Ribolov pastrve potezankama

7 min read

PR / Broj 15 / Lipanj / 2009.

Ako vaše navezano “čudovište” odaje pravi dojam potezanke, u vodi se ponaša kao živi stvor kojemu ste vi udahnuli život svojim umijećem zabacivanja i vođenja imitacije, te, ako uz to i ulovite ribu na svoju kreaciju – možete si priznati da ste napravili pravog streamera – potezanku!

Piše i snima: Danijel Kučan i Predator fishing team

Otvorite li neki katalog ili knjigu o izradi umjetnih muha, naići ćete na veliki broj raznoraznih vrsta, veličina i boja streamera – potezanki. Među njima ćemo naći savršeno vjerne, realistične imitacije raznih vrsta ribica, sisavaca (najčešće miševa), kukaca i inih sitnih stvorova koje služe kao hrana svim grabežljivcima svijeta. Doduše, naići ćemo i na razne modele koji više podsjećaju na manje verzije „čudovišta iz močvare„ nego što liče na živog stvora iz slatkih ili slanih voda i za koje se laik stvarno može zapitati da li su oni napravljeni kao privjesci za nadobudne mušičare ili kao sredstvo kojim ćemo prevariti kapitalni primjerak pastrve. Popularnost potezanki među mušičarima ima više razloga. Kao prvi, možemo navesti lovnost dobro navezanoga streamera. Ništa što imate navezano u svojoj kutijici s muhama nema toliku lovnost kao pravilno zabačena, prezentirana i vođena potezanka kojom se love najveći primjerci pastrve, ali na koje će udariti i male pastrvice, svega desetak centimetara veće od imitacije koja ih je prevarila. Drugi razlog za ribolov potezankama je i pretraživanje više terena, na kojima sa ostalim tehnikama ne možemo tako brzo odloviti. Potezankom se lovi brzo i atraktivno, stalno zabacujući i krećući se po reviru u potrazi za raspoloženim ribama. Treći razlog je što ćemo s potezankom pokrenuti inače nezainteresirane ribe, koje ne obraćaju pažnju na prethodno prezentirane muhe. Streamer koji zabljesne kraj pastrvine glave u njoj budi nagonsku reakciju plijena koji će ju isprovocirati svojim pokretom, izgledom i bojom, da ga napadne čak i ako nije gladna.

Potreban pribor za lov potezankama

Duži i jači štapovi omogućavaju nam lakše prezentiranje i vođenje težih i većih potezanki. To su obično štapovi brže akcije dužine od 2.70 do 3 metra dužine, te akcije ( po AFTMA klasi ) veće od klase 6. Mušičarska žnora također treba biti prilagođena takvim uvjetima ribolova. Najlakše je raditi sa dobrom plutajućom žnorom klase prilagođene klasi štapa, te oznake WF, koja je deblja i više otežana u svom prednjem dijelu, te uvelike olakšava zabacivanje teških potezanki. Ako lovimo na većim dubinama, poželjno je koristiti što kraći i teži predvez sa olovnom jezgrom koji će prije potopiti streamer na željenu dubinu. S obzirom da očekujemo veće ribe i borbu u jačoj struji, predvez slobodno može biti veće debljine i nosivosti, kako bi kontriranje i izvlačenje ribe bili što sigurniji. Rola koju ćemo koristiti treba klasom, tj., veličinom špule biti prilagođena klasi štapa i imati pouzdanu kočnicu, koja neće zakazati prilikom odmatanja žnore sa špule u drilu očekivanih velikih pastrva.

Izbor i izrada imitacija

Tvornički vezači muha svake godine izbace u svoje kataloge na desetke novih imitacija za ribolov svih vrsta grabežljivica, a te potezanke se kreću od super-realističnih, pa sve do već spomenutih atraktor streamera, koji reakciju kod ribe izazivaju atraktivnim radom, izgledom i kombinacijama boja. Više – manje su to sve varijacije na temu već odavno poznatih vrsta potezanki koje se koriste već dugi niz godina. Od realističnih imitacija, to su najčešće male ribice poput piora, a najviše ih se radi u obliku pastrvine omiljene hrane- peša. Popularni Muddler Minnow jedna je od najpoznatijih i najuspješnijih imitacija peša. Original se prvotno izrađivao od puranovog perja i zimske dlake jelena. Jelenja i srneća dlaka ne upijaju vodu i vrlo su zahvalne za razne varijacije suhih muha za lov na površini, dok ih navezane na strimerske udice moramo dosta otežati olovnom žicom, što otežava zabacivanje i prezentiranje potezanke na nekim mjestima. Ipak, peševa lovnost je tolika da ga mnogi mušičari koriste u svim uvjetima, neovisno o nekim njegovim manama. Atraktor imitacije također znaju dobro loviti, prvenstveno zbog svoje pokretljivosti i „lelujavog„ rada koji se dobiva korištenjem materijala poput zečje dlake ili marabu perja u raznim bojama. Jedna od najpoznatijih takvih imitacija je svakako Wooly Bugger koji je jednako popularan i lovan kao i peš i to ne samo na salmonidnim vodama, već lovi i grabežljivice, poput grgeča, bassa, štuke i bolena. Još jedna vrlo lovna imitacija je i Zonker, imitacija ribice koja svoj odličan rad u vodi i lovnost duguje prije svega trakama zečje dlake u raznim bojama. Sa izborom ove tri potezanke, zaokružili ste sve uvjete koji vas mogu dočekati na salmonidnim vodama u Hrvatskoj i jedino što vam preostaje je da iz svoga gušta napravite svoju kreaciju, koja će biti varijacija na temu prethodno navedenih imitacija.

Muddler Minnow

Odabir boje i otežanje potezanki

Mnogi mušičari tvrde da je boja potezanke odlučujući čimbenik dobrog uspjeha u ribolovu s određenom imitacijom. Ja bih ipak rekao da je važniji dobar obris i rad potezanke nego čisti odabir boje. Treba se držati pravila da ćemo na svjetlije dno bacati potezanke svjetlijih boja i obrnuto, na tamno dno ćemo bacati strimere zagasitijih, tamnijih boja, te ćemo se ravnati i po prozirnosti vode. Npr., u bistroj vodi ćemo se teško naloviti s potezankama kričavih boja, dok ćemo u lošim svjetlosnim uvjetima i zamućenoj vodi odlično loviti sa žutim, bijelim ili narančastim strimerima. Kako bismo došli do onih najvećih pastrva, koje se kriju u najdubljim rupama i matici rijeke ispod slapova, strimer mora biti dovoljno otežan da bez problema dođe do dna, a opet ne smije biti previše otežan kako mu ne bismo poništili njegovo najjače oružje – pokretljivost i živost. To možemo postići dodavanjem olova na predvez, ili, još bolje, korištenjem otežanog leadera- predveza kojim ćemo daleko lakše rukovati i prezentirati potezanku nego kada koristimo kuglice olova ili tungstena.

Bez polarizacijskih se ne može

Neizostavni dio opreme svakoga mušičara morale bi biti tamne naočale s polarizacijskim filterom. Osim što će vam zaštititi oči od UV zračenja, uvelike će vam pomoći u detektiranju riba i konfiguracije dna ispod površine vode. Osim toga, s njima je olakšano kretanje po kliskome kamenju gorskih rijeka i rječica, gdje se zbog krivo odmjerenog koraka ili loše procjene dubine kojom se krećemo, mogu okliznuti i pasti i iskusni mušičari, dok je to kod početnika kao“dobar dan“- tu si jednostavno ne možete pomoći. Na slici iznad možete vidjeti koliko će vam polarizacijske naočale pomoći i otkriti što se događa u vodi ispod vas. Ovo jato riba moglo je proći nezamijećeno, dok, uz pomoć polarizacijskoga filtera , možete nabrojati svaku i zadnju jedinku iz jata.

Wooly Bugger

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana