Jezero Jarki u Stubakima

11 min read

PR / Broj 25 / Travanj / 2010.

Štekom protiv matchera

Piše: Matija Kraševac

Ivan Kovač

Ivan je dugogodišnji prvoligaški natjecatelj. Trenutno se natječe za KŠR ˝Koranu˝. Usto je i trener U22 i Seniorske reprezentacije Hrvatske u ribolovu udicom na plovak. Vrsno vlada svim tehnikama, ali njegova najdraža je ribolov štekom.

Danijel Dominko

Danijel je natjecatelj ŠRD ˝Jezera˝ iz Bedekovčine. Dugi niz godina se uspješno natječe u 3. i 2. ligi zapad. Aktualni je prvak Veteranske lige krapinsko- zagorske županije. Stručnjak je za match ribolov.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Temperature su konačno porasle i riba se počela intenzivnije kretati i hraniti. No unatoč tome, ribolov je još uvijek mnogo zahtjevniji i teži nego što je na vrhuncu ribolovne sezone.

U ovom periodu ispravan odabir taktike i tehnike ribolova je presudan za uspjeh. Sad je pravo vrijeme da krenete u ribolov šarana, deverika, klenova i žutooka na stajaćicama.

Odlično mjesto za to je jezero Jarki u Stubičkim Toplicama. To je osobito zanimljivo natjecateljima koji ovdje mogu isprobati sisteme i odraditi posljednje treninge prije službenog početka natjecateljske sezone. Upravo jedan takav trening odlučili su na ovom jezeru odraditi Ivan Kovač i Danijel Dominko. Ova dva iskusna natjecatelja odlučila su odmjeriti snage, ali svaki koristeći samo svoju omiljenu tehniku ribolova. Ivan će loviti štekom, a Danijel match tehnikom.

Prihrana

Prihrana za proljetni ribolov ne razlikuje se mnogo od one koju koristimo cijele godine, ali trebamo imati na umu da je voda još uvijek jako hladna pa obično upotrebljavamo više aditiva nego ljeti. Kod njegovog odabira dobro je imati na umu činjenicu da se aditivi na bazi etilnog alkohola i estera brže otapaju i šire u hladnoj vodi, a time i brže privlače ribe. Kao i uvijek, bolje je aditiv dodati malo manje nego previše, jer se lako može postići kontra efekt i već u startu upropastiti ribolov. Granulacija hrane ovisi o vrsti ribe koju lovimo. Kod ribolova šarana i deverika koristit ćemo hranu koja sadrži više krupnih čestica. Za razliku od toga, za ribolov žutooki i ostale sitne ribe koristit ćemo hrane finije granulacije koje u manjoj mjeri zasite ribu. Kod izbora mamaca nećemo pogriješiti ako se odlučimo za kukuruz šećerac ili crve, a odlične rezultate možemo postići i loveći na malu crvenu glistu. U našem slučaju, Ivan se odlučio na hranu krupnije granulacije jer namjerava loviti šarane i ostalu veću ribu tvrdo na dnu, dok se Danijel odlučio na finiji miks hrane čije čestice aktivno lebde u srednjem i gornjem sloju vode, jer smatra kako se riba sad nalazi upravo u tom sloju vode. Dok čekam da se oni pripreme, obilazim jezero i primjećujem veliku količinu ribe na samoj površini jezera. U tom trenutku mi se učinilo da će Danijelov pristup sigurno uroditi plodom.

Chris standing up holding his daughter Elva

Priprema sistema

Ivan se odlučio za čvrsti ribolov na dnu štekom, pa je nakon preciznog mjerenja dubine (koja na ovom mjestu iznosi 3.5 metra), sistem podesio tako da mu cijeli predvez od 30 cm i zadnja olovnica leže na dnu. Linija mu se sastoji od plovka težine 2.5 grama, torpille 1.5gram i logaritma pravilno raspoređenih olovnica do predveza. Najlon koji Ivan koristi je Milo Krepton, osnovni je promjera 0.14, a predvez 0.12. Udica je Mustad Black Nickel veličine 14. Kroz dva dijela šteke Ivan je montirao šuplju gumu 2.3. Ta guma će svojom snagom uspješno svladati šarana od 5 kg, a u isto vrijeme je dosta osjetljiva da može učiniti zanimljivim ribolov klenova i velikih žutooki. Za razliku od njega, Danijel je spremio dva matcha. Na jednom matchu sistem je sastavljen od fiksnog wagglera težine 8 grama. Waggler je nuliran tako da je jedino opterećenje sistema dvostruka vrtilica između osnovnog najlona debljine 0.16 mm i flurkarbonskog predveza debljine 0.13 mm i dužine 60 cm. Udica je Colmic Nuclear B957. Drugi match je složio na klizni sistem sa wagglerom od 10 grama koji u sebi sadržava 8 grama opterećenja, a dva mu se još moraju dodati. Najloni su istog promjera kao i na prvom matchu. Stoper radi od najlona promjera 0.18 mm. Između wagglera i stopera stavlja malu plastičnu perlicu koja će spriječiti da se stoper zabije u ušicu kliznog adaptera. Ispod adaptera opet dolazi perlica i vrtilica. Nakon toga stavlja 40 cm najlona promjera 0.16 na koji dolazi grupa olova od 2 grama , vrtilica te ispod nje predvez dužine 60 cm. Kod odabira najlona za match ribolov obvezno trebamo odabrati tonući najlon. Ti najloni su obično vrlo kruti i manje su nosivosti nego obični. Podložniji su utjecaju vremenskih uvjeta, pa treba provjeriti njihovo stanje prije svakog ribolova. Kod namatanja najlona na rolu treba ga namotati do samog ruba špule, što će nam omogućiti maksimalne izbačaje. Bez obzira na kvalitetu najlona, preporučljivo ga je prije samog ribolova odmastiti običnim deterdžentom za pranje posuđa.

Obeshrabrujući početak

Konačno smo bili spremni za početno hranjenje. Ivan je nahranio sa desetak tvrdih kugli veličine mandarine na sam vrh šteke. Nakon toga je izrolao i 4-5 punih škrabica crvi škota i 2 škrabice kukuruza šećerca. Za to vrijeme Danijel je ispucao dvadesetak kugli hrane u koju je dodao mnogo crva, na waggler udaljen oko 35 metara od obale. Jače je navlažio hranu, tako da ona stvara veliki žuti oblak, nadajući se da će se riba dići od dna prema površini. Već nakon samog početka bilo je jasno da će biti potrebno dosta truda da se riba potakne na hranjenje i dovuče iz obližnjeg granja u kojem je pronašla sigurno utočište. Prvih pola sata Ivan se nikako ne može „sastati“ sa ribom, a Danijela ubijaju kederi na površini vode. Čak ni njegov klizni sistem, složen sa dodatnim opterećenjem od dva grama, ne može probiti tisuće kedera na površini vode. Sve to vrijeme Ivan konstantno dohranjuje tvrdim kuglama hrane i crvima. Danijel nakon početnog hranjenja ne hrani, u nadi da će se kederi povući. Kako se to ne događa, Danijel mijenja mamac i umjesto crvi stavlja šećerac te čeka griz šarana. Prvi se ipak upisuje Ivan i to sa nekoliko lijepih žutooki. Iako je ovo trening, natjecateljski naboj je osjetan te se ništa ne prepušta slučaju. Konačno sam začuo onaj najljepši zvuk kočnice koja popušta pod naletom zakvačene ribe, koja se bori za slobodu. Okrećem se i vidim Danijelov štap savijen u kiflu. Čekanje se isplatilo. Riba je zagrizla na klizni sistem na dnu.

Nakon nekoliko minuta oštre borbe, u podmetaču završava mali šaran kilaš. Danijel ne može vjerovati da je tako mala riba pružila takav otpor, i to u tako hladnoj vodi. Naime, zbog protočne vode riba je ovdje nevjerojatno jaka. Bez obzira na veličinu ribe, Danijel ne može sakriti osmijeh sa lica. Potaknut ovim uspjehom prihranjuje ponovo sa nekoliko kugli hrane i stavlja šećerac na udicu. Nije prošla niti minuta i scena se ponavlja. Ovaj put riba se ne odvaja od dna. Izgleda da se radi o većem primjerku. Nerijetki gosti na hranilištu su šarani preko 6 kg. Nakon petnaestak minuta borbe Danijel ipak mora priznati poraz. Šaran je prekinuo najlon na nekom kamenu uz samu obalu i ovog puta odnio pobjedu. Sve to vrijeme Ivan je bio gledatelj i već je polako gubio sigurnost u svoj pristup.

Okret situacije

Već je prošao sat i pol ribolova. Danijel cijelo vrijeme povećava prednost pred Ivanom. Ulovio je još jednog omanjeg šaran i jednog jeza. Taj ulov nas je sve iznenadio. Riba od kojih 300 grama, ali svejedno zanimljiv ulov za jezero. U tom trenutku situacija se počela mijenjati. Ivan je sve češće dobivao žutooke na male crvene gliste, a dobio je i grgeča od stotinjak grama. Danijel je još imao veliku prednost, ali situacija ga je zabrinjavala jer mu je riba jednostavno nestala sa hranilišta. Dodatno ga je zabrinula i činjenica da je nakon slijedećeg griza iz vrha Ivanove šteke izletjelo 5 metara gume. Riba ovaj put brzo popušta. Nevjerojatno je koliko brzo se štekom zamara ribu u rukama znalca. Raštekavanje, brzi pokret top seta u zrak i šaran se našao jednostavno bespomoćan ispred podmetača. Lijepa riba preko 1.5 kg, ali to nije bilo sve. Sad Ivan praćka crve jer su grizevi postali tako česti da nema potrebe za škrabicom. Lovi na gliste pa ima dosta promašaja. Žutooke jednostavno navlače glistu za jedan kraj, a zapravo ju ne progutaju. Zbog toga pušta griz i po desetak sekundi, da se u potpunosti razvije. Usto na udicu stavlja dvije gliste ne bi li selektirao veću ribu. Ta odluka ubrzo donosi rezultate i guma se ponovo isteže. Ali ovaj put ipak u manjoj mjeri. Na površini se pojavljuju ogromna usta velikog klena. Dok ga otkvačuje, Ivan primjećuje da su mu usta puna crvi. Znači da je riba dobro legla na hranu. Slijedeće minute situacija se opet ponavlja. Ivan sumnja da se opet radi o klenu, ali ga pojava obrisa ribe ispod same površine vode ipak iznenađuje. Prekrasan grgeč preko 300 grama. Stvarno predivna riba jarko narančastih peraja. Savršen primjerak.

Jezero Jarki

Jezero Jarki nalazi se u Stubičkim Toplicama, u Hrvatskom Zagorju, udaljenom samo pola sata vožnje od centra Zagreba. Jezero je nastalo umjetno, iskapanjem 2008.godine. Od tad njime upravlja SRD “Stubaki” iz Stubičkih Toplica. Iako skromnih dimenzija, dugačko 180 i široko 60 metara, postalo je prava atrakcija za domaće i vikend ribolovce. Dubina jezera se kreće od 3 metra u najplićem do preko 6 metara u najdubljem dijelu. Jedna od najvećih prednosti jezera je čista protočna voda koja u njega dotiče iz potoka Lampuša. Jarki su skriveni od pogleda u samom podnožju Medvednice, što daje poseban ugođaj za vrijeme ribolova. Samo jezero je nastalo u sklopu šetnice. U više navrata poribljeno je konzumnom ali i kapitalnom ribom. Izazov ribolovcima su mnogobrojni šarani, prosječne težine 2-3 kilograma i velik broj onih od 4 do 10 kg, amuri te brojne deverike od 1 do 4 kilograma. Jezero je usto bogato klenovima, žutookama, crvenperkama te lijepim primjercima linjaka. Ribolov na jezeru je dopušten cijele godine ali pod posebnim režimom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tako se do prvog vikenda u lipnju sva riba mora neozlijeđena puštati natrag. Sva bijela riba, šarani ispod mjere, oni teži od 3 kg i amuri su trajno zaštićeni te se moraju neozlijeđeni puštati cijele godine. ˝Ulovi i pusti˝ sistem vrijedi cijele godine preko tjedna, a vikendima nakon 1.6. dopušteno je odnijeti jednog šarana većeg od 40 cm, a manjeg od 3 kg. Noćni ribolov na jezeru je moguć samo uz prethodnu najavu i dogovor sa SRD ˝Stubaki˝. Uporaba podmetača je obvezna, a poželjno je da u ribolov ponesete prostirku i antiseptik. Zadržavanje ribe u čuvarici je zabranjeno, osim u slučaju natjecanja. Seniori i seniorke mogu ribolov obavljati sa dva štapa, a svi ostali sa jednim. Cijena godišnje dozvole iznosi 600 kn. Cijena dnevne dozvole iznosi 60 kn preko tjedna i vikendima do 1.6., a nakon toga vikendima se dnevna dozvola plaća 100 kn. Dnevne dozvole se mogu kupiti u caffe baru “Maksimilian” u centru Stubičkih Toplica i u Turističkoj zajednici Stubičkih Toplica, a za sve dodatne informacije možete se obratiti tajniku kluba, gosp. Nikici Pleši, na broj mobitela 098/1717-833.

Zlato za kraj

U kratko vrijeme situacija se u potpunosti promijenila. Iako je u početku Danijel sa matchem bio kudikamo uspješniji, grizevi su mu se sad sasvim prorijedili. Ribi je dulje trebalo da priđe obali, ali jednom kad je sjela na hranu, ribolov štekom je bio puno kvalitetniji. Prije svega zbog preciznosti prihrane i činjenice da se krupna riba ipak hranila na dnu, a ne na površini. Tu je veliku ulogu odigrao i Ivanov odabir hrane krupnije granulacije. Još pola sata do kraja treninga i postaje jasno da će Danijel ovaj put morati čestitati Ivanu. Usprkos tome, Ivan ne posustaje. Sad i on dobiva veću ribu na šteku.

Guma ja istegnuta do krajnjih granica i već u opasnost dolazi i sam predvez. Konačno posustaje i pokazuje prve znakove umora. Guma je vani preko 8 metara i Ivan ju malo-pomalo napumpava te se ona vraća u vrh. Još nekoliko minuta kruženja pod nogama i konačno se u podmetaču zakoprcao šaran ljuskaš preko 3 kg. Zlatna boja njegovih ljuski se prelijeva na suncu koja je zasjalo u svoj svojoj jačini. U tom trenutku Ivan i Danijel odluče prekinuti ribolov. Ovaj trening im je poslužio kao i pokazatelj onog što otprilike mogu očekivati na natjecanju, koje će se ovdje održati za nekoliko tjedana. No ne zaboravljaju ono što se mnogima često dogodi. Trening nije natjecanje. Ovaj ribolov je pravi primjer toga kako se najbolji rezultati, kako na natjecanju, tako i u rekreativnom ribolovu, postižu tako da se pripremimo za sve uvjete i načine ribolova. U međuvremenu smo riješili i misterij riba, koje su se u velikom jatu okupile na sredini jezera ispod same površine. Radilo se o deverikama koje su se digle na površinu, ne bi li uhvatile malo topline. Stoga nije ni čudno što ih nismo uhvatili, jer su bile potpuno nezainteresirane za hranjenje.

Par savjeta za uspješan ribolov na Jarkima

Ovo je tek početak ribolovne sezone pa se riba stoga i ćudljivo ponaša. No ukoliko se želite naloviti riba u Jarkima, trebate računati na par stvari. Osnovno je da se većina ribe kreće uz samu obalu, na prijelazu kamene obale i zemljanog dna. Taj prijelaz se nalazi na oko 5 metara od obale.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Riba odlično reagira na hrane na bazi ribljeg brašna, a najbolji mamac je kukuruz šećerac. Neodoljivim zalogajem se pokazalo i nekoliko ljuski zrna šećerca koje treba prezentirati uz minimalno opterećenje na sistemu tako da lagano tonu. Ljusku šećerca napravite tako da zrno snažno stisnete među prstima, tako da sadržaj zrna iscuri, a vi na udicu stavite ostatak. Ukoliko lovite štekom, to znači da bi savršeno bilo koristiti plovke 4×12 do 4×16. Za one koji love matchem bi bilo najbolje da love uz samu suprotnu obalu, nuliranim wagglerom težine 12-16 grama i neopterećenim sistemom na pola vode ili uz samo dno, ovisno o tome u kojem sloju vode se riba tog dana kreće.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana