KAD VIŠE NE ZNAŠ ŠTO DALJE, ZABACI JEDNU OD ANANASA!

3 min read

PR / Broj 36 / Ožujak / 2011.

Kad je ribolov težak, Dave Levy se oslanja samo na jedan mamac koji rijetko zataji…, naravno plivajuća boila s mirisom ananasa!

PIŠE: DAVE LEVY
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Nakon duge hladne zime…

U trenucima kad šarani ponovno počnu razmišljati o redovitom hranjenju nakon duge zimske stanke, prvo što će potražiti je neki «lagani» obrok. U početku sezone, kad se morate krvavo boriti za svaki potez, samo jedna visoko atraktivna plivajuća boila od ananasa može biti sasvim dovoljna da isprovocira njihovu urođenu radoznalost.

Jeftin trik

Negdje prošle godine baš u ovo vrijeme s tom sam taktikom uspio prevariti strašnog špigla na jezeru Cleverly Mere. Samo jedan balansiran mamac od ananasa bio je dovoljan. Krasan goli šaran, koji je ulovljen u jedno vrlo hladno i smrznuto jutro težio je malo preko 15 kg. U bistroj vodi, šarani često budu privučeni svijetlom bojom, i kao posljedica toga obično uslijedi njihovo ispitivanje mamca. Čini mi je da to rade iz čiste radoznalosti. Da li je to zapravo radoznalost ili ne, ne mogu vam sa velikom sigurnošću reći, ali da ih se tako može uloviti, garantiram.

Nekoliko metoda

Ima nekoliko vrlo popularnih metoda prezentiranja žutih plivajućih boili. Neki ih naši popularni ribolovci zarezuju, i tako im šišanjem mijenjaju oblik. Međutim, ja ne. Meni je puno draža njihova prezentacija u vidu kritički balansiranog mamca. Koristeći jednostavnu «čvor bez čvora» prezentaciju, plivajuću boilu od 10 ili 15 mm klasično navedem na dlaku. Nakon toga s iglom za navođenje boili ili s nekim drugim oštrim predmetom na njoj izbušim okruglu rupu koja je dovoljno velika da u nju mogu ubaciti malu sačmicu. Ta sačmica će pomoći da plivajući mamac tone polagano pod teretom udice, i tako ga kritički balansira. Kad je jednom usiše, ovu je prezentaciju šaranu vrlo teško izbaciti iz usta.

Kako ga napraviti?

Za vezanje ovog sistema koristim 20 lb N-Trap materijal, koji je u stvari upredenica s omotačem. Taj se omotač blizu same udice malo oguli, tako da sami mamac u vodi djeluje prirodno, pogotovo ako ga se pričvrsti na manju Mixa udicu broj 6 ili 8, koju izabirem ovisno o veličini mamca. Ove su vrlo oštre udice, i svakako spadaju među moje najomiljenije koje uvijek u ribolovu imam sa sobom. Zahvaljujući kratkom vratu, na ovu udicu volim postaviti termo tubu malo preko vrata s ušicom kako bi ga funkcionalnom malo produžili. Na ovaj način je sistem puno učinkovitiji pa lakše i sigurnije pogađa šarana vrhom udice u usta. Ovo je jedna vrlo praktična prezentacija koja će i ovo proljeće biti među mojim posebno favoriziranim sistemima.

Kako zavezati sistem:

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana