Ultra light mušičarenje

8 min read

PR / Broj 42 / Rujan/ 2011.

Iako nimfe navezane na mikro jig udicama neki mušičari neće smatrati muhom, većina mušičara ih ipak koristi radi jednostavnijeg ribolova. Kada stvari još malo pojednostavimo i te iste nimfe prezentiramo spin priborom, dobijemo ultra light mušičarenje koje spaja najbolje od ova dva naizgled nespojiva svijeta!

Tekst: Dalien
Foto: Dalien, Hrvoje Kuzmić, No Name

Moderan pristup varaličarenju pastrva podrazumijeva ultra lagan pribor koji može izbacivati jako male mamce. Pojavom mekanih guma spin ribolov pastrva je uveliko postao sličan mušičarenju. Takvi se mamci gotovo isključivo montiraju na malim jig udicama veličine 4-10 sa 0,5-2 grama olova. Prezentacija je vrlo slična mušičarenju i majstori ultra light ribolova jigovima su iznimno vješti u prirodnoj prezentaciji mamaca točno u usta pastrve. Ponekad se čini nevjerojatno zašto pastrva hoće uzeti kričavi mamac od 5 centimetara u kristalno bistroj vodi. U nekim situacijama čak niti prezentacija ne mora biti savršena, već će riba i sa nekoliko metara udaljenosti krenuti prema mamcu. Da li je razlog u radoznalosti riba, mekoći ili mirisu mamca, savršenoj prezentaciji ili jednostavno činjenici da neki od tih mamaca asociraju na glistu nisam siguran, ali stvar radi.

Ponekad to ipak neće biti dovoljno i (velike) ribe neće biti zainteresirane za mekane gume. Prelaskom na manje i diskretnije „mušičarske“ mamce možemo biti u velikoj prednosti i iskoristiti najbolje od oba ribolovna svijeta.

Struna nosi mamac…

…je osnovni postulat mušičarskog ribolova koji savršeno funkcionira u ribolovu suhom muhom ili nimfama u filmu. No kada imamo veću dubinu sa bržim protokom vode i ribe „zalijepljene“za dno, stvar postaje pomalo komplicirana. Mamac mora prilično brzo tonuti, a zabačaji moraju biti dugi i savršeno prezentirani kako bi dosegnuli ribe. Za neiskusne mušičare takav ribolov može postati iznimno frustrirajuć i mukotrpan. Ribolov otežanim strimerom je također nepopularan i težak rad za sve kategorije mušičara iako je to pravi mamac za velike ribe.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Otežane nimfe, tulari, goldeni, a pogotovo teški strimeri su mamci obično teži od pola grama i njih je sa dobro izbalansiranim ultra light priborom moguće prezentirati puno brže, ugodnije i učinkovitije nego sa mušičarskim priborom.

Ultra light fly fishing

Prvi pokušaj križanja ova dva naizgled nespojiva svijeta bio je ribolov velikih i prefriganih bolena samaca na Dravi. Kao jedan od najučinkovitijih mamaca mi se pokazao otežani strimer kojeg sam s tankom špagom i mekšim štapom (tada nije bilo današnjih ultra light perverzija) bacao 30-tak metara na špice sprudova.

Prva prezentacija nimfe na spin priboru dogodila se u ribolovu s jednim od naših reprezentativaca u ribolovu pastrva. Vidjeli smo veliku ribu u jednom dubljaku sa brzim protokom vode, ali ona nije bila zainteresirana za uzimanje gume niti nakon nekoliko desetaka savršeno prezentiranih prolaza. Guma je doslovno ulazila ribi u usta, no ova je bila potpuno nezainteresirana. Kuzma je odustao jer ne voli gubiti vrijeme na velike ribe i sad sam ja imao priliku. Probao sam nekoliko puta sa gumama, ali sam bio svjestan da ću teško dostići savršenstvo prolaza svjetskog prvaka pa sam pomalo izgubio volju.

Vidio sam da riba ipak povremeno nešto pokupi, ali izgleda da su joj naše gume prevelike ili neprirodne i da mamac mora biti puno diskretniji. Izvadio sam nimfu navezanu na 0,7 grama teškoj jig glavi koja mi je ostala sa otvaranja ribolova na Gackoj i bez problema ju bacio 15-tak metara uzvodnije kako bi došla na savršenu dubinu 30-50 cm ispred ribe. Prvi zabac ništa, drugi ništa… Prilikom trećeg prolaza riba se naglo pomaknula deset cm ulijevo i u sekundi vratila u početni stav. Iako nisam vidio mamac, znao sam da je uzela moju muhu pa sam lupio kontru. Trutizimo je ostao savinut u mjestu, a velika riba je počela vrtjeti glavom nakon čega su uslijedila dva spektakularna skoka iz vode…

Prednosti i mane

Najveća prednost ovakvog ribolova je u brzini i jednostavnosti prezentacije, pogotovo kad šećemo uz obalu i pogledom tražimo ribe. Jedan zamah i nimfa je već savršeno pala deset metara uzvodno u ravnini pastrve. Nimfa prođe (pustiti nekoliko metara jer se pastrve znaju često okrenuti za muhom već dobrano nakon što im izađe iz vidokruga) nakon čega namotamo, zabacimo i muha je opet u vodi uzvodno i u ravnini ribe bez razmahivanja strune. U jednom danu od nekoliko sati ribolova špiner može napraviti neusporedivo više prolaza od muščara i (logično) više je puta u prilici da pastrva uzme mamac.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Mušičarska struna može itekako poplašiti pastrvu, što zna biti problem kada se „sjedi“ na velikim ribama i uzastopno prezentira. Ova tehnika je odlična upravo za „sjedenje“ na velikim ribama i uzastopno prezentiranje. Jednostavnost zabacivanja također nije zanemariva jer nam granje ili visoka trava iza leđa i pod nogama ne predstavljaju nikakav problem, dok mušičarima mogu praviti probleme.

U fazi dok je jednodnevka pri površini, mušičari su u definitivnoj prednosti. Neotežane grbice i suhe muhe ipak je nemoguće bacati spin priborom. Mušičari su također u prednosti kod ribolova s jako malim mamcima. Mušičarski sistem je puno elastičniji te stoga mogu koristiti i tanje predveze. Potpuno je normalno da se na fly fishing vade ribe od nekoliko kila sa 0,10-,12 mm predvezom i muhama navezanim na udici broj 24! Za takve ulove treba imati i sreće. Napetost koju mušičarska struna pravi na nimfu onemogućuje pastrvi da samo tako izbaci muhu iz usta. Izbacit će ju, ali ipak puno teže nego kod spin pribora gdje kontra mora biti momentalna.

Na kraju ove usporedbe moram napomenuti kako nije moguće generalizirati mušičare jer je velika individualna razlika u vještini bacanja i vođenju mamca pa neka mi pravi majstori ne zamjere. Znam da se recimo Roll Castom može loviti jako brzo, precizno i sa zaklonom iza leđa. Ali za to je ipak potrebno jako puno iskustva i znanja, a neki će se isključivo baviti zabacivanjem. U toj fazi mušičarenja ćete najvjerojatnije zaboraviti kako sjedi špinerski štap u ruci, nimfu na jig udici nećete smatrati muhom i vrlo teško da ćete uopće čitati ovakav tekst.

Pribor

Štap je definitivno najbitniji dio UL pribora i mora biti sporije akcije sa malo bržim vrhom za bolju kontrolu. Ovdje dolaze u obzir što mekši i što duži ultra light štapovi jer nam omogućuju bacanje stvarno laganih muha. Rola neka je mala i jako brza kako bismo što manje vremena gubili na privlačenje mamca. Iako možemo koristiti i fluorokarbon kao glavnu strunu, ja najviše volim koristiti što tanju špagu sa fluorokarbonskim predvezom promjera 0,12-0,16 mm spojenog poboljšanim Albright čvorom. Današnje super upredenice su toliko tanke i jake da se mogu koristiti i promjeri od 0,04-0,10 mm koje doslovno lete sa kalema pri zabačaju (namotajte ih do samog vrha kalema!). Sa takvim set upom mamac od grama moguće je baciti i dalje od dvadesetak metara što je više nego dovoljno u većini situacija.

Iako pastrva zna biti toliko selektivna u ishrani da prezentacija i izgled muhe moraju biti apsolutno vjerne kopije kukaca ili rakušaca u vodi, ja volim pojednostavniti stvar i zaobići entomologiju. Malo dubinga na vratu omotanog s malo bakrene žice u zelenoj, crnoj ili smeđoj boji je neka univerzalna varijanta koja može imitirati većinu pastrvske hrane i poslužit će u većini slučajeva. Zamolite prijatelja mušičara neka vam naveže nekoliko komada (hvala Mirek!) ili možete takvu muhu navezati i sami. Što ružnija to bolja!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Od izgleda je po meni puno važnija prezentacija, pa uvijek pokušavajte sa što lakšom muhom dosegnuti ribu, jer će vam mamac puno prirodnije lebdjeti iznad dna. Ukoliko nam riba krene za muhom nizvodno, a već nam struja napinje strunu, brzo otvorimo kalem i pustimo metar-dva strune kako bi muha nastavila prirodno lebdjeti nizvodno. Za ovaj manevar je potrebno malo prakse, ali bolje griz na velikom trbuhu, nego uopće ne imati griz!

Za razliku od ribolova gumama, nimfe nećete vidjeti u vodi, pa će za realizaciju griza biti potrebno gledati ponašanje ribe. To je jedna od najljepših čari ovog ribolova na kojoj posebno zavidim mušičarima. Nema većeg gušta nego vidjeti veliku pastrvu kako otvori usta ili krene nizvodno za muhom. Nimfu možemo bacati na izgledne pozicije i bez da smo vidjeli ribu pa nam je indikacija griza trzaj na štapu ili da vidimo ribu kada krene za nimfom pa nam tako i otkrije poziciju naše muhe.

Što se užitka drila ili oštećivanja riba tiče, mislim da nema nikakve razlike naspram fly fishinga. Možete zamisliti kako je izvlačiti ribu od nekoliko kila u jakoj struji na štap do 5 grama akcije i 0,14 mm debelim predvezom.

Obzirom da se koriste mamci sa jednom udicom, često i bez kontra kuke, ne vidim razloga zašto više klubova ne bi na svojim salmonidnim vodama dozvolilo ovakav ultra lagani spin ribolov. Bilo bi lijepo kada bismo i mi špineri mogli uživati u prekrasnoj prirodi, zamamnim ribama i ostalim čarima ribolova na pastrve koje su na većini salmonidnih voda rezervirane za fly fishing ribolovce.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana