Cannabis – Priča o sjemenu konoplje

10 min read

PR / Broj 23 / Veljača / 2010.

Odavno je poznato kako je sjeme konoplje izuzetno dobro prihvaćena hrana od većine riba. Dobro pripremljena konoplja je i jedan od najboljih prirodnih stimulatora apetita za ribu. Ono je bogato masnoćama, vlaknima i ugljikohidratima, te u vodi ispušta ribama privlačan miris koji ju dovodi na hranilište…

Piše: Marko Jeren

U ribolovu se konoplja koristi kao prihrana za sitnu – bijelu ribu, te je nezamjenjiva pri ribolovu šarana i amura. Sjeme koje koristimo dolazi od biljke Cannabis – konoplje. To je jednogodišnja biljka koja naraste do 2m visine i ima duge, stanjene zeljaste listove. Plodovi su joj sitno sivo sjeme, koje se često koristi za prehranu ptica, a mi ribiči ga koristimo u prihrani riba. U ovom tekstu ću vam predstaviti sjeme konoplje te vam otkriti zašto je to jedan od najefikasnijih mamaca pomoću kojeg (i na kojeg) je ulovljeno na tisuće šarana diljem svijeta…

Konoplja

Sjeme konoplje je maslinasto – sive boje i izvana je zaštićeno tvrdom opnom – štitom. Opna štiti sjeme od vanjskog utjecaja. Veličine je koštice jabuke. Unutrašnjost sjemena je ispunjena klicom bijele boje. Prilikom kuhanja sjemenke, opna se mora raspuknuti kako bi klica izašla napola van. Sjeme je kuhano kad ono promijeni svoju prirodnu boju u crnu. Karakterističnog je mirisa te velike privlačnosti za sve riblje vrste iz roda ciprinida, a naročito za šarane.

U šaranskom ribolovu se sjeme konoplje koristi za primamljivane ribe i što bržeg slanja signala ribi. Konoplja najbolju aktivnost postiže kad je temperatura vode iznad 10-12ºC. Tad ona širi svoja atraktivna ulja i tako privlači ribu. Osim velike privlačnosti, sjeme konoplje smiruje probavni trakt šarana te je bogato masnim kiselinama.

Uporaba konoplje u ribolovu

Sjeme konoplje je vrlo korisno u šaranskom ribolovu. Koristi se prilikom primame ribe. Možemo ga koristiti u raznim kombinacijama miješanih hrana (“food mixeva”). Tako, recimo, kod izrade partikl miksa, sjeme konoplje je jedan od osnovnih sastojaka. Kad izrađujete miks od sjemenki, obratite pozornost da ne pretjerate sa konopljom. Povećana količina konoplje u vodi će stvoriti atraktivno područje, koje će ribama konstantno davati signal za hranom sve dok ju ne počiste (pojedu). Pošto su sjemenke vrlo sitne, veći broj njih će završiti pod šljunkom ili u mulju, a šarani, vođeni signalom za hranom, stalno traže izvor mirisa te se dugo zadržavaju na hranjenom području. Često se događa i da šarani ignoriraju sve ostale mamce sve dok god se ne zadovolje onim što im je privuklo pažnju. U partikl miks stavljam i do 20-30 % konoplje, dok ostali dio prepuštam drugim sjemenkama, koje će svojim mirisom i uljima koje iz njih izlaze privući pažnju ribe. Konoplju možemo koristiti i kao samostalnu prihranu. U tom slučaju sjemenu konoplje ćemo dodati topive pelete sitne granulacije koje će svojim otapanjem stvoriti „oblak“ čestica hrane na dnu. Kombinacija pelete i kuhane konoplje je odlična kombinacija za rano proljeće, kad se riba počinje aktivnije hraniti.

Osim kod izrade partikla, sjeme konoplje možemo koristiti i kod izrade domaćih mikseva za boile. Sjeme možemo koristiti sirovo, kuhano, prženo ili mljeveno. Ovisno što želimo postići sa konopljom, u takvom stanju ćemo ju koristiti. Sirovo sjeme konoplje ćemo koristiti kad želimo postići rahlost boile. Rahlost mamca je vrlo važna u određenim situacijama jer rahli mamac lakše otpušta „kemiju“ koju smo u njega stavili. Kuhanu konoplju koristimo kad svojoj boili želimo dati bolju probavljivost i povećanu rahlost. Mljevenu konoplju koristimo u finijim miksevima, gdje želimo da gotova boila ima ribama poznati miris i okus konoplje kojom hranimo. Ako konoplju prije mljevenja dobro prepržimo, ona će postati izuzetno jaka, a njen je miris tad ribama često neodoljiv. No, kod uporabe mljevene ili pržene, pa mljevene konoplje, moramo biti oprezni. Naime, masti iz konoplje u doticaju sa kisikom vrlo brzo oksidiraju i užegnu se. Takva konoplja (dakle užegla) je ribama odbojna. Zbog toga je najbolje koristiti friško mljeveno sjeme i ne ostavljati višak za druge ribolove. Na današnjem tržištu postoje i gotove boile, izrađene od određenog postotka brašna konoplje. Tako recimo, Mainline boile – Hemp od 10 mm su odličan izbor mamaca za proljeće. Osim što su ribama vrlo privlačne, boile su malog promjera (10 mm) i odgovaraju šaranu koji u još uvijek hladnoj vodi ima problema sa probavljanjem velikih obroka. Sjeme konoplje se koristi i kod pripreme stick mixa. Mljevena i pržena konoplja se dobro uklapa u bilo koji stick miks, pomoću kojeg često možemo višestruko poboljšati rezultate brzih ribolova. Postoji još jedan način prihrane šarana koji je jednako učinkovit u ribolovu na toploj i hladnoj vodi. Radi se o brašnastim hranama, sa velikim postotkom mljevenog sjemena sirove i pržene konoplje. Iako ju u toplije doba godine zbog veće aktivnosti bijele ribe rjeđe upotrebljavam, brašnasta hrana je za proljetni dio sezone nezamjenjiv dio svakog ribolova. A, osim u samoj hrani, odlična je i kombinacija brašnaste hrane i kuhane konoplje. Najbolji način je taj da sa kuhanom konopljom primamite ribu i da ju skuhate na kuhalu u tijeku ribolova, te prihranite sa još toplim sjemenkama. To definitivno donosi uspjeh! Pribrojite li tome i druge atraktante koji se nalaze u groundbaitu…to je odlična primama za ribe.

U rano proljeće, kad se riba tek počinje aktivno hraniti, temperatura vode se kreće od 12-15º C. U tom periodu pokazalo mi se da je friško kuhanu konoplju najbolje koristiti u kombinaciji sa slatkim kukuruzom “šećercem“ i peletama. Naime, mekani kukuruz se fino uklapa u kombinaciju sa konopljom. To je već prerađena sjemenka, te kad ju šaran proba, lakše će ju probaviti. Konoplja će svojim uljima primamiti ribu na hranilište, a riba će osjetiti snažne stimulatore i morat će se početi hraniti.

Kako šaran to sve vidi?

Na hranilište ste ubacili mješavinu konoplje, peleta i šećerca. Šaran je osjetio signal hrane i posjetio vaše hranilište. Pelete koje su se otopile već sa prvim zaveslajima šaranovih peraja, rasprše se u sitnim česticama po vodi. Osim oblaka peleta, na hranilištu je i par šaka slatkastog kukuruza, koji mu je uvijek neodoljiva poslastica, te, na kraju, raspršene sjemenke konoplje koje konstantno šalju signal za hranom. Šaran će osjetiti signal, doći do hranilišta i provjeriti što je to. Kad dođe do dijela sa prihranom, prvo će izvidjeti situaciju i par puta mahnuti prednjim perajama, kako bi vidio što je od toga hrana. Naime, njegovo oko vidi sjene dna, a ne raspoznaje boje. Prvi zamah perajama i čestice rastopljenih peleta će se podići sa dna i dati mu signal da se radi o hrani, na što će se on početi hraniti.

Proizvodi od konoplje

U ribolovnoj industriji su shvatili važnost konoplje i njena atraktivna svojstva. Iz tog razloga, sjeme konoplje je prerađeno u mnoge pripravke koje možemo koristiti u ribolovu. Na tržištu imamo različite proizvode od konoplje: ulja, paste, boile, chunkse, te razni dodatke hranama na bazi konoplje.

Konopljino ulje ( Total Hemp Oil) je kvalitetno prirodno ulje. U šaranskom ribolovu se koristi pri izradi domaćih boila, ali služi i pri izradi stick miksa ili groundbaita. Bogato je masnim kiselinama. Hemp oil je poželjno koristiti u toplijim dijelovima godine (proljeće, ljeto i jesen). U proljetnim ili ljetnim danima, konopljino ulje slobodno dozirajte do 40 ml/kg mixa. Odlično se uklapa u mikseve na bazi ptičje hrane te u kremastim i voćnim kombinacijama. Htio bih napomenuti da nećete pogriješiti ukoliko konopljino ulje koristite i sa animalnim komponentama.

Nutritivna vrijednost na 100gr Cijelo zrno konoplje Konopljino ulje Brašno konoplje
Energija 500 kCal 725 kCal 385 kCal
Proteini 23 g 0 g 33 g
Ukupno masti 31 g 99.9 g 7 g
Zasićene 3 g 9.7g 0.7 g
Nezasićene 28 g 90.2 g 6.3 g
Ugljikohidrati 34 g 0 g 44.5 g
Dijetalna vlakna 30 g n/a n/a
Šećer 2 g n/a n/a
Vlaga 6 g 0.1 g 8.2 g
Kolesterol 0 g 0.0 g 0.0 g
Kalcij 75 mg n/a 200 mg
Glačalo 5 mg n/a 23 mg
Natrij 8 mg n/a 15 mg

Pržena konoplja

Pržena konoplja (sjeme) je, kako sam već spomenuo, daleko atraktivnija od sirove, jer snažnijim mirisom brže privlači ribu. Prženu konoplju ćete lako pripremiti, a postupak je slijedeći. U tavu stavite malo sjemena konoplje, tako da imate dovoljno mjesta za miješanje kako sjeme ne biste rasipali van tave. Držite tavu na laganoj vatri (ovo laganoj vatri je vrlo važno), te stalnim miješanjem ne dozvolite da vam sjeme zagori. Nakon određenog vremena, osjetit ćete intenzivan miris konoplje i tad je vaše sjeme gotovo. Nakon toga sjeme možete samljeti u mlincu za kavu i tako prženu koristiti. Ovako pripremljena sjemenka konoplje iziskuje malo više vremena i truda, ali definitivno daje bolje rezultate. Podijelit ću s vama dva recepta u kojima sam koristio sjeme konoplje. Oba recepta su lijepo lovila na jezeru Zaprešić u kasno proljeće.

Recept 1. Konoplja + Bergamot oil

65% brašna konoplje -mljevene
10% sojinog brašna
10% Sluis CLO (CC Moore)
5% Vitamelo
5% Casein R. (Nutrabaits)
5% Egg Albumin
1% Fructoze

8-9 jaja
30 ml Total Hemp Oil (Nutrabaits)
20 ml Minamino (CC Moore)
2 ml Cream Cajouser (Nutrabaits)
10 kapi Bergamot oil

Recept 2. Konoplja – fish (Squid + scopex)

30% pržene konoplje
20% ribljeg brašna LT-94 (CC Moore)
20% Sluis CLO (CC Moore)
10% Pšenične + kukuruzne krupice
15% sojinog brašna
3% GLM ext. (Nutabaits)
2% krvnog brašna
2% Egg Albumin

8-9 jaja
40ml Total Hemp Oil (CC Moore)
30ml Mussel liquid ext. (CC Moore)
10ml tekućeg betaina
3ml Squid o. (Solar)
2ml Scopex (K.Nash)
8ml sladila (Nutrabaits)

Kako koristiti konoplju u rano proljeće?

Sjeme konoplje je vrlo zahtjevno. Prilikom pripreme partikla (kukuruz, ječam, konoplja, tiger…) svaku sjemenku moramo odvojeno kuhati jer će se u protivnom neke sjemenke raspasti, a neke se neće dovoljno skuhati. Važno je i da se kuhani partikl ne smije čuvati dugo jer dolazi do procesa kvarenja, prvo se smjesa ukiseli a zatim počinje i truljenje. Moram naglasiti da je lagani štih kiselosti poželjan u partiklu. Ali to definitivno nije onaj kad “deda“ otvori svoju kantu sa kuruzom na drugoj strani jezera, dok mi na ovoj strani umiremo od smrada…

Sjeme konoplje je najbolje namočiti jedan dan ili večer prije kuhanja. Ukoliko ste u mogućnosti, koristite vodu iz jezera koja nema kamenca te je istog ph kao i jezero u kojem ćete loviti. Sjeme konoplje kuhajte na laganoj vatri 30 – 40minuta. Sjemenka je gotova kad se njena crna opna raspukne te kad iz sjemenke izviri bijela klica. Konoplju je najbolje i najefikasnije koristiti vruću. Po želji, možete joj dodati dvije žličice fruktoze i tako ju malo zasladiti i konzervirati.

U rano proljeće konoplja je odlična za primamu ribe, te formiranje „tepiha“ hrane na dnu. Tepih hrane ćemo napraviti pomoću kuhane konoplje, raznih sjemenki ( kukuruz šećerac, tiger, ječam te hrana za golubove), te sa nekoliko vrsti peleta i rezanih boila. Gotovom partiklu za ribolov u hladnijoj vodi možete dodati i par mililitara arome jagode. K toj mješavini sjemenki volim dodati i pelete konoplje (Hemp pelet).

Prezentacija konoplje

Konoplja se, osim za prihranu, može koristiti i kao mamac. Prezentirati konoplju je jako teško, jer su zrna sitna i osjetljiva. Teoretski, sjeme možemo montirati na udicu pomoću D-riga, koristeći tanku dlaku, no to je pravo mučenje, a prezentaciju obično prije nađe bijela riba nego šaran. Zbog toga je najbolje koristiti Kryston pastu (Kryston Doppel-Ganger), izrađenu na bazi konoplje i konopljinog ulja. Vrlo je lovna! Prezentacija je jednostavna, načinite klasičan predvez sa dlakom. Na kraju dlake zavežite malenu oprugu (može ona od kemijske olovke) i oko nje formirajte pastu. Pasta je vrlo lagana i ima karakteristiku uzdizanja od dna, tako ćemo morati koristiti heavy metal – olovno otežanje koje će držati predvez na dnu. Pomoću ove prezentacije je ulovljeno mnogo lijepih riba početkom proljeća. Pokušajte loviti konopljom u prvim proljetnim danima i rezultati neće izostati.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana