malo ne smiri, jer će bass biti fiksiran na prvi oblačić i neće vidjeti gdje je varalica otišla. Zato dodajem trailer, tako da bass ima vizualni kontakt gdje se varalica stvarno nalazi i tako ju preciznije gađa. Na čistijim dijelovima jezera možete loviti i sa običnom jig glavom bez štitnika, na koju ste montirali Yamamoto Double Tail Hula Grub ili neki sličan silikonac. Ako su bassevi u trstini, onda koristite teže jigove sa štitnikom, mada veliki „buć“ sad češće preplaši bassa nego što ga natjera da zagrize.

Konkurencija, ali na obali

Ako, kao većina Hrvata, na Trakošćan možete doći samo vikendom, očekuje vas nezavidna situacija. Vikendom je najveći pritisak na vodu i bassevi su dodatno oprezni i nepovjerljivi prema vašim mamcima. Tehnika koja sad daje ulov je poprilično dosadna, ali učinkovita. Maki je ove godine jako dobro prolazio dok su se drugi mučili da dobiju griz, no čovjek se uči dok je živ, na sreću! Jednostavno montirajte Yamamoto Senko 3” ili 4” na običnu worm udicu i zabacite blizu bassa. Ako to uspijete učiniti tako da ga ne preplašite odmah, na dobrom ste putu da ga ulovite. O.k., Senko je zabačen, kaj sad delam? Nikaj! Ostavite ga da tako leži na dnu u blizini bassa neko vrijeme, i minutu ako treba. Živaca imamo dovoljno nakon zimskog ribolovnog posta! Bass je sigurno zainteresiran, čim nije pobjegao. Maki je maznuo jednog lijepog, kojemu je još virilo pola cvergla iz ždrijela, dakle, i nije bio baš gladan, ali ga je „pekao interes“! Nije si mogao pomoći. Bolja realizacija grizeva je sa manjim Senkom, jer ga bass lakše spakira u usta, a i manje bućne kad padne u vodu. Ako ste rastjerali sve basseve koje vidite, slobodno zabacite dalje od obale, onako napamet. Velika šansa je da se u plićaku krije još basseva, onih koje ne vidimo. Znam da je teško čekati na griz kad ne vidite da li u blizini uopće ima riba, ali ovo je katkad jedini način da dođete do ulova. Za ovu tehniku radije koristim Wacky montažu, jednostavno prepičim Senka po sredini sa Zappu Inchi Wacky udicom, sa laganom olovnom glavom i štitnikom. Na taj način mogu Senka pomicati sporije po dnu, a i kad ga malo odignem, tone ravno prema dolje i lagano titra sa krajevima. Pošto se sve odvija na dnu, koristim tanku upredenicu radi bolje detekcije griza.

Chris standing up holding his daughter Elva

Nakon ovog perioda bassevi se počinju raspoređivati po jezeru i mužjaci traže mjesta za gnijezda. Lovite ih ako baš morate, no probajte u blizini naći ženku koja je došla u inspekciju gnijezda, to je riba koju ćete duže pamtiti. I teže uloviti! Puštajte ribe!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana