Otvorenje pastrvske sezone

10 min read

PR / Broj 23 / Veljača / 2010.

Podmažite role, očistite žnore, zavežite zadnje imitacije umjetnih muha i pripremite se za dan koji smo svi očekivali cijelu zimu – otvorenje sezone lova na pastrve. Datum je poznat – 01. 03. Tad ćemo se svi zaputiti na dobro poznate destinacije i sa guštom obaviti prva zabacivanja i razvlačenje mušičarske žnore u neku od naših gorskih rijeka. A kad još zapumpa sa druge strane…

Piše: Danijel Kučan- Predator fishing team

Zima je još u punom zamahu, snijega i leda na sve strane, prsti i na rukama i na nogama se smrzavaju, a znoj izlazi ispod neoprenskog odijela, no nema veze, otvorenje pastrvske sezone je pred nama. Prvi ožujak je datum koji svi mi čekamo i pripremamo se za njega cijelu zimu. Ravnali smo neoprenke i dišuće čizme, podmazivali role i čistili žnore, vezali sve poznate imitacije pastrvskog plijena, samo da bismo zoru na taj datum dočekali na vodi.

Svejedno je gdje se mislite zaputiti – na kanal kod Preloga na velike kalifornijke, na Gacku i njene prekrasne pjegave ljepotice ili pak na Vitunjčicu, gdje svake godine na otvorenju padne koja „mama„ od sedamdesetak centimetara. Vode će vjerojatno biti malo povišene, sa malo zamućenosti – štiha, kao i svake godine u rano proljeće. To znatno olakšava ribolov i lakše ćemo prevariti i veće i opreznije pastrve, no povišeni vodostaj znači i teže probijanje i hodanje kraj vode, te stajanje u njoj.

Dosta je riskantno u ovom dijelu godine stajati u brzacima ili pod slapovima jer je kupanje realna opcija na tako skliskom terenu, a vanjska temperatura opasno prijeti pothlađivanjem. Prije svega ostalog i prije pribora i kutija sa muhama, treba pripremiti obuću i odjeću u kojoj mislimo provesti cijeli dan na vodi. Provjerite visoke čizme koje imate, bile one od neoprena ili Gore texa. Ako imaju rupu ili puštaju na šavovima, još uvijek ih stignete zakrpati ili doći do novih prije otvorenja.

“Razbacane” muhe

Ovakav prizor muha koje „čagaju„ po kutiji simpatično izgleda, sve dok ne dođete na vodu i otvorite tu kutiju. Najčešće se dogodi da neke muhe odmah „odlete„ u svoj prirodni okoliš ispadajući iz kutije, a druge jednostavno ne možete naći u svom tom džumbusu. Imate vremena i posložite si kutiju kak bog zapoveda. Hmm, možda i ja to jednom stignem napraviti…

Osim čizama, pripremite si i topla pod-odijela. Idealno bi bilo da posjedujete dišući donji veš od mikro-vlakana ali za početak će biti dovoljne i tople sportske, vunene čarape i duge gaće, koje će vas grijati dok stojite u ledenoj vodi. Obucite i vestu ili majicu sa kapuljačom, koju možete koristiti ukoliko će puhati vjetar, a pripremite i nepromočivu jaknu ili kabanicu za svaki slučaj.

Održavajte role

Jedan od najgorih scenarija koji vam se može dogoditi u ribolovu umjetnom muhom je kada vam se na suhu imitaciju ili na nimfu vođenu uz dno, te navezanu na tankom predvezu, zakvači velika pastrva i krene nizvodno, a vama zatrokira rola te se sve vrlo brzo završi. Na riblju korist, naravno. Održavajte role, nemojte dopustiti da se zbog nemarnosti dogodi ovakva situacija. WD 40 i mast za role brzo i efikasno rješavaju stvar, a cijeli postupak traje svega par minuta.

Spakirajte i rezervni veš, za slučaj da se smočite i kad ste sve to napravili – bacite se sa guštom na zadnje pripreme slaganja pribora pred odlazak. Lagano zamućena i povišena voda dopuštaju nam korištenje imitacija, navezanih na većim brojevima udica. Najčešće se koriste razne vrste nimfi na zlatnim glavama koje se vode uz samo dno, jer insekata na površini još uvijek nema u velikom broju, tako da se rijetki mušičari odlučuju na ribolov suhom muhom. Imitacije poput raznih varijacija gamarusa, kućica svih boja i veličina, te standardne fazanke, sve su što vam treba na otvorenju. Na plitkim prijelazima možemo ih bacati i koristiti na dugom konusnom predvezu bez otežanja, dok ćemo za rupe i područja ispod slapova stavljati otežanja predveza u vidu kuglica olova ili tungsten mase.

Vireća kućica

To je doslovni prijevod naziva ove muhe, koja se u izvorniku zove „Peeping Caddis„. To je, prije svega, teška imitacija dizajnirana za vođenje uz dno u brzim rijekama, gdje se larve kućice i nalaze u svom prirodnom okruženju. Namotaji olovne žice, uz dodatak teške zlatne glave, čine ovu imitaciju idealnom za nimfarenje u svim dijelovima naših salmonidnih rijeka, čak i bez korištenja dodatnog otežanja, poput tungsten mase na predvezu. Potočne i kalifornijske pastrve pokupit će ovaj slasni zalogaj sa dna, dok se u Gorskom Kotaru vrlo često zalete i lipljani na početku sezone. Nemojte se bojati navezati ovu kućicu na velikim brojevima udica, poput br. 10 ili 12, jer pastrve u rano proljeće nisu nimalo izbirljive.

Sada se ne morate zamarati sa tankim predvezima jer ribe nisu toliko izbirljive kao u toplijem periodu godine. Solidan monofil debljine 0.14 mm do 0.16 mm će poslužiti svrsi. U predvečerje se ipak možete prebaciti na ribolov suhom muhom, uspijete li snimiti koji diskretan kolobar ribe na površini.

Žnora

Mušičarske su žnore vrlo važne u prezentaciji muha s kojima ćemo loviti. Daljina zabačaja ili plovnost žnore samo su neki od elemenata o kojima ovisi uspješan ribolov u mušičarenju. Osim toga, dobre žnore danas koštaju kao prosječna mušičarska rola srednje kategorije i nije ju jeftino svako malo mijenjati. Cijelu ju razmotajte, kako bi se malo izravnala, te ju očistite od prljavštine, kako bi lakše klizila kroz vodilice i učinila ribolov ugodnijim.

Suha

Postoji bezbroj varijanti majskih muha koje se mogu navezati u svim mogućim veličinama, bojama i varijacijama izgleda. Postoje mušičari koji tvrde da navezana muha mora biti savršena replika stvarnog insekta i s jedne strane su sigurno u pravu. Nema ništa ljepše nego kad se velika potočara digne sa dna kako bi pokupila savršenu imitaciju muhe, koja lagano pluta površinom toka rijeke. Sa druge strane, mnogi će reći da je za uspješan ribolov dovoljno uz sebe imati muhe koje ne moraju biti tako savršeno navezane, ali će svojim profilom i donekle pogođenom bojom napraviti originalnu siluetu utapajućeg insekta na površini, što je dovoljno da se prevari bilo koja pastrva ili lipljan. Kada se nađemo u sredini ta dva različita pristupa, dobijemo lijepo navezanu imitaciju, koja ne mora biti savršena replika dotičnog insekta, ali se nekih pravila u vezanju ipak treba držati. Jedan takav primjer muhe je i ova imitacija majske muhe, sa kojom sam uspješno znao loviti na početku sezone. U originalnoj verziji vezana sa srnećom dlakom za krila, sada je zamijenjena sa CDC varijantom, koja je lakša za vezanje i podjednako dobro lovi.

Mušičari koji vole loviti streamerom sada se također mogu dobro izguštati. Velikim potezankama i njihovim polaganim vođenjem po dnu, sada se mogu „iščačkati„ tuste pastrve koje ne napadaju tako brzo i silovito kao u kasnije proljeće, pa imajte strpljenja i ponavljajte više zabačaja na izglednim mjestima.

Matuka streamer

Ova vrsta streamera upravo je idealna za početnike i u vezanju i u baratanju mušičarskim priborom, kojim se misli voditi ova imitacija. Umjesto standardnih materijala, poput marabou pera ili zečje dlake- zonkera, za leđa i rep ove imitacije koristi se perje iz skalpa pijetla. Navezano kao leđna peraja koja se produžuje sve do repa, ovo perje tvori dobru siluetu ribice, ukomponiranu sa izazovnim kretnjama podatnog perja u vodi. Glavna prednost ovog materijala je što se pero ne može zapetljati ili omotati oko luka udice, što se često zna dogoditi sa ostalim materijalima koji su znatno mekši.

U slijedećih petnaestak dana, koliko ostaje do otvorenja, imate još vremena i da navežete neki od svojih favorita ili probate navezati naše prijedloge. Guštajte i javite nam kako ste prošli – jedva čekam izvještaje!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana