PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Život u gradu kroz koji protječe rijeka ima svojih prednosti…

Piše: m®VA
Foto: Frog i ekipa

Varaždin je lijepi barokni grad na sjeveru Hrvatske, početak Zagorja, poznat po mnogim stvarima. Zaštitni znak ovoga grada je Špancir fest i osebujni gradonačelnik, te rijeka Drava koja protječe na kilometar od centra. Istina je da neposredno u blizini grada protječe najlošiji dio Drave na cijelom njezinom toku (mislim da je i sami izvor Drave u Italiji zanimljiviji sa ribolovne strane od ovog jada i bijede tu u gradu), no, situaciju spašava akumulacijsko jezero malo ispod grada. No, kak` veli stara podravska poslovica: „Bez čamca si bogec“, što je pogotovo istina na ovoj akumulaciji, interesantna mjesta za ribolov (sa obale) počinju tek ispod akumulacije.

Stara Drava

Ispod brane na akumulacijskom jezeru sa desne (podravske) strane počinje stara Drava. Da bi se osigurao biološki minimum i opstanak ribljih vrsta, napravljene su kaskade, njih ukupno dvadesetak. Ispred svake kaskade se tako stvorilo jezerce poprilične dubine, a iza svake kaskade je brzak koji „prozračuje“ (obogaćuje kisikom) vodu i snagom vode dodatno mijenja reljef dna i tako stvara idealna staništa za ribe svih vrsta.

Odmah iz brane je zanimljivo jezerce u kojemu se dadu uloviti mnoge vrste grabežljivih riba, a posebice klen. Njega ima u svim dimenzijama i u velikim količinama, tako da je vrlo zahvalan za spin. Probajte sa malim leptirima i žlicama, uz obvezno cimanje. Vobleri duguljaste i vitke forme, do 7 centimetara, tipa Yozuri Pins Minnow, Team Daiwa Minnow SP, Monarch Dok Nemo 5, Megabass X55 ili Monarch Dok Ver 6, idealni su da njima probate prevariti glavonju pored zidića centrale. Varalicu obvezno twitchajte, ne bi li klen na taj način previdio prijevaru u ovoj relativno bistroj i skoro stajaćoj vodi. Iz istog razloga, poželjno je koristiti monofil ili barem predvez od monofila, debljine do 0.20 mm. Ako se pogodi dan i riba je aktivna, a vi se ponašate neupadljivo na obali, tako da ne poplašite klenove, možete imati u kratkom roku jako zanimljiv ribolov, sa pokojom bonus štukicom, bolenom ili smuđem, pa čak i mladicom! Svega ima u ovom bazenu!

Kaskade

Koliko god bio interesantan bazen ispod brane, pravi ribolov počinje tek ispod prve kaskade. Voda prolazi kroz hrpu kamenja i stvaraju se vrtlozi i struje, što cijeloj priči daje jednu drugu sliku, od učmale bare, Drava ponovo postaje rijeka! Za početak je najbolje da stanete na kraj kaskade, tj. tamo gdje kamenje dodiruje obalu i bacate neku patkicu, tipa Ujka, Rapala Fat Rap, Bomber Model A ili Manns Baby 1minus ravno ispred sebe i puštate da ide nizvodno na napetoj struni. Dakle, ništa ne povlačite, već pustite da struja zanosi vobler prema obali. Dakako da je struja dovoljno jaka da vobler radi idealno. Varirajte duljinu izbačaja i zabacujte neposredno ispod kaskade i dalje od nje, te tako pretražite cijeli brzak. Ovo je super tehnika za ribolov klena i jeza, kojoj svako malo i poneki bolen ne može odoljeti. No, za bolene je bolja tehnika ribolova sa izduženim voblerima minnow oblika sitne vibre, kao što su Team Daiwa Minnow SP 9 cm, Rapala Original Floating 9 i 11 centimetara, Salmo Sting Floating, Bagley Bang-O-Lure, Smitwick Rattlin Rogue, Monarch Dok Vera 9 plitkoronac, Megabass X80 Trick Darter i Megabass Ito Vision 110, samo da spomenem neke od najboljih. Tehnika je slijedeća, zabacimo vobler u struju i pustimo da ga ona nosi nizvodno, povremeno trzajući varalicu, tako da ona proradi na sekundu-dvije, kao keder koji rikava. „Free meal“ kojemu nijedan bolen koji drži do sebe ne može odoljeti.

Posebno ubitačno za samce koji se drže na rubu struje sa vanjske strane (uvijek su SUPROTNO OD VAS!) i vrlo su podozrivi na sve što im je i najmanje neprirodno, kao što je keder koji veselo i bezbrižno pliva sto na sat u najjačem štromu, na deset centimetara od njega. Odlične su i razne silikonske ili metalne glavinjare, tipa Cikada, kao što su od metalnih Brzotrz i Heddon Sonar, a od silikonskih fenomenalne Nidžine glavinjare (dostupne u Hrvatskoj preko firme Monarch Dok), odlične Mršine glavinjare (obvezno tanke, teško se nabavljaju kod nas), Borade, Ćipade, Klačareve glavinjare, Silki i ostale rukotvorine majstora istočno od nas. Nemojmo zaboraviti niti površince za bolena, koji su još uvijek atraktivni i daju ribu, unatoč tome što nema vidljivih raubova na površini. Rapalin Skitter Pop, Team Daiwa Zero poper, Rebel PopR, Cultiva Gobo Poper su varalice sa kojima ne možete fulati. Zabacite ju poprijeko na struju i jednolično vodite prema sebi. Štrom će učiniti svoje i varalicu nositi nizvodno i kositi ju prema obali. Obvezno gledajte da vam varalica prolazi kroz džepove mirne vode između struja, jer su tu najčešći napadi. Na jednak način vodimo i propere, kao što su Rapala Skitter Prop, Yozuri Arms Swisher, Lucky Craft Bevy Prop. Sa njima je još lakše raditi, jer, ne stvaraju takav otpor kao poperi i prilikom svakog cimanja odrade jednako dobro. Kod popera se zna dogoditi da baš u najkritičnijem trenutku ne plopnete kako treba, što zna razočarati! Zare koristite na izlazu štroma, gdje je voda mirnija i tok ujednačeniji. Ja ih volim voditi bez pauze, tako da ju bolen može dobro naciljati. Dosta često ju ipak fula (možda čak i namjerno), pa ju izbaci iz vode i sačeka da padne natrag u vodu. To treba doživjeti!

Tko je tu gazda?

Starim tokom Drave, od izlaska iz varaždinskog jezera do utoka u jezero Donja Dubrava, gospodari ŠRK Varaždin (www.srk-varazdin.hr), i to objema stranama, do dalekovoda, koji prelazi preko Drave, a dalje gazduje i upravlja ŠRD Ludbreg (www.srd-ludbreg.hr). Dnevna dozvola je 60 kuna, a ostale informacije potražite na njihovim web sajtovima

Zubate ribe

No, sve je to lijepo i za neke stvari možda malo i prekasno (boleni na površince, mada treba probati!), ali ove kaskade i jezera iza njih su ipak najposjećeniji zbog drugih razloga, jedan je bez krljušti i poprilično sluzav, a drugi ima velike zube i krasne šare. Som se najčešće traži iza svake kaskade i svatko ima svoju omiljenu kaskadu za njega. Neki vole drugu, jer je tu najzmazanija voda (zna se da brko i drek uvijek idu skupa), netko voli zadnju, jer do nje najprije dolaze somovi iz jezera akumulacije Donja Dubrava, kada krenu uzvodno. Sve kaskade su dobre, a kada ne valjaju, onda ne valja niti jedna. Soma svi love na isti način, a to je da ugaze u vodu u visokim čizmama i stanu na sredinu kaskade, te zabacuju duboko-roneće voblere u najjači štrom i polako namataju. Odlični su Storm Wiggle Wart, Bomber Model 6A, Rapala Dives To 10, Norman Deep N, Ujka BM4, a za najbolji vobler za soma na ovom području pitajte u trgovini KMS u Varaždinu. Ako treba, smuljajte trgovca da vas je Špiro poslao po varalice, ha-ha. Obvezno probajte na žlice i silikonske glavinjare, da „dolijate“ brkatome. Stanite na nekih 20-30 metara nizvodno od kaskade (gdje je to moguće) i bacajte drito pod kaskadu, tamo gdje se štromovi odvajaju i voda miješa. Pustite varalicu da potone do dna i polako počnite s namatanjem, tako da varalicu vodite malo iznad dna. Za žlicu je idealno da se vodi ravnomjerno, tako da ona radi lijevo-desno, bez prevrtanja, a za glavinjaru, pored jednoličnog namatanja, dobro je i jiganje kratkim trzajima, pri čemu u pauzi pustimo da varalica dodirne dno. Na ovim terenima možete očekivati soma od pola kile pa do sto kila, tako da je svaki griz izazov za sebe. Pogotovo ako stojite na sredini kaskade u vodi do jaja, u najjačem štromu! Očito da netko treba grdo nagrabusiti da bi se skužilo koliko je ova praksa suluda! A osim što vas som može cuknuti da bućnete u punoj ratnoj spremi u vodu, možete i prehladiti prostatu dok stojite u vodi (ili malo iznad) do j–a u gumenim čizmama, osim onih koji imaju hemeroide, pa će ih oni na vrijeme upozoriti da izađu iz vode. Ljudi, čuvajte zdravlje da biste još dugo mogli loviti ribe!

Drugo zubato stvorenje zbog kojeg nekolicina nas razbija amortizere na automobilu po šodranim cesticama oko stare Drave i mrzi glupe labudove je njezina pjegava visost, štuka. Ovi tereni su pravo osvježenje naspram podravskih mrtvica i graba, gdje je prosječna duljina i težina ulovljenih štuka smiješna (mada i male vesele). Da me netko ne shvati krivo, ja obožavam vode u okolici Koprivnice i baš sam zbog toga kritičan jer vidim potencijal, a kao ponudu rješenja dobivam samo izgovore – te ne paše im pH vode, te ukrštaju se međusobno, pa su zato retardirane i male, te oteli ih svemirci za ispitivanje. Očito da kroz Varaždin teče neka druga Drava, kada na ovom dijelu jako teško možete uloviti štuku ispod dvije kile. A ne pazi se ništa bolje nego na koprivničkom području. Štuku treba tražiti na najzanimljivijim mjestima, a to je iza kaskada i u jezercu koje se stvara iza kaskade, sve dok se voda ne smiri i počne jednolično teći. Djelovanjem vode, dno je neravno sa neravnomjernim dubinama, rupama i sprudovima, na čijim prijelazima štuke nalaze idealna skrovišta za lov iz zasjede. Još ako ima kakav busen trave, di ćeš veće sreće! Dosta štuka se ulovi prilikom ribolova žlicama na soma, ali se na taj način dosta ulovljenih štuka i izgubi jer precvikaju špagu, zbog toga što za somove ne koristimo metalne predveze, otporne na štučje zube.

To je rizik koji uzimam u obzir kada lovim soma, jer nekako iz predrasude ne volim koristiti metalne predveze u toj vrsti ribolova. Somu vjerojatno ne smeta, ali smeta meni i ubija mi subjektivni doživljaj, a to nije cilj ribolova. Dakle, štuku na žlicu lovimo na isti način i na istim mjestima kao i soma, jednako tako i na silikonsku glavinjaru, samo što ravnomjerno povlačenje zamjenjujem isključivim sitnim jiganjem, gdje u pauzama pustim varalicu da potone skroz do dna. Držite strunu stalno napetom, ne toliko da biste pravovremeno osjetili griz (štuka ipak manje suptilno zagrize od smuđa), već da vam se struna ili predvez ne bi petljali sa zadnjom trokukom glavinjare. Obalni dio uz natkriveno grmlje obvezno pročešljajte nekim od provjerenih jerkova, kao što je Monarch Dok TNT jerk, Bertox jerk, Salmo Slider ili Strike Pro Buster jerk. Često znaju isprovocirati pravu ribu na napad.

No, najbolja tehnika je jigganje većim silikonskim varalicama (od 10 cm pa na dalje). Ovisno o dubini vode, bira se i težina olovne glave po sistemu: pliće-lakša glava, dublje-teža glava. Traže se prijelazi sa spruda u dubinu i obrnutno, tamo gdje se štuka najčešće zadržava. Najčešće se koriste shad oblici guma, kao Delalande GT shad, Profi Blinker Atraktor, Dream Tackle Sloter shad, Monarch Dok Turbo Slotter… u prirodnim dekorima. Odličan je i pearl sa plavim leđima. Varalicu zabacujemo i čekamo da potone na dno i onda ju odižemo odmjerenim potezom štapa prema gore. Ne brzo kao za smuđa, već sporijom, ujednačenom kretnjom. Kao na Profi Blinkerovim kazetama. Obvezna je uporaba sajle kod silikonaca, i to barem da je za pola dulja od silikonca. Ovdje se mogu očekivati stvarno velike štuke i bilo bi šteta da ostanete bez dobre fotografije sa kojom ćete izmamiti uzdahe i zavist kolega u lokalnom klubu (čitaj, birtiji!).

Bistro i puštajte ribe.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana