PR / Broj 25 / Travanj / 2010.

Iako su velike štuke u Drnić puštene jesenas čini se da su odmah poprimile navike svih štuka u tim krajevima – jednostavno im fali željeza u krvi…

Piše: Ivo Begović

Otvorenje na štuke je za mnoge ribiče oduvijek bio poseban datum. To je kaon početak ribičkog proljeća. Mi smo par dana nakon otvorenja otišli do Đurđevca do novog Ulovi i pusti jezera Drnić. Vodiči su nam bili Ivica i Vanja Vrabec poznata ribička obitelj iz Đurđevca. Jezero u stvari i nije tako novo, bilo je tamo riba i prije, ali nov je svakako režim ribolova te poribljavanje štukom. Jezero je naime poribljeno krajem siječnja, a u jezeru i od prije plivaju štuke teže i od deset kila. Jednu od tih velikih je ulovio i pustio Vanja Vrabec ove zime prije lovostaja. Kao što smo se uvjerili jezero je prepuno i šarana (za vrijeme našeg ribolova su se svi sunčali na plićaku u lijevom dijelu jezera), a sredinom travnja će se u jezero pustiti i elitnog šarani – ustvari velike šaranske matice kojima će se zaokružiti ribolovna ponuda ovog jezera.

Kako doći na Drnić?

Prilaz do Drnića od strane Molvi i Đurđevca dolazi se prateći table „Drava route“ do Novog Virja. U naselju Novo Virje poslije nogometnog igrališta, na glavnoj cesti postoji oznaka „jezero Drnić“ C&R. Poslije table skretanje je u desno i do jezera ima cca 500 m.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Idrin miš je zakon!

Iako jezero nije veliko da bi ga dobro prebacali varalicama treba vam par sati. S obzirom da su nama (a nadamo se i vama) cilj bile štuke preporučamo na jezero poraniti. A da ne gubite previše vremena oko traženja dobre pozicije mi ćemo vas povesti u mali obilazak. Čim dođete do jezera primjetit ćete lijepo uređeno odmorište sa nadstrešnicom, klupama i zidanim roštiljom (idealno zar ne?) baš ispred te kućice je skakaonica za ljetne kupače. Iako je trava ovdje pokošena kao na nogometnom igralištu i sve uređeno kao park baš tu oko skakonice su odlične pozicije. Oko šest metara od obale u vodi se nalazi nagliji prijelaz uz koji se štuke „parkiraju“ i odakle vrebaju neoprezne ribice.

Znači ovaj dio treba dobro pročešljati. Iako smo nadobudno krenuli bacati silikonce, jerkove i swimbaite Vanja se prvi upisao ulovivši štuku na Idrin miš. Stvarno se lijepo borila i nakon kratkog slikanja Vanja ju je pustio. Lijevo od skakonice nalazi se dublja uvala okružena trstinom. Ovo nam se činilo odlično mjesto (jer i izgleda odlično) no tu nismo izazvali nijedan napad na varalicu, no vjerujem da je samo pitanje upornosti pa da se i tu nešto ulovi. Dalje lijevo jezero ulazi u jednu veliku plitku uvalu na čijem je ulazu otok.

Zbog dosta granja uz samu obalu je dosta teško bacati „baš tam“ ali sa par dostupnih pozicija i malo truda cijela se uvala da prebacati. Vjerujem da je ovo top pozicija za vrijeme cijelog proljeća jer će se u uvalu nakon štuka koje su se već izmrijestile krenuti mrijestiti i ostale bijele ribe iz jezera. A tu gozbu štukci ne propuštaju. Mi se u uvali nismo proslavili jer su se u njoj grijali svi šarani iz jezera pa je svako bacanje varalice u metar duboku vodu i provlačenje među stotinama šarana bilo u stvari nepotrebno uznemiravanje riba koje nismo došli loviti, a i njihova reakcija na pad varalice u vodu je takva da ste odmah sigurni da su se i štukci sklonili (to još nisam doživio da od riba ne možeš ni ribe loviti…).

Na drugom kraju uvale počinje šumoviti dio sa uređenim pristupima vodi. I takva je cijela strana jezera suprotno od početne skakaonice. Kako su nam domaćini rekli baš taj dio od kraja uvale i pozicija prema otoku je najbolji za štuke. Iako sam s velikim trudom bacao sve moguće plastične izmišljotine na koje sam svugdje odlično lovio, na kraju sam i ja stavio Idrinog miša i ulovio krasnu štuku u svega par zabaca. Prekrasna tamno pigmentirana riba pružila mi je nezaboravnu borbu. Krug oko jezera sam obišao ni ne bacajući. Ovaj doživljaj i ovakva krasna riba bili su mi dovoljni za taj dan. Do povratka na livadu kod kućice ima još nekoliko uređenih mjesta na kojima možete sići do vode, a sa svih strana oko njih je nadvito granje nad vodu (a ima ga i u vodi). Dakle idealnih skrovišta od kud bi štuke mogle vrebati ima na pretek. Na povratku u desnom kraju jezera (gledajući od kućice) kroz polarizacijske naočale sam vidio nekoliko krasnih baseva koji su kružili vidno zainteresirani za klopu. No nisam imao nijednu varalicu koju bi im bacio. Ali domaći ribič Tomica Lukanec je imao, i već u prvom zabacu na silikonsku glistu bass mu je zagrizao. Evo nadam se da ćete posjetiti jezero Drnić i uživati u čistom okolišu i odličnom ribolovu. Vjerujem da će osim špinera ovu destinaciju rado posjećivati i šaranaši koje osim novih velikih šaranskih matica u jezeru čekaju i stare kapitalne ribe koje su poseban izazov.

Izvod iz pravila ZŠRK Đurđevac

Jezerom Drnić upravlja ZŠRK Đurđevac i na njemu vrijedi strogi Ulovi i pusti režim. Da bi na jezeru ugodno proveli vrijeme najbolje se držati pravila koja pišu na tabli uz jezero. Prije dolaska i početka ribolova obavezno se je javiti jednom od ribočuvara na terlefone: Anđelko – 098/686 291, 048/810 106 ili Tomislav 098/823 306. Ribolov je dozvoljen vikendom, počevši od petka u 12.00sati do ponedjeljka u 08.00 sati, a dozvoljen je i noćni ribolov! U vrijeme praznika može se loviti od podneva dan prije praznika do 08.00 sati ujutro dan iza praznika!

Chris standing up holding his daughter Elva

Kao i na svakom ulovi i pusti jezeru bvažan je i odnos sa ribom pa je potrebno ponijeti podmetač sitnog oka, mekane mrežice, prostran-velik, koji ne oštećuje ribu, prostirku za prihvat i oslobađanje ribe (unhookong mat) i antiseptik sredstvo za saniranje rane od udice

Od ostalih pravila važno je naglasiti da se grabežljivci love isključivo na umjetne mamce.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana