Proljetni lov linjaka i šarana laganim priborom

10 min read

PR / Broj 25 / Travanj / 2010.

Proljetni ribolov linjaka i šarana laganim priborom na vodama, gdje se život tek počeo zahuktavati i bujati, ribolovni je doživljaj koji se pamti cijele sezone. Zima je bila duga i svi smo jedva dočekali odlazak na stare grabe, čiji se okoliš već pomalo zazelenio, a žabe, ptice i ostali stanovnici vodenog svijeta i okoliša su izmilili van i uljepšali nam boravak na vodi. Svejedno je hoćete li loviti match štapovima ili waggler plovcima, feederom ili hranilicom ili pak na šaranske sisteme – važno je da se možete nauživati na vodi…

Krajem ožujka i početkom travnja, uz zadnje trzaje odlazećih hladnoća i zime, dolazi vrijeme za izdašan ribolov svih ciprinidnih vrsta, a prije svega šarana i linjaka. Te ribe sad postaju sve aktivnije i hrane se tijekom cijelog dana, nadoknađujući dugo zimsko mirovanje. Linjaci se inače skrivaju u najdubljim pojasevima tek izrasle vodene vegetacije, gdje traže mir i lako dostupnu hranu. Po prirodi sumnjičav i oprezan, linjak sad kruži svojim stazama rujući i kopajući po dnu, otkrivajući svoju prisutnost izdajničkim mjehurićima zraka koji izlaze iz mulja. Obitava i u stajaćim vodama i u tekućicama. Najviše mu odgovaraju tople i zamućene vode obrasle barskim biljem i lopočem, vodenom lećom, resom i ostalim vodenim biljem, što mu pruža optimalne uvjete za život. Šaranima također odgovaraju takve vrste voda, a sad, u proljeće, ipak prvo počinju raditi na manjim jezerima koja se brže zagriju i život u njima brže počne bujati. I linjaci i šarani imaju izrazito razvijeno čulo njuha i osjetit će širenje mirisa koji ih privlače i sa većih udaljenosti. Odlično reagiraju na primamljivanje i može ih se uspješno „navući“ na hranu, čak i kad nisu u blizini ili kad se ne hrane intenzivno.

Za linjaka i šarana mogu se koristiti već gotove, specijalno napravljene smjese, a možete prihranu napraviti i sami. Pri miješanju hrane treba paziti da smjesa ne bude previše gusta jer oni jako reagiraju na gusti mirisni oblak što ga stvara hrana, koja se rasprši čim dođe u kontakt sa vodom. U hranu je dobro umiješati i mamac sa kojim lovite, npr., lovite li na gliste, uzmite šaku- dvije i narežite ih na sitne komadiće te dodajte u hranu. I crvi su dobar mamac, ali, kao i sa glistama, sa njima je problem što ih napada sitnija riba poput žutooke ili crvenperke, pa često morate prezabacivati. Odličnim mamcem za proljetni ribolov se pokazao sitni kukuruz šećerac iz konzerve, kojeg možemo koristiti u svim vidovima ribolova – i na feeder i ako se odlučimo loviti na plovak, ili na sisteme gdje mamac sjeda na dlaku. Kruh je također odličan mamac, a ujedno se može koristiti i kao prihrana, osim što moramo pripaziti kako ne bismo prehranili poziciju, pa je prihranjivati kruhom bolje malo po malo.

Prihranjivanje kruhom

Kruh je jedan od najuniverzalnijih mamaca za lov svih vrsta ciprinida. Može se koristiti i kao mamac i kao prihrana sa jednakim uspjehom, a u proljeće je posebno dobar za lov krupnih linjaka, koji se intenzivno hrane pred ulazak u mrijest. Za mamac se najčešće koristi mekana sredina, koju se jednim stiskom prstiju učvrsti na vrat udice, kako bi se što više napuhnula u dodiru sa vodom te izgledala prirodnije. Kruh za prihranu prvo moramo dobro namočiti u jezerskoj vodi. Kad se napije vode, čvrstim stiskom rukama se iscijedi višak vode i nakon toga se dobro promiješa u kanti. Možete dodati i krušnih mrvica ili neku kupovnu rastresitu hranu, ali nama se u proljeće najbolje pokazalo prihranjivanje kuglama čistog razmočenog kruha, koje na dnu rade pravu pomutnju među sitnom ribom, čije će hranjenje privući i krupnije ciprinide.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Wagglerom i feederom

I linjak i šaran su po prirodi vrlo oprezne i sumnjičave ribe koje će, pogotovo na divljim vodama, pobjeći i na najmanji znak promjene ili moguće opasnosti u njihovom okolišu. Ako lovite na pozicijama uz obalu, u rupama u travi ili između lopoča, nemojte nepotrebno dirati mjesto i prorjeđivati vodenu vegetaciju, da bi se dobilo više mjesta za zabacivanje ili lakši prolaz najlona prilikom vađenja ribe. Što je vegetacija gušća, tim bolje. Na takvim mjestima treba dosta precizno prihranjivati, tako da ribu namamite u usko područje gdje mislite loviti. Nakon što prihranite, treba biti strpljiv i miran, bez suvišnih koraka po obali, pričanja ili premještanja pribora. Tu prednost kliznog waggler plovka najviše dolazi do izražaja. Ako lovite blizu, možete odabrati wagglere malih gramaža, poput 2 + 1 gram, pa čak i manje, dok za veće daljine ili za vjetrovito vrijeme možete odabrati i teže modele, npr., 6+3. Sistem treba podesiti tako da je dio predveza sa udicom na dnu, a olovo da je tik iznad dna, kako bi sistem bio što osjetljiviji i indikacija griza precizna. Treba biti strpljiv i ne reagirati na svaki pomak plovka jer linjak je poznati provokator koji mamac uzima vrlo sporo, polako usisavajući hranu pa ju ponovo pljuje van.

To zna potrajati i minutu. Ne smijete odmah kontrirati – pustite da plovak dobro zavozi ili krene pod površinu, jer tek tad ste sigurni da ćete dobro zakvačiti ribu. Jednom zakvačen za udicu, i linjak i šaran pružaju snažan otpor, naročito u prvih par bjegova, kad se zabijaju u najgušću travu. Pribor mora biti podešen na granicu izdržljivosti jer ribi ne smijete pružiti šansu da ode preduboko u granje ili u travu. Potrebni su jači match štapovi, kratki bolonjezi ili jaki direktaši, sa osnovnim najlonom debljine do 0.20, dužim predvezom do 0.18 te slobodno većim brojevima tanjih udica šireg luka, od broja 2 do 6.

Za mamac će odlično poslužiti šećerac ili čak koktel – kombinacija šećerca i tankih crvenih glistica. Ako više volite loviti krupniju ribu na dnu, prava stvar za vas su feeder štapovi. Prosječne dužine od 3.3 do 3.90 metara, ovi elegantni štapovi su prije svega namijenjeni za ribolov hranilicom. Tome su prilagođeni izmjenjivi indikacijski vrhovi, izrađeni od punog materijala – fiberglasa ili grafita. Oni sa lakoćom pokazuju svaki, pa i najmanji griz koji se događa u vodi. Raspon gramaže kreće se od 50 pa sve do 150 grama, a optimum za ovu vrstu ribolova je oko 50 do 100 grama i dužine 3. 90. Koriste se manje šaranske role ili pouzdane varaličarske, veličine do 4000, tj. kapaciteta do 100 metara, najlona 0.40. Ipak, nemojte pretjerivati sa debljinom osnove – pouzdani monofil debljine 0.22 do 0.25 bit će dovoljan, dok se za predveze koriste tanji monofili ili fluorokarbonske strune. Feederom se može loviti i na klizno olovo ili klasične šaranske sisteme, ali je najbolje loviti sa kliznom ili fiksnom hranilicom i vrlo kratkim predvezom. Nakon zabacivanja nategnite najlon tako da se vrh pune špice malo savije i onda ćete puno lakše snimiti svaki griz. Naime, griz može biti klasično savijanje špice u stranu, a može biti i otpuštanje najlona, tj. špice. U praksi ćete vrlo brzo skužiti u kojem trenutku treba zategnuti. Kad sjednu na hranu, i linjaci i šarani često grizu neposredno nakon pada hranilice u vodu, pošto su naviknuti da im nove kugle koje padnu u vodu donose još hrane, pa bez puno opreza rovare po hranilici i gutaju i vašu udicu. Zato je dobro imati što kraći predvez i držati tempo hranjenja sa nekoliko kugli nakon svakih desetak minuta ribolova.

Waggler

Iako se linjaci i šarani uspješno mogu loviti i svim ostalim vrstama plovaka, waggler plovci su u proljeće najbolji izbor zbog prednosti koje im daje njihov oblik i način postavljanja na osnovni najlon. Proljetno je vrijeme vrlo promjenjivo i stalno se izmjenjuju sunce, oblaci i kiša, te, prije svega, najveći neprijatelj plovkaroša – vjetar. Po vjetrovitom vremenu ćemo teže zabacivati, držati plovak na mjestu ili snimiti griz zbog stalnog poskakivanja po valovima na površini vode. Waggler se montira spojen samo donjom stranom plovka, a zbog takvog načina montaže osnovni najlon se nalazi pod površinom. Plovak će i za vrijeme vjetrovitog dana mirno stajati na hranjenom mjestu. Postoje i otežani waggleri koji se bez problema vrlo precizno mogu zabacivati i u vjetar, a olovima ih treba balansirati tako da pokažu i najmanji dodir ribe sa mamcem.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Pop upicom na lukavce

Omiljeni ribolov svakog šaranaša ili zaljubljenika u linjake je ribolov krupnijih riba na šaranske sisteme i senzore, što zna biti vrlo zabavno. Također su i ribe ulovljene na taj način u prosjeku puno veće nego na druge načine i stilove ribolova. Radi se o klasičnom šaranskom sistemu, tj. predvezu sa dlakom na koju je iglom za boile navučen mamac. I linjak i šaran imaju istu građu usta i hrane se na isti način, usisavajući hranu i filtrirajući mulj kroz škrge u potrazi za raznim ličinkama i rakušcima, u našem slučaju, raznom zrnevlju i česticama rastresite prihrane kojima smo ih prihranili. Mogu se koristiti i klizne i fiksne hranilice, ovisno o terenu, ali ono najvažnije je dobro izbalansiran mamac na pomno odabranom predvezu i udici sa dlakom odgovarajuće veličine.

Zvuči tako komplicirano, a u stvari je vrlo jednostavno. U proljeće igra vrlo mali mamac navezan na vrlo tankom predvezu sa odabranom tankom udicom. Idealan predvez navezat ćemo običnim šaranskim „knotless knotom„ (čvorom bez čvora) na fluorokarbonu ili monofilu debljine 0.20 do 0.25 mm, te udici sa ušicom veličine 8 do 12. Kao mamac na dlaci možemo koristiti obične male boile ili partikl poput kukuruza šećerca, ali su se u ovo doba godine najefikasnijima pokazale male pop up plivajuće boile jarkih boja, poput žute ili narančaste. Kad zamiješate hranu i napunite hranilicu te stavite pop up-icu na desetak centimetara dug predvez, šaran ili linjak će na nju prvo naići prilikom dolaska do kugle hrane. Mi ih radimo sami u promjerima od 6 do 14 milimetara, a najefikasnije su se pokazale 8 mm u voćnim i spice mirisima, poput Osmotic spice, Tutti- fruttija ili obične jagode. Kako bismo mogli više guštati u drilu, a i kako bi se rizik paranja usta ribe sveo na minimum, koristimo štapove dužine 3.30 m, te 2 lb akcije, no poslužili bi i obični feederi ili duži špinerski štapovi do 80 grama težine.

Izrada malih pop up boila

Pop up plivajuće boile danas možete kupiti u svim malo bolje opremljenim ribolovnim dućanima u Hrvatskoj. Ima ih u raznim veličinama, od 10 pa do 20 milimetara u promjeru, u svim mogućim i nemogućim verzijama mirisa i aroma. Ako imate svoje favorite za koje znate da dobro love, uzmite ih i krenite na vodu. Ako želite malo kemijati, a nemate toliko novaca za kupnju više različitih aroma ili veličina – napravite ih sami. Potreban vam je Pop up mix i aroma- miris po želji. Miks koji smo mi koristili je od firme CC Moore i od jednog pakiranja može se napraviti preko pola kilograma pop upica. Najbolje ih je raditi od jednog ili od pola jajeta, sa aromom po želji, a rolati ih možete ručno ili pomoću malog rolera, sa kojim se sve radi puno brže i lakše. Mi smo se u ovom slučaju odlučili za mali roler promjera rupe 8 milimetara, što je idealna veličina za šarane u hladnijoj vodi, a i za linjake, dok će ih i ostale vrste, poput veće deverike ili babuške, svladati bez problema.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kamo na linjaka?

Sve ga je manje ali na sreću postoje i ribolovna društva koja pažljivo gospodare svojim vodama te, među ostalim vrstama, uredno poribljavaju i sa linjakom. Prije svega, tu mislimo na ŠRD Rakitje i jezero Finzula, ali i na jezera poput Trebeža u Samoboru ili Ogulinskih Sabljaka. Izdašne pozicije su i na Mrežnici i Korani, rijeci Odri ali i na velikim akumulacijama, poput Kruščićkog jezera. Dolaskom alohtonih vrsta, poput babuške i američkoga somića, populacija linjaka je ozbiljno ugrožena već duži niz godina, osim na vodama gdje se sa njima poribljava, te se sve više smanjuje broj te prekrasne ribe koju treba čuvati pod svaku cijenu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana