KAKO SU ULOVLJENI REKORDI ŠUMBARA

9 min read

PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

Neke vode u Hrvatskoj, ponajviše zbog ulova velikih šarana, iz godine u godinu sve više odskaču od našeg prosjeka. Ribolov se velikih riba na njima mijenja se iz dana u dan, i biti u toku s najsvježijim informacijama s vode, pogotovo kad se radi o ulovu kapitalnih riba, za svakog je ozbiljnog ribolovca vrlo dragocjeno. Zbog toga u ovom broju Praktičnog šaranskog ribolova donosimo vrlo iscrpnu reportažu o iznad prosječnim ulovima nekoliko ribolovaca iz Ukrajine, ali i nekoliko domaćih ribolovaca koji su se sastojao od većeg broja velikih šarana preko 20 kg, i čak nekoliko preko 25 kilograma, uključujući i dva nova rekorda jezera, malo ljuskavog šarana teškog 26.42 kg, šarana od 28.20 kg, te cijelog niza manjih…

KREŠIMIR KURI

Autom iz Ukrajine na Šumbar

Kad netko samo zbog ribolova šarana na određenoj vodi autom potegne 1900 kilometara u jednom smjeru, svakako se radi o vrlo čvrstom testamentu strasti tog ribolovca, ali i o velikom komplimentu vodi zbog koje su neki pasionirani ribolovci spremni na takve napore. Kad sam čuo da u slobodni ribolov na Šumbar dolazi nekoliko ribolovaca iz Ukrajine, odmah sam se sjetio nekoliko dobrih prijatelja i ribolovaca iz te zemlje s kojima sam u nekoliko navrata proteklih godina imao zadovoljstvo loviti po svijetu, ali i pomislio kako bi bilo zanimljivo provesti s njima na vodi nešto vremena u ribolovu, i vidjeti na koji način ribolovci iz te nama daleke i prijateljske zemlje love. Ipak želje su bile jedno, a svakodnevne životne, poslovne i obiteljske obaveze drugo, tako da sam se već pomirio da ih neću uspjeti posjetiti…

Nekoliko dana kasnije, bio sam na poslu kad je zazvonio telefon.

Čuj, dečki iz Ukrajine su ulovili šarana od 26.42 kg i 28.20 kg, i tako postavili dva nova rekorda Šumbara. Vodi ih Tamara, i pitali su za tebe, ako te zanima, odi vidi! Sad više nisam imao izbora. Čim sam ulovio prvi slobodni trenutak, sjeo sam u auto i odjurio na najdražu mi vodu, popričati s ljudima, i iz prve ruke saznati sve o ulovima dva nova rekorda Šumbara. Kladim se da vas zanima…

Kako su ulovljen najnoviji rekord?

Vladislav Trojanovski i Serž Snigir lovili su skupa na mjestu broj 16, maloj uvali uvučenoj malo unutra prema cesti, desno od poznatog šumbarskog poluotoka. Na hrani na početku ribolova nisu štedjeli, i prvih nekoliko dana su svakodnevno hranili s po 20 kilograma boili i s po 10 kilograma peleta. Ispočetka su počeli dobivati šarane od 10 do 15 kilograma. S vremenom su ulovljene ribe bile sve veće, da bi negdje četvrti dan ribolova došao i ovaj najveći šaran. Riba je u jutarnjim satima, ulovljena na dvije različite dubinske boile promjera 18 mm (Meteor i Odissey od CC Moorea), postavljene na vrlo jednostavni predvez duljine 20 cm, na kojem je bila udica broj 1 s malom tubom. Olovo je bilo od arodinamično, s jedne strane plosnato od 150 grama, uobičajenim načinom postavljeno na sigurnosni klip. Šaran je ulovljen na daljini od oko 120 metara, na kosini dugoj oko dva metra, gdje se dubina od 3.2 metra polako spušta na 4.5 metara. Zanimljivo je da je riba ulovljena na vrlo jaki Century FBS štap od 12 stopa (3.60 m) akcije 3.5 lb i rolu Fox Stratos, te relativno tanki najlon Fox Aqua 0.28 mm. Ribolovci su u tjedan dana ribolova potrošili preko 100 kilograma boili i 50 kilograma peleta. Očito da im se isplatilo. Uz ova dva kapitalna šarana Vlado i Serž su još ulovili tri šarana preko 17 kg, tri preko petnaest, dok su svi ostali bili preko 10 kg. Sve su ribe ulovljene po danu u periodu od 8 do 18 sati, a po noći niti jedna.

Zanimljivosti

Potez velikog šarana je bio uobičajen i dogodio se na Seržov štap, ali nakon što ga je Vlad, koji je bio bliži štapu zategnuo, on ga je i nastavio vući. Kad ga je Serž, koji je sjedio u stolici pitao kakva je riba, on mu je rekao da je dobra. Na to mu se Serž nasmijao i rekao da sigurno nema 20 kg. Okladili su se po 50 Eura, da ima, i na svoju veliku sreću Serž je izgubio okladu. Naime, šaran je bio težak 28.2 kg!!! Zbog cijelog događaja, dvojica su sretnih prijatelja odlučila kako je ulov kapitalnog šarana zajednički.

Dvije «dvadesetke» u dvadesetak minuta

Nedugo nakon što je šaran završio u podmetaču, i Vlad je imao potez. Još jedna uspješna kontra i oko pola sata dugačko zamaranje imalo je za posljedicu da je još jedna velika i lijepa riba završila u podmetaču. Vaga je ovaj puta pokazala 22 kilograma, a sreći dvojice iznenađenih ribolovaca nije bilo kraja.

I drugi je šaran ulovljen na identičan mamac, odnosno kombinaciju dvije različite dubinske boile od 18 mm (Meteor i Odyssey), i na jednaki predvez. Šaran je ulovljen na štap Century FBS duljine 12 stopa (3.60 m) i akcije 3.5 lb, te rolu Daiwa Infinity X BR 5500, te nalon Shimano Technium promjera 0.30 mm. Zanimljivo da su šarani tokom sedam dana ribolova najbolje grizli po danu dok se po noći skoro uopće nisu ni hranili. Druga se riba uopće nije pretjerano borila. Nakon dvadesetak minuta zamaranja vrlo brzo je ubačena u podmetač.

Pavelov rekord

Dan ranije još jednu izvan serijsku ribu, odnosno prvog rekordnog šarana ulovio je i Pavel Matvienko. On je na mjestu broj 17 lovio potpuno drugačijom taktikom. Štapom s olovom i markerom je dobro ispitao dno jezera ispred sebe. Na nekih osamdeset metara daleko od obale našao je kosinu gdje se dubina s 2.8 metra naglo spušta na 4 metra. Tu je četiri dana hranio s kombinacijom od 20 i 26 milimetraskih boili.

Zanimljivo je da je ispočetka lovio s tri, a kasnije samo s jednim štapom kako ne bi «šumom najlona» pod vodom uplašio šarane. Usprkos tome što je lovio jednim štapom, koristio je stražnje olovo (back lead) kako bi potopio i taj najlon. On je za prihranjivanje koristio dvije vrste CC Moore boili promjera 20 mm, koje je dodatno aromatizirao s aromom Caviara od Nutrabaitsa, i Secret Agentom od Rod Hutchinsona, a lovio je na jednu boilu promjera 26 mm od Dynamite Baitsa, montiranu klasičnim čvorom bez čvora na dlaku udice veličine 1. Predvez je bio dugačak između 28 i 30 centimetara, dok je koristio plosnato olovo s vrtilom od 100 grama. Pavel je također lovio na snažan štap Century FBS štap duljine 3.60 mm i akcije 3.5 lb, i Fox Stratos rolu, te najlon promjera 0.30 mm. Vrlo je neobično kako je Pavel za 5 dana ribolova ulovio samo jednog šarana, i taj je bio rekordni, imao je 26.42 kg. S peletama uopće nije hranio.

Pavelova praćka

Na mjestu broj 18 lovio je još jedan, malo stariji, Pavel kojeg sam posebno zapamtio po neobično velikoj praćki. Naime, na velikom metalnom tronožnom i ručno izrađenom stalku, bila je montirana velika i jaka praćka. Dugo lovim na Šumbaru i na njemu sam susreo velik broj različitih ribolovaca, ali ovako dobar i precizna stroj nikad prije. Praćku slične veličine napravio je sredinom devedesetih od jedne velike akacije kum Bela, međutim, da bi ona bila funkcionalna morali smo je duboko ukopati u mjesto na kojem smo lovili.

Ova je praćka bila veća, jača, preciznija i još k tome pokretna. U razgovoru s njezinim konstruktorom, izvođačem i korisnikom, saznao sam da za kugle veličine jabuke ima domet 100 metara, a za veće bolie čak do 140 m. Pavel mi je, skupa sa svojim prijateljem drage volje demonstrirao kako je on najradije koristi. Boile promjera 20 mm miješao je s dubinskom hranom i od toga radi vrlo čvrste kugle veličine jabuke. Može se sve stavljati u PVA komprese i zalijevati aditivima koji ne otapaju PVA. Način korištenja ovog moćnog stroja bio mi je vrlo zabavan. Dok se Pavelov ribolovni partner za vrijeme hranjenja svom svojom težinom objesio o veliki tronožni stalak (umjesto utega), Pavel je za to vrijeme vrlo brzo i vrlo precizno napinjanjem guma nišanio i ispucavao velike kugle boili, veličine prosječne jabuke, na 100 metara daljine. Vrlo precizna, brza i efikasna metoda hranjenja, nema što.

Tomislav i Tamara

Negdje početkom svibnja, također loveći na mjestu broj 16, Tomislav Taritaš iz Zagreba došao je na četiri dana u ribolov u petak. Zauzeo je prvo poziciju broj 17, nahranio i drugo jutro ulovio šarana od 13 kilograma. Drugi dan su se sa pozicija 15 i 16 nakon dobrog ribolova povukli Austrijanci, pa mu se je to učinila dobra prilika. Zamišljeno učinjeno. U nedjelju je umjereno nahranio i zabacio, jer su oni cijeli tjedan hranili vrlo izdašno. Nakon samo nekoliko sati ribolova je imao griz. Poslije kraćeg drila izgubio je veliku ribu. Ponovno je nahranio, i opet nakon samo četiri sata je imao potez «debele» ribe. Ovaj je put bilo sve kako treba, i ubrzo se u njegovom podmetaču našao fantastičan šaran od 25.10 kg. Nakon njega je Tomislav još uspio uloviti jednog amura, i nakon toga zbog poslovnih obaveza krenuo kući.

Negdje u isto vrijeme, ali na zapadnoj strani jezera, na mjestu broj 22 su lovili Tamara i Stipe Mađerić iz Velike Gorice. Oni su hranili različitim kombinacijama boili (Meteor Live, E-Gage XP i Odyssey) i veličinama (24 mm, 18 mm i 16 mm) mamaca. Negdje na oko 100 metara udaljenosti od obale treći, je dan ribolova Tamara ulovila šarana od 24.5 kg. Riba je pokupila dvije 16 mm dubinske boile (Odyssey i Meteor) montirane na dlaku na udicu broj 2 širokog luka. Sistem je bio napravljen od Osprey Tactical kombiniranog materijala nosivosti 16 lb. Koliko znam, šaran kojim mi se Tamara pohvalila, je ujedno i ženski šaranski rekord Hrvatske. Ako netko zna za većeg, molimo ga da nam se javi. Dan kasnije je i Stipe, na identičan mamac i jednaki sistem ulovio šarana od 22.10 kg. Uz ova dva kapitalna šarana njih su se dvoje lijepo nalovili velikih riba. Stipe i Tamara su za tjedan dana ribolova potrošili oko 50 kilograma boili!!!

Zaključak

Ako pokušate iz svih ovih primjera izvući neki zaključak, ne treba biti pretjerano pametan, pa da se shvati kako kapitalni Šumbarski šarani vole puno i kvalitetno jesti. Međutim, za razliku od onog što mnogi neupućeni misle nisu klasični «lakomci» i u pravilu uvijek prije sebe «za stol» puštaju manje ribe, a oni dolaze među zadnjima. Niti jedna od ovih velikih riba nije ulovljena samo na plivajući mamac, a velika većina njih na dva dubinska. Većina sretnih i spretnih ribolovaca nije štedila novca ni truda, i masovna taktika hranjenja kvalitetnim mamcima gotovo uvijek se isplatila. Osim kvalitetnih mamaca u pristojnoj količini, trebalo je biti i fizički spreman, i imati dobru kondiciju. Svi oni koji su ikad u vodu sa štapom i raketom ili «kobrom» pokušali za tjedan dana ubaciti od 50 do 100 kilograma hrane, znati ćete na što sam time mislio. Pa tko nam onda još nakon svega može reći kako je ribolov lagan sport?

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana