Jezera Ivanec – carstvo basseva u srcu Zagorja

5 min read

PR / Broj 51 / Lipanj / 2012.

Koliko promišljeno i planski ŠRD Ivanec razvija ribolov bassa u svojim bajerima dovoljno govori činjenica da su prvo društvo u Hrvatskoj koje je uvelo lovostaj na bassa. Ivanec je voda koja podjednako može zadovoljiti ribolovce koji žele prvi puta uhvatiti bassa, kao i majstore koji žele uvježbati određene tehnike.

Tekst i foto: Dalien, www.dalien-fishing.com

Savršeno bass stanište

Bajeri u Ivancu su po samoj morfologiji idealno stanište bassa. Jezera su nastala pedesetih godina potapanjem površinskih kopova ugljena i manjih šoderica. Otuda se u nekim jezerima nalaze ogromne količine potopljenih stabala koje pružaju savršeno stanište i mir bassu. Osim toga u jezerima nije prekomjerno ubacivan amur (autogol mnogih naših društava), pa se mjestimice još uvijek može naći pozamašna količina trave. Ona pruža utočište, hranu i mrijestilište za sve riblje vrste u jezeru, pa tako i bassu. Kada na sav taj prirodni potencijal dodamo lovostaj u vrijeme mrijesta kada je bass najosjetljiviji (01.03-01.06) i zaštitnu mjeru od 35 cm, nije čudno kako je Ivanec možda i najbolja hrvatska destinacija za ribolov bassa!

Jezera

Bass je prisutan u svim jezerima i može se svugdje uhvatiti. Najviše je onih u rangu 20-35 cm, ali ima i dosta riba preko 40 cm. Ukoliko se pogodi dan kada su aktivni nije problem uhvatiti deset-dvadeset riba od kojih će nekoliko zasigurno biti u 40 + cm rangu. Međutim zbog jako puno zaklona u vidu potopljenih stabala i granja, mnogo riba je jednostavno izvan dometa varalica. Iz tog razloga ne sumnjam da će se bass u Ivancu zadržati još dugi niz godina.

Najveća jezera su Omladinsko i Pionirac. Na Omladinskom se nalazi najveća količina potopljenih stabala i tu je koncentracija bassa najveća. Omladinsko ima dosta trave pogotovo u „kanalima“ i tu se najviše basseva zadržava i lovi. Pionirac zna biti čudljiv i granje je prilično daleko, no u sumrak se znaju dići na površinu i izaći iz granja. Obavezno probajte na mostiću koji spaja ova dva jezera. Barutana odmah uz dom je najpristupačnije jezero i lijepo se može loviti bez previše gubljenja varalica, a ima lijepih riba.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Meni je posebno drag Labudnjak jer u njemu ima dosta basseva i u dometu su (kada nisu duboko u granju). Livade su jedno od većih jezera i najviše ih ima naravno u kanalima sa sjeverne strane.

Ribolov na Ivancu

Obzirom na količinu bassa i na različitost pojedinih dijelova jezera, na Ivancu bassa možete loviti gotovo svim tehnikama i varalicama, stvar je afiniteta i trenutnog raspoloženja riba. Voda na svim jezerima ima žućkasti mutnjikav štih što u neku ruku olakšava ribolov i omogućava upotrebu većih mamaca. Neotežane gume, spinnerbaiti, crankbaiti, pitching, površinci…sve ove varalice i tehnike rade i hvala bogu ima riba koje su voljne reagirati.

Iako se za mirnih dana ribe vide izvan granja uz površinu, zbog mutnjikave vode i mnoštva zaklona najčešće ćete loviti ribe koje ne vidite. Sumrak ili oblačno vrijeme su posebno dobri jer će bassevi tada izaći iz granja i aktivno tražiti plijen. Pratite površinu vode jer i namanji valić može otkriti velikog bassa koji stoji uz samu površinu i u tom položaju najčešće napada varalice. Najgori je scenarij kad se povuku duboko u granje i postanu nedohvatljivi.

Pribor

Zbog stvarno gadnog krša (u kojem bassevi provode većinu vremena) opremite se nezakačivim varalicama i koristite jak pribor. Predvez od debljeg fluokarbona ili monofila(0,35-0,45 mm) je preporučljiv kako se špaga ne bi urezivala i pucala na granama. Taj deblji predvez će također biti dobar i zbog svoje krutosti jer se u takvom labirintu grana mamac često omota oko grane i gubite ga bez zabijanja udice u granu. Bez obzira na sve izgubiti ćete puno varalica u granju i na to budite spremni. Lovite sa što jačim priborom jer nema smisla da vam bassevi trgaju strune i plivaju sa varalicom u ustima. Meni je (zbog oštećenja najvjerojatnije) u kontri pukla špaga promjera 0,26mm bez predveza i dva puta sam nakon toga vidio lijepog bassa kako je skokom pokušao izbaciti jig. Iako vjerujem da ga je sa vremenom izbacio, nije to bio baš neki prizor…

Osim bassa u bajerima ima dosta smuđa, nešto štuke i soma, te mnoštvo bijele ribe i šarana. ŠRD Ivanec sa pokretačkim motorom Brankom Matijevićem je posebno aktivno u organizaciji natjecanja. U tu svrhu su uredili i opremili prekrasan ribički dom u kojem se uvijek može naći osvježenje i kapacitet od 60 noćenja. Uz dom napravili su i veliku ljetnu kuhinju i natkrili terasu sa klupama kapaciteta 200 ljudi kako bi imali logistiku za organizaciju takvih druženja. Ivanec je stoga jedna od najbitnijih lokacija održavanja kola Bass lige, svih liga u ribolovu plovkom kao i mnogih drugih kupova. Kamo sreće da se više društava povede ovim pozitivnim primjerom iz srca Zagorja. (www. srd-ivanec.com)

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana