Jezero Kočevje (Rudniško jezero)

4 min read

PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Piše: Marko Jeren

Rudniško jezero smješteno je u mjestu Kočevje, na jugozapadnom dijelu Republike Slovenije (tik ispod Delnica). Jezero je karakteristično po prelijepoj prirodi i vrlo borbenim ribama. Nastalo je potapanjem starog ugljenokopa, gdje su u nekim dijelovima izmjerene dubine i preko 40 m. Prosječna dubina jezera je od 5- 10 m, sa raznim neravninama na dnu. Dno jezera je glineno, sa malom količinom vodene vegetacije. Dimenzije jezera su cca 800 x 600 metara, s uređenih 20 pozicija. Svaka pozicija ima komforan prostor za duži boravak u prirodi, te kvalitetan pristup vodi. Ribolov se može obavljati tijekom cijele godine i samo vas led može spriječiti da ne uživate u zimskoj idili.

Jezero je bogato raznolikom ribom – cyprinidnim vrstama (šaran, amur), grabežljivcima (som, štuka, smuđ, klen) i mnoštvom bijele ribe. Teško je reći, ali se procjenjuje kako u Rudniškom jezeru pliva preko 20 tona ribe. To je vrlo bogato, s obzirom na veličinu jezera. Jezerska voda je prvoklasne kvalitete. Bistra je, sa povećanom količinom kisika i mineralnih tvari. Riječni rak i slatkovodne školjke su stalni stanovnici ovoga jezera.

Kako doći do Rudniškog jezera

Postoji više putova kojima se može doći do odredišta. Opisat ćemo vam dva najsigurnija. Uzet ćemo da je polazište u Zagrebu. Vozite se autoputom do čvora Delnice, gdje se ulaskom u grad, spuštate prema Brodu na Kupi, točnije, naselju Krivac. Nakon prelaska preko granice, pratite putokaz za Kostel (Kočevje) i za 20-tak minuta dolazite u veličanstveni planinski raj. Drugi put je također jednostvan. Iz Zagreba se vozite do graničnog prijelaza Bregana, u smjeru Ljubljane. Nakon 60-tak kilometara siđite sa auto-ceste za Novo mesto. Prođete Novo mesto i vozite uz rijeku Krku. Pratite tablu za Kostel (Kočevje) i za 40-tak kilometara ste na odredištu.

Kampanja prijatelja Martina i Dade

Ponukan razgovorom sa prijateljima Martinom i Dadom o njihovom ribolovu na Rudniškom jezeru, odlučio sam napisati kratki info o tom prekrasnom jezeru. Martin i Dado su odlovili tri dana na jezeru. Uz lijepo vrijeme koje ih je poslužilo, društvo su im pravili domaći dečki, Brus i Emil, vrlo simpatični, pomogli su svojim susjedima što god im je trebalo. Martin i Dado su lovili na južnoj strani jezera.

Hranilišta su oformili na udaljenosti od 110 i 60m, tik do pojasa panjeva (potopljena šuma). Lovili su štapovima Greys Prodigy 3.9m-3.5lb, Shimano Speed Master 3.9m-3.5lb i Rod Hutchinson 3.75m-3lb. Od rola su koristili Shimano Ultegre XSA 10000 i Fox Stratos Mag 12000, na koje su namotali najlon Sufix Camo, 0.31mm. Kao što smo već ranije rekli, lovili su tri dana i ulovili preko 40 šarana, prosječne težine 6kg.

Gotovo 90% riba bili su ljuskavi šarani, dok su svega par ulova činili šarani golaći. Ribe su strahovito borbene i željne “fajta“, stoga je svaki dril trajao preko pola sata. Izgubili su preko 30 riba zbog nedovoljne pažnje. Šarani su im se prilikom drila naglo zaletavali u rudniška okna, gdje su dubine i preko 30m. Tako se strahovitim udarcima češu o dno i oslobađaju udica. Lovili su domaćim boilama na bazi fish mixa i birth-cream mixa, a od aroma su koristili Shusi-Plum, Banana i Tutti Frutti. Boile su miješali sa nekoliko vrsta peleta, te dodavali raskuhane sjemenke.

Dnevno su prihranjivali nekoliko puta, sa 10 kg food mixa. Prvo hranilište se nalazilo na 110m, gdje su imali najviše poteza, dok je na sporednom hranilištu (60m) bilo manje grizova, ali sa većim ribama. Najviše poteza su imali na prezentaciju tonućeg snowmana od 2 boile, promjera 16mm. Najveća riba kampanje bila je 15.1kg, koju su ulovili na 60m od obale, na tonućeg snowmana (boila shusi-plum).

Za kraj bih zahvalio Martinu i Dadi na informacija o jezeru, te gostoprimstvu susjeda Brusa i Emila. S rečenicom koju su mi dečki rekli, zaključio bih ovo svoje izlaganje: “Svatko tko i jednom dođe na Rudniško jezro, vratit će se opet“. Ovu rečenicu sam čuo mnogo puta, tako da ću i ja morati potražiti malo mira na jezeru Kočevje. Bistro!!!

RD Kočevje

Jezerom gospodari ribička družina Kočevje, koja se kvalitetno brine o njemu, kao i o ostalim vodama koje posjeduju: rijeka Rinža, jezero Reško, Rudniško jezero, rijeka Kupa, Čabranka. RD Kočevje javno djeluje od 1959.godine, a broji preko 300 članova, mlađe i starije životne dobi.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana