PR / Broj 15 / Lipanj / 2009.

Piše: Goran Jalšovec

Jezero Lapovac je u zadnjih par godina postalo šaranska meka. Na njemu se održavaju natjecanja Hvatske šaranske lige, a šaranski ribolov je najpopularniji oblik ribolova te ga prakticira oko 80% od ukupnog broja ribolovaca. Takav veliki postotak šaranskih ribolovaca olakšava ribolov šarana na naše „najomiljenije“ mamce tj. boile, koje su ovdje najčešći i najučinkovitiji mamac, iako ne smijemo zanemariti ni ostale popularne mamce kao što su tiger nut, kukuruz, slanutak i kikiriki.

Najbolje taktike i trikovi

Kao i na većini voda najbolje sam rezultate postizao konstantnim prihranjivanjem zanimljivih prijelaza iz plićeg u dublji dio vode, još ako u blizini ima lomova (a na Lapovcu su u blizini uvijek lomovi) odličan ribolov je zajamčen. Lapovac je jedno od onih jezera na kojima šarani u jeku sezone jednostavno vole veliku količinu hrane. Izuzetna kombinacija za prihranu je namočena i kuhana hrana za golubove u koju dodajem kukuruz, konoplju, pelete različite veličine i što više vrsta i veličina boila. Sa tako velikom skupinom mamaca za prihranjivanje otvaram si mogućnost kombiniranja nekoliko različitih mamaca na dlaci, kako po veličini tako i po okusu.

Sjećam se jednog ribolova kada sam testirao gotove Meleg boile. Loveći sa tri štapa na svaki sam stavio po jednu vrstu boili; na jedan jagodu, na drugi šljivu, a na treći bijelu čokoladu.

Tijekom cijelog dana riba je uzimala samo jagodu i šljivu te sam ulovio 10-tak šarana, sve do 18h, nakon toga su potezi na te dvije vrste prestali, a proradila je čokolada i donijela mi još 6 lijepih riba. Da stvar bude zanimljivija do jutra se više ništa nije događalo, sve do trenutka kada sam stavio dvije različite vrste boila na dlaku npr. čokolada + šljiva te su se grizevi nastavili kao na traci. Šarani iz Lapovca vole različite mamce. Ukoliko se želite posvetiti kapitalnim ribama u Lapovcu dugotrajno prihranjivanje kvalitetnim, velikim i tvrdim mamcima, najbolji je put prema novom osobnom rekordu. Kapitalne ribe u Lapovcu ima u zavidnom broju, ali zbog velikog broja manjih šarana, amura i ostale ribe jednostavno rijetko dođu na red. Dugotrajna kampanja od nekoliko dana do nekoliko tjedana trebala bi vam dati priliku za ulov jednog od mnogih kapitalaca iz Lapovca. Optimalna količina prihrane za jedan vikend ribolov od petka do nedjelje bi bila oko 5 kilograma partikla (kukuruz, hrana za golubove, konoplja, ječam…), 4 kilograma peleta i 3 kilograma boila. Ova količina prihrane dovoljna je da primami i zadrži ribu dovoljno dugo vremena na hranilištu, te daje šansu za dobar ribolov.

Jezero Lapovac nalazi se uz sam grad Našice i njime gospodari ŠRD Šaran Našice.

Lapovac je dug oko 2,5 kilometra i širok oko 300 metara. Jezero je nastalo 1992. godine i kao takvo je vrlo mlado ali i vrlo perspektivno pogotovo jer ga vode ljudi koji znaju što rade.

Prosječna dubina je oko 3 metra s mnogo promjena dubine, mnoštvom granja te time pruža velike mogućnosti za ribolov. Jezero se svake godine poribljava sa zavidnom količinom kvalitetne ribe, a već nekoliko godina vrijedi zabrana odnošenja svih ljuskavih šarana i sve ribe preko 5 kilograma (izuzev soma). Lapovac je bogat i svim ostalim vrstama riba i u njemu obitavaju somovi, amuri, babuške, deverike, smuđevi i nezaobilazni američki somići, tako da za svaki način ribolova ima dovoljna količina ribe. Dozvole se mogu kupiti u ribičkom domu koji se nalazi u samim Našicama na malom jezeru u našičkom Parku (adresa je Sokolska 51.). Radno vrijeme doma je od 8-13 h svakim radnim danom a možete se javiti i na telefon: Dalibor Stanić – 091/ 1613 883. Dnevna dozvola košta 100 kn i na nju se ne smije odnositi riba. Godišnja dozvola je 450 kn (upisnina 250 kn) a 300 kn koštaju radne akcije.

Najbolja mjesta

Jezero Lapovac mi je gotovo dvije sezone bio druga kuća (U to vrijeme kad su me pitali gdje sam znao sam reći: A kako gdje sam? Naravno na jezeru Lapovac b.b.). Za one koji prvi put dolaze opisat ću neka od najboljih mjesta s našičke strane jezera.

Prva uvala

Pitomi prilaz mjestu, uokolo trska, veliko i uređeno mjesto koje prima i više od dva ribolovca.

Lovi se na udaljenosti od 90 do 120 metara ulijevo prema brani, gdje se nalazi nekadašnja vikendica i vinograd, a na desnoj strani oko 50 metara od obale nalazi se prijelaz s 1,5 na 2,5 metra dubine i loveći na njemu presrećemo ribu koja ulazi u uvalu. Riba na ovom mjestu boravi cijele godine te je potrebno samo dobro nahraniti i rezultat ne bi smio izostati.

Desni krak druge uvale ili popularna jedinica

Još jedno izuzetno mjesto, jer loveći na 30-tak metara zatvarate ulaz u uvalu koju amuri redovito posjećuju. Za one nešto snažnije i željne rada koji se vole nabacivati lovna pozicija se nalazi na oko 120 metara ulijevo tik do nekadašnjeg potoka, oko kojega se nalazi skupina lomova i gotovo uvijek ima dobru ribu.

Lijevi krak na trećoj uvali

Jedno od najjednostavnijih mjesta na jezeru. Granje je doslovno posloženo u linijama i mjesto se vrlo lako da izmarkirati. Ribolov se odvija na daljini 80-90 metara udesno na otvorenu vodu, te na lijevoj strani mjesta tik do granja koje se proteže od nekih 40-tak metara od obale, pa sve do nekadašnjeg potoka na oko 90 metara.

Vijantov put

Možda i najpopularnije mjesto na cijelom jezeru, koje nudi ribolov na raznim daljinama.

Nekadašnji potok je na 30-tak metara od obale sa mnoštvom granja oko sebe, te sa preciznim hranjenjem otvara mogućnost dobrog ribolova. Druga mogućnost je ribolov u tzv. „golu“ na oko 50 metara. Lovi se između dviju vidljivih grana, „stativa“ te bacanje mora biti izuzetno precizno. Pribor za ovo mjesto mora biti jak i pouzdan, štapovi visoko, a role na tvrdo.

Mjesto sadrži dobru količinu velike ribe, grizevi su česti, ali je realizacija nešto slabija, jer se lovi u samom lomu što uvelike otežava zamaranje ribe.

Lapovac je zasigurno jedna od najboljih hrvatskih voda, te je vođenje ovog jezera dobar primjer i pokazatelj većini klubova u slavoniji kako se kvalitetno gospodarenje i očuvanje ribljeg fonda ipak isplati. Vjerujem da će Lapovac u budućnosti samo napredovati i postati jedna vrhunska voda na svjetskoj razini.

Pozdrav iz sunčane slavonije i BISTRO !

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana