Snježni start sezone

4 min read

PR / Broj 36 / Ožujak / 2011.

Piše: Praktični RIBOLOV
Muhe vezao i opisao: Boško Klarić

Sezona ribolova na pastrve je na većini voda počela 01.03. Iako je u tom prvom nauzbudljivijem mušičarskom tjednu nakon zimske stanke bilo neobično hladno. Većina zaljubljenika u ovaj lijepi sport našla se na obalama naših salmonidnih revira. Kako to obično biva u prvim danima je na vodi bila gužva koju mnogi ne vole u ribolovu ali i ona ima svojih čari. Nalaženje sa prijateljima i poznanicima je uvijek ugodno ako su vezani istim interesom. Na većini voda se ipak dala uloviti i pokoja lijepa riba. Gacka je osim friško poribljenih kalifornijskih pastrva dala i nekoliko krasnih potočara dugih preko 50 cm. Ledom okovana Vitunjčica je u svojim zaraslim obalama uspjela sakriti najveće primjerke pastrva no oni uporni ipak su dočekali podne kad su se usprkos hladnoći počele rojiti sitne jednodnevke. One su izazvale aktivnost pastrva, a uglavnom su lovljeni primjerci do 50 cm dužine. Zadnjih godina popularni kanal u Međimurju je nakon zimske najezde kormorana ipak na otvorenju dao par lijepih riba. Iako nisu svi bili tako vješti da ulove velike borbene kalife, sa manjim pastrvama su se svi upisali. No pravi mušičarski dani tek dolaze, a uživanje u ovom lijepom hobiju bit će veće sa dolaskom ljepših dana i buđenjem prirode u i oko vodotokova. Da biste te dane dočekali spremni ovaj put vam donosimo nekoliko vrhunskih lovnih mušica koje će sa lakoćom varati pastrve u većini situacija na koje ćete naići. Obogatite vaše kutije sa njima i krenite na vodu.

KREM NIMFA

Udica: 8-12
Glava: smeđi najlon konac ili zlatna glavica
Rebra: zlatna srma
Rep, tijelo i opršje: dlaka sa prsiju divljeg zeca
Krilni pup.: smeđe pero sa prsa prepelice

Ova mušica dobro lovi pastrve i lipljane i to kroz ožujak i travanj. Po boji i obliku mušice ali i veličini udice na kojoj se radi možemo je svrstati u imitacije nimfi obalčara. Pogotovo je opaka na potocima čije je dno ispresijecano sedrama i stijenama.

ŽUTA LUTKA

Udica: 10-12
Glava: crni najlon konac
Opršje: dlaka sa prsa zeca krem boje
Krilni pup.:isperci iz letnog pera divljeg patka
Tijelo: žuti najlon konac
Bokovi: smeđi najlon konac
Rebra: najlon cca 0.15 mm

Ova pupa je imitacija naj……. tulara i vrlo je lovna. Phrygaena Tular je čudesan na rijekama jadranskog sliva i javlja se odmah po početku pastrvske sezone te traje do potkraj travnja, a zatim u kolovozu i rujnu. Zapravo, dobro ga je uvijek imati uz sebe jer jedna od čarobnih pastrvskih boja je žuta boja tijela mušice.

CRVENA JEDNODNEVKA

Udica: 10-14
Glava: crni najlon konac
Krila, noge, kr. pup.: perje šljuke
Rep: isperci pera crvenog pijetla
Tijelo: narančasto-crveni najlon konac
Rebra: žuti najlon
Bokovi: žuti najlon

Crvene mušice uvijek privlače pastrvsku pozornost. Penell drži da crvena boja ima 40 nijansi pa je razumljivo da je teško pronaći baš onu odgovarajuću za tijelo mušice koja će pokriti velik dio tonova osnovne boje. Osobno sam samo jednom naletio na nevjerojatnu boju trule višnje koja je stvorena u Vuteksu, a njega nema već 20 godina. Sve vam je jasno! Vjerujte mi, ova mušica uvijek pali na svim vodama.

ORIGINAL KOČIJAŠ

Udica: 10-16
Glava: crni najlon konac
Zadak: zlatna lameta
Tijelo: isperci pera iz repa pauna
Krila: bijeli CDC
Noge: pero iz vrata crvenog pijetla

Da, kočijaš nije mušica za početak sezone, bar ne za dana. Međutim, za popodnevne sate se baš na ovu mušicu da uloviti pastrva. Nama na Cetini to dobro ide sa ovom mušicom i to oko jedan sat prije snoćavanja. Kočijaš je inače univerzalna pastrvska mušica i uvijek ju treba imati u kutijici.

QUILL JEDNODNEVKA

Udica: 10-16
Glava: crni najlon konac
Tijelo: badrljica crvenog pijetla
Rep i noge: crveni pijetao
Krila: smeđi CDC

Ovo je odlična jednodnevka, što je opće poznato, te je neizostavna mušica tijekom cijele godine na svim vodama.

MARCH BROWN FLY

Udica: 10-16
Glava: crni najlon konac
Rep: crveni pijetao
Tijelo: smeđa vuna
Rebra: bakrena žica ili žuta svila
Krila: isperci iz krila šljuke
Noge: isperci iz prsiju fazanke

March Brown Fly ima oko desetak vrsta i sve su dobre početkom sezone. Pripadaju kategoriji tzv. mokrih mušica. Jednako ih uzimaju pastrva i lipljan.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana