PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Uglavnom na prvi griz nisam trebao dugo čekati pošto je uslijedio samo par minuta nakon zabacivanja. Uz dosta napet dril i mrvicu sreće nakon zapinjanja u granje lijep golać u vrhunskoj kondiciji završio je u podmetaču

Piše: Mihovil Vudrag

Jezero Autoput 2 ili Zerp je stari rukavac Drave koji se nalazi na sjeveru koprivničko-križevačke županije u blizini sela Drnje i neposredno uz rijeku Dravu. Jezero je duguljastog oblika širine 80-100 m i površine 4 ha koje me svojim izgledom dosta podsjeća na jezera u Savskom Marofu koja su obilovala krupnom ribom, a ljudskim nemarom i izlovljavanjem su potpuno devastirana. Slično bi se vjerojatno dogodilo i s ovim jezerom da brigu o njemu nije preuzela skupina pasioniranih šaranaša iz ŠRK „Amur“ Drnje-Bostovo te od jedne male šoderice kakvih u Podravini ima dosta napravila prekrasnu šaransku destinaciju koja je uz Ješkovo jedina C&R voda u Podravini.

Vidi se da je dosta truda uloženu u tu vodu kad uzmete u obzir druge vode u Podravini gdje morate prvo voditi pregovore s vlasnikom bespravno sagrađene barake pokraj vode da bi ste uopće i mogli započeti svoj ribolov.

Na jezeru je uređeno 11 prostranih pozicija gdje bez problema možete doći autom, a dovoljno su prostrane i da više ljudi lovi na jednom mjestu. Pozicije su napravljene samo s jedne strane jezera, što je zapravo odličan potez kako bi riba uvijek bila na miru pod drugom obalom i nikad ne bi bio prevelik pritisak na vodu. Oko cijelog jezera proteže se trstika i vegetacija koja stvara lijep ribolovni ambijent i omogućava dobar ribolov pod obalom pogotovo u početku sezone.

Dno je muljevito s dubinama od 0.5 do 4 m sa vodenom travom, lopočem i na nekim mjestima sa dosta granja u vodi i trstikom u plićacima tako da treba paziti pri zamaranju ribe. Istočni dio jezera je nešto plići tako da bi ga sad u ovo vrijeme preporučio za ribolov.

Regule

Prije dolaska na vodu morate se obavezno najaviti i kontaktirati gospodina Denisa Golubovića na broj mobitela 098/ 175-2544 radi rezervacije mjesta i kupovine dozvole. Ribolov bez najave i rezervacije mjesta nije dopušten. A on će vas ljubazno i uputiti kako da što lakše pronađete jezero kad prvi put dolazite.

Izradite predvez od fluorocarbona sa mekanom dlakom

Par sati ribolova na jezeru Autoput 2

Na poziv kolega po štapu koji love na toj vodi došao sam u kratki ribolov od par sati, jer mi fakultetske obaveze nažalost nisu više dozvolile.

Dečki su mi rezervirali desni kut jezera koji je u ovo doba godine definitivno top pozicija. Taj dio jezera je nešto plići od ostatka tako da se brže zagrijava i samim time nudi veći izbor šaranove prirodne hrane koja se nakon zimske stanke prvo pojavljuje na ovakvim mjestima. Da jezero stvarno obiluje ribom mogli smo se uvjeriti nakon prvih par minuta kad smo vidjeli iskakanje par lijepih ljuskaša.

Na raspolaganju smo imali samo par sati ribolova pa smo prijatelj i ja odlučili loviti samo sa PVA stickovima bez prihranjivanja. Kako nam sve prezentacije ne bi bile iste on je na svoje štapove stavio pop-up boile dok sam se ja odlučio za dva snjegovića i jednu solo boilu na dnu.

U tom djelu jezera voda je poprilično plitka i na dnu je odrezana trstika sa ponekom granom tako da se odlučio loviti sa debelim najlonom radi lakšeg drila ribe.

Voda je poprilično bistra tako da sam odlučio loviti sve sa fluorocarbonskim predvezima i udicama Gamakatsu „Super hook“ br.6. Pri izradi takvih predveza vrlo je bitno da dlaka bude mekana, a ne od fluorocarbona.

Kad imate tako krutu dlaku ribe često spadaju ili se uopće ne ubodu zbog toga što udica loše stoji u odnosu na boilu te se vrlo često plitko zabode ili na loše mjesto. Poznato je da su fluorocarboni vrlo osjetljivi tako da sam se ja odlučio za najdeblji što sam imao u priboru tj. 0.40 mm kako bi bio siguran da mi neće puknuti prilikom žešćeg drila ribe iz granja.

Lovio sam sa runing-rig sistemom s kojim imam odličnu indikaciju griza što mi je vrlo važno u ribolovu na vodama s podvodnim raslinjem i lomovima. Osim što pruža odličnu indikaciju prava je stvar to što na lead core možete navući PVA stick u kojeg zabodete svoju udicu s mamcem te tako možete biti sigurni da vam se sistem neće zapetljati ili zakvačiti prilikom pada u vodu u travu.

Odlučio sam zabaciti štapove na različite pozicije kako bi isprobao različita mjesta u potrazi za ribom. Uglavnom na prvi griz nisam trebao dugo čekati pošto je uslijedio samo par minuta nakon zabacivanja. Uz dosta napet dril i mrvicu sreće nakon zapinjanja u granje lijep golać u vrhunskoj kondiciji završio je u podmetaču. Odmah mi se popravilo samopouzdanje, jer sam znao da će to biti dobar ribolov što se na kraju i pokazalo. U samo tri sata ribolova bez prihranjivanja Tomo i ja dobili smo 6 grizeva što je bilo puno više nego što sam ja u početku očekivao.Iskreno mogu reći da sam se stvarno iznenadio, jer poučen nekim prijašnjim iskustvima sa sličnih voda nije mi bilo ni na kraj pameti da bi mogli tako dobro loviti u tako kratko vrijeme na vodi gdje je velikim djelom stara riba što očigledno pokazuje kakva je populacija ribe u jezeru.

Jezero je vrlo lijepo, a najviše mi se sviđa to što nije prenatrpano pozicijama i svatko ima svoj mir za uživanje u ribolovu. Svakako bi ga preporučio za odlazak u ribolov što i sam mislim napraviti u skorije vrijeme.

Pozdrav i vidimo se na vodi!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana