PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Ako ribolovni raj izgleda kao ovo jezero, ja se ne bojim smrti!

Piše: m®VA
Snimili: Turbler i Kuzma

Naše putovanje po vodama Europske unije nastavljam sa ovom nadaleko poznatom vodom. Jezero Potrete se nalazi u Mađarskoj pokrajini Zala, između gradova Nagykanizsa i Zalaegerszeg. Jezero je nastalo iskopavanjem treseta u 70-tim godinama prošlog stoljeća, nakon eksploatacije i prestanka ispumpavanja podzemnih voda i ubrzo je postala utočište vodenim pticama zbog razvijanja trstike i specifične vodene vegetacije. Sadašnja udruga koja gospodari vodom, to je pokušala zadržati i više su nego uspješni u tome! Jezero izgleda fantastično! Ribolovna udruga Potrete postoji od 1994. godine i od onda se intenzivno poribljava i brine o ihtiofauni jezera, te se povećava fond, posebno šaranske ribe, koja je favorit među domaćim stanovništvom.

Od bijele ribe, tu su deverike, crvenperke i babuške, koje predstavljaju hranu grabežljivcima, te razbibrigu i prve ribičke korake mladim ribolovcima. Važno je napomenuti i dobru populaciju linjaka. Ribolovni dio čine dva jezera, od kojih je gornje ili prvo jezero tipično ciprinidno i u njemu prevladava šaranska riba. Ono je manje obraslo velikim površinama, te je pogodno za šaranski ribolov. Drugo jezero, poznato i kao Štuka-jezero je nadasve raj na zemlji! Isprva nam (barem meni, koji nisam prije pogledal na Google Earth kako izgleda) je izgledalo nekak malo i usko na tom dijelu gdje su parkirani čamci, ali, kada smo ušli u čamce i krenuli kroz neke od milion kanala u trsci i ugledali nove „špigljine“ i nove potopljene drvorede i šumarke, jednostavno se nismo mogli oteti dojmu da nešto ljepše nismo vidjeli! Amazonu još nisam vidio uživo, ali ako bude na pola ovako lijepa kao ovo jezero, bit će super! Na Potrete se dolazi prvenstveno zbog štuke i smuđa, (ako ne lovite šarana).

Blizina Slovenije i Austrije je uvjetovala da je ovo jezero poprilično napadnuto od strane stranih ribolovaca (kada smo mi bili gore, na parkingu je bilo 11 automobila), no većina njih lovi na žive mamce i jezero je dovoljno veliko da svatko nađe kutak za sebe, bez da bude gužva. Jedan Austrijanac nam je rekao da jezero nije više kakvo je bilo prije 10 godina (a koje to je!?!), ali da još uvijek rado dođe. Usput mi je pokazao pored kojeg otoka je ulovio štuku od 6.5 kg. A otoka, granja, panjeva, labirinta i kanala ima napretek! Jezero me poprilično podsjeća na jezero Joca kod Zrenjanina, samo što ovdje ima još više panjeva koji strše iz vode, pravi Lake of the Woods!

Prosječna dubina je nekih 1.2 do 1.5 metara na dubljim dijelovima, do nekih 0.5 metara uz rub. Idealno za jerk i Marko je jedinu štuku koja je ulovljena taj dan dobio upravo na Monarch Dok TNT jerk. Ni ostali koji su lovili na kedera se nisu proslavili, no ionako smo za štuku definitivno malo zakasnili, ali ćemo to ispraviti već u proljeće, kada krećemo u napad jerkovima i swimbaitima. Dno nikako nije čisto i ima jako puno klada i panjeva od trske, za koje se ponekad zapne sa jerkom, ali budući da lovite iz čamca, nije ga problem otkvačiti. Jezero je idealno i za nezakvačive metode, poput Idrinih žlica sa štitnikom, Čambinskih Smrti i Sandri na wormicama sa otežanjem. Voda je sada poprilično bistra i žlice fenomenalno bljeskaju, baš me zanima kako će biti u proljeće!

Naišli smo na par mjesta gdje je štuka raubala i ganjala sitne kedere po površini. Mlinka je imal i par grizeva, ali ih nažalost nije realizirao. A i da je zakvačio štuku, bila bi to teška borba, s obzirom koliko granja i panjeva je bilo na tom mjestu. Na izlasku sa tog mjesta je pličina, veličine pola nogometnog igrališta, prosto popikana panjevima koji vire van iz vode! Idealno mrjestilište za bassa, kojeg nažalost JOŠ nema u ovom jezeru (bar ja ne znam za njega). Al` sve se da sredit… Riba za koju nismo zakasnili je smuđ, ali se on javlja uglavnom predvečer i teško ga je ciljano loviti cijeli dan. Zato smo u periodu od nekih sat vremena, na malom području, imali svi po nekoliko nerealiziranih grizeva, jedino nam je Mlinka osvjetlao obraz sa jednim lijepim od 1.6 kg! Budući da je voda plitka, poprilično je teško pravilno voditi jig i na vrijeme osjetiti griz da bi se kvalitetno kontriralo. A smuđevi su tih sat vremena bili razigrani, što se vidi i po tragovima zuba na našim silikoncima. Mlinka je svojeg dobio na ORKA Shad Twistera Chartesruse boje, a smuđevi su gađali i Delalande GT Shad perl boje, Kalins Twister zlatni sa velikim zlatnim šljokicama, Dragonovog Shada SFC dekora, itd. Dakle, nisu baš bili probirljivi. Ja mislim da je to zbog toga što velika većina ribolovaca lovi na živog kedera, a nema puno špinera, pa ni smuđevi nisu istrenirani na varalice. Imajte to na umu! Samo da je voda malko dublja…

Kako doći i gdje kupiti karte

Jezero Potrete se nalazi između dva velika mađarska grada, Nagykanisza i Zalaegerszeg. Do Nagykanisze znamo svi doći, malo tko nije bio u shoppingu preko, iz Zagreba je najjednostavnije auto-putem pa preko Goričana. Kada izađete na izlazu za Nagykaniszu, pratite table za Zalaegerszeg ili magistralni put E65. Prolazite mjesta Magyarszentmiklos, Bocksa i Zalaszentbalazs i dolazite u mjesto Hahot. Ovdje usred sela ima skretanje na desno, koje vodi do sela i jezera Potrete. U selu skrenite lijevo, pored jedne velike kuće, koja izgleda kao hotel za lovce i u centru sela skrenite desno do ribičkog dućana. Tamo kupite dozvole i iznajmite čamac. Dozvola je 10 eura, a čamac po osobi 5 eura. Na ključu od čamca piše broj čamca, tako da ga nije problem naći na molu gdje su čamci privezani. Čamci su stabilni i udobni, te lagani za veslanje, mada je moj imao popriličan gaz (hmmm…). Pored dva vesla, dobijete i dvije dugačke šipke za sidrenje, što je jako praktično. Na kraju ribolova, karte sa ispunjenim ulovom koji ste uzeli doma i ključ od čamca morate vratiti u sandučić, koji se nalazi na zidu ribičkog dućana. Evo, odličan primjer našim udrugama kako mogu funkcionirati čamci za ribolov na nekoj vodi. Svi su na jednom mjestu na vodi zaključani i nitko se ne buni što baš do onog drvoreda gdje bi on htio loviti ima bar dva kilometra veslanja! A i elektromotori su dozvoljeni! Al dok se naše udruge ne opamete, mnogi naši ribolovci će i dalje ostavljati svoju teško zarađenu lovu Mađarima, Srbima, Slovencima… Netko pametan je rekao: „Glave skupa!“. Al te glave prvo trebaju obrisati krmelje sa očiju i dobro pročačkati uši, a da se, prije svega, suzdrže od komentara. Jer, Bog nam je dao dva uha i jedna usta, da dvostruko više slušamo nego što pričamo! Puštajte ribe!

No, na ulazu u jedno područje sa panjevima, izmjerili smo dubinu od preko 2.5 metra, definitivno, mjesto koje si trebamo zapamtiti ako budemo išli na ribolov po ledu! A ribolov po ledu je definitivno nešto što ovdje treba isprobati! Na njihovom sajtu, www.potrete.hu u galeriji ulova je dosta slika sa lijepim ulovima upravo pod ledom! Ona Austrijancova štuka sa početka je također ulovljena pod ledom. U ribičkoj trgovini gdje smo kupili dozvole, vidjeli smo i pribor za ribolov pod ledom, tako da kad zima okuje naše vode, sigurno odlazimo bar još jednom na sjever, u posjetu ovom (bar za oko!) raju!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana