Jesenske sheme za štuku – nezakvačive žlice i gume

6 min read

PR / Broj 43 / Listopad/ 2011.

Ove godine se zbog izrazito dugog babljeg ljeta najbolji period za ribolov štuke, koji inače u pada drugoj polovici kolovoza, pomaknuo za mjesec dana. Sa izlaskom ovog broja vladat će uvjeti kao sredinom rujna a ne listopada. U jezerima će još uvijek biti trave i voda će biti mutna od silne aktivnosti planktona i riba. Ovakvi uvjeti su kao stvoreni za ribolov nezakvačivim žlicama i gumama…

Tekst: Dalien, www.dalien-fishing.com
Foto: Zlatko Ranogajec, Mlaki, Igor Pavičić, Dalien

Znam da su žlice jedna od najučinkovitijih varalica za štuke, čak sam i uhvatio nekoliko metrašica na njih, ali nikad nisam forsirao žlice i svjesno sam zaobilazio tu klasiku. Nekoliko ribolova u kojima su me ribički kompanjoni debelo „oprali“ sa običnom žlicom jednostavno me natjeralo da smjestim par žlica u svoju kutiju i posvetim im malo više pažnje.

Sa i bez zaštite

Kao što se svakom mamcu zamjenom udica i split ringova može modificirati akcija, tako i žlice reagiraju na zamjenu udica tj. otežanja. Isti model žlice s trokukom i u weedless varijanti neće imati istu akciju. Jednokuke morske udice su puno lakše od trokuka pa su samim tim i weedless žlice puno lakše od verzija s trokukom. Ovo je samo po sebi prednost jer se neće zabijati u travu i puno ih je lakše prevući preko potopljenih busena. Još jedna stvar koja utječe na akciju je pomicanje otežanja prema nazad i fiksnost udice što rezultira fantastičnim radom u pauzi i lagano odlaženje od ribolovca u propadanju.

Nepravilna akcija

Ono što se od žlica najviše traži je bljesak, ali i nepravilna akcija kod povlačenja. Po ovom su žlice prilično jedinstven mamac i zbog toga su toliko učinkovite. I uz ravnomjerno povlačenje žlice (one dobre) neće imati pravilnu frekvenciju rada lijevo-desno, već će se povremeno bez nekog pravilnog ritma sporo okrenuti i zabljesnuti. Upravo je ta neočekivana i nepravilna promjena vibracije i bljeska pravi okidač za sve veličine štuka, a pogotovo kapitalne ribe.

Što se vođenja tiče, nema čvrstih pravila kao niti kod silikonskih varalica. Sve ovisi o stilu ribolovca i samom tipu žlice. Konstantno sporo namatanje će uvijek dati rezultate, a mnogi ribolovci prakticiraju pauze ili poteze kako bi nadražili štuku na napad. Spomenut ću i jedno razmišljanje o prezentaciji žlice koje mi je prenio Tiki.

On tvrdi da je presudan početak zabačaja kad žlica prvi put padne na dno. Štuka to primjećuje iz daljine i prilazi mamcu. Ključni moment su upravo tih nekoliko prvih namotaja role kada će ponovna akcija žlice pokrenuti štuku na napad. Nakon što je žlica pala na dno, Tiki laganim trzajem iz zgloba odiže žlicu s dna i nastavlja sa sporim namotavanjem. U tim prvim momentima povlačenja lovi većinu riba, a weedless žlice su idealne za ovakav stil povlačenja jer nema bojazni da će uhvatiti travu.

Što se realizacije griza tiče, ona je izuzetno dobra. Štuka laganu žlicu stisne čeljustima i savine ju oslobađajući put udici nakon čega je samo potrebno jakom kontrom pokrenuti žlicu u ustima i zakvačiti ribu. Ukoliko se koji griz neodlučne štuke i promaši, to će se jednostavno kompenzirati većim brojem grizeva koje omogućava prezentacija na mjestima gdje mamci sa otvorenim trokukama ne mogu proći.

Gume na wormicama

U plićim zatravljenim vodama su neotežane weedless gume nezaobilazan dio arsenala. Prednost im je velika privlačnost štukama, nezakvačivost, mogućnost vođenja u svim slojevima vode te velika mogućnost prilagođavanja i modificiranja mamaca. Zbog svog prirodnog izgleda i mekoće, štuke mamce od mekane gume u većini slučajeva gutaju duboko i nakon griza je potrebno opustiti strunu i pričekati da riba krene s mamcem. Ovo je najčešći scenarij, no zna se i događati da štuke samo lupe mamac i odmah ga puste. Za takve situacije se potrebno poslužiti solju i umjetnim mirisima ili promijeniti mamac. Osim weedless twistera i tuba koje su godinama odličan mamac za velike štuke, spomenut ću i Savage Gear LB Jerk Minnow koji zna biti nevjerojatno učinkovit i definitivno ima neku privlačnost štukama.

Moj prijatelj Zlatko Ranogajec– Oktalz ga na lopočem potpuno prekrivenom Orešju koristi za površinsku prezentaciju preko lopoča u sve tri veličine – 12,15 i 19 cm. Počinje s veličinom 19 cm kako bi velikom siluetom i jakim signalom namamio napad štuke na potencijalni plijen ili vidio da se lopoči miču prema mamcu. Pošto je na tu 19 cm gumu teško zakvačiti štuku bez dodatnih trokuka, Oktalz vadi taj velik mamac po mogućnosti prije nego ova napadne i baca što prije na mjesto napada manju varijantu od 12 ili 15cm koju štuka jednostavnije proguta i bolje se realizira griz. Razdražena štuka će u lopoču napadati LB jerk sve dok ga jednom ne proguta. Jako zanimljiva, učinkovita i atraktivna tehnika!

Za ove varalice je potreban vrlo jak pribor kako bi se učinkovito zategnulo i probilo ribu te nakon toga uspješno izvuklo iz travuljage ili gustog lopoča!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana