Škola šaranskog ribolova (2)

11 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Sitnice koje ribu znače – činjenica je da jednostavan predvez, na brzinu navezan na vodi, može u isto vrijeme biti i najbolji u danom trenutku i donijeti vam lijepe ulove, no, što ćete napraviti kada ta taktika jednom zakaže, a ništa ne traje vječno. Vrijeme je za kemijanje, jer vode su sve hladnije, a šaranski potezi sve rjeđi i šteta je propustiti šansu za slikanje sa pravim zimskim ljepotanom. Još da padne i snijeg…

U prošlom smo broju opisali načine vezanja nekoliko osnovnih predveza, koji se koriste u modernom šaranskome ribolovu. Spomenuli smo nekoliko vezova, poput knotless knota tj., vezanja čvora bez čvora, kojega smo koristili u svim navedenim vrstama predveza i opisanih montaža, te smo se probali držati filozofije koja kaže „keep it simple”.

Što jednostavnije – to bolje, vrijedi u skoro svim segmentima, ne samo šaranskog, nego i u svim drugim vrstama i načinima ribolova. Problem nastaje kada se broj grizeva počne smanjivati, a realizacija ulovljenih i izvađenih riba postaje sve tanja. Kako smo se mi ribiči sve više i sve bolje počeli prilagođavati ribama i njihovom okolišu, tako su i ribe postale „pametnije“ i počele su zaobilaziti udice sa mamcima, na vodama sa velikim pritiskom ribolovaca, a to su danas gotovo sve vode. E, zato se u šaranolovu toliko pazi na sitne detalje i smicalice, koje mogu donijeti ribu više. Svakome šaranolovcu, bio on početnik ili stara kuka u tom načinu ribolova, toplo preporučamo da nabavi filmove engleske firme Korda, koja je napravila revoluciju svojim podvodnim snimkama ponašanja i hranjenja šarana. Na tim se snimkama lijepo može vidjeti kako krupni šarani dolaze do hranilišta i marljivo skupljaju partikl, boile i ine delicije, pune raznoraznih atraktora, sve dok ne pokupe i zadnju mrvicu sa dna i zadovoljno se udalje. Mamac na dlaci zaobilaze u širokom krugu, sve dok se ne promijeni cijela montaža i naveže novi predvez, sa novim mamcem i vrstom prezentacije. Na tim se podvodnim snimkama čak vidi i kada šaran pokupi mamac sa udicom u usta, te ga, uvidjevši prijevaru, polako ispuhuje, ne pomičući pritom olovo sa dna. Priča se ponavlja sve dok se šaran ne zakači na novu vrstu prezentacije, koju još nije vidio. Poanta ove pričice je da svakako ima smisla kemijati i isprobavati nove sisteme, koji će prevariti sve opreznije velike ribe u našim vodama. A tu se otvara cijeli novi svijet za početnike u šaranolovu, gdje svaka sitnica, poput raznih gumenih, plastičnih i metalnih gadgeta, polako počne dobivati svoj smisao.

Rig 360°

Ovaj predvez se koristi skoro isključivo za prezentacije plivajućeg mamca. Za razliku od sličnih sistema, kod ovog predveza ne moramo dodatno otežavati dio materijala za predveze, kako bismo odredili visinu pop up boile od dna. Dužina vrata Piggy back udica, prilagođenih ovom stilu prezentacije, idealna je, a proizvode ih sve veće firme, poput Ownera, Foxa ili Partridgea. S obzirom na slobodu udice koja se rotira u punom krugu, zajedno sa mamcem na njoj, šaran će jako teško prokužiti prijevaru i ispljunuti mamac van, bez kvačenja za usnu šupljinu. Još boljoj prezentaciji i kamuflaži ovog predveza pomaže i otežana upredenica – lead core, od koje navežemo predvez koji neće stršiti sa dna, upozoravajući ribu na opasnost.

Kako odabrati pravi predvez

Ne postoji savršeni predvez i montaža koja će loviti uvijek i svugdje, no postoje neka pravila po kojima si možemo olakšati i suziti izbor. Prije svega, trebamo znati kakva je konfiguracija terena tj. dna, na poziciji gdje mislimo loviti. Da li je dno obraslo travom, postoji li pojas dubokog ili plitkog mulja i da li ima kakvih čistina koje se malo izdižu iznad dna (sprudova). Obično su ti sprudovi šljunčani, a oko njih postoji pojas mulja koji obiluje raznim crvićima, pužićima i ostalom prirodnom hranom, oko koje se skupljaju šarani. To ćemo najlakše provjeriti olovom vezanom na upredenici, koja će vam najvjernije prenijeti preko kakvog terena prelazite. Ukoliko je mulj dubok, predveze slobodno možete produžiti, kao i obrnuto, ako je pojas mulja vrlo tanak, predveze možete skratiti i vezati na direktnijem sistemu, koji će bolje kvačiti ribu. Uvijek ukalkulirajte da lovite sa što manjom težinom olova, što plosnatijeg oblika, kako ne bi previše utonulo u mulj.

Mulj određuje vrstu predveza

Ne u svim, ali u velikoj većini slučajeva, ćemo, ovisno o dubini mulja i njegovom gušćem ili rjeđem sastavu, birati ne samo dužinu i vrstu predveza, nego i vrstu, te aromu mamaca, koje ćemo koristiti na takvoj mekanoj ili tvrdoj podlozi. Sastav dna ćemo najlakše prepoznati dobro „pipajući“ i markirajući poziciju, uz pomoć upredenice kao osnovne niti, te olova i marker-plovka kao pokazatelja sastava dna i dubine na tom dijelu vode.

Oblik udice ovisit će najviše o mamcu kojim mislimo loviti. Ako se lovi u području prošaranom travom na dnu, preporuka je loviti sa balansiranim mamcima koji će lagano leći na travu, za razliku od tonućih, koji bi propali dublje i time bili manje uočljivi. Na takvim se pozicijama šarani hrane tako da zamasima prsnih peraja dignu slobodne mamce iznad dna i nakon toga ih usišu, te zbog toga i u ribolovu u travi predvezi moraju biti dosta dugi, kako bi se mamac na dlaci ponašao prirodno. Osim sa balansiranim mamcima, u travi i dubokome mulju odlično prolaze i plutajući mamci, poput pop up boila. Navest ćemo primjer predveza kojeg možete vidjeti na slikama. Popularni 360° rig namijenjen je prvenstveno ribolovu sa plutajućim mamcima. Zbog svoje konstrukcije provlačenja udice dugog vrata, modela Long shank kroz oko male vrtilice, može se okretati oko svoje osi u punom krugu od 360°, po čemu je i dobio naziv. Sistem funkcionira sa pop up boilom, odignutom od dna toliko koliko je dugačak vrat udice, dok joj špica viri pod kutom ispod boile i kvači šarana, najčešće za donji dio usta i pri najmanjem kontaktu. Na vrat udice postavi se mali metalni prsten (ringić), koji slobodno kliže između dva gumena stopera, koji sprječavaju pop-upicu da se skine sa vrata udice i ujedno udicu drži fiksiranu uz oko vrtilice.

Rig sa fleksibilnom dlakom

Za vrlo oprezne šarane, koji se često nađu na našem hranilištu, te prepoznaju opasnost u sistemu i ispljunu ga, bez da se zakvače, Englezi su u jednoj od svojih smicalica, izmislili elastičnu dlaku. Napravljena od gume za šteku, vrlo je rastezljiva, te ju, kao prvo, šaran vrlo teško raspoznaje, zbog gibljivosti i prirodnog ponašanja boile – mamca na dnu, prilikom njenog usisavanja. Druga prednost ovakve dlake je njeno teško izbacivanje iz šaranovih usta, što nas na kraju dovodi do neminovnog kvačenja udice za neki dio usne šupljine i konačno završno samo-ubadanje ribe težinom olova na sistemu. Ovaj se sistem brzo veže, teško se petlja i vrijedi ga isprobati u, za ribolov teškim zimskim mjesecima.

Kada se prvi put pojavio u Hrvatskoj, mnogi su bili skeptični u takvu vrst montaže udice, misleći da se radi o samo još jednoj trgovačkoj novotariji, koja je izmišljena kako bi se prodalo još pribora, ali se vrlo brzo ispostavilo da su bili u krivu. Long shank udice vrhunski kvače ribu duboko u usnoj šupljini, ali mana im je što zbog svog dugog zavinutog vrata mogu oštetiti ribu, parajući ju u jakom drilu. Drugi dio montaže, upredenica, koju koristimo za izradu predveza, podjednako je važan za uspješno funkcioniranje ovog riga. Ukoliko lovimo u dubljem mulju ili gušćoj travi, cilj nam je da cijela montaža bude što lakša, kako ne bi potonula i maknula se iz vidnog polja ribe koja se hrani. Tada ćemo koristiti običnu upredenicu sa najlonskim omotačem. Ako želimo sa tim predvezom loviti na dijelovima sa plićim muljem ili na tvrdoj podlozi, koristit ćemo upredenicu sa otežanom jezgrom, lead core. U principu je prilično jednostavno odabrati dužinu sistema, materijal od kojeg ćemo ga izraditi, te vrstu mamca kojim bismo najbolje mogli loviti, ukoliko dobro upoznamo teren na koji smo odlučili zabaciti svoje udice.

Nigdje bez „pederuše“

Torbica u kojoj se nalaze već navezani predvezi, te materijali za vezanje istih ili drugih prezentacija na vodi, svetinja je svakog šaranaša. Bez toga nemojte ići na vodu, jer nikad ne znate kakva će vas situacija dočekati, a uz pomoć vašeg „super sacka“, uvijek ćete se moći prilagoditi. Držite ju dobro složenu i uvijek ju nadopunjavajte, kako se na vodi ne biste našli u nezavidnoj situaciji.

Duža ili kraća dlaka?

Odabiremo ih ovisno o vrsti i načinu montaže koju ćemo koristiti. U nekim slučajevima je određivanje dužine dlake presudan element u dobrom kvačenju ribe, dok se u drugim slučajevima, poput korištenja D- riga, taj problem zaobilazi drugačijim načinima. Na vodama koje nisu pod prevelikim pritiskom ribiča, to možda i neće biti toliko presudno, dok će na terenima koji su ravni i čisti, poput šljunčara, bez previše vodene vegetacije i šarolikosti raznih sprudova i granja u vodi, do izražaja doći svaki detalj koji je unaprijeđen, za razliku od standardnih rigova. Na takvim vodama se moraju koristiti predvezi, koji će biti dovoljno kamuflirani na dnu, niti predugi niti prekratki, te dovoljno gibljivi kako bi se mamac na dlaci što prirodnije ponašao prilikom šaranovog „pipanja“ terena po hranilištu. Nakon što se riba prevarila i uzela mamac u usta, sve dalje ovisi o oštrini udice, težini olova, te, prije svega, o dobro pogođenoj dužini i mekoći dlake na kojoj je postavljen mamac, najčešće boila. Jedna od interesantnijih montaža je predvez u kojemu se koristi elastična dlaka. Ako ste promatrali šarana dok se hrani, mogli ste vidjeti da u većini slučajeva lagano usiše i na trenutak u ustima drži samo mamac, dok su dlaka, udica i ostatak predveza vani. Laganim pomakom i zatezanjem predveza, sve do fiksno namještenog olova, šaran će osjetiti njegovu težinu i jednostavno ispljunuti mamac, te ga više neće dirati. Tako ovdje predvez nije ispunio svoju svrhu.

„Kemijanje“ sa novotarijama

Nemojte se bojati eksperimentirati sa novotarijama i isprobavati nove vrste sistema i gadgeta, koje izbacuje šaranska industrija, ili ih se sami sjetite. Naravno, sve dok to ima imalo smisla, poput ovih Ospreyovih Photo- chromic tj., skoro nevidljivih tuba, gumica, klipova i olova – staklenih utega. Osprey ima i simpatičan slogan – Think invisible, dont think camou!

Mijenjajući originalnu dlaku sa elastičnom, napravljenom od silikonirane gumice za šteku, debljine 1 do 1.6 milimetara, što ovisi o veličini udice i mamca koji koristimo, dajemo prostoru između mamca i udice puno više „lufta“ i pokretljivosti, bez stvaranja prevelikog otpora. Usisavajući mamac i lagano se krećući po dnu, šaran će filtrirati nejestive otpatke kroz škrge i jednom, dok mu mamac bude u ustima, bez znaka upozorenja, u obliku otpora stvorenog težinom olova, usisat će i udicu i dio predveza, dovoljno duboko da pri izbacivanju boile iz usta već bude prekasno. Udica ga kvači za unutrašnjost usta i ulazi preko kontra-kuke, zapiknuta težinom olova, dok je šaran u paničnom bijegu. Što je guma elastičnija, to bolje, jer će ju šaran teže detektirati na vrijeme. Fora sa elastičnom dlakom samo je jedna kap u nepresušnom moru smicalica i trikova koje šaranaš može izvući iz rukava. Kao i kod svakog predveza, i kod ovoga, uz prednosti, dolaze i mane. Na primjer, sa njim se teško lovi na velikim daljinama, za koje su potrebna jaka zabacivanja i dug let, tijekom kojega se dlaka može zapetljati oko vrata udice i drastično smanjiti učinkovitost cijelog sistema, makar se npr., i to može riješiti korištenjem PVA niti, kojom dlaku možemo fiksirati uz luk udice. Kao što smo već spomenuli, postoji niz stvari kojima si možete olakšati, ali i (da ne zaboravite na to) zagorčati život na vodi. Do slijedećeg broja, bistro.

Balansiranje boile

Ako je pop-up plivajuća boila prevelika ili ima prejaku plovnost, pa diže cijeli predvez iznad dna, a uz sebe nemamo drugi odgovarajući mamac, vrlo ćemo ju lako izbalansirati pomoću jezgre iz otežane upredenice lead corea. Dovoljno je u rupu, prethodno napravljenu iglom za boile, uz pomoć kliješta ili škarica – peanki, ugurati par dužih komadića za otežanje. Tako možemo izbalansirati boilu po želji. Odlična je fora tako napraviti suspendiranu boilu za pridnene prezentacije, u kojima će takva vrsta mamca prije prevariti opreznu ribu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana