Tehnika lova dugim direktašem

8 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Brzi lov sitne i krupnije ribe dugim direktašima (teleskopima) je tehnika koja je pala u zaborav pojavom šteka zbog njihove mnogo savršenje prezentacije, no u određenim uvjetima ta tehnika još uvijek zna odnijeti pobjedu.

Piše: Ivo Begović

Na ribolov sam ovaj puta otišao sa Marijanom Jurićem jednim od najboljih hrvatskih natjecatelja koji je za seniorsku reprezentaciju hrvatske nastupio čak 14 puta. Marijan je kao i većina hrvatskih natjecatelja čija ćete imena naći u prvih desetak po plasmanima u ligi tehniku ribolova štekom stavio ispred svih ostalih i s njom na natjecanjima najčešće lovi. No ovaj put smo otišli na natjecateljsku staza na Savi u Drenovom Boku gdje je Marijan odlovio jedan trening dugim direktašem na tekućoj vodi.

Mjesto ribolova

Staza na Savi u Drenovom boku je prilično ravna, a kosina obale se blago spušta u rijeku te je na desetak metara od obale dubina tek nešto veća od 1.5 metar. Staza je bogata svim vrstama Savske ribe, a prevladavaju jez, podust, krupatica, plotica, žutooka, deverika i mrena. Većina ribe je teška od 100 do 400 grama. Nakon kratkog gledanja u Savu koja je bila zamućena i sporo je rasla u zadnjih par sati Marijan je odlučio loviti štapom dužine osam metara (stari Daiwa Monocarbon). Sistem je složio na osnovnom najlonu 0.18 mm (Samurai) s plovkom od 3 grama.

Za ovakav protok Save mislim da bi mi i sistem od samo jednog grama bio dovoljan da postignem željenu prezentaciju, no voda rapidno raste i ubrzava te mislim da će mi već nakon kratkog vremena trebati teža linija zaključio je Marijan. Na sistem (viidi shemu) je stavio udicu veličine 14 vezanu na najlon 0.16 mm.

Kao što vidiš voda je mutna i ne vjerujerm da će riba biti pretjerano oprezna. Kod ribolova direktašem na sitniju ribu kakvom obiluje ova staza najvažnije je biti brz i ne gubiti vrijeme na sporo i pažljivo vađenje ribe. Zbog toga je i cijeli sistem ribolova nešto grublji nego što bi se to očekivalo kod ribolova riba ove veličine. Udica koju sam odabrao je nešto dužeg vrata i dosta debelog tijela kako pri podizanju ribe iz vode ne bi parala ribi usta. Ako ti trenutku dizanja riba otpadne s udice sistem se obično nepovratno splete oko vrha štapa.

Nakon pažljive pripreme i močenja hrane Marijan je pustio da sve čestice hrane dobro upiju vodu i posvetio se mjerenu dubine. – Za razliku od ribolova štekom gdje bih to učinio pomoću teške olovne „žabice“ kod ribolova direktašem je najbolje dubinu mjeriti pažljivim zabacivanjem i prolazima na mjestu lova uz stalne korekcije pomicanjem plovka dok se ne dobije lagani prolaz gotovo bez zapinjanja. Ovo „gotovo bez zapinjanja“ je vrlo važno – naime ako udica u praznom prolazu i dodirne dno koji put to samo znači da dodiruje dno. Kad na njoj budu crvi ona vjerojatno neće zapinjati ali će mamac putovati po samom dnu gdje će ga i ribe najprorodnije pokupiti. Nakon mjerenja dubine Marijan je hranu još malo domočio jer je kao je i očekivao upijanjem postala malo presuha. Zatim je u kugle dodao dvije šake mrtvih crvi iz zamrzivača koje je prethodno malo razbio i posušio sa malo suhe hrane (La Sirene X21). Formirao je večlike početne kugle i nahranio u liniju hranjenja točno ispred sebe. – Većina starih ribolovaca ima naviku hranjenja i po par metara uzvodno od mjesta ribolova. No oni su naučili loviti ribe sa kuglama kruha koji pri otapanju otpušta velike pahulje koje voda kotrlja. Kod ribolova sa kuglama brašnaste hrane kakvu koristimo na natjecanjima, a koja je otežana sa dosta sitnog šljunka kugle je najbolje bacati u liniju ribolova točno pred sebe. Otapanjem na dnu kugle prave katki trag čestica hrane u kojem se riba hrani pa su najčešći grizovi u zoni od pola do jedan metar iza kugli. Dok držim štap jednom rukom to mi je i idealno mjesto za zatezanje.

Priprema hrane

Za ribolov direktašem priprema hrane je vrlo važna. Kako se radi o vrlo aktivnom ribolovu, hrana mora biti dovoljno teška da brzo dođe do dna, a istovremeno i dosta aktivna da bi se kugle brzo otvarale i mamile ribu svojim česticama. Marijan je hranu za Savu pripremio ovako:

Dok mi to priča Marijan zateže prvu ribu tog dana – jeza teškog oko 300 grama. Ribu automatski štapom diže iz vode prihvaćajući je lijevom rukom. Na udicu dodaje još jednog živog crva (dva su još ostala od prethodnog zabaca) i ponovo zabacuje. Dok desnom ponovo vodi plovak lijeva ruka je u kanti sa hranom koja stoji na platformi uz njega. – Ribolov direktašem na tekućoj vodi je izuzetno aktivan ribolov. Cijelo vrijeme se treba hraniti kako bi se što veća količina ribe koncentrirala u područje kojim putuje mamac. Obično hranim svaka dva prolaza, a ako imam griz i ribu onda obavezno bacim kuglu iz lijeve ruke kao bi mi bila slobodna za prihvat ribe. Na taj način kad se uđe u ritam obično se baca po jedna kugla hrane stisnute jednom šakom za svaku ribu. Iako mnogi natjecatelji misle da se ovakav ribolov može kvalitetno loviti i sjedeći u natjecateljskoj stolici iskustvo je pokazalo da se najveća količina ribe može uloviti ako sve složite na način kako je to učinio Marijan. Znači kanta sa hranom mora biti na platformi tako da je hrana u visini ispružene ruke ili malo niže. A natjecatelj mora stajati uz platformu kako bi što lakše i bez smetnji vodio i prezentirao plovak te izvlačio ribu.

Vođenje plovka

Nakon oko sat vremena ribolova Marijan je imao oko tridesetak riba u čuvarici što je bio odličan prosjek od jedne ribe svake dvije minute. – Na ovoj se stazi uvijek pobjeđivalo sa ulovljenih tri do pet kilograma ovakve ribe. No ja sam sad sam na treningu pa ni trostruko veća težina u tri sata ribolova ne bi smjela biti iznenađenje. Kao što si vidio prije minute mi je jedna velika riba strgala i mislim da ih je na mjestu ribolova još. Prezentacija direktašem je malo „prenervozna“ za krupnu ribu i tu bi štopanje štekom vjerojatno odmah donijelo rezultat, a i crve mi ove sitnije ribe tako brzo gutaju da krupna ne stigne doći na red. Zbog toga ću u hranu kojom redovno hranim dodati pola konzerve kukuruza šećerca pa ću poslije u toku ribolova pokušati uloviti koju bonus ribu.

Marijan je nastavio loviti istim tempom no nakon još pola sata grizovi su se prorijedili i tempo je još malo pao. Ovu je promjenu primjetio i Marijan i prvo što je učinio je podizanje plovka na sistemu za oko dva centimetra. Naime vodostaj Save je rastao i prezentacija mamca se zbog toga promijenila. Ta je promjena donijela poboljšanje u tempu ribolova ali to još ni izbliza nije bilo kao u prvom satu. Druga promijena je bio pokušaj lova na šećerac – možda je na hranilištu krupnija riba koja je rastjerala sitnu. No nakon desetak minuta bez griza Marijan je odustao od šećerca i vratio se ribolovu na crve. Od samog početka ribolova Marijan je cijelo vrijeme vodio plovak lagano ga štopajući, no sad je pokušao nešto sasvim suprotno. – Ova je prezentacija često znala odnijeti pobjedu na ovoj stazi. Radi se o tome da još malo povećam dubinu i pustim da mi sam tok nosi plovak bez štopanja, S tim se postiže potpuno obrnuta prezentacija jer plovak i sistem idu prvi dok se mamac zadnji vuče po samom dnu. Ne znam iz kojeg razloga ali riba u drugom dijelu natjecanja (ribolova) mnogo radije prima na ovako vođeni mamac.

Hranjenje

Osim početnog hranjenja u ovom je načinu ribolova izuzetno važno hranjenje tijekom ribolova. Kad jednom uđete u ritam, to je obično po jedna kugla stisnuta jednom rukom svaka dva prolaza. U slučaju da ste imali griz i da ste zategnuli ribu desnom rukom, lijeva ruka automatski baca kuglu u liniju ribolova i spremni ste prihvatiti ribu koja je obično već u zraku.

Ova promjena u prezentaciji je Marijanu stvarno vratila tempo iz prvog sata, a i struktura ribe se promijenila, sad je mnogo više lovio poduste teške do pola kile, a mnogo manje plotice i jezove. Znači da je pronašaio prezentaciju koja paše ribi koja se hrani sa samog dna. Do kraja ribolova Marijan je ulovio između 6 i 7 kila ribe u prosjeku teške oko 250 grama. Zadovoljavajući rezultat. No uz malo više treninga i korekcije pribora moglo bi se to i bolje. – Žao mi je što ipak nisam stavio lakšu liniju jer Sava i nije toliko ubrzala. Mislim da bi prezentacija u ovako plitkoj vodi bila mnogo bolja sa plovkom nosivosti 1.5 ili 2 grama za kraj je zaključio Marijan.

Prenoćište (mini hotel sa uslugom soba tri zvjezdice)

Novoizgrađeni mini hotel ima vrhunski uređene sobe predviđene za ugodan odmor i boravak gostiju. Mogućnost primanja i većih grupa uz prethodnu najavu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana