Fish & chips – RIBICE I KRUMPIRIĆI

11 min read

PR / Broj 50 / Svibanj / 2012.

Vrhunski belgijski ribolovac, Kim De Poorter, otputovao je u Englesku s namjerom da osobno isproba kako izgleda loviti šarana u kolijevci šaranskog ribolova. Pročitajte što je naučio i kako se proveo…

Piše: Kim De Poorter
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Ribolov u kolijevci šaranskog ribolova

Povijest šaranskog ribolova u Engleskoj oduvijek me je fascinirala. Dugo sam želio osjetiti kako ribolov izgleda izvorno, baš u zemlji gdje se zapravo i rodio. Sve što sam pročitao o lovu šarana tamo govorilo mi je kako su skoro sve njihove vode pod jakim pritiskom ribolovaca i kako je šarana tamo zapravo vrlo teško uloviti. Međutim, mene su uvijek veselili izazovi i strašno me zanimalo vidjeti da li su naše uspješne belgijske tehnike, koje jednako tako dobro rade i u Francuskoj, jednako učinkovite i u Engleskoj.

Tipična engleska voda

Želio sam pokušati uloviti šarana na tipičnoj engleskoj vodi „otvorenoj za sve“ gdje se plaćaju dnevne karte i gdje je velik protok ribolovaca uparen s uobičajenom populacijom starih šarana. Karakteristično za takve vode je da imaju otoke, otočiće, drveće na obali, nad vodom i u vodi te razne druge podvodne i nadvodne objekte koji jednako privlače ribolovce i ribe. Moj dobar engleski prijatelj, Alan Blair, predložio mi je jezero po imenu Chigboro’ Fishery Complex koji se nalazi u Essexu, samo dvadeset minuta vožnje od glavnog Nashovog ureda, gdje smo se prije toga zapravo i sreli.

Timski ribolov

Odlučio sam krenuti na 24 sata dug ribolovni izlet na kojem mi se pridružio moj dobar prijatelj i vrhunski belgijski ribolovac Poupaert Yves. Mi zajedno lovimo već gotovo četiri godine. Kao pravi tim sve planiramo i radimo zajedno tako da kao tim i dijelimo sve rezultate. I Yvesu je ovo bilo prvi put da ide u ribolov u Englesku, pa je baš kao i ja, strašno bio zainteresiran da vidi što sve ribolov šarana tamo nudi i kako to zapravo u stvarnosti ondje izgleda. Prema mom iskustvu, kad prvi put lovite na nekoj novoj vodi bolje vam je loviti s nekim u paru kao tim. Ta se taktika pokazala jako korisnom prilikom ribolova šarana na velikim jezerima i kanalima, jer dvojica ribolovaca puno lakše i brže obave cijelu seriju za ribolov pripremnih poslova, izviđaju teren i lakše sa štapovima pokriju veću površinu vode nego samo jedan.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kao u parku

Kad smo stigli na jezero nismo mogli vjerovati kako su sva mjesta za ribolov lijepo uređena i njegovana. Cijelo je jezero uopće bilo vrlo slikovito. Većina naših jezera, na kojima smo dosad lovili, nisu imala specijalno za ribolov uređena i udobna mjesta. Velike stijene i kamenje na obali te gustom vegetacijom prorasla obala nama je bio uobičajen pejzaž. Čini mi se kako engleski ribolovci uopće nisu svjesni ribolovnog komfora koji njihove vode posjeduju, pogotovo kad je ribolov šarana u pitanju.

Šetnja oko jezera

Prvih sat vremena na vodi uglavnom smo proveli šećući se oko jezera. Tražili smo u vodi šarane i sve potencijalne znakove njihove aktivnosti. Sunce je snažno sjalo i sve ribe koje smo uspjeli uočiti, lijeno su mirovale po plitkim zatravljenim plićacima koji su sačinjavali gotovo 50% površine jezera. Meni je to na neki način bio šok jer sam kod kuće više navikao loviti u dubokim i bistrim jezerima bez trave. Svi ti plitki dijelovi jezera s obiljem vodenih trava i blago zamućenom vodom meni su bili pomalo zbunjujući. Međutim, ipak smo nekako uspjeli naći jedno dobro mjesto gdje je prostrani pojas vodene vegetacije polako ponirao u dublju vodu bez trave koja se prostirala nalijevo. Oko 50 metara ispred tog mjesta bio je otočić zarastao u vegetaciju i ispod njega smo uočili nekoliko riba koje su tuda kružile. Uz to, nije bilo teško ni primijetiti velik broj mjehurića koji su se izdizali s dna na rubu trave pa se činilo kako se šarani tamo hrane.

Brodići su dozvoljeni

Ono što me najviše od svega razveselilo bila su pravila ponašanja na jezeru koja su dozvoljavala upotrebu malih brodića na daljinsko upravljanje. Vjerojatno je posljednja stvar koju sam želio da mi se dogodi bila da hranjenjem i udarcima po površini vode od sebe potjeram ribe koje se hrane. Čamac na daljinski mi je uz to još omogućavao da ispustim svoju omiljenu kombinaciju slobodnih mamaca točno iznad mamca s udicom. Zbog toga sam bio pun nade. Ova je taktika ribolova odlično radila gdje god smo ju dosad primijenili.

Izbor mamaca

Moja omiljena kombinacija mamaca sastojala se od konoplje, Nash Monster Carp peleta, kukuruza šećerca i zdrobljenih Nash Scopex Squid boila. Još jedan nov odličan dodatak koji je podigao atraktivnost cijele smjese mamaca bila je šaka Nash Soluballs kuglica. One se u vodi brzo otope i pomažu u vezanju cijele smjese, pogotovo ako sve mamce pomiješate i ostavite da malo odstoje te da pomalo upiju sokove konoplje i kukuruza šećerca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Umjerena količina

Kod dugih ribolovnih izleta kod kuće u Belgiji, najsretniji bih bio kad bih odjednom istovario oko pet kila mješavine mamaca (jedno punjenje brodića) na svaki štap, ali pošto sam se nalazio u Engleskoj i to samo u 24 satnom ribolovu, odlučio sam biti puno oprezniji. Smanjio sam hranjenje po štapu na samo kilogram mješavine raznih mamaca. Na to sam se odlučio jer sam u engleskim ribolovnim trgovinama vidio uglavnom manje pakete boili i uz njih tube s plivajućim mamcima. Mamac na udici i oko njega manja količina slobodnih mamaca činila se kao uobičajena lokalna taktika. Po tome se ovaj ribolov jako razlikuje od taktika i tehnika snažnog hranjenja koje mi često primjenjujemo kod kuće.

Nisu plašljivi

Moj brodić šarane uopće nije uplašio i ubrzo sam imao sva svoja tri sistema točno na željenim pozicijama. Šarani su sve više i više kružili oko otoka, ali i blizu trave lijevo od mene. Jako sunce privuklo ih je na površinu i prije nego što sam uopće uspio iz torbe izvaditi štap za lov na površini s plovkom s namjerom da ulovim šarana koji je plivao tik ispod površine, zapuhao je snažan vjetar, donio sive masne oblake i vrlo jaku kišu. Tipično englesko vrijeme. Međutim, i za to sam se pripremio, pa sam odmah obukao svoju vodo nepropusnu robu.

Sistemi

Rekli su mi kako su šarani u ovom jezeru u prosjeku teški od 7 do 12 kg. Znao sam da je ova voda vrlo popularna ribička lokacija, ali i da su ribe u njoj zbog toga već vidjele gotovo sve moguće mamce. Zbog toga sam i odlučio smanjiti broj udice, ali i koristiti manje mamce. Kod kuće sam obično lovio udicama broj 6 i boilama od 20 milimetara, ali ovdje sam želio puno finiji pristup. Ono što nisam mijenjao bila je Armourbraid upredenica nosivosti 20 lb. U posljednjih nekoliko godina osobno sam rukama testirao gotovo svaku špagu za šarane koja mi je dopala u ruke, ali je Armourbraid bez konkurencije pomela sve ostale. Tone kao cigla, na dnu prati konture jezera, strašno je jaka i otporna na habanje. Uzeo sam Nashov brzo tonući Diffusion Camo Leader i Safety Bolt Bead kuglicu kako bih kompletirao cijeli sistem. Tu sam kombinaciju dosad koristio na nekim jezerima prepunim granja, od kojih su na nekima na dnu čak bili stupovi od cigli koji su se dizali do površine i nikad se s njima nisam razočarao. Druga je prednost ove upredenice što se vizualno vrlo brzo izgubi na dnu jezera, što je osobito važno za ribolov na kristalno čistim jezerima na kojima ja obično lovim.

Mamci

Što se tiče mamaca, odlučio sam se za prezentaciju koja je malo drugačija od onih koje ovdje većina ribolovaca koristi, ali koja je mene dosad u ribolovu nagradila velikim brojem lijepih riba. Ona se sastoji od tri polovice boili montirane na istu dlaku u istom smjeru. Kako bih boile zadržao na dlaci na mjestu, koristio sam Nash Rig Stop koji je sprječavao njihovo separiranje i klizanje po dlaci natrag prema udici. Ako želite proizvesti balansirani mamac, možete koristiti pola plivajuće pola tonuće boile, a jednako tako i kombinirati boje i arome. Puno sam se puta uvjerio da već i vrlo male promjene proizvode više poteza i nekako sam bio siguran da se to niti kod engleskih šarana nimalo ne razlikuje.

Prvi potez

Kako je danje svjetlo nestalo i kako se kiša pojačala, otišli smo malo odspavati, što nam je svakako trebalo nakon tako dugog puta. Oko 1 u noći začuo se alarm. Skočili smo iz kreveta, svaki iz svog Brolly Doma i nakon kratke borbe bio sam nagrađen linjakom od 2 kg. Izgleda da ću ipak još malo morati pričekati dok ne ulovim svog prvog šarana. Kad sam ustao negdje u zoru, još je uvijek padala kiša. Jugozapadni je vjetar donio toplo vrijeme i općenito je vrijeme izgledalo dobro za ribolov. I dok smo tako promatrali vodu i razmišljali treba li ponovo zabaciti štapove ili ne, jedan se šaran preokrenuo na mjestu gdje sam postavio svoj lijevi štap. Nakon te ribe, uskoro su ju slijedile još tri druge u samo deset sljedećih minuta. Sad je bilo sigurno da su našle naše mamce i kako sam se nadao, još me jedino vrijeme dijelilo od trenutka da jedan od mojih štapova krene. U zraku se osjećao potez, ali se niti u sljedećih 10 minuta ništa nije dogodilo. Minute su se činile kao vjekovi. I već kad sam pomislio da su engleski šarani strašno pametni i da ću morati smisliti neki bolji sistem i prezentaciju, vrh štapa se pomaknuo i Bullet Braid najlon se počeo odmatati sa špule. Moj se prvi engleski šaran borio kao tigar i nekako sam bio siguran da se radi o dobroj ribi. Nije se predala do zadnjega. Kad je konačno šaran došao u podmetač, vidio sam da se radi o dugom ljuskavom šaranu teškom oko 8.5 kg. Bila je to lijepa, tamna riba, klasičan engleski šaran-upravo ono što sam htio! Premda sam tijekom posljednjih nekoliko godina ulovio velik broj lijepih riba, ovaj je šaran po mnogočemu za mene bio poseban. Taman sam se htio slikati s ribom, kad je i moj drugi štap odjednom zaživio. Već u sljedećoj sam se sekundi borio s još jednom vrlo snažnom i ljuskavom ribom. I ovaj je šaran bio jednako dugačak, ali je imao malo više trbuha i ravno 10 kg. Kakav krasan par šarana. Konačno su se dug put i ružni vremenski uvjeti isplatili. Englezi bi za to samo rekli „Pukka!“

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Smanjivanje mamaca

Moja je taktika upalila i znam da je smanjivanje broja udice i veličine mamca na niže donijelo rezultat. Da smo išli i na manje, možda bismo prije dobili ribu. Iskustva iz Belgije su jednaka engleskim. Kod nas svi love na velike mamce, promjera od 20 do 24 mm. Međutim, kad krećete na smanjivanje mamaca, morate znati da li na vašoj vodi imate gladnih deverika i druge sitne ribe. A to je lakše reći nego napraviti. Nakon uspješnog dvostrukog upisa, odlučio sam krenuti korak dalje i još dodatno smanjio mamce. Reakcija riba bila je brza. Ubrzo je uslijedio još jedan potez, ali je šaran krenuo prema gustoj travi i kad sam ga pokušao zaustaviti, udica je otpala. Druga riba koja je vrlo brzo uslijedila za njom bio je još jedan mali špigl. Nije bio neka velika riba, ali meni je puno značio.

Pomalo, pa često

Nakon nekoliko poteza u seriji, akcija je stala. Valovi i lupanje po mjestu preplašili su ribe. Na takvim malim plitkim jezerima puno je važnije biti jako mobilan i pratiti ribe, kud god one išle, nego biti stalno na mjestu i čekati da one dođu nama. Na velikim jezerima, na kojima ja inače lovim, obično sam spreman na prvi potez šarana čekati puno dulje, međutim, na ovako malim vodama taktike se potpuno razlikuju. Ovdje, umjesto velike količine mamaca ubačenih u vodu odjednom, puno bolje radi taktika pomalo pa često i konstantno sve do ulova ribe. Još jedna stvar koju sam na malim vodama zapazio je da su šarani jako osjetljivi na najlone koji s mjesta ulaze u vodu. Zbog toga sam svaki put kad bih postavio mamac na željeno mjesto, na rolama obavezno popustio moj Bullet Braid najlon, tako da on legne uz dno.

Dragocjeno iskustvo

Ribolov je brzo bio gotov, i na sreću, naša se oprema skupa s priborom ipak uspjela osušiti prije nego što smo sve utovarili u auto i krenuli na dug put kući. Moram priznati kako mi je ovo bilo, kad sve skupa zbrojim i oduzmem, sjajno i dragocjeno iskustvo i da sam na kraju bio jako sretan kako su se stvari za mene odvile. Čini mi se da sam ovdje više naučio o ribolovu šarana u jednom 24-satnom ribolovu nego u tjedan dana ribolova u Francuskoj ili Belgiji. Zbog toga sam čvrsto odlučio da ću se ponovo vratiti u ribolov u Englesku i pokušati loviti na nekim drugim vodama koje imaju velike šarane. Već su me upozorili na nekoliko njih koje ću svakako pokušati posjetiti. Na svom sljedećem izletu pokušat ću biti više mobilan i pratiti ribe krećući se za njima po jezeru. Također ću im pokušati prezentirati svoj novi sistem iznad malog i ograničenog područja različitih mamaca. Siguran sam kako će mi to donijeti još kojeg borbenog engleskog šarana.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana