KADA LOVITI PLIVAJUĆIM MAMCIMA?

10 min read

PR / Broj 33 / Prosinac / 2010.

Ribolov plivajućim mamcima može u isto vrijeme biti i odličan, ali i katastrofalan. Kako će vam oni poslužiti ponajviše ovisi o tome koliko dobro razumijete situaciju na vašem ribolovnom mjestu i znate kad ih treba upotrijebiti. Pitanje „kada koristiti plivajuće mamce“ u posljednje je vrijeme postalo jedno od najčešćih…

Piše: PŠR

Zašto loviti plivajućim mamcima?

Glavna ideja lova plivajućim mamcima je baš u tome da se oni izdizanjem od par centimetara (klasičan plivajući mamac) pa čak do nekoliko metara (Zig-Rig) iznad dna posebno ističu od ostalih klasičnih ili dubinskih. Međutim, na mnogim vodama plivajući mamci nisu nikakva novost za šarane. Čak nasuprot, pošto su s njima često puta bili ulovljeni, na nekim vodama veliki šarani ih dobro poznaju i izbjegavaju. Međutim, da bismo maksimalno iskoristili prednost plivajućih mamaca, treba znati kako, kad, gdje i u kojim uvjetima ih koristiti. Oni su za nas ribolovce nesumnjiva prednost, jer udica koja se nalazi ispod plivajućeg mamca zapravo je u optimalnoj poziciji da se zabije ribi u usta. Važno je znati izabrati prikladnu udicu, napraviti odgovarajuću montažu i ostaviti dovoljno velik razmak dlake od udice do mamca. Kod izbora veličine udice važno je da širina luka udice bude malo manja od veličine plivajućeg mamca, a da opet udica bude dovoljno velika za što sigurniji ubod u riblja usta.

Kako se i gdje postavlja plivajući mamac?

Plivajući se mamac postavlja na način da on u vodi bude odmah iznad udice. Svojim oblikom, ako je pravilno postavljen, skriva udicu od šarana koji (dok traži hranu) u pravilu dolazi s gornje strane. S druge strane, za uspješan ribolov je uvijek nužno na neki način dobro istaknuti mamac na koji lovimo od ostalih, a da to ribama opet ne bude pretjerano sumnjivo. Da biste to na najbolji način napravili, morate dobro poznavati situaciju u vodi gdje lovite. To podrazumijeva precizno poznavanje mikro-lokacije mjesta kao i vrstu dna. Nije isti pristup lova na šljunčanom dnu, kao na onom muljevitom ili kamenitom.

Na muljevitim vodama sam uvijek bolje lovio dubinskim i balansiranim mamcima od onih čisto plivajućih, dok su se na tvrdim platoima bolje pokazale plivajuće boile. Osim klasičnih i balansiranih mamaca, odličan je izbor za lov u mulju i njihova kombinacija, odnosno, prezentacija «snjegović». Ta kombinacija dubinske i plivajuće boile, zapravo je jedna univerzalna prezentacija, koja dobro lovi gotovo u svim situacijama i na velikoj većini voda. Jedina stvar na koju sam kod nje znao staviti naglasak je u stvari sam izbor aroma. Za mulj sam više koristio eterična ulja, a na šljunčanim i kamenitim dnima kombinacije klasičnih aroma sa sladilima i aminokiselinama.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Izrada sistema s balansiranim mamcem

Kada loviti plivajućim mamcima?

I dok sam na šljunčarama često odlično lovio u rano proljeće koristeći hranilicu i kokicu, te jednako tako nešto kasnije na tvrdim sprudovima u glino-kopnim jezerima, tijekom ljeta na sličnim pozicijama nisam imao značajnih uspjeha. Jednaka je stvar i s plivajućim mamcima. U proljeće, kad šarani tek kreću i ne uzimaju hranu tako halapljivo kao ljeti, plivajući mamac jarkih boja ponekad može biti pravi ključ za uspješan ribolov. U to vrijeme se obično manje hrani i riba puno osjetljivije prima. Ljeti, za razliku od toga, često sam pribjegavao taktici masovnog hranjenja s većom količinom hrane, ali i više različitih vrsta mamaca. U takvim situacijama ribolov plivajućim mamcima rijetko mi je donosio neke prednosti, jer je riba najčešće najbolje primala na jedan ili dva dubinska mamca. Jedna od taktika vezanih za plivajući mamac, koja je gotovo uvijek dobro radila, bio je moj treći štap ili «indijanac», kojeg sam u pravilu uvijek zabacivao na nekih 30 do 40 metara daleko od centra hranilišta i to ako je moguće od hranjene pozicije prema sredini jezera. U toj sam situaciji želio presresti velike ribe koje su se kretale s vanjske strane hranilišta, pa sam zato posebno želio istaknuti svoj mamac i za to sam koristio sva raspoloživa sredstva.

Naglašavanje lovnog mamca

Uzmite jednu vrlo vidljivu plivajuću boilu boje kontrastne dnu. Na dlaku između udice i mamca postavite jednu sačmu koja će svojom težinom anulirati uzgon boile, tako da ona bude balansirana. Dobro je mamac na što više mjesta izbušiti borerom ili iglom za navođenje mamaca i nakon toga dobro umočiti u neki uljasti dip. Osim umakanja, dobro je mamac malo natrljati rukom i ostaviti ga malo da odstoji. To može biti ulje konoplje (kao na slici), neko eterično ulje, suncokretno ili maslinovo ulje ili bilo koja vrsta ribljeg ulja. Izbodena boila bolje će upiti vaš dip, ali ga i nakon toga kvalitetnije i u većoj količini odaslati u vodu oko sebe. Na taj ste način koristili tri različite vrste naglašavanja mamaca. Naglasili ste ga prvo izdizanjem s dna, zatim kontrastnom (u našem slučaju bijelom) bojom i na kraju pojačanim dipanjem na maksimalno velikoj površini izbušene plivajuće boile. Pogledajte na slici kako ona otpušta ulje konoplje u vodu.

Korištenje uljnog dipa

U jako hladnoj vodi korištenje uljnog dipa je problematično jer ulje na hladnoći postaje kruto. Zbog toga je ova metoda primjenjiva u vodi toplijoj od 15 °C.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Ribolov u jesen

Kako smo na kraju jeseni, voda postaje sve hladnija, a noći sve duže, ribolov svakako treba prilagoditi takovim uvjetima. Kako je u ovo jesensko vrijeme najbolja taktika hranjenja velikim količinama mamaca, u startu otpada korištenje klasičnih plivajućih mamaca. Međutim, baš zato sad dolazi do izražaja korištenje plivajućih mamaca na način da koristimo balansirane mamce, bilo kao klasične snjegoviće, sendviče i plivajuće boile u kombinaciji s tankim šnitama plivajućih spužvastih materijala. Ovakvi su mamci često puno efikasniji na vodama sa snažnim ribolovnim pritiskom, jer se velike ribe na njima više puta kroz godinu ulove, pa s vremenom postanu vrlo oprezne. Najveći su šarani u pravilu i najoprezniji i zato ih nikad ne uzimajte zdravo za gotovo. U noćnom ribolovu boja mamca i nije baš toliko važna, ali njegova težina i aroma svakako jest. Kad šarani masovno uzimaju hranu, izbor arome ali i njeno doziranje su vrlo važni. Najvažnija stvar koju ribolovac mora postići jest da uvjeri šarane u sigurnost svojih mamaca. Izbor kvalitetnih mamaca koje danas svatko može kupiti, ali i napraviti, ima priličan utjecaj na ishod samog ribolova. Zbog toga je u ovo doba vrlo važno znati sitne, ali precizne trikove, koji vam često mogu donijeti poneku ribu više.

“Ribolov u dnevnoj sobi“

Ne znam zašto velika većina ribolovaca smatra da izbor mjesta za lov nije toliko važan, kad već i sama logika upućuje na suprotno. To najviše dolazi do izražaja prilikom ribolova na rijeci. Ako ne nađete dobro mjesto za lov (tamo gdje se šarani i inače nalaze) teško da ćete ih tamo hranjenjem privući, bez obzira koliko i kako kvalitetnim mamcima hranili. Međutim, sasvim je druga stvar kad pronađete neku dobru lovnu lokaciju, koja je obično i prirodno stanište ovih riba. Tad se u nekim slučajevima i bez hranjenja ili katkad i uz minimalno hranjenje i uz pomoć plivajućih mamaca može uloviti dobra riba.

Mali trik s plivajućom boilom

Iskustvo u ribolovu puno vrijedi

Lovio sam pred dvije sezone u jesen tri dana na Šumbaru, na starom poluotoku, u istočnom dijelu jezera prema kopu (na mjestu broj 22), s glavnim hranilištem na nekih 70 metara od obale, odmah preko kanala uz drugi po redu otok, lijevo od njega. Dno je na tom mjestu bilo tvrdo i glinasto. Riba je prva dva dana radila odlično, a treći dan potpuno stala. Ulovio sam u dva dana dvadesetak šarana od 8 do 16 kg. Kako sam masovno hranio (s od 5 do 8 kg boili po danu), lovio sam uglavnom na jedan ili dva dubinska mamca promjera 16 i 20 mm. Kako se ni s pojačanim hranjenjem niti s dodavanjem dvije vrste novih peleta i boili potpuno drugačije arome nije baš ništa događalo, počeo sam razmišljati što dalje. I dok sam tako sjedio na kanti i gledao u vodu učinilo mi se kako sam na nekih 120 metara (malo dalje od otoka) vidio velik rep šarana. Uzeo sam dvogled i usredotočio se na tu lokaciju. Imao sam što i vidjeti. Na istom je mjestu bila velika skupina ogromnih mjehura, koji su se polako kretali slijeva nadesno. Odmah sam izvadio jedan štap, skinuo s njega dubinski mamac, postavio malu žutu plivajuću boilu «Pinaple and N-butric Acid» veličine 16 mm od Nutrabaitsa. Između boile i udice sam na dlaku postavio malu sačmu i isprobao mamac u plićaku. Polako je tonuo. Izbušio sam površinu mamca škarama, umočio ga u N-butričnu kiselinu i nakon toga u kutijicu s Green Lipped Musselom, također od Nutrabaitsa. Zabacio sam prvi put, malo previše lijevo, pa sam, čim je olovo palo, odmah izvukao štap. Ponovio sam mokri i suhi dip još jednom i ponovo zabacio. Drugi put sam bio previše kratak. Opet sam izvukao štap, na što me jedan moj poznanik, koji me, kao i obično, skoro svaki put dok sam bio na Šumbaru u ribolovu uredno iza leđa špijunirao i budno pratio sve što radim, počeo zadirkivati.

Ako ih nema tu gdje hraniš već dva dana, kako misliš da ćeš ih uloviti tamo na 120 metara?

Chris standing up holding his daughter Elva

Ja sam samo šutio i još jednom ponovio svoju zamišljenu radnju. Treći je put sistem s olovom pao točno tamo gdje sam vidio veliki rep. Spustio sam štap u senzor, malo čvršće pritegnuo kočnicu i sjeo na stolicu odmah iza njega.

Nakon nepunih sat vremena zasvirao je senzor upravo tog, najkasnije zabačenog štapa. Nakon brze kontre, i snažnog drila, za dvadeset minuta je u moj podmetač uplivao lijepi malo-ljuskavi šaran od 18.5 kg, a sve pred očima iznenađenog poznanika. Ostavio sam isti mamac na štapu i još jednom ponovio isti vlažni i suhi dip tako da ga on ne vidi, te isprve zabacio i pogodio željenu lokaciju. Ovaj put je nakon samo pola sata senzor ponovo zasvirao. Vrlo brzo je još jedan šaran od 15 kg bio u podmetaču. I dok sam ja opet uživao u ulovljenoj ribi, počela je salva pitanja:

Kakva ti je ono bila boila? Koji si koristio dip? Kakav sistem imaš? Zašto tako smrdi?

Njegova su pitanja bila klasično razmišljanje većine naših ribolovaca. Koja je boila? Koji miris? Koji sistem? Nije me pitao zbog čega sam izabrao plivajući mamac i zašto je na dlaci bila postavljena mala sačmica? Možda ju on uopće nije niti vidio?

Da je bio pristojan, sve bih mu rekao, ali nije, pa sam ga ostavio u neizvjesnosti. Učinilo mi se kako mu nema smisla objašnjavati da već odavno znam da je na tom mjestu na oko 120 metara od obale jedan mali plato. Jednako tako, ovaj me događaj i ponukao da napišem ovaj članak, jer mi je u ovom slučaju samo dobro razumijevanje upotrebe plivajućih mamaca i praćenje situacije na vodi pomoglo da loš ribolovni dan pretvorim u uspješan. Lovite ribe i mislite o onom što radite za vrijeme ribolova. Ponekad već i vrlo mali i naoko beznačajni detalji mogu vrlo jako utjecati na konačan ribolovni uspjeh. Potrudite se da to uvijek bude u vašu korist.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana