Peletama na šarane

10 min read

PR / Broj 51 / Lipanj / 2012.

Piše: Alan Scotthorne

Pelete su bez sumnje mamac broj jedan na našim komercijalnim jezerima ovdje u Engleskoj. Sa njima se love šarani, deverike i žutooke bolje nego sa ijednim drugim mamcem koji poznajem osobito u toplijim mjesecima. U posljednje vrijeme pelete odlično rade i na našim prirodnim vodama jer su ih ribe naučile jesti.
Mogu se sjetiti kad su se pelete počele koristiti na našim natjecanjima. Iskomentirao sam tada: „Nikad me nećete vidjeti da ih koristim!“ Rekao sam to jer sam preferirao prirodnije mamce. No nije prošlo mnogo vremena morao sam pokušati loviti sa njima, a sad bez peleta se je gotovo nemoguće natjecati na našim natjecanjima.

Danas nakon mnogih iskustava sa peletama ja ih koristim jednako kao i sve ostale mamce. One još uvjek rade vrlo dobro čak i u hladnijim mjesecima no kad proljeće dođe i mnogi drugi mamci rade odlično i bilo bi krivo osloniti se samo na pelete.
Trenutno pelete se mogu koristiti na internacionalnim natjecanjima ali samo u prihrani. Nije ih dozvoljeno koristiti i kao mamac. No ne vidim valjani razlog da se u budućnosti ne dozvoli ribolov i na pelete. Komercijalni tip jezera na kojima se pelete redovno koriste postoje danas u cijeloj Europi pa zašto ih onda ne bi dozvolili i na natjecanjima poput svjetskog prvenstva.
Da bi snimili fotografije za ovaj tekst odabrao sam jezero blizu Doncastera u kojem živim, zovu ga Hayfield Lakes. Ovo jezero je nešto dublje od naših uobičajenih komercijalnih jezera koja su prilično plitka. Hayfield Lakes ima dubinu od oko četiri metra na dužini šteke (13 m) pa je mnogo sličniji jezerima sa kakvima sam se susretao u Europi, a koja su obično nešto dublja. Dubina vode na mjestu ribolova može uzrokovati mnoge probleme sa slučajno zakvačenim ribama jer se često događaju mnoge indikacije plovka koje nisu pravi grizevi a dolaze od riba koje prolaze i tijelima se dodiruju po glavnom najlonu sa kojim lovite.

Ovo je u stvari veliki problem jer svaka zakvačena riba se mnogo teže zamori, teško ju je izvaditi, a također vrlo često uplaši ostatak riba u jatu.
Naravno postoji način na koji ovo možete izbjeći, u nastavku teksta pročitajte kako.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Priprema peleta

S obzirom da se proljeće bliži kraju većina riba je postala vrlo aktivna i ubrzano se hrani nakon mrijesta, vrlo je važno koristiti tvrde pelete ravno iz vrećice kad vam je cilj šaran. Naime upotrebom omekšanih peleta imali bi mnogo više grizeva sitnije ribe poput žutooke kojima su tvrde pelete pretvrde pa na taj način selektirate krupniju ribu. U hladnijim mjesecima omekšavanje peleta kojima hranim radi odlično osobito kad su mi na natjecanju cilj sve ribe kako bi što lakše ulovio što veću težinu.

Pelete je najlakše omekšati na način da pelete stavite u posudu i pokrijete ih sa vodom. Ostavite ih tako dvije minute i odlijete vodu. Nakon toga ih ostavite da tako navlažene dalje stoje. Obično ovo uradim kad dođem na mjesto ribolova. Dok se ja spremim i natjecanje počne pelete su obično savršeno omekšale.
Normalno ovo se odnosi na pelete za hranjenje u promjerima od 2 mm, 4 mm i 6 mm. Veće pelete od 8 mm ili veće koriste se kao prihrana u ljetnim mjesecima.
Na tržištu postoji zaista mnogo vrsta različitih peleta, no ako su na bazi ribljeg brašna i dobre ujednačene veličine čini se da sve rade dobro. U stvari uvjeren sam da ne postoji mnogo proizvođača peleta pa većina njih dolazi sa istog mjesta.

Priprema lovnih peleta

Ako pelete prezentirate na gumici sve tvrde pelete promjera 4,6 i 8 mm rade dobro. O veličini ribe ovisi koju veličinu pelete ćete odabrati. Na jezeru Hayfield na primjer ja sam želio loviti ribe od dvije do deset kilograma i pelete od 8 mm su bile pravi izbor. U težim uvjetima pelete od 6 mm rade bolje osobito ako hranite sa peletama od 6 mm. Tvrde pelete za ribolov na dnu se jednostavno uvuku u gumicu koja je vezana na dlaci ispod luka udice. Dlaka kojom vežete gumicu mora biti vrlo kratka kako bi mamac u gumici gotovo dodirivao luk udice. Jedini uvjeti kad koristim dužu dlaku su kad lovim
U pola vode jer je tada lakše realizirati griz kad udica ima slobodu kretanja. U tim uvjetima ostavljam razmak od 5 mm od dna luka udice do gumice koja drži peletu.

Na komercijalnim ribnjacima uvijek pripremim i nešto mekih expander peleta koje pripremam u vakuum pumpi. Ponekad se naime ribe ne hrane dobro i tada će radije prihvatiti meku peletu.
U zmskim ribolovima kad je voda hladna meke expander pelete su uvijek najbolji mamac. Da bi pripremio expander pelete obično ih potopim i izvučem zrak pumpom kako bi napravio podtlak. Nakon samo jedne minute odlijem svu vodu te ih ostavljam vlažne u posudi. Nakon što dođem na mjesto ribolova ponovo napunim posudu sa vodom iz jezera u kojem ću loviti i ponovo pumpom napravim vakuum. Kad sve pelete u posudi potonu voda se odlije i expander pelete su spremne za korištenje.
Neki natjecatelji dodaju svojim peletama različite mirise no ja preferiram normalne pelete na bazi ribljeg brašna kao mamac. U nekim prilikama obojim svoje pelete žutom bojom (i lovne i one kojima hranim). To radim da bih se razlikovao od ostalih ribolovaca, i moram priznati da mi se to znalo pokazati odličnim.
U proljeće meke pelete promjera 8 mm su dobre za šarana no zimi su manji mamci poput peleta promjera 4 mm i 6 mm često bolji. Hranjenje mikro peletama manjim od 2 mm je najbolje kad se ribe ne kreću mnogo i ne troše mnogo energije da bi preživjele.

Izbor gumice u šteki

Voda je još uvijek relativno hladna iako je proljeće poodmaklo i ribe se na bore toliko jako. Zbog toga sam za ovaj ribolov odabrao Drennan Yellow hollow core (žutu šuplju) gumicu koja je relativno mekana. Ovaj izbor dao mi je nekoliko prednosti:

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
  1. S obzirom na njenu mekoću u slučaju da slučajno zakvačim ribu izvana velike su šanse da je izvadim čak i na malu udicu veličine 16 koju koristim uvijek kad lovim sa peletama na gumici.
  2. Sredinom ljeta odabrao bih deblju Drennan pink hollow core gumicu jer tada ribe postanu mnogo agresivnije.

Sve moje gumice ja sada tretiram sa Polemaster Slick lubricantom jer gumica tretirana njime radi bolje i uvijek se vraća unutar špice šteke. Uz to gumica traje i mnogo dulje, a kao što znamo šuplje gumice nisu jeftine.
Prilično je teško koristiti top setove sa puller bung sistemom (sistem kojim odštekate vršne dvije ili tri sekcije i rukom navlačite gumicu kroz specijalni Drennan puller bung kako bi povećali pritisak i doveli ribu do podmetača) na dubljim jezerima
Na ovom sam ih ribolovu koristio jer omogućuju korištenje nešto duže gumice i dozvoljavaju duže istezanje što je idealno za ribolov krupne ribe.
Kad lovim šarane uvijek izvadim špicu šteke i u vrh druge sekcije stavljam Drennan super slick internal bungee bush (Unutarnji štitnik od teflonske plastike). Gumu rastegnem od vrha druge sekcije do kraja treće gdje stavim puller bung. Kad ovo napravite u ruci imate vrlo snažan vrh i naravno možete koristiti vaš match top set umjesto carp top seta šteka je tad mnogo lakša i kruća te pogodnija za pogađanje brzih grizeva.

Odabir pravog sistema

Sistem s kojim lovite treba biti što jednostavniji (pogledajte shemu), a najvažnija stvar je odabir plovka.
Pri ribolovu peletama ja želim selektirati prave grizeve od onih lažnih pa zbog toga koristim plovak sa prilično debelom antenom od drveta promjera je 1,75 mm, a ostavljam 2 cm iznad površine vode. Loveći tako sva polagana uranjanja antene koja me izazivaju na kontru mogu ignorirati te zatežem samo ako plvak brzo nestane ili brže počne tonuti.

Šarane preferiram loviti sa glavnim otežanjem od gusto raspoređenih kuglica olova radije nego sa torpillom i sa samo tri razvučene kuglice ispod ove grupe. Izbor udice za ribolov peletom je Kamasan B911 sa ušicom kad lovim sa gumicom za pelete na dlaci ili B911 sa pločicom za meke pelete.
Iznad plovka obično stisnem dvije ili tri razmaknute kuglice olova broj osam, one mi pomažu da najlon držim ravnim i napetim iznad plovka. Što vam je najlon napetiji više ćete grizeva realizirati.

Podizanje umjesto kontre

Potrebno je mnogo koncentracije da bi se selektirali pravi grizevi. Vrlo je važno ne kontrirati kao što to obično činite. Dovoljno je samo podići vrh šteke tako da podignete plovak tek 15 cm iznad površine. To je dovoljno da ubodete ribu sa vrškom udice, a kad se riba preplaši i krene od vas obično toliko nategne gumu da joj se udica zabode do kraja. Na ovaj način većina ostalih riba koje se hrane na području koje ste nahranili peletama se neće uplašiti kao što se to dešava kad oštro kontrirate. U tom slučaju riba se obično trzne, plašeći ostale šarane koji se nalaze na hranilištu. Velika prednost podizanja je da vrlo rijetko zakvačite ribu sa strane, a ako i fulate griz možete samo spustiti mamac odmah natrag ispred ribe što često rezultira novim grizom na koji ne treba dugo čekati.
Sa ovim sistemom uvijek lovim tako da mi mamac dotiče dno, na taj način grizeve vidim odmah i gotovo sve ribe koje ulovim su zakvačene za gornju usnu. Važno je spomenuti da se tako zakvačen šaran gotovo nikad ne otkvači jer mu je udica poderala usnu.

Naravo kao i svi ribolovci i ja sam „programiran“ da kontriram kad vidim griz. Zbog toga za vrijeme ribolova uvijek podižem i spuštam mamac kako bih izazvao griz, a uz to i vježbam kretnju podizanja plovka petnaestak centimetara. Na taj način lakše mi se koncentrirati da istu radnju ponovim i kad je griz te izbjegnem iskušenje da kontriram. Naravno trebat će dosta vježbe i vjere da će se riba sama zakvačiti i bez kontre u trenutku kad krene van iz hranjenog područja. Zapamtite: „riba nikad ne pliva sa otvorenim ustima“

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kako sam počeo s ribolovom

Na samom početku ribolova sam pole cupom spustio samo 30 do 40 tvrdih peleta promjera šest milimetara na dužinu od 14.50 m. Dno je tamo bilo ravno, da sam lovio bilo gdje bliže lovio bih na kosini obale. Kad lovim šarane preferiram hraniti i loviti na ravnom dunu kako mi ribe ne bi bile na različitim dubinama jer to može rezultirati pravom noćnom morom sa mnogo izvana zakvačenih riba!
Vrlo rijetko na ovakvim vodama hranim sa brašnastom hranom jer velika količina brašnaste hrane na dnu također rezultira sa mnogo lažnih grizeva kad se riba samo očeše o najlon.
Nakon što sam počeo hranjenje sa pole cupom nastavljam hraniti praćkom svakih 30-40 sekundi sa osam do deset šest milimetarskih peleta. Nakon što počnem dobivati znakove ribe u hranjenom području obično smanjim hranjenje kako bi šaran što prije primio mamac na udici. Kad zakvačim ribu i ona krene van iz hranjenog područja istežući gumicu nastavljam sa hranjenjem cijelo vrijeme dok zamaram ribu. Kad je riba sigurna u čuvarici nadam se da me na hranjenom području već čekaju druge ribe koje mogu uloviti. Da bi ulovili velike težine nije potrebno veliku ribu što brže izvaditi nego je uvijek potrebno učiniti sve da ne čekate dugo na slijedeći griz. Sa ovom jednostavnom taktikom moguće je uloviti mnogo ribe, zbog toga krenite i pokušajte loviti sa peletama. Istina je da su one samo još jedan efikasan mamac. Uživajte u ribolovu!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana