Kako loviti sa spinnerbaitom?

10 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Možete li zamisliti varalicu koja će se trzati, zveckati i nepravilno plivati, kako u dubokoj vodi, tako i ispod same površine, koja je idealna za vođenje na vodama punim granja, panjeva, lopoča i trave…

Piše: Predator fishing team

Spinnerbait je nepravedno zanemarena varalica kod velike većine špinera u Hrvatskoj. Mnogi ga imaju u svojim kutijama, ali ga uopće ne bacaju ili daju prednost nekim drugim varalicama. Vjerojatan razlog tome je što većina tih ribolovaca ne zna što bi sa njime počela. Moramo priznati da smo i mi prije par godina bili na istom putu jer smo ga zabacili svega par puta i kako nismo dobili niti jednu ribu u petnaestak minuta ribolova, vratili smo se na prokušane favorite. Tako je bilo sve dok nismo došli do informacija koje nam je prenio legendarni Kevin Van Dam i ostatak američkih bassolovaca, koje smo mogli naći na internetu. Oni su na taj mamac polovili sve što pliva njihovim vodama, a najviše bassa i štuke. Spinnerbait je varalica koja pokriva puno različitih područja i tipova povlačenja štapom i rolom. Možemo ga koristiti kao tonuću varalicu, čije će metalne pločice raditi kao leptiri u propadanju kroz slojeve vode, što je idealno kad dođemo na novu vodu gdje ne znamo kakva je dubina ili kakva je situacija sa podvodnim raslinjem. Ako možete zamisliti varalicu koja će se trzati, zveckati i nepravilno plivati, kako u dubokoj vodi, tako i ispod same površine, onda ćete dobiti prilično jasnu sliku što spinnerbait može. Imajte na umu da će bass, kao i svi drugi grabežljivci, napasti sve što mu se učini slabim ili ranjenim (otprilike kao klinac nasilnik koji se uvijek obrušava na žrtvu koja je osjetno slabija od njega). Dakle, ključno je nepravilnim vođenjem i cimanjem uvjeriti grabežljivca da je pred njim slaba, ranjena ribica, koja predstavlja lako dostupan plijen.

Osim toga, uvijek možete računati na buku koju spinnerbait proizvodi metalnim krilcima, a koja je ponekad dovoljna da isprovocira griz. Još jedna velika prednost ribolova spinnerbaitom je njegova specifična struktura tijela u obliku slova L, gdje se sa gornje strane okreću krilca, dok je sa donje strane montirana udica na jig glavi sa suknjicom. Na pregibu je ušica za koju vežemo monofil ili upredenicu, što se prilikom povlačenja varalice i udaranja u razne objekte, poput panjeva ili granja, te vodenog raslinja, poput trave ili lopoča, odražava u odskocima i nezapinjanju udice, što spinnerbait čini jednim od najuniverzalnijih mamaca uopće. Znači, možete ga vući svim brzinama u svim slojevima vode, a ne zapinje u lomove zbog svoje genijalne konstrukcije! Pravi mamac za Hrvate, koji su poznati po tome da u ribolovne dućane dolaze sa novčanicima od krtičje kože ( to vam je ona kaj nikad ne vidi danjeg svjetla).

Trailer hook

U ribolovu spinnerbaitom dosta su česti nerealizirani grizevi zbog njegovog velikog obrisa i profila u vodi. I štuka i bass jako otvore usta i u munjevitom napadu na varku usisavaju cijeli spinnerbait, koji im nakon kontriranja isklizne iz čeljusti bez kvačenja udice. Kako bismo što više eliminirali takva padanja ribe u kontri, na veliku udicu iza jig glave uputno je montirati još jednu, koju Amerikanci zovu trailer hook. Ona slobodno pleše sa strane na stranu prateći rad varalice, a od nje se zahtijeva da ima dovoljno veliku ušicu kako bismo ju mogli montirati na veliku udicu na spinnerbaitu. Ako imate problema u pronalaženju takvih modela, potražite obične udice za parangale, one odlično kvače, a zbog namjene vezanja na debele najlone i špagu, imaju i dovoljno veliku ušicu.

Suknjice i lopatice razne

Sad kad otprilike znate što spinnerbait može, relativno je lako započeti ribolov na novoj vodi. Svejedno da li pred sobom imate kakvo granje ili pojaseve trave i lopoča, prvi zabaci neka budu najdalji. Kad spinnerbait padne u vodu, pustite ga da propada do dna držeći najlon zategnutim do vrha štapa, kako biste uvijek bili u kontaktu sa varalicom kojoj se krilca okreću i dok propada, a ujedno ćete osjetiti i svaki dodir sa možebitnim potopljenim ribljim zaklonima (ili udarac). Kad se zaustavi, krenite sa brzim povlačenjem, a već u slijedećim zabacima možete otprilike stvoriti sliku terena ispred sebe. Ako je teren plitak i prošaran sa puno trave, koristiti ćete lakše glave i obrnuto, ako spinnerbaitu treba dosta vremena da potone, bit ćete prisiljeni staviti težu glavu kako biste brže i aktivnije pročešljali teren pred sobom. Ono što muči većinu ribiča je vječno pitanje kad koristiti određene boje ili oblike suknjice i lopatica kod spinnerbaita? Dat ćemo vam par primjera, poput onog kad se na Trakošćanu u bassolovu našla cijela ekipa, a Siniša Pavlinić i Mario Čenan su krenuli ispred ostalih na desnu stranu jezera od pedalina. Vrijeme je bilo polu-oblačno sa pokojom trakom sunca koje je znalo na trenutak izviriti, a puhao je i lagani povjetarac koji je radio male valiće na vodi. Sinke i Mario su gumama češljali svaku rupicu pod obalom i uz granje, ali ni nakon dva sata nisu uspjeli niti vidjeti niti uloviti bassa. Ista stvar se događala sve dok nisu došli do ribičke kućice te šireg i plićeg dijela jezera, gdje se Sinke sjetio svog starog prijatelja Van Dama. Stavio je spinnerbait i u slijedećih pola sata ulovio četiri bassa i još je imao par fulanih grizeva. U čemu je bila fora?

Po ovakvom vremenu ribe su se malo odmaknule od obale i vrebale jata sitnih ribica koje su izašle iz sjene. Koristeći lagane spinnere sa Willowleaf (po naški, izduženi vrbin list) krilcima koje šire dobru vibraciju, a u isto vrijeme zbog svog oblika ne rade veliki otpor, uspijevao je varku voditi dovoljno brzo, kako bassevi u relativno bistroj vodi ne stignu snimiti prijevaru a znaju da će (kad se vjetar smiri i sunce se pojavi) puno teže uloviti ribice. U takvim uvjetima bass napada vrlo brzo i agresivno i tako mu i treba voditi varalicu. Boja suknjice treba biti prozirna ili bijela kako bi obris u vodi bio što prirodniji. U principu, u ovom slučaju, spinnerbait glumi malo jato ribica koje panično bježi pred grabežljivcima koji onda napadaju bez ustručavanja. Naravno da nam Sinke to nije tako lijepo i precizno objasnio sve dok nismo išli kući, a dotad nas je propisno namazal. Evo i drugog primjera koji se događa za vrijeme prošlogodišnjeg kola bass lige na Boroviku. Lovilo se pred pojasom granja na kojih tridesetak metara od obale, a dečki su više- manje bacali i u granju gubili skupocjene voblere, popere, propere, zare… Gume ne računamo jer se podrazumijevalo da ih se u panjevima gubi na kile. I tako stoje Žac i Sinke pred svojim krasnim pojasom granja, gdje već četiri sata bezuspješno pokušavaju uloviti ribu za upis, kad se do njih lijepo došeće Mladi ribič i sjedne da se malo odmori. Nakon malo međusobnog jadanja kako ništa ne grize, Mladi uzme spinnerbait i onako, reda radi, zabaci na njihovo granje i izgubi ga u prvom zabacu. Nažica Sinketa još jedan spinnerbait i već u prvom zabacu opet zapne, te krene sa psovkama pumpati štapom sve dok mu štap nije uzvratio kontrom.

Nije zadjev! Riba je! Naravno da je tata bass već ispleo goblen od upredenice u korijenju stoljetnog hrasta u vodi, dok se Mladi sjetio kontrirati i na kraju je izgubio ribu, što je jako ražalostilo Žaca i Sinketa koji su tu lovili cijeli dan bez ribe, ha- ha. Šalu na stranu, fora je bila u tome da je Mladi odabrao spinnerbait sa težom olovnom glavom koji je mogao zabaciti preko dalekog granja, a na njemu su bile montirane Colorado široke i okrugle lopatice, koje prilikom povlačenja kroz vodu rade vrlo jaki otpor. To prije svega omogućuje sporije vođenje što anulira težinu olovne glave, a radi i vrlo jaku vibraciju te širi odbljesak koji bassu u mutnoj vodi Borovika daje vrlo preciznu obavijest o tome da prema njemu ide dobar zalogaj, čiji će tamni obris bolje vidjeti i lakše napasti. Za takve uvjete na vodi biraju se gušće suknjice tamnih ili kričavih boja koje će pomoći grabežljivcu da lakše locira varalicu. Prema istim parametrima bira se i boja lopatica. Za bistru vodu ćemo birati klasičnu srebrnu, dok ćemo za mutniju vodu ići od zlatnih pa sve do žutih i jarko crvenih koloracija. Još jedna važna stvar – ako ste pažljivo čitali kad je Mladi dobio griz, mogli ste skužiti da se dogodio neposredno nakon što je lupio po grani. Devedeset posto grizeva prilikom pravilnog vođenja spinnerbaita događa se nakon što varka naglo promijeni smjer ili kad propadne i naglo ubrza nakon diranja neke prepreke u vodi, što se izvodi kratkim trzajem iz zgloba svaki put kad to osjetite na vrhu štapa. Lupite li o bilo kakvu travku, lopoč, granu ili panj u vodi, naglo cimnite i pustite spinnerbait da propada sekundu – dvije prije nego što ponovo krenete sa namatanjem role. Neovisno o vrsti grabežljivca, svi se drže nekakvog zaklona. Kad mu „pozvonite“ na vrata i pustite varku da mu se nađe u vidnom polju i napravite nagli bijeg, pokrećete okidač u predatora koji onda instinktivno reagira napadom, čak i ako je dotad nezainteresirano ležao u stanju mirovanja. U ribolovu štuke vrijede sva pravila kao i kod basseva, osim što se sve mora izvoditi znatno sporije. Zdravac i Dalien su krajem prošle godine napravili otkriće na Dugom jezeru u sklopu Blata, te ulovili hrpe štuka koristeći plutajuće jerkove i spinnerbaite.

To jezero su svi domaći ribiči dugo izbjegavali zbog plitke vode i ogromnih pojaseva trave koja je onemogućavala bilo kakav normalni ribolov varalicom. Osim spinnerbaitom, naravno. Bacajući teške spinnere sa velikim krilcima preko pola jezera i sporo ih vodeći iznad trave, najčešće grizeve su imali upravo kad bi uletjeli u gusti pojas raslinja i trzajem izlazili van. I na novootvorenom Ontariu su ulovljene lijepe ribe na spinnerbait, a koliko je ta varalica dobra i za ostale vrste riba, najbolje će vam reći ribočuvar Tomek sa Trakošćana, koji tamo sa spinnerom lovi kao mi ostali sa texas rigom. Baca ga uz obalu i jiga kao sa gumicama. Na taj način polovio je lijepi broj velikih trakošćanskih štuka i somova, a znali su mu se zaletavati i smuđevi. Ako nakon ovog teksta i dalje nemate ideje kako loviti ovim fantastičnim mamcem ili imate još hrpu pitanja poput nekih ljudi na forumu, možemo vam ponuditi odgovor u Mrvinom stilu. Naime, kad mu je neki forumaš već petstoti put postavio isto pitanje o istoj varalici kojom lovi na istoj vodi, Mrva mu je u svom filozofskom stilu odgovorio- „Sve što trebaš znati je da se sa varalicom lovi tak da ju baciš od sebe i nakon toga ju vučeš prema sebi, o.k.?!“

Pribor za ribolov spinnerbaitom

Spinnerbait je varalica koja radi popriličan otpor dok ju povlačimo prema sebi i ako smo odabrali suviše mekan štap, ribolov će postati muka, a uspješno kontriranje ribe bit će svedeno na minimum. Ako opet odaberemo suviše kruti štap, nećemo dovoljno daleko zabacivati, a nećemo ni dobro osjetiti vlati vodenog raslinja ili prolazak spinnerbaita preko neke grančice, nakon koje bismo trebali zastati pa trzajem ruke iz zgloba nastaviti sa povlačenjem. Idealni štapovi za takvu vrstu ribolova su kraći modeli do 2.40 m dužine, sa mekanim vrhom koji će nam prenijeti sve informacije o tome što nam varalica radi i gdje se trenutno nalazi. No ti štapovi u svom donjem dijelu moraju imati dovoljno snage za brzu i jaku kontru, nakon što nam riba zagrize. Amerikanci najčešće koriste štapove napravljene od dva materijala. Gornji dio je izrađen od mekanog fiberglasa, tj. staklo-plastike, dok se donji dio radi od brzog IM 6 grafita. Naša ekipa našla je kompromis u ALPS- ovim jednodijelnim i dvodijelnim blankovima, napravljenim iz dva materijala, ali za silu će poslužiti i klasični varaličarski štapovi srednje akcije. Role za ribolov spinnerbaitom mogu biti normalni varaličarski modeli veličine špule do 4000 ( što znači da na špulu stane 100 metara najlona 0.40 ), ali je dosta važno da budu brzog prijenosa, kako bi mogli normalno mijenjati brzine povlačenja spinnerbaita.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana