IZRADA UKRASNIH DETALJA NA UDICAMA I VARALICAMA

5 min read

PR / Broj 46 / Siječanj / 2012.

Pri pogledu na pojedine modele varalica često se uoče razni detalji koji nam privuku pažnju, a za koje smatramo da također privlače poglede i općenito pažnju grabežljivih ribljih vrsta. Obično se radi o „Living Eyes“ očima na svim varalicama, imitaciji oka na sjecištu tri kraka trokuke udice koja se koristi obično na žlicama i spinerima, krilcima spinera na silikoncima i slično. U ovom tekstu biće opisane neke modifikacije na voblerima, spinerima i žlicama.

Piše: Nenad Barinić

UMJETNE OČI

„Living Eyes“ oči ne daju se jednostavno napraviti u kućnoj radinosti, već je preporuka da se kupe i nalijepe na birane modele varalica. Obično se mogu kupiti u bolje snabdjevenim prodavaonicama ribolovne opreme ili što je najbolje, putem Internet kupovine. „LE“ oči su izrađene od silikoniziranog mekšeg materijala, konveksnog oblika, na ravnoj samoljepljivoj podlozi. U ponudi su i reflektirajuće oči, izvedene na samoljepljivoj foliji, kao jeftinija opcija. Najjeftinija opcija je svakako „sam svoj majstor“ opcija.

Zanimljive su i šuplje oči rađene od prozirne plastike koje su položene na ravnu podlogu, unutar kojih se nalazi crna točka koja slobodno šeće po stjenkama. Takve „zvečeće“ oči mogu se naći u prodavaonicama za kreativce… Idealne su za opremanje „gluhih“ voblera kao što su Shallow Shad Rap, Countdown, Zander itd. u ulozi – zvečke.

Za one koji nisu lijeni i raspolažu raznim alatima i materijalima od kojih bi mogli napraviti nešto slično, prijedlog je da nabave dvokomponentno ljepilo, nađu sačme za lovačke patrone i boja u prahu ili tempere, drvene čačkalice ili štapiće za ražnjiće, kao i jedno staro staklo i malo ulja, najbolje jestivog. Postupak za izradu očiju je nadalje poprilično jednostavan – zamiješa se određena količina dvokomponentnog ljepila, staklo se premaže lagano nauljenom krpom tako da staklena površina ostane blago masna. Na staklenu površinu stavimo nekoliko kuglica sitne sačme, te na njih uz pomoć drvenih štapića ili čačkalica spuštamo jednu do tri kapljice dvokomponentnog ljepila. U ljepilo možemo umiješati i malo boje, ako želimo obojene oči. Neka vas ne brine što je ljepilo mutne boje, obično se kasnije izbistri. Ukoliko se ljepilo previše raširi po staklu, sačekati da se malo osuši, pa ponoviti kapanje ljepila. Nakon što se ljepilo osuši, na staklu ostaju oči koje se zahvaljujući masnoj površini dosta lagano skidaju sa stakla. Na isti način možemo staviti kuglicu na površinu bilo koje varalice i zaliti ili zalijepiti ljepilom.

Chris standing up holding his daughter Elva

Zgodan detalj na trokukama žlica ili spinera je crveno umjetno oko, smješteno na sjecištu tri kraka. Na prethodno opisani način umiješa se dio dvokomponentnog ljepila, koji se razdvoji u dvije hrpice koje se obojaju u npr. crvenu i žutu boju. Uz pomoć drvenog štapića prvo se na sjecište krakova nanese žuta boja, a zatim se nanese „točkica“ crvene, kao „zjenica“.

KRILCA SPINERA ZA SILIKONCE

„Okidački“ detalj za napad ribe može biti apsurdan. Imao sam neki niklovani Zebcov spiner br. 3, koji je vlažan ostavljen preko zime u kutiji pa je malo zahrđao na jednom dijelu u zadnjoj trećini. Smetala mi ta hrđa pa sam zadnju trećinu prekrio žutom samoljepljivom folijom. Vjerovali ili ne, štuka je na taj spiner udarala češće i žešće…. Dok ga nije odnijela podvodna grana. U mojim „Garbage“-ima, kako nazivam hrpe kutija sa raznim ribolovnim priborom, alatkama i komponentama za proizvodnju, nalazi se i 50-ak raznih krilaca spinera, u raznim bojama. Veličina istih nije pogodna za proizvodnju spinera obzirom da se radi o komponentama za morski ribolov, ali mi je na pamet pao spomenuti spiner sa početka priče sa ubačenim detaljem. Najjednostavnije, na krilce sam ubacio minijaturni prsten, minijaturnu vrtilicu i na drugom kraj vrtilice izveo žičanu oprugu. Opruga se ušarafi na stomaku silikonca, najbolje na plavobijelom silikonskom shadu, tako da ispod stomaka prilikom vođenja spiner izvodi svoju primamljivu vrtnju. Ova boja sa narančastim ili chartreuse dekorom dokazano lovi. Istina, druge boje i nisam baš puno testirao. Znam da se u mojim kutijicama „Garbage“-ima koje nosim sa sobom na ribolov uvijek zatekne dva-tri tako pripremljena krilca.

UKRASI NA TROKUKAMA

Dosta proizvođača u svojoj ponudi nudi trokuke udice sa navezanim perjem, kozjom bradicom ili identičnim sintetičnim materijalima ili sjajnim trakicama. Kao takvi, ukrasi su na skoro svim popperima, te pojedinim voblerima, spinerima, žlicama i kastmasterima. Razna ribolovna takmičenja svojim pravilima koja idu u korist ribi, često ne idu u korist ribičevog džepa. Najveća financijska šteta je stiskanje kontrakuka na trokukama opremljenim ukrasima. Obzirom da radi financija uvijek prorade „klikeri“ kada je riječ o priboru, flashabou trakice, lamete, dlake iz kozje brade, bijela i crvena vunica te razno perje uz škripac za vezanje mušica našlo se u mome priboru. Za razliku od vezanja mušica za mušičarenje, prilikom vezanja ovih ukrasa na trokuke, stvarno ne treba puno mozgati. Početni omotaji konca oko vrata udice, stavljanje ukrasa, omotavanje koncem pa opet stavljanje ukrasa i omotavanje koncem, uz malo superljepila vraća izgled omiljenoj varalici.

SAMOLJEPLJIVA FOLIJA

Postojane žive boje ili prizmatični oblici koji šalju izazovne bljeskove, te čvrsta samoljepiva površina koja može dugo izdržati u vodi, a žilava je pa podnosi i riblje zube, razlog su što se samoljepiva folija može koristiti kao ukrasni element naših varalica. Da li se radilo samo o crnim ili crvenim prugama nalijepljenih pod 45 stupnjeva na bokovima Shad Rapa, o crvenim ili žutim točkama, o umjetnim očima izvedenim uz pomoć dva izrezana okrugla oblika folije, o prizmatičnoj srebrnoj foliji nalijepljenoj na jednoj strani mesingane ili bakarne žlice ili kastmastera, ili crvenim prugama na žlicama i spinerima – samoljepiva folija mi se pokazala kao iznimno zahvalan ukrasni materijal. Oblik koji želimo izrežemo škarama ili skalpelom, očistimo površinu na koju ćemo nalijepiti ukras i to je sva mudrost.

Iz Vukovara bistro, Bandar

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana