PR / Broj 38 / Svibanj / 2011.

Bacajte ih bočno uzvodno od sebe i pustite da struja vode špagu nategne u luk koji će povući mušicu nizvodno…čak i početnik tako može napraviti „nered“ na vodi

Piše: Boško Klarić

Svibanj je sveti mjesec mušičara, a ja nemam inspiracije za dobro štivo, jer mi se čini da su svi prilozi na temu – svibanj, lipanj, My Fly, razne lutke i ekipa iz kutijica nekako istrošeni. Iz godine u godinu uvijek ista tema – isto odstojanje. Zato sam navezao četiri polu-potezanke koje vidite na slikama i koje sasvim dobro funkcioniraju pod vodom. Ovakve mušice su nepravedno zapostavljene i izostavljene iz ribičkih kutijica i to baš zbog istančavanja mušičarenja raznim tehnikama lova sa specifičnim imitacijama ovog ili onog insekta. U redu, to je ciljani dnevni lov, ali greške oko izostavljanja ovakvih mušica iz pribora ponekad se grdno vrate na vašu štetu, pogotovo ako ste na vodi u vremenu sumrak-noć.

Polu-potezanke na slikama imaju lijep vezački izgled, no to nije njihova prava vrlina. One su zaista opasne kroz cijelo ljeto i onda kad jedva naziremo kolobare, a riba ne uzima ono što joj nudimo. Tada, u doba prijelaza sumraka na noć, ovako navezane mušice pravi su izbor za pravu pastrvu. Zaista su moćne. Način lova s njima je takve naravi da i početnik može napraviti „nered“ na vodi. Jednostavno ih bacite bočno uzvodno od sebe i pustite da struja vode špagu nategne u luk koji će povući mušicu nizvodno. U toj „vožnji“ čekajte griz pastrve. Ako se griz ne dogodi, onda pustite da struja vode nizvodno ispravi špagu u crtu. Tako nizvodno ispravljenu špagu polako vucite k sebi s blagim cimanjem mušice, jer opet lovite ispravno, ali ovaj put uzvodno. Prijelaz sumrak – noć i ovako izazovne mušice su na našoj strani, a ovako svjetlucave mušice su davno izmišljene za onaj pravi pastrvski lov koji se događa za vrijeme večernjeg pastrvskog skoka. Iako su ovako navezane „zviri“ davno provjerene, uz njih je još dobro imati bilo kakve mušice bijelih tijela, nogu i krila. I to je to!

Osim njih, vidite i par podvodnih dnevnih mušica koje grize lipljan. I one su također provjerene, pogotovo Bambulj od gosp. Kurtagića. I ove polu-potezanke s lakoćom možete servirati lipljanu za doba sumraka… i vidjet ćete da i nije tako mudar kako se priča. Što je mušica veća za sumrak, veća je i riba. Eto ga, i neka vam „stoka“ odmota špagu sa koje će prštati voda, ta zato i živimo, zar ne?

Chris standing up holding his daughter Elva

„MESAR“

Udica: > 6 – dugi vrat
Tijelo: srebrna lameta
Rep: crveno perce
Noge: crni pijetao
Krila: metalno zeleno perce iz repa svrake
Glava: crni najlon konac

Butcher ili mesar je standardna lovna mušica za sumrak, a slavu su joj dali američki mušičari. Ona, kao i sve mušice metaliziranih tijela sa crnim, crvenim privjescima ili nogama, samo su inačice dobro nam poznate Alexandre.

„ŽUTI REP“

Udica: > 6 – dugi vrat
Glava: crni najlon konac
Tijelo: zlatna lameta
Rep: komadić žute vune
Krila: gusta crna dlaka jelena ispod kojem umetnemo par dlaka crvene boje

„STRIJELAC“

Udica: > 6 – dugi vrat
Glava: crni najlon konac
Tijelo: srebrna lameta
Rep: crvena svila
Krila: crno obojana dlaka jelena

„CHAPIE“

Udica: > 6 – dugi vrat
Glava: crni najlon konac
Tijelo: crvena lameta 2/3 + paun 1/3
Rep: bakreno-metalizirana sword perca iz repa pauna
Krila i noge: jazavac (Badger) perca iz vrata pijetla

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

„DANGER`S BABY“

Udica: > 10 – krivi vrat
Glava: zlatna perlica
Nogice: isperci pijetla sive boje
Tijelo: 1/4 fosforescentnog konca, a ostalo paun

„Danger`s baby“ ili opasna cura je standardna mušica za lov pastrva i lipljana. Bitno je da ima reflektirajući zadak. Ova na slici je u limun boji, no dobre su i sve ostale boje svjetlucavog sjaja.

„BAMBY“ (S. Kurtagić)

Glava: crni najlon konac
Udica: > 12 – krivi vrat
Tijelo: bijele ili žute boje, a preko njega namotamo prozirni lateks
Rebra: zlatna lameta
Zadak: crvena svila
Vrat: crni ili smeđi najlon konac ili pak fibra pauna

Ovu podvodnu mušicu sam prvi put vidio 1986. godine, a autor je poznati bihaćki vezač muha, gosp. Senad Kurtagić. Dugo se gatalo što mušica zaista predstavlja pod vodom. Jedni vjeruju da predstavlja ikru, dok drugi kažu da je ličinka tulara. Ja ne znam što predstavlja, ali zato znam da je Bambulj izuzetna mušica, pogotovo za lov lipljana. Dobro je to Sena osmislio. Tako se to radi!

„CRV“

Udica: > 12 – krivi vrat
Glava: smeđa vuna, raštrkana i neugledno vezana
Tijelo: prozirni lateks kojeg zarumenimo sa vodootpornim crvenim flomasterom
Zadak: crvena svila vrlo kratko

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Ovo bi već moglo predstavljati ličinku tulara, no kako god, i rumeni crv je dobra podvodna mušica.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana