KAKO ZAVEZATI SISTEM «GRANA»?

7 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Danas je u lovu šarana jedna od najvažnijih stvari dobra kamuflaža krajnjeg dijela pribora. Ona se može postići korištenjem što tanjih najlona, malih udica i slično, a sve s namjerom da naši sistemi budu što manje uočljivi…

Piše: ETIENNE GEBEL
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Sistemi pod lupom

Zbog toga kad pod lupu dolazi izbor glavnog najlona, dobar fluorokarbon, kao što je na primjer Kontour od Korde, u zadnje je vrijeme moj prvi izbor. Posvećivanjem maksimalne pažnje taktici prikrivanja krajnjeg pribora, definitivno ćete doseći sam rub kvalitetne prezentacije i s tim bolje rezultate u ribolovu, kao i više poteza. Međutim, čak i one najbolje zamaskirane sisteme šarani ponekad bez problema evidentiraju, te zbog toga ja stalno tragam za novim modifikacijama svojih prezentacija.

Izgled dna u bistrim jezerima

Za vrijeme jedne od mojih brojnih promatranja i istraživanja izgleda i kvalitete dna sa čamcem i «akvaskopom», imao sam priliku vrlo jasno vidjeti mnoštvo sitnih i zanimljivih detalja na samom dnu jezera. Voda je, kao i obično, bila jako bistra i ja sam bez problema gledao dno dubine skoro sedam metara. Na njemu sam vidio puno prirodnih otpadaka, kao što su buseni mrtve trave, različite grane, puno lišća i slično.

Plahe ribe

Šarani u nekim od jezera u mojoj okolici žive pod snažnim ribolovnim pritiskom već duže od dvadeset godina i zbog toga su s vremenom u potpunosti promijenili svoje ponašanje. Postali su vrlo plašljivi i oprezni, a što je još gore, naučili su prepoznavati i izbjegavati velik broj svuda uobičajenih prezentacija, taktika i sistema. Dovoljno im je vrlo malo, odnosno, samo da vas primijete, (a nekad su za to dovoljni već i neoprezno u vodi postavljeni najloni), pa da se vrlo elegantno udalje na tiša i sigurnija mjesta na jezeru gdje ih nije dozvoljeno loviti.

Taktika ostavljenog pribora

Prije više godina sam počeo na vodi ostavljati neke svoje stare štapove s rolom i cijelim sistemom, ali bez udice. Tako ostavljen pribor kroz nekoliko tjedana na vodi, imao je funkciju da se riba na njega navikne. Jednako je tako bilo i sa sistemima bez udica ostavljenima danima na mjestu. Ribe su se oko njih bez bojazni hranile i kako im se za to vrijeme ništa nije događalo, prestale su ga smatrati opasnošću. Ako ovoj taktici još dodate i redovito prihranjivanje, onda ste otkrili moje najubojitije oružje za lov na nekoliko teških lokalnih jezera, na kojima sam ostvario vrlo dobre rezultate.

Ipak, sav ovaj trud mi se ponekad činio pomalo pretjeranim, pa sam odlučio pokušati sve postaviti na potpuno suprotan način.

Imitacija i kamuflaža

Detaljnim proučavanjem izgleda konfiguracije u nekoliko vrlo bistrih jezera u blizini moje kuće, naučio sam kako u većini slučajeva dno uopće nije ravno. Najbolji primjer toga su brojne grane, koje u pravilu uvijek i svugdje možete naći kako leže na dnu jednako onako kako su tamo i pale. Uvijek su tamne boje koja se odlično uklapa u okolinu. Šarani su ih kroz cijeli niz godina naučili prihvaćati kao svoj prirodni ambijent i skoro nikad ih ne povezuju s opasnošću.

Razmišljao sam kako bi umjesto kamufliranja mog sistema, možda još bolja ideja bila sistemom pokušati imitirati prirodnu okolinu jezera u kojem riba živi. Zbog toga sam se iz dana u dan sve više trudio sa svojim najlonom i cijelim sistemom što je više moguće nalikovati prirodnom okolišu u vodi. Kako sam se u ribolovu vrlo često vodio onim što sam promatranjem vode najbolje uočio, pokušao sam razmišljati o svojim sistemima i prezentacijama, te kako ih poboljšati. Satima sam promatrao sve Kordine podvodno snimljene filmove, kombinirajući ih s nekim vlastitim iskustvima iz ribolova, kao i iz čestih istraživanja izgleda dna jezera, odlučio sam smisliti nešto potpuno drugačije.

Brza promjena ponašanja

Kad dođete u priliku promatrati šarana koji se hrani, vidjet ćete kako on ponekad vrlo brzo ustima usisava velik broj različitih sitnih predmeta, i ukoliko ih ne prepozna kao hranu, automatski ih ispuhuje iz usta. Njihova mogućnost detekcije raznih predmeta je upravo zbunjujuća. To se poglavito odnosi na situaciju kad među hranom vrlo brzo identificira metalnu udicu i izbaci ju iz usta prije nego što se ona uspjela ribi zabiti u usta. Ova je vještina posebno razvijena kod šarana s voda na kojima se jako puno i dugo lovi. Jednog sam se dana odlučio potpuno posvetiti ovom problemu i kako bih im doskočio, pokušao sam u potpunosti promijeniti izgled svoje udice. Želio sam malo produžiti trenutak u kojem šaran udicu izbacuje iz usta, na način da mu produžim vrijeme potrebno za detekciju potencijalne hrane, što je u ovom slučaju bila moja udica s mamcem. Većina poznatih i masovno korištenih sistema i prezentacija je na ovakvom tipu voda puno češće usisana i izbačena, nego što to velik broj ribolovaca ikad misli ili dozna.

Kamufliranje pribora

Jednog sam dana, nekako više sam od sebe, jednostavno počinjao pokrivati svoju udicu na način da ona sve više liči maloj grančici. U isto vrijeme sam tražio sistem koji će vrlo brzo reagirati i uloviti šarana. Pokazalo se kako je najbolje rješenje napraviti omču na ušici udice. Ta prezentacija, u kombinaciji s dlakom koja leži na samom luku udice, otežava sam vrh udice i zbog toga vrlo dobro ubada ribu. Dani provedeni na vodi s vrlo velikim brojem testiranja metodom pokušaja i pogreške iznjedrili su jedan od mojih najomiljenijih sistema… brzopotezni sistem «Grana»…

Kako zavezati sistem „grana“

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana