PR / Broj 38 / Svibanj / 2011.

Ako se zaželite mira i tišine, divljine i slavonske šume, krenite u ribolov šarana na jezero Borovik. Jezero se nalazi u srcu Slavonije, oko 25 kilometara zapadno od grada Đakova. Ovdje je još uvijek sve kao nekad. Na vodi vlada jedan čudan spokoj koji proizlazi iz sklada zelenih boja vode, livada i šuma. Kad god ste ondje, uvijek ostaje dojam da tu vrijeme nekako stoji, ako ne stoji, onda bar sporije prolazi…

Piše: Damir Šarčević

Zemljopisne karakteristike jezera

Rijeka Vuka izvire iz sjeveroistočnih izdanaka Krstova, preciznije, kod sela Paučja. Na samom početku njena toka, izgradnjom brane koja je prepriječila njezin tok, još davne 1978. godine stvoreno je umjetno jezero, danas među ribolovcima poznatije kao Borovik. Ukupne je površine od oko 160 hektara, dok mu dubine variraju od pola metra kod nekih plitkih potopljenih livada, sve do dijelova s dubinama do 10 metara. Jezero je dugo oko 7 kilometara, dok je prosječne širine oko 300 m. Dvokrakog je oblika i svuda je okruženo šumom. Zauzima ukupnu zapreminu od 8 500 000 kubnih metara vode i spada među naše najveće akumulacije.

Stara legenda

Izgradnjom brane 1978., potopljene su velike površine šuma i livada, pa čak i jedno cijelo selo. U našem narodu još uvijek postoji legenda koja kaže da se i danas, za vrijeme jakog sunca, s nekih viših mjesta ponekad u vodi još uvijek mogu vidjeti neki dijelovi sela.

Najpoznatija đakovačka voda

Jezerom gospodari Zajednica športsko ribolovnih udruga Đakovo, koja je i nositelj ribolovnog prava, ali i brine o svemu što se na njemu događa. U jezeru obitavaju gotovo sve plemenite vrste riba, a ono je poznato kako u Hrvatskoj, tako i van njenih granica po ulovima kapitalnih šarana, amura i pastrvskih grgeča (basseva)…Osim njih u jezeru ima još smuđeva, somova, američkih somića i druge bijele ribe.

Kako do jezera?

Na jezero je najlakše doći iz smjera Đakova. Na cesti Đakovo-Našice, kad siđete s autoceste, na đakovačkoj obilaznici pratite putokaze prema Našicama. Nakon nekih 7 do 8 kilometara naići ćete na putokaze koji vas vode preko sela Drenje do samog jezera. Ista je stvar i ako dolazite iz smjera Našica. U selu Podgorač također postoje putokazi koji će vas dovesti do samog jezera.

Gdje se kupuju dozvole?

Ribolovnica se može kupiti na benzinskoj postaji LUKOIL koja se nalazi na samom skretanju sa đakovačke obilaznice prema jezeru i, što je najvažnije, radi 24 sata. Druga je važna lokacija na samom jezeru, odnosno, u čuvarskoj kućici kod čuvara brane. Cijena dnevne karte iznosi 100,00 kn i ribolov se bez nje na jezeru ne može započeti.

“Sveta voda“

Jezero Borovik je danas nadaleko poznato po svojim prirodnim ljepotama, fantastičnoj atmosferi opuštanja koja uvijek vlada na vodi, ali još uz to i po ulovima kapitalnih šarana, pastrvskih grgeča i ostalih vrsta riba. Ribolov na Boroviku u svim godišnjim dobima je poseban doživljaj, pa su ga zbog toga neki prozvali „svetom vodom“. Taj mu nadimak ribolovci sigurno nisu bez razloga prišili i on svakako ima svoju težinu. Ako ne vjerujete, provjerite sami.

Pristupačnost jezeru

Dok se do nekih mjesta bez problema može doći osobnim automobilom, jedan dio jezera je za njih potpuno nepristupačan, pa se ovlaštenik ribolovnog prava potrudio do njih osigurati prijevoz čamcem. Za tako nešto nužan je prethodni dogovor s ribočuvarom. On će vas i sav vaš pribor, kao i opremu, čamcem prebaciti na ta nepristupačna mjesta i kad se dogovorite za povratak, ponovo će doći po vas.

Težak ribolov

Jedan dio jezera se naziva „veliki panjevi“. To je dio s brojnim potopljenim deblima i granjem koji dan danas još uvijek vire iz njega. Nije tajna kako su najbolje pozicije za ribolov upravo na takvim mjestima, stoga se već prije samog početka ribolova pribor mora potpuno podrediti takvom stilu lova. Najčešće se koriste „in-line“ olova i tome slični sistemi, te snažne debele udice od broja 2 na veće, najloni barem promjera 0.35 mm, pošto su upredenice i shock-lideri zabranjeni za korištenje. Za takav robustan ribolov nužni su vrlo jaki i pouzdani štapovi i štapovi nešto jače „libraže“ te sigurne role koje vas nikad neće iznevjeriti.

Mamci

Od mamaca za lov šarana je sigurno najzastupljenija boila, a odmah iza nje i tigrov oraščić. On je unatrag nekoliko godina, otkad su cvergli (pastati) strašno počeli ometati lov šarana, postao pravi hit. Puno se i uspješno lovi i na naš sveprisutni slavonski kukuruz. Zbog velike populacije američkih somića poželjno je prilikom izrade boili izbjegavati sva riblja brašna i zbog toga su izbor vrlo često boile na bazi ptičje hrane i mliječnih proteina.

Brodići na daljinsko upravljanje i prostirke

Pošto je jezero dovoljno veliko, na njemu je dozvoljena uporaba brodića na daljinsko upravljanje, koji uvelike olakšavaju precizno prihranjivanje određenih lovnih lokacija i ribolov na njima. Pošto ih velik broj ozbiljnih ribolovaca redovito koristi, riba je već dobro naučena na veće količine mamaca i precizne prihrane lovnih pozicija. Od ostalog pribora obavezna je uporaba prostirke za ribu, kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje i ribolov bez istih nije dozvoljen.

Dobri savjeti zlata vrijede

Legendarni Zdena je profesionalni ribočuvar na Boroviku koji je uvijek svima dostupan. Od njega ćete kad god vam zatreba dobiti pravu informaciju o tome kako se gdje lovi i na kojem dijelu jezera riba najbolje grize. On će vas prema dogovoru uvijek čamcem odvesti na željenu poziciju, i kad vam zatreba, s nje vratiti do automobila. Ako vam ovaj kratki tekst nije pružio dovoljno informacija o ribolovu na Boroviku, potražite i pogledajte internet stranice đakovačkih ribolovaca na www.zsru-dakovo.hr . Tamo možete naći još puno zanimljivih detalja o ribolovu na ovoj lijepoj vodi.

Borovik je najljepši u proljeće

Konačno je došlo pravo proljeće, vrijeme kad se vode Borovika razlijevaju po livadama i potopljenim šumarcima, a šarani upravo u ovo doba godine na Boroviku najbolje primaju. Ako se još niste odlučili kamo na ribolov, Borovik vam je sigurno dobra prilika. Provjerite zbog čega ga zovu „sveta voda“. A tko ga jednom u pravom izdanju doživi, uvijek mu se vraća. Zbog toga već u ovo proljeće, svi na „svetu vodu“, svi na Borovik!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana