Ribolov u bujičnim vodama – lagani grunt

5 min read

PR / Broj 33 / Prosinac / 2010.

Važno je spomenuti da se na jednom mjestu ne lovi dugo. Ako nemate griza promijenite mijesto svakih dvadesetak minuta, a ako ste ulovili ribu ili dvije i imate period bez griza duži od deset minuta – mijenjajte mjesto…

Piše: Vladimir Šuker

Ovaj način ribolova sam sa prijateljem Ivicom prakticirao od malena, a volim ga i sad. Ova je jesen zbog stalnih visokih vodostaja bila upravo idealna za ovakav način ribolova, a i sad kad se zima primakla Kupa je jednako visoka. Pa prvo da vam objasnim što se u stvari događa, a onda ćemo krenuti na prezentaciju i način ribolova. Za vrijeme nailaska visokih voda sva riba se sklanja iz glavnog riječnog toka pod obalu. Ovo čini iz dva razloga, prvi je sklanjaje iz brze i mutne vode koja nosi mnogo sitnih čestica, granja, algi, trave i svega ostalog što je voda ponijela svojim naglim dizanjem, uz samu obalu i na dnu uz prijelaz kosine obale na pravo dno je voda sporija i ne nosi toliko raznog smeća. Drugi razlog je što svaka tekućica bez obzira radilo se o Kupi, Savi ili na primjer Petrinjčici naglim dizanjem vodostaja ispire svoje obale i time oslobađa mnogo hrane. Najčešće su to gliste koje žive u obalama i kad ih voda potopi često završavaju kao obrok ribama.

Snježne ili kišne bujice

Iako se ribolov ovim načinom može obavljati za nailaska svake visoke vode ja sam ga najčešće uspješno prakticirao u jesenskim, zimskim i proljetnim bujicama. Ljeti čak i kad su padaline velike voda je topla pa kad se naglo digne više me zanima ribolov soma nego naganjanje sa ploticama. A i bijela se riba tad drukčije ponaša. Dakle nagli porast vodostaja u ovom periodu godine izaziva „toplija“ kiša najčešće nošena jakom ciklonom i toplijim vremenom. Ona naglo zamuti vodu, ali ju obično ne hladi. Drugi scenario je naglo zatopljenje nakon perioda sa mnogo snijega. Iako se temperatura zraka tad digne na vrlo ugodnih 10°C-15°C voda se zbog naglog topljenja snjega ohladi. Dizanje vodostaja u tom slučaju ne izaziva jako zamućenje nego je voda „snježna“. I u jednom i u drugom slučaju se može loviti na ovaj način no podizanje vodostaja zbog kiša je svakako bolja opcija.

Pribor

Nekad davno lovili smo na teleskopske štapove i teže plovke, danas koristim bolognese od šest metara. Najlon na roli treba biti barem 0.16 mm, a dobar je i nešto deblji. Najčešće koristim plovke nosivosti 8, 10 ili 12 grama sa torpillom jednake težine. Sistem slažem tako da mi se na sistemu nalazi samo jedna torpilla obično teška kao što je i nosivost plovka, ispod nje je sitna vrtilica i predvez debljine 0.14 – 0.16 dug oko 25 cm. Udica u ovakvom ribolovu nikad nije mala. A najbolje su se pokazale udice šireg luka veličine 8, 10 i 12. Na primjer „papagajka“ Sasame ili Owner model Chinu ili tanja poput Sensas Feeling model 3065. Uvijek odabirem tamne ili brončane modele. Na sredini predveza uvijek stavljam još jednu olovnu kuglicu koja mi dodatno smiri mamac na dnu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Način ribolova

Lagani grunt kako smo ga mi nazvali je u stvari vrlo aktivan ribolov uz stalno mijenjanje mjesta. Ja obično nosim tek malo sitnog pribora u džepu. Dva rezervna plovka malo olova i par vezanih udica. Da ne moram prekidati ribolov ako strgam sistem u granju. Lovi se tako da se laganom šetnjom uz obalu odabiru mjesta gdkje bi se riba mogla sakrivati i hraniti. Vrlo često takva su mjesta grmovi koji rastu iz obale i u normalnom se vodostaju nadvijaju nad vodu, prepreke na dnu su također dobra mjesta, a mnogo pomaže ako znate kako izgleda obala za normalnog vodostaja. Znači sistem se spušta direktno uz prepreku (ili iza grma). Plovak je tad najčešće tek metar do dva od špice. Štap obično ostavljam naslonjen na rašlje (koje nosim sa sobom) ili ga naslonim na krošnju grma iza kojeg lovim (kako se to vidi na slici). Dubina se mora izmjeriti tako da torpilla legne na dno, a plovak je lagano nakošen. Griz se detektira tako da plovak prvo lagano zatitra, a zatim krene u stranu ili ga riba potopi. Kontra mora biti brza, a riba se diže prema površini i vuče od obale dužinom štapa ne dozvoljavajući joj da se splete u granje i korijenje koje viri iz obale. Važno je spomenuti da se na jednom mjestu ne lovi dugo. Ako nemate griza promijenite mijesto svakih dvadesetak minuta, a ako ste ulovili ribu ili dvije i imate period bez griza duži od deset minuta mijenjajte mjesto. Na ovaj način se u danu možew proći i dvadesetak zanimljivih mjesta a na onima na kojima ste ulovili ribu možete zabaciti i u povratku.

Da kažem koju riječ i o mamcima. S obzirom da riba uz samu obalu uglavnom traži hrani koju je isprala nadolazeća bujica gliste su glavni, a meni i jedini mamac. Preferiram velike kišne glise ali i dobre velike crvene gliste iz stajskog gnoja poput ovih na slici su odlične. Hranjenje koje je uobičajeno u gotovo svim načinima lova bijele ribe ovdje nije potrebno. Možete na kakvom izglednijem mjestu i baciti koju kuglu hrane tek toliko da potaknete ribe da jedu, ali meni se pokazalo da onda obično ulovim više sitnije ribe, a to mi nije cilj. Ovakvim se ribolovom love obično krupne plotice i pokoji veliki klen koji na tankom bolognesu pruže odličnu borbu.

Feeder VS lagani grunt

I još na kraju da spomenem i ribolov feedetrom i hranilicom koji mi je kao i vama dok to čitate pao na pamet pa sam ga isprobao. Problem kod ovog načina ribolova je što kad bacite hranilicu u zonu ribolova (a to je u ovom slučaju kosina visoke obale) jednostavno morate nasloniti najlon na tu kosinu. A kako je ta kosina obično puna trave, granja i kamenja zapinjanja su česta. Prezentacija također nije savršena jer je glista u tom slučaju previše „vezana“ uz dno pa je i cijeli sistem mnogo grublji nego onaj kod ribolova sa plovkom. Dakle prednosti prezentacije bolognese štapom i plovkom su što mamac direktno spuštate u zonu lova. Vrhom štapa koji je tek na metar do dva od plovka kontrolirate njegovo kretanje (tj. mirovanje) i ne dozvoljavate da vam se glavni najlon između plovka i torpille nasloni na kosinu obale i ondje zapne.

Evo nadam se da sam vas nagovorio da i u ove hladne dane prošećete prirodom uz obalu rijeke i lijepo se nalovite riba usprkos bujici i visokoj snježnoj vodi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana