PR / Broj 38 / Svibanj / 2011.

Piše: Mihovil Vudrag

Jezero Tribalj je akumulacija koja se nalazi u mjestu Tribalj, veličine 41 ha, prosječne dubine 4 metra i udaljena 7 km od Crikvenice. Specifična je po tome što je jedina šaranska destinacija duž naše obale o kojoj se aktivno brine ribolovno društvo ŠRU “Šaran“ Tribalj promičući C&R režim ribolova. Jezero je nastalo gradnjom brane na potoku koji je tekao tom kotlinom te se cijelom njegovom dužinom s jedne strane proteže stari kanal tj. staro korito tog potoka. Jezero je bogato raznim vrstama riba u kojima prednjači šaran, zbog čega je ova voda i postala popularna šaranska destinacija. Kako je jezero smješteno relativno blizu mora, klima je ista pa je zbog toga ribolov moguć gotovo cijele godine. Na istočnoj strani je brana na kojoj je najviše ribolovnih pozicija. Na brani morate loviti s rod podom pošto je cijela betonirana te je nemoguće postaviti štapove na „šipkice“, dok šator možete postaviti tek na vrhu brane gdje je zemlja te možete zabiti klinove. Na sjevernoj strani jezera nakon brane je dio koji domaći nazivaju „vrbice“ gdje je odlično uređeno pet širokih ribolovnih pozicija nasutim kamenjem tako da nećete imati probleme s blatom. Taj dio jezera je nešto plići od ostalog i odličan je u početku sezone, dok se u kasnijim dijelovima godine bolje lovi na dubljem dijelu jezera uz branu. Sa suprotne strane je također uređeno šest pozicija gdje se također može doći autom te uživati u ribolovu. Zapadna strana jezera je zarasla vegetacijom te je tamo zabranjen ribolov cijele godine, jer je prirodno mrjestilište šarana i ostalih vrsta riba koje obitavaju u jezeru.

Kako naći Tribalj?

Do jezera se dolazi tako da iz pravca Zagreba idete autoputom do skretanja za otok Krk i Crikvenicu te nakon toga idete prema mjestu Križišće i u njemu pratite putokaze za mjesto Tribalj koje je onda udaljeno svega par kilometara.

Dolaskom u mjesto Tribalj odmah dolazite na jezero koje je s vaše desne strane uz cestu te odmah dolazite do ribičkog doma pokraj kojeg je parking, tako da možete ostaviti auto dok razgledate jezero. Ribički dom je smješten uz parking na obali jezera i u njemu je od 0-24h gospodin Miki kod kojeg možete kupiti dozvole, dobiti svježe informacije o stanju na vodi i preporuku o odabiru mjesta za ribolov. Prije dolaska na ribolov također možete kontaktirati i predsjednika kluba, gosp. Milorada Antolića na broj mob. 098/ 924-8950 ili stvari koje vas zanimaju potražiti na internetskoj stranici kluba www.saran-tribalj.hr.

Ribolov na jezeru Tribalj

Kako sam već napomenuo da se akumulacija Tribalj nalazi blizu mora, poželjno je dobro pogledati vremensku prognozu prije ribolova, jer je taj dio naše obale poznat po buri koja u ribolovu zna stvarati poprilične probleme, iako riba tad odlično „radi“. Svakako preporučam da pri izboru pozicije pozornost obratite na smjer i jakost vjetra koji će dosta utjecati na dobar ishod ribolova na ovoj vodi ako ste odabrali pravu stranu jezera. Mi smo odabrali krajnju poziciju u vrbicama koja je najbliža zapadnoj strani jezera i nešto plića i toplija, pa smo očekivali veću količinu ribe koja se sprema za mrijest. Dno je na jezeru glineno te riba nema dovoljno prirodne hrane s obzirom na populaciju ribe u jezeru te vrlo često zna dobro reagirati na veću količinu hrane u jezeru.

Nakon skoro 2 h markiranja situacija je bila poprilično jasna te je planiranje dvodnevnog ribolova moglo početi. Promjena dubine je neznatna, odnosno, dubina je 2 metra na udaljenosti od 150 metara te je skroz do obale promjena samo za 20 cm, gdje se sa 1.8 m lagano počinje penjati na pliće nekih tridesetak metara od obale. Jedino što je zanimljivo je to da na udaljenosti od 115 metara počinje granje u vodi, gdje tu i tamo zapne marker, te je skroz čisto do 80 metara gdje također počinje pojas granja.

Odlučili smo se za ribolov ispred granja na nekih 110 metara gdje ćemo formirati zajedničko hranilište, dok će Marijan sa krajnjim lijevim štapom loviti ispred pojasa granja na 80 m u dometu kobre. Kako mi je zbog predstojećeg natjecanja bilo važno ispitati sve ribolovne distance, ja sam odlučio desni štap „žrtvovati“ na desnom bližem hranilištu uz obalu kako bih stekao dojam o vremenskom intervalu kad se riba kreće uz obalu te kakav je prosjek ulovljene ribe. Kako je voda bila relativno plitka i bistra, odlučio sa se za krute fluorocarbonske predveze i udice Gamakatsu „Super hook“ br.6 u kombinaciji sa running rig sistemom i PVA stickom

Oko podne smo raspremili čitav pribor te nahranili s petnaestak raketa na najdaljem zajedničkom hranilištu, dok smo na ostala dva bacili samo par raketa da vidimo kakva će biti reakcija ribe. Za početak ribolova nismo pretjerivali s hranjenjem, jer na nekim vodama iz iskustva znam da je to imalo negativan efekt, osobito u vrijeme pred mrijest. Do sumraka nismo imali nikakva događanja na hranilištu te smo odlučili pojačati hranjenje pred noć. Nedugo nakon hranjenja Marijan dobiva prvu ribu i nakon dugog drila uspijevam usačiti lijepog golača preko 10 kg. Ovo je bilo neočekivano jer sam u prijašnjim ribolovima ovdje lovio ribe u prosjeku teške do 5 kg. Nedugo zatim dobivam divljački griz, zatežem i riba iskače na površinu na nekih 120 m. Očaran prizorom, riba mi izvlači dvadesetak metara iz špule te odjednom osjetim nešto na najlonu prije neko što je puknuo. Nakon samo desetak minuta moj srednji hanger se zakucava u štap, dižem štap i riba se, kao i prethodna, pokazuje na mirnoj površini jezera. No ovaj put sam bio spreman te nakon žestokog drila prekrasan ljuskaš, također težak preko 10 kg, završava na obali.

Riba je očigledno sjela na hranu, što je potvrdilo još par ulova šarana sve do jutra, kad smo opet u kratkom vremenu imali par riba sve redom preko 10 kg. Ujutro je situacija bila jasnija te smo odlučili hraniti većom količinom mamaca u više intervala tijekom dana kako bismo potaknuli ribu na hranjenje. Kako smo imali šest štapova, mogli smo probati veću količinu mamaca i sistema, a daleko se najlovnije pokazala snowman prezentacija u kombinaciji sa Nutrabaits pop-up boilom. Lovne mamce smo dipali ili „pojačavali“ Nutrabaitsovim sprejevima kako bismo ih istaknuli iz mase slobodnih mamaca i prije dobili grizeve.

Najviše riba smo dobili na najdaljoj poziciji i one su ujedno bile i najveće, dok sam ja uz obalu dobio samo dvije ribe koje su ujedno bile i najmanje. Kako je bilo dosta akcije kroz noć, ujutro smo odlučili još obilnije nahraniti partiklom, lomljenim i drobljenim boilama, u nadi da će se broj grizeva i povećati. Nismo trebali dugo čekati i već sam dobio prvi griz kao potvrdu dobro odrađenog posla.

Nakon toga smo dobili par grizeva i onda par sati zatišja. Oko podne sam odlučio opet baciti par raketa. Iako nisam vjerovao da je riba sve pojela, nahranio sam tek toliko da vidim kako reagira na raketu ne bih li ju možda pokrenuo.

To jer bio ključan potez nakon kojeg smo dobili opet par grizeva. Shvatio sam da riba reagira na hranjenje, odnosno, na raketu, te su nakon samo pet bačenih raketa uslijedili grizevi. Prva riba koju sam dobio je bila prekrasan veleljuskavi šaran, nešto preko 12 kg, koji mi je pružio nezaboravan dril. Uglavnom, taj cijeli dan smo proveli hraneći raketom u razmaku od par sati i drilajući ribe koje su rijetko bile ispod 10 kg.

Uglavnom bio sam jako zadovoljan ribolovom s obzirom da je samo par riba bilo ispod 10 kg. Riba je bila toliko borbena da su svi drilovi trajali u prosjeku preko 15 minuta, tako da vam predlažem pouzdane udice i najlone. Preporučio bih vam da učestalo hranite s raketom pošto u vodi ima puno riba, a premalo prirodne hrane, tako da učestalo hranjenje daje izvrsne rezultate. Potvrda tome je i to da su se grizevi zadnji dan drastično prorijedili jer smo spremali stvari i nismo hranili. Svakako prije ribolova provjerite vremenski prognozu zbog vjetra i vjerujem da vas ribolov na ovoj prekrasnoj vodi neće razočarati.

Bistro i vidimo se na vodi!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana