RIBOLOV BASSA NEOTEŽANIM SILIKONCIMA

12 min read

PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Texas rig, Carolina rig, Drop shot i Wacky style su samo neke od tehnika ribolova silikonskim varalicama koje su se pomalo udomaćile na našim bass vodama ali ribolov neotežanim (weightless) silikoncima još uvijek je većini prvi izbor.

Piše: Zlatko Majstor

Već više od desetljeća travanj mi je najiščekivaniji mjesec u godini. Razlog je jedan jedini, počinje nova bass sezona. U posljednje vrijeme bassolov u Hrvatskoj postaje sve popularniji i sve više ribiča želi se iskušati u nadmudrivanju s nepredvidivim amerom. Ponajviše zahvaljujući bass kupovima i bass ligi popriličan broj naših špinera ovladao je gotovo svim tehnikama ribolova ovog atraktivnog predatora što su i dokazali naši reprezentativci u ribolovu bassa na prošlom svjetskom prvenstvu. Texas rig, Carolina rig, Drop shot i Wacky style su samo neke od tehnika ribolova silikonskim varalicama koje su se pomalo udomaćile na našim bass vodama ali ribolov neotežanim (weightless) silikoncima još uvijek je najprihvačeniji.

Silikonac montiran na neotežanoj worm udici nametnuo se kao prvi izbor svih novopečenih bassista, a često je nezaobilazan i kod najiskusnijih natjecatelja u našoj bass ligi. Upravo zbog manje iskusnih kolega i onih koji se tek namjeravaju početi baviti varaličarenjem pastrvskog grgeča u ovom tekstu dotaknut ćemo se samo najosnovnijeg vezanog uz ovakav način ribolova.

O priboru i neophodnim potrepštinama samo u najkraćim crtama. Štap treba svojim karakteristikama zadovoljavati osnovne kriterije ribolova laganim varalicama poput dobrog izbačaja i kvalitetne kontrole varalice, a da pri tome ima i dosta snage. Predlažem vam ovisno o mogučnostima što kvalitetniji karbonac dužine do 2,7 m i težine izbačaja do 30 g. Moj izbor je St.Croix Avid 8,6 ft, 3/8 – 1,1/4 oz. (cca. 2,6m, 10-35gr). Rola veličine 2500 (po Daiwi) trebala bi isto tako biti iz što kvalitetnijeg razreda zbog neophodnog dobrog namatanja. Poželjna je i rezervna špula radi kombinacije špaga – najlon. Obavezne su dobre polarizacijske naočale, čak i dvoje. Tamna stakla za sunčano vrijeme i svjetlija (obično su žuta) za uvjete s manje svjetla. Pean kliješta i uglavnom male kopče također su neizostavni dio opreme.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Weigtless silikonski mamci za bassa zahtijevaju našu najveću pozornost jer uglavnom o njima ovisi koliko ćemo biti uspješni u ribolovu. Problem je u tome da su bass silikonci definitivno najbrojnija skupina umjetnih mamaca na tržištu ribolovne industrije. Da bi se što bolje snašli tražeći onaj koji nam u određenoj situaciji treba, podijeliti ćemo ih na nekoliko grupa koje imaju slične osobine uz izdvajanje ponekog lovnog predstavnika.

Wormovi

Worm silikonci ili u slobodnijem prijevodu glistoliki mamci su najtipičnija i najbrojnija grupa silikonskih varalica. Vjerojatno da ne postoji niti jedan ozbiljniji proizvođač silikonskih varalica, a da u svom asortimanu nema nekoliko modela wormova. Iako se naizgled ne razlikuju drastično jer je forma poprilično striktno zadana za razliku od npr. creature baits-a itekako postoje bitne razlike koje utječu na lovnost, iskoristivost, mogućnosti prezentacija i u konačnici samu cijenu. Kvaliteta materijala od kojih su napravljeni najbitniji je čimbenik tih posebnosti. Mješavine silikona obogaćene raznim atraktantima u novije vrijeme su uobičajene ali ako se vratimo samo desetak godina unazad uvidjeti ćemo da su samo neki proizvođači eksperimentirali na tom području.

Gary Yamamoto je najpoznatije ime koje se veže uz ekstra lovne silikonske varalice temeljene na tim osnovama. Gary Yamamoto Kuhuna Cut Tail Worm je glistolika varalica potekla iz tog vremena i danas među najboljim wormovima na tržištu. Razlika u materijalu kod nekih firmi izražena je i unutar same njihove ponude. Manns-ov Jelly Worm spada u jeftinije proizvode ovog odličnog američkog proizvođača. Nasuprot osnovnoj ponudi nalazi se nekoliko puta skuplja visokokvalitetna S.P.I.C.E. serija proizvoda načinjena od znatno kvalitetnijeg silikona, biorazgradivog i obogačenog posebnim atraktantom. Naravno da svaki proizvođač ima svoj „jedinstveni“ dodatak silikonu koji čuva kao zmija noge. Berkley Gulp! Nightcrawler starije serije je napravljen za jednokratnu upotrebu sadržeći u sebi dodatak koji se brzo oslobađa u vodi. Neki proizvođači igraju na kartu sitnih inovacija na svojim worm varalicama da bi se istakli od drugih. Dobar primjer je Stormov Rattle Ribbontail Worm koji je u sebi imao sitnu zvečku. Luck „E“ Strike Ringworm karakterističan je po nareganom tijelu no i konkurencija ima slične modele poput Zoom Dead Ringer Worma. Pored ovih navedenih primjera moramo spomenuti da postoje i plivajuće verzije wormova. Tu su još i silikonci napravljeni od superelastičnog silikona poput Strike Kingova 3X Nightcrawlera. Nakon ovog samo površnog pogleda na relativno slične varalice moramo zaključiti da postoje bitne razlike među wormovima koje trebamo znati uočiti da bi u određenoj situaciji na vodi kombinirajući ih s veličinom i bojom izabrali najbolju opciju koju ćemo ponuditi bassu. Konkretan primjer iz prakse mogao bi se odnositi na basseve s Borovika koji ljeti ne propuštaju priliku da poganjaju zmiju koja se usudi zaplivati između potopljenog granja. Crni Bass Pro Shops Squirmin Worm od 12 incha montiran na veliku J-Shape worm udicu zbog svoje duljine lako se vodi na površini izvrsno imitirajući zmiju. Poprilično žilav silikon natjerati će ljuskavog proždrljivca da neoprezno i brzo spakuje cijelu varalicu a baš to se traži. Veliki izbor wormova pruža nam veliku mogućnost njihovog korištenja. Na nama je da pokušamo doći do određenih logičnosti da bi izabrali pravu varalicu i odredili joj odgovarajuću prezentaciju, a često to i nije baš lako.

Jerkbait

Jerkbait bass silikonci su grupa mamaca u kojoj su različitosti jako vidljive a trgovačke kuće poput Bass Pro Shopsa i Cabelasa nerijetko u tu grupu trpaju sve i svašta čisto iz razloga jer je teško odrediti što se sve može okvalificirati kao trzajući mamac. U velikoj sam dilemi koju varalicu iz ovog razreda da prvu spomenem, nekad dugo vremena najbolju ili trenutno najbolju? Pogađate da se radi o legendarnom Lunker City Slug-go i Gary Yamamoto Senku. To su varalice koje se jednostavno moraju imati ukoliko samo i pomislite na ribolov bassa. Trpe sve moguće prezentacije i na nama je samo da odlučimo kako ćemo ih upotrijebiti. Interesantno je to što je Senko predviđen i ispočetka uglavnom korišten za Wacky stile. Poprilično bassolovaca u Americi uglavnom ga tako i koristi ali vjerujte mi da je to varalica širokog spektra upotrebe. Malo vještiji varaličar bez problema će sa Senkom izvoditi i poper efekt. Među jerkbaite spada još jedan silikonski dragulj, Deps Deathadder. Kompanija Deps je među vodećim japanskim proizvođačima ribolovnog pribora. Njihovi proizvodi mogu se okarakterizirati kao hi-tech pa ne čudi što njihov najpoznatiji silikonski jerkbait poprilično odskače konkurenciji kvalitetom, a i cijenom. Osobno me kod Deathaddera najviše impresionira savršen balans što omogućuje daleke i točne zabačaje uključujući i razne žabice. Vođenje ove varalice walk the dog tehnikom je pravi užitak, a u propadanju ima savršen i jedinstven rad. Naravno da nije nužno posjedovati skupe hi-tech japanske varalice da bi se uspješno lovio bass silikonskim jerkbaitsima. Postoji velika ponuda puno jeftinijih i iskoristivih varalica poput starog Bass Assasin Shad Assasinsa i novog Berkley Gulp Minnowa koji će odraditi ono što se od jerkbaita očekuje, a to su dostupnost udaljenih pozicija i brza pretraga svih slojeva vode. Silikonski jerkbaiti često su dobitna kombinacija u ribolovu bassa „na neviđeno“. Odlično rješenje su i u situacijama kada bass lovi kedere na površini.

Grubovi

Grub silikonci slove kao jako efikasni u svim periodima bass sezone. Sumnjam da netko točno zna zašto je to tako pa čak i što takve varalice imitiraju. Kod nas ih često nazivamo i twisterima valjda po već dugo poznatom kanadskom proizvođaču Mister Twister.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Postoje razne varijacije na temu grub pa se susrećemo s jednorepim, dvorepim i još kojekakvim kreacijama. Meni jedna od najuspješnijih je svakako dvorepi sa silikonskom suknjicom. Chompers Skirted Twin Tail Grub, Yum Gonzo Grub, Gary Yamamoto Double Tail Hula Grub i BPS XPS Skirted Double Tail Grub su varalice kojima vrlo rado lovim weightless montažom i gotovo da se po ničem ne razlikuju osim u minimalnim razlikama u veličinama u kojima dolaze i nekim dekorima. Naravno da je svaki proizvođač svoju varalicu nadipao svojim tajnim sastojkom što utječe na lovnost koja je kod sve četvorice jednako dobra. Spomenute varalice izuzetno su efikasne u ribolovu bassa „na viđeno“ i to kad se radi o krupnim primjercima koji često patroliraju uz samu obalu ali u pravilu u dubljem sloju vode. Sporotonuća prezentacija prilikom koje repovi i resice tek toliko da rade uglavnom daje rezultate. Ukoliko ste u prilici pratiti basseve do krajnje točke njihove patrolne rute varalicu im pokušajte ponuditi kad se zaustave ili zaokreću. Takva taktika na natjecanjima ne dolazi u obzir jer će vam Pecigoš u međuvremenu poloviti basseve. Pored ovih jako lovnih i malo skupljih grub kreacija možete pokušati izvesti isto ovo i s Mister Twister Split Double Tailom ili Yum Wooly Curltailom. Od vrhunskih jednorepnih grubova moramo spomenuti Kinami Single Tail Grub.

Creature

Creature bait su grupa silikonskih mamaca koji se najviše upotrebljavaju prilikom pretrage zakrčenih terena i dna pa često se koriste na otežanim montažama no za pliće terene izvrsni su i na neotežanim wormicama. Najčešće se koriste G-Shape udice. Kako im samo ime govori radi se o raznim stvorovima što je prilično nedefiniran pojam pa su kreacije dizajnera izuzetno maštovite. Japanski dizajner Norie Tanabe napravio je malo remek djelo za Kinami koje se i zove po njemu Nories Bug. Taj creature bait pored lijepog vizualiteta odlikuje se i odličnom lovnošću. Iz Kinamiu bliske rođačke kompanije (vodi je otac Dereka Yamamota, vlasnika Kinamia) Gary Yamamoto dolazi nam vrhunski creature bait jednostavnog imena Kreature, poprilično neugledniji ali po meni lovniji od Nories Buga. U svjetsku A klasu pripadaju i Yamamoto Flappin Hog, Deps Deathadder Hog, Gambler Ugly Otter i mnogi drugi, a manje zahtijevnim bassolovcima odlično će poslužiti Bass Pro Shops Beaver Bug ili neki creature bait proizvođača poput Mannsa, Zooma, Riversidea i sl. Creature mamci su izvrsno rješenje za strme podlokane obale poput onih na Trakošćanu. Glavnina akcije prilikom ribolova creature mamcima odigrava se na neviđeno pa vam savjetujem da se oboružate strpljenjem jer je često potrebno praviti poduže pauze na dnu.

Tube

Tube su silikonski mamci koji na neki način pokrivaju slične situacije kao i creature baitsi ali su primjenjive i u nekim specifičnim okolnostima. Npr. kad trebate da se varalica zavuče pod prepreku poput Flying lurea. Omiljene su kod američkih bassolovaca, a u većini slučajeva montiraju se na jig udice ali i weitghless montaža je itekako iskoristiva, pogotovo na manjim i plićim bass vodama poput naših podravskih.

Tube se najlakše montiraju na G-Shape worm udice s time da možemo birati otvorenu i zatvorenu montažu. Ukoliko tubu mislimo voditi poput jerkbaita u sredini vode ili nuditi je bassevima na viđeno u gornjoj polovici vode treba udicu postaviti da je vrh slobodan i udaljen od tijela tube. Zatvorena montaža odnosi se na uobičajeno postavljanje worm udice koja se ne kvači za prepreke. Moguća je i montaža s kontra strane (od resica prema glavi) s čime dobivamo potpuno drugačiju akciju varalice. Postoji i način kojeg sam nazvao poluwacky kad se tuba samo probode s G-Shape udicom. Ako ove weigthless (neotežane) montaže pomnožimo sa različitim svojstvima pojedinih tuba po pitanju brzine tonjenja ili kuta pod kojim tuba zaranja i dodamo par mogućih načina vođenja zaključujemo da su tube izrazito prilagodljivi bass mamci koji se kod nas u Hrvatskoj još uvijek ne koriste dovoljno često. Ako se odlučite nabaviti tube evo nekih imena koja će opravdati manje više sva vaša očekivanja: Strike King Kevin Van Dams Pro Model Tube, Kevin Van Dam Bitsy Tube, Gary Yamamoto Tube, BPS Tender Tube, BPS Double-Dipped Tube, Storm Rattle Tube itd.

Žabe, gušteri i rakovi

Žabe, gušteri i rakovi su skupina silikonskih mamaca kojima je glavni adut uvjerljiva imitacija ovih bassu neodoljivih poslastica. Od nas se traži što prirodnija prezentacija ovih varalica. Iako se gušteri i rakovi najčešće koriste na otežanim montažama poput Texas i Carolina riga ipak ponekad iznenadi njihova lovnost na običnoj worm udici. Plivajući gušter (npr. Strike King 3X Lizard Floating) zna biti iznenađujuće učinkovit kad su bassevi na površini, a neaktivni ili mudri kao oni iz trakošćanskog jezera. Uporno i tek jedva primjetno pomicanje guštera na površini vode ponekad uspije nagovoriti lijenog bassa na griz. Obrnuta taktika ribolova neotežanim gušterima je brzo povlačenje paralelno sa samom obalom. Razne imitacije žaba vode se po samoj površini, ravnomjerno ili cimajući. Dobro su rješenje na terenima s puno trave ili lopoča. Rakovi se najmanje koriste na weightless montaži no ima modela koji su poprilično teški pa su upotrebljivi i ovako montirani pogotovo na plićim terenima kada želimo pročačkati okolo nekog velikog panja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Swimbaits su kategorija mamaca u kojoj weightless montaža ne participira u velikom udjelu ali nikako je ne smijemo zaobići u ovom našem pobrojavanju bass silikonaca koje možemo koristiti na neotežanim worm udicama. U nju spadaju tri jako lovna silikonca koja vam se usuđujem odgovorno preporučiti. Stari Stormov model iz Wild Eye serije Buzzn Tail Shad vučen po samoj površini ulovio mi je puno lijepih basseva. Yamamoto Swiming Senko odavno je svima poznat, a swimbait varalica koja je trenutno u trendu je Yum Money Minnow. Ukoliko vam se ove tri varalice svide i poželite od swimbaita još više onda vam ne preostaje ništa drugo nego nabava ekstra kvalitetnih i skupih japanskih swimbaitsa. Swimbaits varalice namijenjene su brzoj i učinkovitoj pretrazi vode za aktivnim ribama a uobičajeno je ravnomjerno povlačenje.

Na kraju ovog letimičnog pregleda silikonskih bass varalica iznimno upotrebljivih na neotežanim worm udicama samo ćemo spomenuti Wacky stile jer također spada u weitghless montaže. Wacky stile zahtijeva karakteristične udice, a od silikonaca koji se poprečno kvače najbolje su se pokazali razni stickovi poput Senka veličine do 4“ i Deps Ambileg.

Kao što se vidi iz priloženog čak i u najkraćem mogućem pregledu bass silikonaca neizbježno smo spomenuli popriličan broj modela varalica koje u pravilu imaju nazive od kojih se sapleće jezik. Ukoliko ne spadate u onu grupu bassolovaca koji su već ulovili svoju prvu tisuću basseva ili se tek spremate da krenete tim putem preporučujem za početak da si nabavite od svake opisane grupe bass silikonaca po nekoliko komada. Loveći basseve na viđeno lako se uviđaju počinjene greške, a na vlastitim greškama najbolje se uči tako da se svakim izlaskom na vodu postaje bolji bassolovac. Svaka bass voda ima svoja pravila, a na nama je da joj se prilagodimo. To ćemo postići tako da se skoncentriramo na ono što radimo i razmišljamo samo kako uloviti omiljenog grabežljivca zaboravljajući sve ostalo što nam servira ovo recesijsko vrijeme, a baš to se i traži. Bistro i puštajte basseve.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana