Proljeće – vrijeme match ribolova

8 min read

PR / Broj 25 / Travanj / 2010.

Svaka kopča, čvor i vrtilica na sistemu pomoći će vam da vam se – SVE SPETLJA! No ne gubite živce – svima se petlja. A da bi petljanje sveli na minimum pokušajte loviti što je moguće jednostavnije.

Piše: Ivo Begović

Napokon imamo pravo proljeće (nakon prave zime) Ako se sjetite nekoliko prošlih shvatit ćete da ih nije ni bilo. Zima je u samo par dana prelazila u vruće ljeto. No promjenjivo vrijeme sa dosta kiše i čestim vjetrovima te tek lagani rast temperature su odlike pravog proljetnog vremena. Za one koji vole uživati u ribolovu plovkom to je i najbolje vrijeme u godini. Plići dijelovi jezera se brže griju i u njih ulazi riba u potrazi za toplinom i kakvim zalogajem. U tim je uvijetima jedino važno pobijediti vjetar i prezentirati mamac na najbolji način. Ribolov match štapom i waggler plovcima je sigurno najlakši način da sada uživate u danu ribolova. Na slikama uz ovaj tekst vidite da smo se Vlado i ja lijepo zabavili loveći šarane i babuške loveći na Rakitju na jezeru Tempo na mjestu „kod cijevi“. Nahranili smo oko trideset metara od obale sa mješavinom šaranske hrane na bazi jagode (Van Den Eynde Strawbery Carp), mnogo šećerca, kuhane pšenice i konoplje te stvarno mnogo crvi. Na početku ribolova su nam počele gristi velike babuške, a zatim su nakon kratkog zatišja na hranilište ušli i šarani. Najbolje su primali na kombinaciju crva i šećerca, ili pak na pet-šest crvi na nešto većoj udici. Cijelo vrijeme ribolova puhao je jak južni vjetar, no jezero nije jako teklo pa smo ih mogli loviti i sa vrlo laganim opterećenjem ispod plovka. Ovaj sam ribolov iskoristio i za malo testiranje Cralusso wagglera koje sam nedavno dobio. Kao i svi plovci ovog proizvođača i oni su izrađeni drugačije od drugih. Za one koji se spremaju za match ribolov ponovit ću ukratko što sve trebate znati za ovu zanimljivu tehniku, a zatim napisati i par riječi o tome kako su se ponašali Cralusso waggleri.

Waggler – plovak koji pobjeđuje vjetar

Zašto baš waggler? Plovak koji se za osnovni najlon kvači ili montira samo donjim krajem ima jednu veliku prednost pred svim ostalim plovcima. Naime nakon zabaca ova konstrukcija i montaža vam omogućava da najlon potopite ispod površine vode i tako izbjegnete utjecaj vjetra i valova koji bi vam pomicanjem najlona između vrha štapa i sistema posljedično neprirodno pomicali mamac po dnu i time uništavali prezentaciju. Dakle da bi uživali u ovom ribolovu treba vam match štap i nekoliko wagglera. Svi današnji match štapovi su dobri i s njima se može dobro loviti. Naravno da i ovdje postoje oni jako skupi, no i oni jeftiniji će poslužiti. Znači imate trodijelni match dužine 3.9 m ili 4.2 metra, manju rolu i na njoj namotan tonući najlon debljine 0.16 mm.

Tonući najlon? Zbog prije spomenutog utjecaja vjetra i valova najlon je potrebno potopiti, a ribolovna industrija je naravno napravila najlone koji imaju nešto veću specifičnu težinu od običnih i lakše se potapaju. No svaki je najlon lakše potopiti ako ga malo odmastite. Za to je najbolje nakon prvog zabaca provući ga kroz spužvicu natopljenu detergentom za pranje suđa. Mana svih tonućih najlona je njihov vrlo kratki vijek trajanja. Doslovno nakon svega par ribolova počnu pucati pa ih redovito mijenjajte ili koristite obične monofile koje je nešto teže potopiti ali su trajniji. Naravno ako odmastite običan najlon i on će lakše probiti površinsku napetost i potonuti. Za ribolov vam još samo treba waggler, vrtilica i par kuglica olova.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Waggler se donjim krajem može direktno naversti na plovak i sa par stisnutih kuglica olova fiksirati na mjesto, a također se možer spojiti i preko adaptera sa kočicom koja vam omogućava brzo mijenjanje plovka u toku ribolova. To je na primjer jako upotrebljivo ako počnete loviti po mirnom vremenu i lovite sa manjim plovkom pa se odjednom digne vjetar i više niste u mogućnosti loviti na hranjenom mjestu. Pomoću kopčice u sekundi možete staviti teži plovak i opet ste „u igri“. No i sistem sa direktnom montažom plovka na najlon mi je jednako drag. Naime svaka kopča, čvor i vrtilica na sistemu pomoći će vam da vam se – SVE SPETLJA! No ne gubite živce – svima se petlja. A da bi petljanje sveli na minimum pokušajte loviti što je moguće jednostavnije.

Težina na sistemu određuje prezentaciju

Ova rečenica iz podnaslova je cijela mudrost ribolova wagglerom. Naime većina waggler plovaka u svom tijelu ima određenu količinu utega. Ti utezi mogu biti fiksi ili ih se kod većine u obliku mesinganih pločica može skidati i stavljati na plovak. Bez obzira koliko je vaš plovak da li je on nosivosti samo četiri grama ili preko dvadeset on je zbog svoje konstrukcije izuzetno osjetljiv. Ta težina u donjem dijelu plovka omogućuje i daleke zabačaje jer on leti kao pikado. Znači težinom plovka određujute daljinu na kojoj lovite, a treba biti takva da mjesto hranjenja s lakoćom prebacite za desetak metara i zatim držeći špicu match štapa u vodi navučete plovak na hranilište istodobno potapajući najlon. Sistem koji ćete složiti, tj težina olova koju ćete imati na sistemu ispod plovka će odrediti i brzinu kojom mamac tone te način na koji će se mamac ponašati.

Kako? Ovo ću vam pokušati objasniti kroz dva primjera. Prvi smo mi imali u našem ribolovu na Rakitju. Naime jato šarana koje je došlo na hranu bilo je stvarno veliko. Da bi ih zadržali morali smo stalno hraniti, a u jednom periodu ribolova sam imao osjećaj da ni jedna kugla iz praćke ne dođe cijela do dna. Za ovakve (idealne) uvijete za brzi griz ribe treba samo osiguratida mamac što sporije pada prema dnu. Ja sam na sistemu ostavio samo dvije kuglice veličine pet, vrtilicu i pola metra dugi predvez sa mamcem. Na taj način mi je mamac polako propadao prema dnu i većina grizeva su bili i prije nego se plovak smjestio. Druga situacija je kad se riba hrani polako i uzima hranu sa samog dna polako skupljajući čestice sa otopljenih kugli. U takvim je uvijetima hrana mirno leži na dnu, pa i predvez sa mamcem mora mirovati. Tada predvez mora biti nešto kraći, a količina olova kod vrtilice nešto veća. Količina olova na sistemu uglavnom ovisi o trenutnim uvijetima na vodi te daljini i dubini na kojoj lovite. Znači ako je mirno bez vjetra i toka vode onda su dovoljne i tri do četiri kuglice veličine pet, a u slučaju ribolova po vjetru i valovima može se iči i do desetak grama opterećenja uz korištenje fiksnog plovka. Ako ni to nije dovoljno da smiri mamac ili izaberite mirniji dan za ribolov ili pokušajte loviti sa teškim kliznim wagglerom – sliderom. No to je već druga priča.

Štopanje kod zabacivanja

Tehnika zabacicanja je u stvari vrlo jednostavna. Jedini savjet koji vam mogu dati da bi je brže savladali je da pokušate osloboditi sistem sa prsta trenutak prije nego bi to učinili sa bilo kojim drugim sistemom. Dakle ne gađajte mjesto koje želite pogoditi nego bacajte plovak u njegovom smjeru ali zabacujte pod 45° u zrak – sjetite se vi u stvari ne bacate plovak nego pikado strelicu sa velikom težinom naprijed. Ako ste dobro „ispucali“ sistem i on leti u finoj putanji ne zaboravite ga prije samog pada u vodu lagano pritišćići kažiprstom špulu role malo prištopati. Na taj način se sistem ispod plovka koji je u letu iza njega lijepo ispravi (tj. pretekne plovak) i padne u ravnoj liniji iza plovka onemogućavajući petljanje.

Cralusso waggleri

Dakle kad su mi na Rakitju šarani ušli toliko da sam doslovno imao griz prije nego bi crvi na udici dotakli dno odlučio sam isprobati Cralusso wagglere. Njihove glavne karakteristike ćete naći u okviru i shemi u tekstu pa o tome neću duljiti. Najviše me zanimalo kako će se ponašati waggleri Rockete i Velence koji su imali posebnu žicu pomoću koje kopča u letu klizne prema anteni plovka te time „strelici“ omogući dalji let. Ovaj sistem je u stvar fantastičan ako – znate bacati! Naime u slučaju da plovak ne zaštopate na vrijeme, tj. prije pada u vodu on će zapetljati sistem i češće nego je to uobičajeno. Što se tiče duge antene plovka sa plastičnim „pembritinom“ tj. zadebljanjem na vrhu on griz u dizanju pokazuje fantastično i izuzetno je osjetljiv. Pri odabiru samo treba paziti na veličinu mamca kojim lovite jer je sama nosivost čak i debljeg nastavka takva da ga potope dva zrna kukuruza. Pa je kod većih mamaca bolje koristiti plovak bez ovog dodatka anteni.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Daleko najljepše mi se pokazao klasičan model Cralusso Dart koji je u stvari plovak koji Cralusso naziva Ufo ali sa krilcima na vrhu antene. Ta plastična krilca stvarno mnogo pomažu u stabilnosti pri letu (kao i kod klasičnih wagglera sa tijelom od balze i antenom od paunovog pera). Moja ukupna ocjena ovih wagglera je da su vrlo upotrebljivi no njihove prednosti pred „klasičnim“nisu toliko velike kao kod specijalnih Cralusso plovaka za šteku i bolognese o kojima smo pisali.

Cralusso waggleri

-Kako koristiti fiksnu asimetričnu Cralusso kopču za waggler?
Kraći kraj ide prema vrhu štapa
Duži kraj kopče je okrenut prema udici

  • Uvlačenjem i uzvlačenjem antene plovka može ga se vrlo fino kalibrirati.
  • Utezi u tijelu plovka su različitih težina

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana