Ilovsko (popločeno)- prvo moslavačko catch & release jezero

7 min read

PR / Broj 16 / Srpanj / 2009.

Jedan moj prijatelj, koji godinama lovi na Ilovskom, na moje čuđenje mi je rekao – Robi, to je „vražje jezero“, možeš po najboljim mogućim uvjetima ostati bez ribe, a opet, kada se ni malo ne nadaš, možeš uloviti ribu svog života. Ribu života na Ilovskom nisam ulovio, iskreno se nadam da hoću, a riječi moga prijatelja su se potvrdile. Istina, to je „vražje jezero“, ali jezero s dušom…..

Piše: Robert Starčević

Kako su dečki iz šaranske sekcije ŠRK-a AMUR odlučili napraviti promotivni šaranski kup u trajanju od 72 sata na ovom jezeru, dobili smo pozivnicu za sudjelovanje(hvala Goc). Ideja je bila napraviti kvalitetan šaranski kup i usput se družiti i promovirati catch & release. Meni se odmah svidjela ideja i kum i ja smo odlučili definitivno sudjelovati na tom kupu, a pošto je u igri bilo 72 sata, pozivam Darka kao trećeg člana ekipe. Kako je do kupa bilo još dva i pol mjeseca, odlučili smo odloviti par ribolova i to na način da biramo pozicije gdje ribiči manje love kako ne bismo lovili na hranjenim pozicijama i dobili krivu sliku jezera i ponašanja ribe za vrijeme hranjenja i ribolova.

O jezeru

Ilovsko jezero je umjetna stajaćica koja je nastala krajem šezdesetih godina za potrebe hlađenja postrojenja INA Petrokemija Kutine, a u slučaju nestašice vode i kao izvor pitke vode za grad Kutinu i okolna sela. Jezero je dužine 1180 m i širine oko 240 m, dok je prosječna dubina 2 m. Površina jezera je 28 hektara. Vodostaj jezera se regulira pomoću cijevi i pumpi koje dovode svježu vodu iz rijeke Ilove. Od ribljih vrsta u jezeru obitava šaran, amur, smuđ, som, babuška, deverika i tolstolobik, a za šarana i amura vrijedi „ulovi i pusti“ režim. Dno jezera je prekriveno slojem mulja koji je na mjestima prilično dubok i prošaran kolonijama školjki kojih ima u velikom broju, a isti taj mulj je idealno stanište i za ver de vas i ostale vrste prirodne hrane, tako da je kapitalne šarane teško prevariti na naše umjetne mamce. Jezerom gospodari ŠRK „AMUR“ Petrokemija Kutina, unutar kojeg je osnovana šaranska sekcija „ulovi i pusti“ i uglavnom se članovi te sekcije i najviše brinu o samom jezeru i uređenju okoliša. Ove je godine na jezeru izgrađena i nova ribička kuća, nasip oko jezera se uredno kosi i održava, a put koji je za vrijeme kiša bio teže prohodan, sada je nasut kamenom tako da možete komotno doći autom do svake pozicije. Svi ti radovi na jezeru su potpomognuti od strane članova iz udruge veterana domovinskog rata na čelu s g. Zdravkom Novoselom i ta udruga svake godine poribi jezero sa određenom kilažom šarana i amura. Cijena dnevne ribolovnice je 60,00 kn i lovi se sa tri štapa, te je obvezna uporaba prostirke, dezinfekcijskog sredstva i velikih šaranskih podmetača. Noćni ribolov je dozvoljen sve dane u tjednu, uz obveznu prethodnu najavu ribočuvaru. Kontakt broj je 091/894 3676, g. Branko Židek.

Dno i još neki detalji…

U ribičkim časopisima i na ribičkim forumima se dosta raspravljalo o ovom jezeru kao o devastiranoj i izlovljenoj vodi u kojoj nema kapitalnih riba, o vodi gdje se slabo ili nikako ne lovi i tu se dobila zapravo jedna jako loša slika. Nitko nije spominjao da je Ilovsko zapravo jedno vrlo teško i zahtjevno jezero za ribolov, prepuno prirodne hrane, školjki,rakova, dok ver de vasa ima u ogromnim količinama (poznajem ljude koji su ga vadili na Ilovskom i prodavali natjecateljima plovkom), tako da je teško konkurirati svoj toj prirodnoj hrani kojom se ovdje šarani hrane. Drugi problem kod ribolova na ovom jezeru predstavlja jednolično muljevito dno bez promjena dubine i bez glinenih platoa i sprudova, tako da zapravo imate dojam da lovite u „kadi“ i da je svejedno gdje napravite hranilište, zapravo to uopće nije tako. Na treninzima smo dosta pažnje pridavali samom markiranju jer je ključno bilo upoznati samo dno i procijeniti kuda riba zapravo prolazi i na koji način se hrani. Na pojedinim mjestima smo markiranjem nalazili kolonije školjki i oko njih pliće pojaseve mulja, te se odlučili loviti baš na tim mjestima. Poznavajući navike šarana, teško da mogu promašiti takvo obilje hrane i prije ili kasnije moraju navratiti na takvo mjesto da maznu kakvu slasnu školjku. Kako smo lovili u mulju, odlučili smo se na duže predveze i balansirane mamce te safety bolt sisteme, kako bismo bili sigurni da je mamac na samoj površini mulja. Kako smo na treninzima zadovoljavajuće lovili, odluka je pala da se ništa ne mijenja ni na tekmi.

U četvrtak ujutro dolazimo u prostorije ŠRK Amur na izvlačenje pozicija. Pozdravljamo se sa ljubaznim domaćinima koji su pripremili jutarnju kavu i čekamo ostale ekipe da počne izvlačenje pozicija. Izvlačim poziciju broj 9, to je prva pozicija do izvora na sjevernoj strani jezera, te zadovoljni odlazimo na jezero.

Taktika

Markiramo i nalazimo dva pojasa školjki, jedan na 95-105 m i jedan na 45-50 m. Na bližem hranilištu odlučujemo baciti partikl i boile, a na dalje za prvo hranjenje odlučujemo se za samo dvije vrste boili bez partikla. Naime, na treninzima se pokazalo da je riba poprilično plašljiva i nakon jačeg raketiranja po par sati nismo imali griza tako da smo odlučili za početak što manje lupati, a opet, kako smo bili krajnja pozicija, pokušati zatvoriti ribu susjednoj ekipi. Prvi dan i noć lovimo ukupno 5 manjih riba, dok ekipa na broju 2 (poznati kamen) lovi 2 velika amura i manjega šarana i ima skoro 15 kg prednosti. Ujutro pada odluka da raketiramo i bližu i dalju poziciju s većom količinom boili i partikla. Naime, skoro cijelo vrijeme nam puše povoljan vjetar i tjera ribu prema nama, ali nam onemogućava precizno kobranje (izbacivanje boila kobrom, op. ur.) na dalju poziciju.

Stoga smo se odlučili na dva jača hranjenja, ujutro i navečer, s većom količinom prihrane, a ostatak dana lagano ćemo kobrati koliko nam vjetar bude dopuštao i ne lupati po hranilištu raketama. Po običaju nakon lupanja dolazi 4-5 sati bez griza i dok susjedne ekipe hrane raketama, mi strpljivo čekamo. Prvu ribu tog dana lovimo oko 14,00 pa zatim još dvije oko 15,00 h i nakon toga se otvorilo. Od 16,00 do 18,00 h imamo griz za grizom i lovimo preko 30 kg, te prelazimo u vodstvo. Ponovno obilato prihranjujemo i preko noći lovimo 6-7 manjih riba, dok glavni konkurenti ponovno u noći imaju veće amure i smanjuju našu prednost. U subotu ujutro ponovno obilato hranimo raketama – partikl + boile + pastrvske pelete, ponavljajući prijašnji dan, ali sada već nakon 2 sata imamo prvi griz i to većeg šarana. Hranilišta održavamo kobranjem, čekajući svaki prestanak vjetra kako bismo mogli dosegnuti dalje hranilište. Preko dana ponovno radimo razliku u kilaži od nekih 25-30 kg i nakon večernjeg jačeg hranjenja čekamo jutro s nadom da dečkima na dvojci ne sjedne velika riba. Kako to obično biva, upravo se to i dogodilo. Mi preko noći lovimo par manjih šarana, a oni velike amure i praktički smo na par kilograma razlike. Hitno nam treba par riba i u nedjelju ujutro odlučujemo ne lupati raketama nego zabaciti boile na PVA traci i čekati. Na taj način lovimo još tri manja šarana koji osiguravaju pobjedu.

Treba se dobro pomučiti da bismo bacali raketu preko stotke…

I još nešto za nevjerne Tome i priče da u Ilovskom nema kapitalne ribe, najveća riba natjecanja bio je šaran kojega je ulovio Branac, nešto „sitno“, preko 20 kg. Eh, da mi je takav na udici… BISTRO i vidimo se na vodi.

Kako doći

Ako dolazite autocestom, onda silazite na izlazu Kutina i vozite cestom prema gradu. Postoje dva prilazna puta, jedan je kroz mjesto Krč, a drugi kroz mjesto Ilovu. Pošto je ovaj prvi put dosta kompliciran, opisat ću vam drugi koji je možda malo dulji ali puno lakši (barem meni) za odlazak na jezero. Dakle, nakon silaska s autoceste vozite prema gradu i na prvome semaforu skrećete desno prema Banovoj. Tu prolazite kraj tvornice i vozite ravno do prvog raskrižja na kojemu skrećete desno prema Ilovi. Vozite ravno kroz mjesto i prelazite željezničku prugu, te dolazite do mosta preko rijeke Ilove. Prije mosta skrećete desno i cesta vas vodi uz Ilovu, sve do nadvožnjaka autoceste. Prije samog nadvožnjaka skrećete desno preko mostića na makadam i nakon 500 m dolazite do samog jezera.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana