DESET ZIMSKIH SAVIJETA ZA ŠARANSKI RIBOLOV

6 min read

PR / Broj 33 / Prosinac / 2010.

Najhladniji dio godine je tu. Sa sve većim padom temperature, i smanjivanjem sati svjetla, ne samo da će se na vodama smanjiti broj ribolovaca. Jednako tako, s njima će i aktivnost riba pasti na minimum. Riblji organizam u ovo doba godine prelazi na, po pitanju energije, «štedni model» funkcioniranja, i periodi kad riba radi sada postaju zbilja vrlo kratki.

PIŠE: ETIENNE GEBEL

U velikom broju slučajeva, ovisno o vremenskoj situaciji, može se dogoditi da šarani ne budu aktivni kroz dulji vremenski period. Nema straha, jer to ne znači da u zimi ne možete uloviti šarana. Međutim, postoje specifični periodi kad su ove ribe aktivne, a oni su u pravilu vrlo kratki. I zbog toga, želite li zbilja po zimi uloviti šarana, psihički se pripremite na dulje periode čekanja. Zapravo, bit ću direktan: nikad nećete uloviti zimskog šarana kod kuće u fotelji uz toplu peć. U slijedećih deset zimskih savjeta pokušat ću vas pripremiti za takav pokušaj, i iskreno se nadam kako ćete uživati i biti uspješni u potrazi za svojim hladnim zimskim šaranom.

Prvi savjet – pravilni izbor vode

Za početnike u zimskom lovu šarana, najbolje je izabrati neku malu brižno «vođenu» vodu s velikim brojem šarana. Nikako ne pokušavajte zimski ribolov stvarati težim, nego što on to u zbilji je. Izaberite vodu koju već dobro poznate, i na kojoj ste već u ljetnim mjesecima lovili. To znači da ste o spomenutoj vodi već sakupili nešto iskustva i informacija, koje će vam sada itekako dobro doći.

Drugi savjet – izbor mjesta

U zimi za lov šarana uvijek tražite mjesta blizu obale gdje završavaju hladni vjetrovi s istoka i sjevera. Možda još važnija informacija od toga je pronaći na jezeru područja s najviše sunčanih sati. Šaranima je sunce vrlo bitno, i to nije samo još jedan nevažan podatak, već činjenica iz koje možemo jako puno naučiti. Drveće nadvijeno nad vodu, mostovi, mali naoko nevažni zaljevi, te mostovi za brodove su sve redom odlične zimske lokacije. Šarani, posebno zimi osjećaju snažnu potrebu da imaju zaštitu u obliku nekog skloništa nad glavom. S druge strane, zimi se velika većina ovih riba drži zajedno, i zbog toga ako nađete jedno od takvih mjesta, vaše šanse za uspjeh biti će vrlo velike. Na slici se najbolje vidi kako sam odabrao mjesto na sjeverno istočnom dijelu jezera. Ovdje zimsko sunce sije cijeli dan, jasno ako je vrijeme vedro. S druge strane, ovo je područje dobro zaštićeno od hladnoće iz pravca sjevera i istoka!

Treći savjet – prihranjivanje

Najbolje pozicije na mjestu za ribolov u pravilu se traže dok zima na vodi još nije pokazala svoj zube. Kad ih saznate, idealno je ako ih možete još dodatno pripremiti s malim količinama hrane bez ribolova. Hranite redovito, i ne dozvolite da vas smete hladno vrijeme, snijeg ili mraz. Nastavite hraniti i po najhladnijem vremenu, ali u puno manjim obrocima. Već je u pravilu i nekoliko boili sasvim dovoljno.

Četvrti savjet – varijacije mamaca

Mini boile, konoplja, meki mamci, crvi i kukuruz «šećerac» uvijek su vrijedni vašeg zimskog pokušaja! U kraćim ribolovnim izletima možete prihranjivati ovim mamcima redovito koristeći Mini Skyliner Spod raketu. Glavna prednost ove mini rakete je da je osim sa spod štapom možete bacati svim jačim, klasičnim štapovima za šarane. Uz to, ona prilikom svoje upotrebe radi puno manje buke od klasičnih raketa.

Peti savjet – boile

U ovom stadiju pretpostavljam da ste već našli mjesto gdje su šarani locirani u zimi. Dobro razmislite o savjetu jedan i dva! Ako već hranite i lovite s boilama, svakako bih vam preporučio korištenje različitih veličina, na primjer od 10, 14 i 20 mm, ali bi njima još obavezno dodao nekoliko onih većih od 25 do 30 mm. Na taj način ćete se osigurati da će na vašem hranilištu u slučaju aktivnosti sitne ribe nešto sigurno ostati i za šarana. Drugi važan razlog je i vodena perad. U hladno doba godine mnoge vode postaju izrazito bistre, a patke, gnjurci, labudovi vrlo dobro znadu gdje se nalaze mnoga hranilišta. To vas ne treba pretjerano zabrinjavati. Ne hranite pretjerano i sve na jednom mjestu. Bolje je manje i rašireno, tako da pernato društvo s vode treba više vremena da locira i pokupi vaše mamce. Kad hranite, nije loša ideja brojati broj mamaca koji bacite u vodu. Ako je na vašem hranilištu gnjurac, brojite koliko će puta zagnjuriti, i znati ćete bar otprilike koliko vam je mamaca ostalo na hranilištu. Poneki razbacan veliki mamac (25 – 30 mm) tu i tamo, svakako je otežavajuća okolnost za vodene lopove i nada da će nakon svega ipak nešto još ostati i za šarane.

Najvažnije

Nikad si zimi ne smijete uskratiti komfor na vodi, pogotovo ako idete na dulje ribolovne izlete. Topla, vodootporna odjeća (+ dodatna suha roba), uključujući tople cipele, skupa s toplim napitcima su u hladnim noćima nezamjenjiva pomoć. Tek onda, kad ćete se na vodi osjećati udobno, biti ćete u mogućnosti dobro misliti i loviti, i provesti na obali dovoljno vremena da uhvatite svog zimskog šarana. Ja bez svega ovog zimi nikad ni ne pomišljam otići na vodu!

Šesti savjet – ribolov jednim mamcem

Nije tajna kako je taktika ribolova samo jednim mamcem vrlo dobar izbor za lov zimi. Međutim, ako taj mamac bude svijetle boje, i još k tome plivajući, bolje ćete ga moći naglasiti. Žuta, roza i bijela boja uvijek su vrijedne vašeg pokušaja, i zbog toga takvi bi se mamci uvijek morali nalaziti u vašem ruksaku kad god zimi krećete na vodu. S tom taktikom odjednom možete loviti na nekoliko potpuno različitih lokacija na vodi, pa čak i sistematski pretraživati vodu s ciljem da nađete gdje su šarani.

Sedmi savjet – sistemi i olova

Zbog zimske letargije šarana za vrijeme hranjenja, u hladnoj vodi svakako treba obratiti pažnju na sistem i olova koja koristite. Prohodni sistemi su puno osjetljiviji, i omogućavaju vam vrlo osjetljivu indikaciju ugriza. To je svakako vrlo velika prednost prilikom lova šarana zimi. Na slici iznad možete vidjeti normalni fiksni sistem, i odmah pored prohodni sistem, gdje najlon (ili u ovom slučaju lider) slobodno prolazi kroz olovo. Kad šaran uzme mamac, udica ga obično ubada kod dodira olova i gumene kuglice. Znači u ovom slučaju ćete imati indikaciju poteza prije nego što se šaran ubode i krene u bijeg. Obično će te na najlonu to osjetiti kao nekoliko «trkaca». Tu se treba savladati i ostati miran, ali na oprezu. Jer ukoliko prije reda pograbite štap i malo povučete najlon, možete malo pomaknuti udicu i sistem s mjesta. Na svaki potez reagirajte odmah, jer ne zaboravite da je vrlo vjerojatno šaran u zimskoj letargičnoj fazi.

Osmi savjet – sistemi

Pribor za lov zimi slobodno je nježniji nego ljeti, jer su i ove ribe sada s puno manje snage nego u rujnu ili kolovozu. Svakako je za preporučiti upotrebu finijeg pribora i sistema. Također nije loša ideja smanjiti veličinu udice, jer ćete na taj način imati više poteza. Na slici možete vidjeti sistem za ljeto i jesen s udicom broj 4, i lijevo zimsku verziju s udicom broj 8 i zdrobljenim mamcem.

Deveti savjet – PVA

Kako bi cijelo područje lova načinili još atraktivnijim, možete zdrobiti nekoliko boili, dodati im nešto peleta, i sve ih napuniti u PVA vrećicu. Ovakvu vrećicu jednostavno zakvačite na svoju udicu. Na ovaj način ćete privući šarane na svoje hranilište, bez da ih zasitite mamcima.

Deseti savjet – indikacija ugriza

Pokušajte loviti sa što finijim mogućim priborom, ali i sa što finijim stilom. To svakako uključuje da opustite svoje najlone, i koristite što laganije bobine. Drugi je trik da svoj senzor postavite na najveću moguću osjetljivost.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana