Šaranski ribolov zimi (1. dio)

10 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Mnogi nas smatraju ludima što danju i noću boravimo po ekstremnim uvjetima na vodi. Niske temperature, snažni i hladni vjetrovi, te razne oborine, stvaraju nam probleme prilikom uživanja u ribolovu. U takvim situacijama i najmanji uspjeh pruža veliku radost, a trud je često nagrađen. Zimski ribolov je definitivno najljepši dio sezone. Prednosti zimskoga perioda su mnoge. Prvo bih naveo smanjen pritisak na vodama od strane ribolovaca, što je sigurno pozitivna stvar prilikom planiranja kampanje. Još jedna velika prednost je mogućnost prihranjivanja i po nekoliko dana, bez straha da će vam netko „sjesti“ na mjesto. Prethodno hranjenje manjim količinama hrane apsolutno preporučam, jer je metabolizam ribe usporen i riba se teže kreće. Samo kvalitetni i visoko hranjivi mamci će zainteresirati šarana i zadržati ga na hranilištu. Kvalitetnom pripremom mjesta, te dovoljnom količinom HNV mamaca i velikom željom za ulovom, smatram da rezultat neće izostati.

Piše: Marko Jeren

Lokacija ribe

Općenito je u ribolovu najvažnije locirati ribu. To je jedan od prvih preduvjeta kvalitetnog ribolova u hladnijoj vodi. Prilikom otežanih vremenskih (ne)prilika pronalazak mikro-lokacije ribe će nam sigurno pomoći u ribolovu. Postoji nekoliko razmišljanja gdje bismo i kada trebali tražiti šarane. Mnogi šaranaši smatraju da se šaran zimi hrani na lokacijama gdje se hranio i u ostalim godišnjim dobima. Ta teza je samo djelomično točna, jer je za niskih temperatura šaranov metabolizam znatno je sporiji nego ljeti i njegova potreba za hranom je minimalna. Radije će pokupiti mamac ako se nalazi tik pored njega, nego da ga on mora tražiti. Druga skupina šaranaša smatra kako ćemo šarane pronaći u dubljim dijelovima jezera (tzv. zimovnicima). Osobno sam pristaša ovakvog razmišljanja, jer je temperatura vode u dubljim slojevima nešto veća od one na plićim dijelovima. To je često tek pola stupnja razlike, ali i to često zna biti dovoljno da bi šarani bili tamo. Kako se šarani znaju držati jata i međusobnim dodirima se “griju“, mikro-lokacija u dubljim dijelovima jezera zna biti senzacija u vašem ribolovu. Kvalitetnim pripremama, te uz malo sreće, priuštite si odličan ribolov u srcu zime.

Prilikom toplijih zimskih dana i noći, šarani se vrlo brzo pokreću u potrazi za hranom. Mala promjena vremena i lagani jugo aktivirat će ih na traženje hrane. Naravno da se ribe neće pokrenuti kao u svibnju, ali ipak će redovno potražiti kakav obrok.

Ribu potražite blizu potopljenih stabala, gdje se ona prilikom sunčanih dana zna sunčati i odmarati. U granju se riba osjeća sigurnom. Lagani južni vjetar koji mreška površinu vode, dobar je aktivator ribe. Prilikom takvog vjetra, imao sam lijepe ribolove na raznim jezerima, pa čak i u ranijem razdoblju zime. Riba jednostavno osjeti promjenu vremena i pokrene se u potrazi za hranom. Ovisno o zimi, sunčani periodi znaju biti kratki u trajanju od nekoliko sati. To je dovoljan signal šaranima da potraže zalogaj, kada se površinski sloj vode malo ugrije. Mnogo puta mi se dogodilo da sam imao lijepe poteze pri kraju dana nakon kratkog grijanja vode. To pokazuje koliko ribi treba da se pokrene. Često puta sam lovio na najplićim dijelovima jezera, tražeći mini-lokacije blizu kakvog otočića sa granjem ili rubova kanala. U dnevnim ribolovima, odličnim mi se pokazao mali pop-up mamac, kričave žute ili bijele boje.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Oprema jednog šaranaša

Daleko prije početka ribolova u hladnijem dijelu godine, morate opremiti sebe i osigurati sve da kvalitetno možete boraviti u prirodi. Dnevne temperature se vrte oko stupanj – dva, dok se noćne spuštaju i do – 15!!! Tako niske temperature mogu vam nanijeti ozbiljne probleme, ukoliko se niste prethodno pripremili na takve uvjete. Najvažnija je kvalitetna odjeća i obuća. Kvalitetne jakne su izrađene od različitih materijala, ali najtoplije su one koje su punjene perjem. Kod odabira zimske jakne, obratite pozornost da je dišuća, kako se ne bi događala kondenzacija unutar jakne i tako vam nanijela velike probleme. Najgora stvar je izaći iz toplog šatora mokrih leđa na hladan zrak. Jakna mora biti nepromočiva izvana, ali mekana i topla iznutra, kako bi održala temperaturu.

Najbolji grijač po zimi je termo-podstava. Takve podstave su izrađene od kvalitetnog flis materijala, koji je ekstra-mekan i prilagođava se vašem tijelu. Osim kvalitetne odjeće, obratite pozornost i na kvalitetnu obuću. Ne dozvolite da vam stopala budu mokra i nazebena. Pod obvezno je koristiti toplu kapu, šal i rukavice. Ukoliko želite noćiti na vodi, nemojte niti pomišljati da to učinite bez kvalitetnog šatora. Šator mora biti prostoran, čvrst i kompaktan. Obvezno koristite winter skin, koji će vam stvarati dodatnu zaštitu nad glavom. Uloga winter skina je velika. On stvara slobodan prostor od nekoliko centimetara između dva sloja tkanina. U tom međuprostoru dolazi do strujanja zraka i na taj način sami sebe grijete. Osim grijanja, ima i funkciju zaštite od padalina. Prilikom većih oborina, recimo snijega, koristite šatore na harmonika sistem, jer imaju čvršće šipke i kvalitetniji materijal. Pahulje snijega su teške i lako se primaju na sve, pa tako i na vaš šator. Rezultat zasipavanja snijega po šatoru sa tankim i elastičnim šipkama, bit će pucanje šipki koje drže taj šator. Stoga računajte na stalno čišćenje snijega sa vašeg krova šatora.

Duži boravak u prirodi po hladnim danima će vam se svidjeti. Bilo bi pametno osigurati si grijalicu za šator, koju spojite na plinsku bocu. Vodite brigu da plinsku bocu ne ostavite izvan šatora, jer će vam se plin zamrznuti u njoj. Plinska boca uvijek mora biti na povišenom položaju, kako biste ju odvojili od hladne zemlje. Preduvjet dužeg boravka na vodi je i kvalitetna vreća za spavanje. Ona mora biti široka, velika i topla, te mekana i udobna. Vreća mora biti dišuća, kako ne biste kondenzirali u njoj, dok s druge strane, mora biti kvalitetno napravljena, sa mnogo flisa, kako bi vas ugrijala.

Pribor i prezentacije

Ribolov zimi se totalno razlikuje od ribolova ljeti. Ljeti je šaran znatno pokretljiviji i u boljoj je kondiciji, dok se zimi drži nekih dijelova jezera gdje se osjeća sigurnim i zaštićenim. Često puta takva mjesta bivaju dosta blizu obale, na krajevima kanala ili pored prirodnih zaklona. Kako ne trebate daleko bacati, koristite laganiji pribor, kako biste što bolje prezentirali lagane sisteme. Mekšim štapovima (od 2.75 – 3lb) ćete zadovoljiti bacačke potrebe, jer koristite laganija olova i montaže. Debljina najlona neka vam bude tanja, oko 0.28mm, te, ukoliko lovite na otvorenom dijelu jezera, nema potrebe za korištenjem shock leadera. Lovite li preko oštrog spruda ili blizu potopljenog drveta, kraj pojasa panjeva ili teških neravnina u vodi, tada koristite deblje najlone (kao shock leader) koji su otporni na habanje.

Izrada sistema sa tungsten leaderom

Chris standing up holding his daughter Elva

Prilikom lova šarana zimi, preporučam vam korištenje hangera ili bobina, jer ćete tako lakše uočiti potez. Prilikom ribolova bobinama sisteme prilagodite takvom načinu ribolova. Najbolje se pokazalo korištenje kliznih sistema, kako biste na hangeru vidjeli svaki pomak. Zimi grizevi znaju biti vrlo čudni, pa se nemojte iznenaditi samo malom pomaku hangera i nerealiziranom potezu. Reagirajte na svaki pomak hangera, jer i onaj najmanji bip može donijeti krasnu zimsku ribu. Poželjno je koristiti lead core iza olova, kako biste svoj sistem spustili što bliže dnu jezera i tako prezentaciju mamca učinili što prirodnijom. Osim lead cora, možete koristiti thungsten leader (tonući), koji će imati istu funkciju kao lead core , ali će se zbog svoje glatke površine manje petljati prilikom zabaca mekih upredenica.

Prezentacije i montaže

Kod ulova ribe, obvezno koristite podložak za nju. Samo oslobađanje ribe na obali obavite u najkraćem vremenskom periodu, jer hladan zrak znatno utječe na šaranove kapilare. Ukoliko je vani jako hladno (znači nekoliko stupnjeva ispod nule), u maksimalno kratkom vremenu ribu vratite u vodu, kako ne bi došlo do pucanja kapilara ili zaleđivanja škržnih poklopaca. Prije nego što ribu položite na podložak, polijte ju vodom, kako šaran ne bi doživio preveliki šok u dodiru sa zaleđenim podloškom. Također bi šaran mogao zaraditi i velike omrzline, kada biste ga stavili na takvu zaleđenu površinu. Tako biste mu oštetili njegovu sluz, a poznato je da sluz štiti ribe od raznih nametnika. Kako riba ne bi imala problema kasnije, povećajte oprez i angažiranost prilikom oslobađanja sa udice. Ranije sam spomenuo da je lokacija mjesta ribolova vrlo važna stvar. Jest, ali postoji još jedna vrlo važna stvar, a to je prezentacija mamca u vodi. Ukoliko smo našli mjesto gdje se šaran zadržava zimi, imamo najbolje štapove na svijetu, imamo najbolji mamac na svijetu, imamo vremena na pretek… no to još uvijek ne znači da ćemo uspješno loviti šarane zimi. Sama prezentacija mamca je vrlo važna.

Vaš mamac se mora ponašati totalno prirodno, kako bi šaran stekao povjerenje u njega i usisao ga. Korištenjem raznih podizača, a to su pop-up spužvice, pop-up boile ili pop-up smjese, mamac možemo izbalansirati. Velika količina zimskih riba je ulovljena baš na balansirani mamac. Vi možete balansirati sve tipove mamaca, od boila i sjemenki, do lovnih peleta. Kod prezentiranja mamca koristim vrlo mekane upredenice, koje mu daju slobodu u vodi. Takav mamac leluja na dnu i kada šaran prilikom hranjenja „puhne“ vodu u njega, ne čini mu se sumnjiv i prije će ga uzeti nego onaj koji čvrsto i fiksirano stoji na dnu jezera. Koristite tanje najlone (15lb), jer nema potrebe za uporabom debljih i glomaznih, jer ribe nisu toliko borbene. Kod odabira udice za zimski ribolov, obratite pozornost da ona bude oštra, snažna i dovoljno mala, s obzirom na vaš mamac. Sama veličina udice je vrlo važna. Uporabom manjih udica šaranu nećete dozvoliti da stekne dojam opasnosti. Kako zimi koristim vrlo male mamce (boile 11-14 mm ili zrno kukuruza), moja veličina udice je br. 6. Naravno, ako lovite blizu granja ili tik do panjeva, morat ćete koristiti nešto veće. No, s vel. 4, sigurno možete prenijeti dovoljnu količinu snage da zadržite svaku ribu.

Izrada predveza sa umjetnim kukuruzom

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Zimski ribolov je period kada možete vlastitom kreativnošću raditi čuda na vodi. Nema pritiska od strane ribiča i tako vaši mamci dolaze do pravog izražaja. Istaknuti lovne mamce pozitivna je stvar u zimskom ribolovu. U tome pomažu razne montaže tonućih, balansiranih i plutajućih mamca, ali, isto tako, uporaba raznih dipova i umaka. Osim takvih isticanja mamca, on se može istaknuti i korištenjem PVA stickova ili vrećica. PVA je definitivno najbolja stvar koju možete i trebate koristiti zimi. Jednostavnim kvačenjem PVA komprese ili stringera, stvorit ćete mini hranilište sa ukusnim zalogajem. Ukoliko je vaš mamac balansiran, te izvađen iz sočnog umaka…rezultat neće izostati.

Predvez za pop-up prezentaciju

Mamci u zimskom ribolovu

Zimski mamci mogu biti umjetni, prirodni ili napravljeni od prirodnih sastojaka. Mamci služe kako biste na sportski način primamili i ulovili ribu. Iz tog razloga ćemo vam u slijedećem broju pripremiti tekst o zimskim mamcima, sa mnoštvom korisnih savjeta prilikom izrade zimskih mamaca, te nekoliko lovnih recepata.

Zimska prihrana i mamci

Nalazimo se u mjesecu prosincu, mjesecu blagdanskog okruženja, mjesecu ljubavi, te mjesecu praštanja i pomaganja svojim najmilijima. Ovim putem želim svim čitateljima Praktičnog Ribolova čestitati na uspješnim ribolovima u sezoni 2009.godine, te im poželjeti sretnu i uspješnu Novu 2010.godinu. Također, svim čitateljima želim sretan i blagoslovljen Božić, puno zdravlja i ljubavi. Od srca vas pozdravlja Marko!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

PVA je zimi vrlo važan

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana