DENIS BELAVIĆ – OLOVA ZA LOV ŠARANA

12 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Kad sam prije više od dvadestak godina razmišljao o ribolovu šarana, jedino su mi napamet padala dobra, stara, šesterokutna prohodna olova. Onako najiskrenije, tad o modernim tipovima olova za šarane nismo skoro ništa znali, a ipak smo vrlo uspješno lovili ove velike i zahtjevne ribe. Od tad je puno vode proteklo Kupom i puno se toga na ribičkom planu po pitanju pribora promijenilo. Ponekad pomislim kako su danas ribolovci koji vole loviti šarane doista razmaženi desetinama različitih modela specijaliziranih olova. Ali, samo par sekundi kasnije, kad se nađem na vodi i vidim svoju torbu prepunu raznih tipova, oblika, boja i težina olova, uključuje mi se moje ribolovno računalo koje traži optimalni model olova, koji bi bio najprikladniji za trenutnu ribolovnu situaciju… Uopće se ne čudim kad se neki mlađi ribolovci izgube u šumi raznih modela olova i uopće ne razumiju koje čemu zapravo služi. Ja sam kroz godine na vodi prošao uobičajenu ribičku evoluciju u kompletnom ribolovnom priboru, pa mi je kad vidim neke neobične oblike olova dovoljno malo prevrtiti film unatrag – da se slika razjasni. Za one koji za to nisu imali priliku, preporučujem da pročitaju ovaj članak. Vjerujem da će im nakon ovih redaka i fotografija cijela priča biti puno razumljivija…

Stari modeli

Nekad se na rijeci uglavnom lovilo šesterokutnim prohodnim oblicima olova, koja su dobro ležala na dnu i najbolje odolijevala struji. Ako je struja bila sporija, a dno ravno, dobra su bila izduljena ili sužena bikonusna, ali i okrugla prohodna olova. Ako je dno bilo strmije, a struja jača ili se lovilo na kosinama, najbolji izbor su ponovo bila također prohodna, ali ovaj put malo jače spljoštena i teža šesterokutna olova. Iako sam u svojim ribolovnim počecima zazirao od teških olova, i olovo od 40 grama mi se tad činilo vrlo veliko i teško, sa vremenom sam shvatio sve prednosti i mane koje sa sobom zapravo nosi različita uporaba od težih, pa sve do vrlo teških olova. Sa promjenama samog tipa ribolova kojeg smo upražnjavali, mijenjali su se i oblici olova koji su nam trebali. Ribolov na jezeru imao je svoja pravila i posebnosti. Lov na platoima, kosinama zahtijevao je plosnata prohodna, a da bismo dalje mogli zabaciti, koristili smo aerodinamična, prvo prohodna olova, a kasnije olova sa virblom. Jedno vrijeme me je ulovila manija proizvodnje, odnosno, lijevanja vlastitih olova. Od prijatelja Trive sam nabavio kalupe, iz starih olovnih cijevi od vodovodnih instalacija olovo, u trgovini virble i proizvodnja je mogla početi. Tad su se sva olova uglavnom koristila onako izlivena i ohlađena, bez zaštitnog maskirnog omotača, a prve pokušaje bojanja radili smo potpuno amaterski. Na neki način, najbolja su bila starija, oksidirana, tamna olova, koja su se manje isticala na dnu. Radili smo sve – aerodinamične, plosnate, valjkaste, šesterokutne oblike… i sa njima odlično lovili.

Ribolov bez olova

Moji prvi pokušaji lova velikih šarana na jezeru zapravo su bili bez olova. Lovili smo na način da smo na slobodnu nit zavezali veliku kovanu udicu (najčešće Mustad 3/0), na nju naboli 5 do 7 zrna kukuruza, oko toga omotali svježe zgnječenu sredinu kruha ili žgance i zabacili na nekih desetak metara od obale. Da bismo malo povećali domet zabacivanja, počeli smo koristiti olova od 20 i 30 grama, kasnije od 50, pa onda od 80, 90, 100 i više… Pitate se zašto? Pa, svaka je promjena bila nagrađivana bogatim ulovima. Brzo smo uvidjeli da ako želite konstantno biti uspješni, stalno treba usavršavati svoj pribor, mamce i pristup ribolovu, a po svaku cijenu izbjegavati šablonski ribolov. Nebrojeno se puta dokazalo kako svaka promjena pribora i taktike nabolje donosi dobre ulove. Nama je čak i samo jedna velika riba više, bila strašan motiv… A da bismo ju ulovili u to vrijeme, veliki korak naprijed bio je i korištenje novih oblika i težina olova.

Vrste olova

Grubo govoreći, sva bi se olova namijenjena lovu šarana mogla podijeliti na dvije osnovne kategorije, na prohodna i na olova sa vrtilom. Prohodna su ona koja na oba svoja kraja imaju rupe kroz koje se provlači najlon, dok su ona sa ugrađenim vrtilom proizvedena na način da u sebi imaju ugrađeno vrtilo, kojem iz olova viri samo jedan kraj. Dalje olova možemo podijeliti prema težini, na laka (do 50 g), srednja (50 do 150 g) i teška (preko 150 g); prema boji olova se dijele na neobojena, obojena i olova sa zaštitnim omotačem; prema obliku možemo ih podijeliti na okrugla, šesterokutna, bikonusna (jače ili slabije izdužena), areodinamična, kruškasta, plosnata, kapljolika, sa krilcima, trokutasta i slično…

Chris standing up holding his daughter Elva

Prema funkciji, postoje olova za lov, markiranje i pretraživanje dna.

Prohodna olova

Prohodna olova spadaju među najstarije poznate tipove olova, a prije svega, namijenjena su ribolovu na tvrdim dnima. Bez obzira da li lovili na kamenitom, pješčanom ili dnu od tvrde gline, ona će u takvim situacijama dobro odraditi svoj posao. Glavna im je prednost što su obično veće težine i kao takva daju dobru priliku za ubadanje ribe koja pokupi mamac i u trenutku kad najlon dođe do olova, udica se sama zabija u riblja usta. Teško prohodno olovo je zapravo najbolji način da se riba koja je usisala mamac i sa njim krenula – sama ulovi.

Olova sa vrtilom

Kako im i samo ime govori, olova sa vrtilom imaju u svom tijelu ugrađeno vrtilo. Ona se, ovisno o svom obliku, koriste za lov na velikim daljinama (za daleko zabacivanje), a još uz to i za lov na jezerima sa mekšim (glinovitim ili zamuljenim) dnom. Prilikom zabacivanja, ona aerodinamičnog oblika, vrlo često lete znatno dalje od klasičnih šesterokuta, ali se i puno bolje zabijaju u meki mulj ili u glinu.

Teška olova

Svako olovo preko 150 grama, bez obzira na njegovu svrhu, ubrajamo u teška. Moja prva teška olova (šesterokute od 150 i 180 grama) koristio sam prilikom ribolova na Kupi, u jakoj struji. Naime, kako sam lovio na rubu jednog jakog brzaka, uobičajena olova od 100 grama, voda mi je kao od šale prvo koturala po dnu i odnosila, petljajući na taj način sisteme. Ta olova baš nisu bila pretjerano prikladna za zabacivanje uobičajenim šaranskim priborom pa sam ih najčešće koristio razvlačenjem. Velika plosnata suzolika olova sa rupom u sredini, težine od 150 i 250 g, zapravo su odlična za ribolov na rijeci i za ribolov na jezerima, na kojima se smije čamcem raznositi sisteme. Ponekad vrlo jaki vjetrovi ili valovi mogu pomicati sisteme na dnu. No, ako na sistem montirate neka od ovako velikih olova, veće su vam šanse da cijela prezentacija ostane na željenoj poziciji.

Srednje teška olova

U ovu skupinu zapravo spadaju gotovo sve najčešće korištene vrste olova. Ona uglavnom služe za ribolov zabacivanjem sa obale u vodu. U ovu kategoriju spadaju i olova za dalekometni ribolov. Ona su obično areodinamičnog oblika, malo izduljena, pa dalje lete. Problem je ako na tim velikim daljinama ima puno mulja, jer se može dogoditi da vam se olovo zabije u mulj. Postoji jedno staro ribolovno pravilo koje govori da je težina olova koje se koristi obrnuto proporcionalna sa tvrdoćom dna jezera ili rijeke. Kad sam znao loviti na 100 metara i dalje, na vrlo mekom dnu, aerodinamično lovo od 110 g se u njega znalo tako jako zabosti, da ga jednostavno nisam sa štapom iz njega mogao izvući, već sam ga pretežno izvlačio povlačeći najlon rukom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Lagana olova

U situacijama kad se neka voda godinama bombardira vrlo teškim olovima, ponekad i jedna vrlo mala i naoko beznačajna promjena u prezetaciji mamca ili u izboru sistema može donijeti ulov više. Ako lov sa teškim, fiksnim olovima i nema baš nekih rezultata, dobra je ideja pokušati loviti, na primjer, sa prohodnim sistemom i sa olovom male težine (na primjer 30 g), pogotovo ako je dno vašeg jezera muljevito. Plosnata, široka i lagana olova puno teže tonu u mulji ili u laganu glinu, te, kad ih zabacite, ostanu na samoj površini mekog dna. Jednako tako, lagana olova su prikladna za postavljanje mamaca na samoj gustoj travi. Ako lovite na zatravljenom mjestu i pokušate prezentirati svoj mamac na samoj površini vodene vegetacije, lagano će olovo ostati na njoj, dok će teško propasti kroz nju, te na taj način u samoj travi zapetljati svoj sistem.

Boja olova

Olova su se nekad isključivo izrađivala u svjetlo-sivoj metalnoj nijansi, koja je kasnije stajanjem u vodi ili na zraku oksidirala i prešla u tamnu boju. Kasnije su ih pokušali maskirati bojanjem u različite nijanse sive, smeđe i crne boje. U zadnje vrijeme vrlo su popularna olova obučena u plastične maskirne mase raznih kombinacija boja. Većina proizvođača ima nekoliko tipova maskirnih uzoraka, tako da je moguće izborom najprikladnijih kombinacija boja olova pronaći najmanje upadljiv dezen, najsličnije boje riječnom ili jezerskom dnu. Tako danas u našim trgovinama možete naći olova crne, tamno i svijetlo smeđe, te raznih nijansi zelene i sive boje. Postoji set posebnih maskirnih kombinacija koje pokrivaju veliku većinu različitih boja prirodnog vodenog okoliša. Jedan od glavnih trikova za uspješan dnevni ribolov velikih šarana na bistrim vodama svakako je da se krajnjim dijelom pribora maksimalno pokušamo prilagoditi pozadini.

Oblici olova

Izbor oblika olova diktiran je uvjetima ribolova na vodi. Ako, na primjer, lovite na velikim daljinama, dobro će vam doći dugačka olova aerodinamičnog oblika. Ako je dno tvrdo, možete se poslužiti prohodnim olovima, a ako je mekano, odličan su izbor aerodinamična olova sa ugrađenim vrtilom.

Druga važna stvar kod izbora olova je i sam način ribolova. Ako je dozvoljeno loviti i hraniti iz čamca razvlačenjem, dobra je ideja koristiti vrlo teška, plosnata olova oblika suze, pogotovo ako lovite u rijeci. Aerodinamična olova sa tubama dobar su izbor za lov na umjerenim daljinama, a njihova je glavna prednost da, osim što sprječavaju petljanje za vrijeme zabacivanja, čuvaju škrge šarana od ozljeda samim najlonom.

Kad lovite na kraćim daljinama, dobro vam može doći olovo veće težine oblika kugle. Naime, njime se vrlo precizno može zabacivati i loviti. Ako je dno tvrdo i ravno, dobra je prohodna verzija, a ako je muljevito i mekano, bolja je ona sa vrtilom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Olova za posebne namjene

Postoje olova namijenjena za posebne situacije i njihova je uporaba uglavnom karakteristična za određene ribolovne trenutke. Jedno od takvih jest olovo sa rupom za ampulu, sa aromom. U tu se rupu prije zabacivanja postavlja ampula sa mirisom. Kad olovo padne u vodu, ampula se otapa šireći oko sebe mirisni signal i privlačeći tako šarana prema mamcu sa udicom. Druga verzija sličnog olova je olovo sa spužvicom na sebi. Dovoljno je spužvicu prije ribolova natopiti sa nekom aromom ili aminokiselinom te zabaciti. Dok atraktant polako izlazi sa olova, privlači ribu mamcu sa udicom. Aerodinamična olova sa vrtilom i sa ugrađenim krilcima služe za ribolov na većim daljinama, sa mekanim dnom. Glavna je funkcija krilaca (nakon što olovo doleti u vodu) da uspore njegov prolaz kroz vodu. Na taj način ono sporije aterira na meko dno i zbog toga se u njega ne zabija. Postoje posebna olova namijenjena za pretraživanje dna kod markiranja pozicija. Za njih je karakteristično da u sebi gore imaju ugrađeno vrtilo, dok se prema dolje prvo šire na četiri strane u špicu, a onda sužavaju u špicu. Sa takvim se olovom puno lakše i preciznije može ispitati samo dno mjesta, osjetiti što je na dnu i dobiti u glavi cijelu topografsku sliku mjesta na kojem namjeravate loviti.

Plosnata olova oblika suze i kruške koriste se kad to od nas traži specifična konfiguracija terena. Nekoliko mi se puta u ribolovu dogodilo da sam najbolje lovio na blagim do strmijim kosinama blizu otoka. Kad bih na takvo mjesto zabacio klasično aerodinamično olovo sa virblom, ono bi se otkotrljalo sve do dna kosine, te tom prilikom obično zapetljalo cijeli sistem. Ako bih na udicu stavio plosnato kruškoliko olovo sa vrtilom, cijeli je sistem ostajao na kosini i ribe su tako primale.

Ispiranje olova

Nekad sam mislio kako je samo slučajnost to da sam u ribolovu uvijek imao više sreće sa starim olovom od novog. Naime, tek sam kasnije shvatio kako olova koja su nova na sebi nose cijeli niz raznovrsnih mirisnih signala šaranu. Miris boje, ljudskih ruku, duhana… Zbog toga sam, baš iz razloga da bih neutralizirao te izdajničke mirise, znao prije uporabe i po nekoliko dana odmakati nova olova u jezerskoj vodi. Nije neki problem kad dođete u ribolov zagrabiti u kantu malo jezerske vode, u nju ubaciti desetak olova i ostaviti ih u njoj dan do dva. Takvi detalji vrlo su važni kod lova velikih i iskusnih šarana na vodama sa velikim ribolovnim pritiskom. Olovo isprano kroz nekoliko dana u vodi ne prenosi opreznoj ribi znakove upozorenja i ona je automatski manje sumnjičava prema našim mamcima. Ovo je jedan od starih i provjerenih trikova koji se obično koristio uz ispiranje boili i za lov bez snažnih aroma (samo sa kvalitetnim komponentama). Jedna od takvih voda kod nas je Šumbar. I premda je jezero puno velikih šarana, događaju se situacije da su ribe na mjestu, odaju svoje prisustvo, ali ne primaju. Ponekad nam samo nekoliko sitnih detalja ovog tipa može iz korijena promijeniti situaciju, te loš ili nikakav ribolov pretvoriti u uspješan.

Za kraj

Kako već godinama radim u trgovini ribolovnog pribora, često me ribolovci pitaju koje mi je omiljeno olovo, koje je olovo najbolje, čemu služe određeni oblici? Mene čudi koliko ih zapravo moji odgovori iznenađuju. Nije li logično da ne postoji najbolje olovo i da se olovo za ribolov bira prema ribolovnim prilikama na vodi – vrsti vode, izgledu i konfiguraciji mjesta, ovisno o sezoni, izboru mamaca i konačno samom sistemu sa kojim lovimo. Ja osobno najviše volim koristiti olova sa ugrađenim vrtilom jer u zadnje vrijeme najčešće lovim na mjestima sa mekanim dnom. Najdraži mi je sistem sa kratkim lidkorom, sigurnosnim olovnim klipom i na njemu postrano pričvršćenim aerodinamičnim olovom presvučenim u plastični omotač, koji je najsličniji dnu jezera na mjestu na kojem lovim. Ako ste pažljivo pročitali ovaj tekst, nadam se da sam vam uspio barem ukratko, koliko to ovakav tip članka dozvoljava, opisati čemu određeni oblici olova služe. Znači, tek kad dođem na mjesto i vidim gdje ću loviti, tad odlučujem o sistemu i olovu koje ću koristiti, i to na način da izaberem najprikladniji za trenutnu ribolovnu situaciju, sa kojim ću najlakše prezentirati svoj mamac i učinkovito uloviti ribu. Ali sad smo opet na početku priče… no, sad, olova u kutiju i na vodu. Bistro vam bilo do slijedećeg mjeseca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana