Ribolov peletama

9 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Iako se na našim vodama na ovaj način još ne lovi nego se pelete koriste isključivo kao prihrana u šaranskom ribolovu ova priča nam je dala dvije-tri ideje…

Piše: Praktični RIBOLOV

Ribolov na lovne pelete već je godinama popularan na svim engleskim ribnjacima, a osobito na natjecanjima. No kako se kod nas u Hrvatskoj natjecanja u ribolovu plovkom ne održavaju na šaranskim ribnjacima tako je i ovaj učinkoviti način ribolova kod nas još zapostavljen. No naši susjedi Slovenci su u tom načinu ribolova otišli daleko naprijed učeći nove tehnike iz engleskih novina. Ovaj mjesec smo otišli do Ptuja i sa vlasnikom ribičke trgovine Jure Samom Levstikom te sa Sankom Roginom članom ekipe Team Jure iz Ptuja otišli na ribnjak Markovci i snimili dva načina ribolova na lovne pelete.

Feederom i hranilicom

Samo Levstik nam je prezentirao ribolov method feederom kojeg je umjesto hranom punio lovnim peletama. Pa krenimo redom. Samo je na ribolov došao sa dvije kantice pune peleta koje je pripremio prije ribolova. Samo možeš li nam opisati kako se pelete pripremaju. – Za ovaj naš ribolov je važno odabrati Expander pelete. One se za razliku od šaranskih peleta koje se koriste pri ribolovu boilom ne tope u vodi nego u njoj bubre. Ja sa,m za ovaj ribvolov pripremio Dynamite baits i sonubaits pelete koje su na bazi ribljeg brašna, a pripremaju se na isti način samo im je vrijeme pripreme različito. Dynamite Baits pelete treba potopiti u vodi na pola sata i zatim vodu treba izliti: kanticu sa peletama treba poklopiti i ostaviti preko noći u hladnjaku. Poželjno ih je tokom noći koji put promiješati da se ne bi zalijepile jedna za drugu. Ovo je pravilni način pripreme no ako ste u žurbi sa nijima se može hraniti već jedan sat nakon što ste ih potopili. Ove sitnije pelete su Sonubaits, a njih treba potapati ovisno o veličini pelete. Pa tako peletu od četiri milimetra potapam na samo četiri minute, onu od dva milimetra svije minute. I sa njima se nakon cijeđenja može loviti već nakon sata no poželjno je da prenoće u hladnjaku.

Skratite gumicu u toku borbe i brže izvucite ribu

Stanko Rogina mi je za vrijeme ribolova pokazao na koji način brzo izvlači bonus ribe. Naime šuplja gumica je fantastičan amortizer ribljih bjegova no problemi nastaju kad je riba već umorena gumica je često preduga i previše se izvlači pa je borbu teško privesti kraju. Zbog toga Stanko u top setu ima specijalni konusni umetak koji proizvodi Preston inovations. On se jednostavno montira u top set na način da njegov kraj koji drži kraj napete gumice viri par centimetara iz odštekanog top seta. Kad ribu dovedete do podmetača skraćivanjem gumice pojačavate napetost gumice i to vam daje bolju kontrolu nad ribom. Evo kako se to radi:

Samo je za ribolov pripremio feeder štap i Korum Method hranilicu sa gumicom za amortizaciju bjegova ribe. Bez ikakvog prethodnog hranjenja on je hranilicu napunio (vidi okvir) i zabacio što bliže otoku na sredini jezera. – Pelete se vrlo brzo otope u vodi i vrlo je važno hranilicu nakon zabaca ne pomicati po dnu jer ste samo na taj način sigurni da se mamac nalazi na „tepihu“ peleta. Griz je na ovom jezeru vrlo lako detektirati. Naime ribe je vrlo mnogo i šarani već po zvuku pada hranilice na površinu pojure u tom smjeru, pokušavajući što prije doći do zalogaja. No ipak sam siguran da prije mamca pokupe sve pelete koje se uz njega nalaze. Vrlo je važno pokušati uvijek baciti na približno isto mjesto kako bi šaranima stvorili zonu hranjenja. I dok mi je pričao savitljivi vrh feedera se povio nastavljajući savijati i štap. Kontra je bičla nepotrebna. Uskoro je prvi šaran bio u podmetaču. Ovaj prvi šaran mu je naravno u borbi skunuo mamac i sad mi je Samo prezentirao korištenje Korum stopera koji se vežu u omču na dlaci. Naime pomoću igle se stoperom buši peleta (ili drugi mamac) i na taj način je mamac u sekundi spreman za zabacivanje. – Slijedeći zabac je hranilica pala na isto mjesto, a na slijedeći griz smo još kraće čekali. No ovaj put je veliki šaran izašao kao pobjednik izvukavši desetak metara najlona iz lrole i skrenuvši iza otoka.

Method feeder sa peletama

Samo Levstik je za vrijeme ribolova u Markovcima lovio sa specijalnim method feederom puneći ga namočenim peletama. S obzirom da su pelete za razliku od hrane mnogo manje ljepljive na površini s njima se i drukčije lovi.

Štekom i plovkom

Za to vrijeme je Stanko složio šteku i počeo loviti pa sam otišao do njega naučiti kako se pomoću peleta pravilno lovi na plovak. On je na ovoj vodi odlovio mnoga natjecanja i zna kako tu treba loviti. Stanko kako se pobjeđuje na ovoj vodi? – Treba samo uloviti 60 kg ribe i među prvima si. Nije baš malo… – Nije ni nemoguće jer ribe ima mnogo. Kao što si vidio za hranu sam uzeo pola peleta koje je Samo priredio. Kod ribolova s peletama na plovak vrlo je važno da se sa hranjenjem ne pretjera. Ako je previše peleta u vodi riba postaje nervozna i diže se od dna. To uzrokuje mnogo lažnih grizeva i kvačenje izvana koje usporava izvlačenje ribe. Zbog toga ja za jedno natjecanje potrošim tek kilogram namočenih peleta. Početno hranjenje je sa Pole Cupom (škrabicom) i dovoljno je izgurati tek dvije škrabice na početku ribolova. Za uspješan ribolov vrlo je važno dobro složiti i pribor. Koristim dva oblika plovka firme MAP. No oba imaju deblju antenu od balze koja ima određenu nosivost. Sistem složim tako da mi meka peleta na udici potopi antenu do pola. U slučaju da se antena u ribolovu digne to nije znak griza kao kod ribolova deverike nego je znak da je peleta pala sa udice. Sistem se slaže sa jednom glavnom grupom olova i dva mala olovca tik uz udicu. Ona mi služe da vidim svako pomicanje mamca. Naime ovaj ribolov za razliku od ribolova na crve zahtijeva maksimalnu koncentraciju i na svaki pa i najmanji dodir treba reagirati. Naime šaran mamac ispituje usisavanjem i ispuhivanjem, a u toj njegovoj igri meka lovna peleta često otpadne.

Korum quick stops

Ovo je odličan izum lovite li na dlaku sa mekim mamcima poput lovnih peleta, šećerca ili mesnog doručka. Korum quick stoper je na jednom kraju špičast dok na drugom kraju ima proširenje kojim paše na vrh specijalne Korum igle (oblik metka). Na sredini je rupica kojim se on montira na omču dlake čim ju vežete.

Kod slijedećeg je zatezanja Stanku iz vrha gumica izletjela preko pet metara. – Evo malo veći šaran od prosijeka. Zadržao ga je na punoj šteki tek par sekundi, a čim je riba stala Stanko je odštekao šteku na top setu od tri dijela. Iz donjeg dijela top seta virio je komadić plastike. Riba je i dalje držala gumicu napetom i izvučenom pet do šest metara iz vrha top seta stankove šteke. No Stanko je povukavši gumicu iz plastične vodilice na kraju top seta počeo povećavati napetost gumice i privlačiti šarana k sebi. Sve je trajalo jako kratko i šaran je bio u podmetaču. Ovaj prestonov izum je mnogo ubrzao izvlačenje ribe na natjecanjima gdje se miješano lovi sitna i krupna riba. Naime šuplja je guma idealna jer je mekana te sa lakoćom zaustavi i velike ribe dok je male rastegnu. No kontrola veće ribe na više od pet metara izvučene gume je gotovo nikakva. Zbog toga ja ribu brzo odštekam i skraćivanjem gume je dovedem brzo do podmetača. Stanko je nastavio loviti, a za oko sat ribolova ulovio je oko dvadesetak kila riba različite veličine koje vidite u podmetaču.

Priprema lovnih peleta

Iako se gotove lovne pelete mogu kupiti u praktičnim paskiranjima možete ih i sami pripremiti iz Expander peleta. Expander pelete su specijalna vrsta peleta koje se ne otapaju u dodiru s vodom nego u njoj bubre te postaju mekše i gumaste. Da biste to postigli morate ih znati pravilno pripremiti, a to se radi pomoću vakum posude.

RD Markovci

Ovaj smo ribolov snimili na ribnjasku RD Markovci koje djeluje kao ogranak RD Ptuj. Ribolov na ribnjasku je dozvoljen petkom, subotom i nedjeljom, a dnevna dozvola košta 8 eura. U slučaju da želite doći i ovdje loviti raspitajte se o režimu i da li je jezero slobodno za ribolov jer se gotovo svaki vikend na njemu održavaju natjecanja. A koliko je ova voda bogata ribom govori podatak da je uobičajena pobjednička težina za tri sata ribolova između 40 i 60 kila. Za sve informacije nazovite predsjednika društva g. Zlatko Rajh 00386(0)40 517 877.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana