Taktika ribolova na velikim daljinama

10 min read

PR / Broj 16 / Srpanj / 2009.

Finzula! Jezero na kojem se uspješan ribolov šarana odvija uglavnom na daljinama većim od sto metara. Da budem točan na barem sto morate hraniti, a lovi se uglavnom preko hranilišta.

Piše: Nikola Jovan

Došavši na jezero odlučujemo se loviti na zapadnoj strani koja je već duže vrijeme slobodna. Nakon slaganja pribora i pažljivog markiranja pozicije planiramo ribolov. Na otprilike stotinjak metara desno od Hrvojevog rod poda nalazi se okom vidljiv otok. Na toj poziciji Hrvoje odlučuje napraviti dva hranilišta lijevo i desno od otoka. Ja sam ispred sebe na devedeset metara našao sprud sa tvrdim dnom i odlučujem također napraviti dva hranilišta: jedno ispred spruda, a drugo na kosini preko spruda.

Prvi dan odlučujemo hraniti obilno sa peletama, partiklom i rezanim boilama. Sva tri štapa nakon početnog hranjenja smještamo na hranilište i povlačimo se u šator, očekujući griz sa dolaskom noći. Noć je protekla mirno sa izbacivanjem ponekog šarana na večim daljinama. Slijedeće jutro ponovno hranimo makar prethodnu noć nismo imali ni poteza. Ubacujemo ponovno svaki po par kila hrane u nadi da će riba „sjesti“ na hranilište. Poslije drugoga dana provedenoga bez griza u dogovoru sa Hrvojem mijenjamo taktiku i odlučujemo se na ponovno markiranje i pretraživanje dna. Nalazim malo pliči dio na otprilike sto deset metara i odlučujem tamo precizno hraniti sa svega dvije do tri rakete rezanih boila prethodno namočenih u amino kiselinu. Da bi što preciznije to odradili potrebno je koristiti manje rakete velikih dometa. Mala Ugo raketa je idealna za taj posao. Punim je i na njezin ulaz, stavljam dva do tri PVA „smokića“ koji će spriječiti ispadanje prihrane iz rakete tokom leta.

Začepite raketu!

Nakon preciznog hranjenja odlučujem se loviti sa jednim štapom na hranilištu, a na slijedeća dva preko hranilišta. U žargonu svi ih zovemo „indijanci“ ili „tragači“. Radi se o ribolovu obično preko hranilišta često sa mamcima koji su po mirisu i okusu drukčiji nego oni sa kojima se hrani. Gotovo svaka riba na Finzuli i sličnim jezerima bila je ulovljena i više puta. No isto tako zbog vrlo velikog broja modernih šaranolovaca šarani su boile i partikl ovdje uvrstili u svoju redovnu hranu. Lakše im je pojesti desetak boila nego cijeli dan filtrirati mulj u potrazi za ličinkama kukaca. Na taktiku ribolova preko hranilišta se odlučujem zbog toga što sam promatrajući vodu vidio izbacivanje šarana na sto dvadeset i više metara. Prije Dolaska noći na sva ti štapa sam zabilježi daljinu lova tako da sam nakon dobrog bacanja na najlon kod role vezao gumicu koja se koristi za ribolov štekom. Kod tako označene daljine bitno je samo još zapamtiti smjer bacanja, a ako imate neki (noću) lako uočljiv orijentir na drugoj obali nećete imati problema sa ponovnim bacanjem sistema na isto mjesto.

Bolje je više sitnijih mamaca

Provjeriti točan smjer na koje je sistem pao možete i tako da najlon nakon bacanja napnete i spustite vrh štapa u vodu te ga nakon toga naglo podignete prema gore. Kad to učinite najlon na površiniostavi trag će brzo izači iz vode, a prilikom toga će i e se dobro vidi smjer u kojem je sistem. Za ribolov preko hranilišta ja najčešće koristim mamac iz dipa. On je mnogo „uočljiviji“ nego mamci s kojima hranim. To ponekad može i otjerati opreznu ribu no mnogo češće je šaran uzme ne osjećajući opasnost na koju je navikao na hranilištu sa mnogo mamaca. Več nakon par sati primjene taktike štapa tragača Hrvoje dobiva griz na najudaljenijem zabačenom štapu i nakon dužeg drila izvlači šarana od desetak kilograma.

Vezanje krutog predveza

Do jutra imamo još svaki po tri griza. Na ovom ribolovu smo odlično prošli primjenivši opisanu tehniku no kada ste par dana na vodi bitno je ne „spavati“ i utonuti u monotoniju neuspješnog ribolova. Riba se uvijek hrani (nekad više nekad manje), a pronaći način i mjesto na kojem je se može prevariti osobit je gušt. Zbog toga tokom ribolova razmišljajte i mijenjajte taktiku, a ponekad i poziciju ako zaključite da se zbog nekog razloga riba hrani drugdje daleko od vaših mamaca.

Flying back lead

Mamci i sistemi

Mamci i dobro navezani sistemi su uz prezentaciju na pravom mjestu sigurno najvažnija karika u prevari i izvlačenju kapitalne ribe. No, da bi došli do tog čina – griza šarana, moramo biti sigurni da je sistem na mjestu gdje možemo očekivati ribu. U slučaju Finzule najčešće na daljini od preko stotinu i trideset metara. Uz tehniku bacanja na tako velike daljine bitno je biti siguran da su predvez i mamac dobro postavljeni – tj. nezapetljani. Nema ništa gore kad nakon cijele noći čekanje izvadite sva tri štapa potpuno upetljana i shvatite da ste izgubili noć bez šanse za griz. Uvijek postoji šansa da će se u bacanju predvez zapetljati. No tu mogućnost možemo smanjiti na minimum koristeći kruće upredenice ili monofile kao materijal za predvez. Jedna od odličnih opcija je „stiff rig“ ili kruti predvez. Kao materijal se koriste deblji monofili ili fluorocarboni, a odlična je i Amnesija.

Izradite svoj dip

Mnogi šaranaši se kod izrade dipa boje da će pretjerati sa nekom od komponenti pa često kupuju i gotove dipove. No ako želite neki svoj mix mirisa (i okusa) onda ga možete izraditi na ovaj način. Naravno vi ćete svoj dip prilagoditi svojim potrebama.

Također se u ribolovu na velikim daljinama odlično lovi i sa tvz.“kombiniranim“ predvezima. Prvi dio od 20 cm je od krutog materijala dok je vršnih 5 cm od meke upredenice. Na taj način dobivamo kruti predvez sa gipkim gornjim krajem na kojem se nalazi udica. Meka upredenica omogućuje prorodnu pokretljivost mamca dok „Stiff rig“ – kruti predvez prilikom jakih i dalekih zabacivanja smanjuje mogučnost petljanja u zraku. Njegova druga prednost je i što šaran ovu prezentaciju mnogo teže „ispuhne“, a da se ne zakvači. U modernom šaranolovu lead core (upredenica sa olovnom jezgrom) je neizostavna karika u izradi sistema zbog toga što njegova olovna jezgra pomaže da sistem oko vašega mamca bude na dnu. Znači osnovni najlon sa role neće mu smetati prilikom dolaska do mamca. Za shock leader koristite upredenice veće nosivosti i do 0,30 mm debljine zbog toga što tanje upredenice često prerežu najlon na spojevima. Dužina shock leadera je dvije dužine štapa.

Olova

Kada lovite na teškim terenima sa puno sprudova tada koristite shock leader od debljeg najlona, jer je mnogo otporniji na habanje od upredenice. Također korisna stvar u lovu i šarana su back leadovi (klizno olovo na osnovnom najlonu). Back lead se koristi da bi potopio najlon na dno ne dopuštajući valovima, struji vode, itd. da pomiče mamac kojim lovite. Potapanje najlona možemo također riješiti flying back leadom. Flying back lead možete kupiti u dućanu ali se može koristiti i obično klizno olovo ili torpilla koju navučete na najlon prije vezanja lead cora. Ako koristite shock ili snag leader (znači upredenicu ili deblji najlon prije lead cora) onda je ovakav sistem neupotrebljiv. Tad se može koristiti Foksov back lead koji se na najlon kvači nakon bacanja ili back lead na Ugo sistemu koji se po najlonu također spusti nakon zabacivanja sistema na željeno mjesto. Kod upotrebe Flyng back leada (kliznog olova na glavnom najlonu) prilikom zabacivanja sistem će odletjeti velikom brzino, jer je glavno olovo mnogo teže od torpile. Torpilla će po najlonu kliznuti te zaostati i do tridesetak metara. Tako smo dobili da od torpile do sistema imamo najlon spušten na dno.

S čime hraniti?

Prilikom griza ribe nema nikakvih problema jer je torpila prohodna. Uporeba flying back leada ipak nešto smanjuje izbačaj pa ga kod jako dalekih bacanja ne koristim. Kao mamac često koristim boile iz dipa koje šalju jake signale te ih šaran lakše locira. Također, jedna od opcija je i korištenje Pop-up fluorescentnih malih boila. Takav mamac kod šarana budi znatiželju, te ga mirisom i aromom potiče da proba i tu hranu. Prihranu za lov na većim daljinama napravite tako da boile narežete što sitnije ili ako imate što manji roler od npr. 8 mm, dajte si truda i vremena za izradu kilogram do dva tih sitnih boila. Dobra opcija je prihranu dan prije namočiti u neku aminokiselinu što će poboljšati interes šarana za vaše hranilište.

Dipovi

Dip 1

Marine amino compound 40 ml
Liquid betain 20 ml
Pure salmon oil 20 ml
Sqiud 10 ml
Talin (sladilo) 5-10 ml
Pojačivač okusa ili praškaste komponente GLM, Liver powder i esencijalna ulja, 5-10 kapi Black Peppera i 5 g GLM-a.

Dip 2

Cherry amino 40 ml
Liquid betain 20 ml
Total hemp oil 20 ml
Cranberry 10 ml
Talin 5-10 ml
Tangerina (pojačivač okusa) 5-10 kapi
DNA tester kiwi – jedna jušna žlica

Dip 3

Ako se želite igrati sa nećim sasvim novim, probajte jednu od varijacija na temu. Moj osobni favorit.
Cherry amino 15 ml
Marine amino 20 ml
Carp track liquid amino 15 ml
Betain Moore 15 ml
Kelp liquid 10 ml
Scopex Moore 6 ml
Monster Imperial Baits 4 ml
Secret Rod Hutchinson 3 ml
Talin Moore 4 ml
GLM – 2 jušne žlice

Taktika i tehnika

Postoje razne taktike i tehnike prihranjivanja. Jedna od njih je tzv. masovno hranjenje više dana. Radi se o ubacivanju velike količine parikla i boila na hranilište. Obično mnogo više nego što je riba na tom području može pojesti. Kod ovakve taktike često se dgađa da dva ili više dana nemamo niti poteza, ali kad riba nakon nekog vremana „sjedne“ mogli biste imati nezaboravan ribolov.

Šećerac na 100 metara?

Gotovo nemoguće! Šećerac je vrhunski mamac čak i za vrlo velike šarane. No kod lova na većim daljinama zrna obično popucaju u bacanju.

Druga je precizno hranjenje sa sitnom primamom. To znači da svega par raketa pokušamo smjestiti na mali prostor i čekati da se šaran pozabavi sitnim boiliama koje će ga duže zadržati na mini hranilištu.

Izradite Back lead

I treća opcija je lov bez primame na štapove tragače. Ta opcija mi se često pokazala dobra kada sam na jezero došao kasnije i nisam stigao hraniti, a htio sam loviti samo jednu noć. Tada se koriste jače nadipane boile i tijekom noći možete i par puta prezabaciti jer teoretski morate naći teren kojim se riba kreće. Naravno da se teško odlučiti na taktiku koja u prvi mah izgleda kao traženje čistog trefera.

Upotreba PVA

Takva taktika trpi u datom trenutku sve moguće i nemoguće kombinacije sistema i mamaca dok ne „napipate“ što šaranu odgovara u datom trenutku. Taktikom solo mamca koji je predstavljen na izglednom mjestu može se uloviti daleko više nego što biste očekivali.

Izradite dlaku za Stiff rig

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana