Uvod u ribolov štekom – 2. dio

8 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Piše: Matija Kraševac

Nakon što smo u prošlom broju jednostavno objasnili što je to šteka i za što služi sada možemo preći na sam ribolov i rukovanje štekom.

Jednom kada kupite šteku i donesete ju kući prvo što treba napraviti je osposobiti ju za ribolov. Kod raspakiravanja najpametnije je prvo otvoriti i raspakirati šteku i sve top setove, da vidite s čim to točno raspolažete. Sa štekom kao takvom nemate nikakvog posla. Ono na što trebate obratiti pažnju su top setovi. U kompletu koji ste naručili mogu se nalaziti obični top setovi, pojačani-šaranski i oni za pole cup. Bitno je znati koji je koji. Jer ako, naprimjer, na običan top set montirate pole cup lako može doći do pucanja.

Top setova ima različitih vrsta. Uzmimo za primjer četverodjelni top set. U većini slučajeva on se sastoji od špice koje se teleskopski provlači kroz 2.dio te još 3. i 4. dijela koji se klasično naštekavaju. Kod nekih šaranskih šteka čak je i drugi dio još teleskopski, a kod drugih špice ni nema. Sve su to sitnice koje treba provjeriti ukoliko još nemate iskustava u ribolovu štekom. Kada jednom odredite što je što možete prionuti na onaj pravi posao. A to je montiranje gume u top setove.

U kompletu sa štekom i top setovima većinom dolazi i prolunga. Prolunga je dio šteke dugačak oko metra koji se koristi kako bi se šteka produljila do maksimalne dozvoljene duljine od 13 metara (za seniore) ili 11.5 ( za juniore). Prolunga obično dolazi na zadnji dio šteke, ali može doći i između središnjih dijelova šteke npr. 7. i 8. dijela. U nekim slučajevima isporučuje se dvostruka prolunga koja služi za produljivanje šteke na 11.5 i na 13 metara ovisno o tome s koje strane se našteka.

Montiranje gume u top setove potpuno je isto kao montiranje gume u direktaš, što smo detaljno prošli u broju 26., ali ukoliko ste ga propustili postupak ponavljamo:

  1. Moja preporuka je da špice skratite do te mjere da guma debljine 2 mm može prolaziti kroz nju. Kada tako skratite špice gume lakše izlazi iz top seta, smanjuje se trenje između gume i šteke i dobiva se na snazi i brzini šteke. Špicu skratite finom pilom, a rubove obradite brusnim papirom. Ukoliko se radi o šaranskom top setu ili top setu za škrabicu ( koji su često isti) potrebe za skraćivanjem nema jer nema ni špice.
  2. Kada skratite špice na njihov završetak dolazi teflonski štitnik koji će čuvati gumu od habanja preko oštrog ruba. Teflonski štitnik treba čvrsto sjesti na vrh špice. Nema potrebe za ljepilom jer je on napravljen od elastičnom materijala koji se na toplini širi, pa ukoliko ne ide na vrh dosta je samo ga malo protrljati prstima ili iz veće daljine ugrijati upaljačem. Jednom kada ga nataknemo na vrh on će se ohladiti i stegnuti oko špice.
  3. Idući korak je provesti gumu kroz top set. To radimo pomoću posebne sajlice za provlačenje gume koju možemo nabaviti u svakom boljem ribolovnom dućanu. Debljinu gume koju provodimo biramo na temelju veličine očekivane ribe i najlonu koji koristimo. Za fini ribolov sitne ribe tankim najlonima ćemo odabrati tanje silikonske gume, a za ribolov krupne ribe deblje pune ili šuplje gume. U većini slučajeva guma se provlači kroz 3 dijela( to uključuje špicu i dva dijela koja se naštekavaju), u nekim slučajevima ribolova sitne ribe i male dubine može se provući kroz 2 dijela ili kroz 4 ako se radi o ribolovu vrlo krupne ribe. Pod tim podrazumijevam ribe preko 5 kilograma.
  4. Gumu unutar top seta blokiramo lojtricom. Na nju namotamo višak gume i kontroliramo njenu napetost. Najbolje su okrugle lojtrice jer bolje sjedaju na stjenke šteke i bolje raspoređuju pritisak lojtrice na šteku tijekom borbe sa ribom.
    Idealno je kad lojtrica u top set ulazi oko 10 cm, a za njezin kraj privežite tanju uprednicu kako bi ju uvijek mogli izvući van i korigirati napetost gume.
  5. Gumu je dobro podmazati. Za to postoje razni originalni lubrikanti poput onog Sensasovog, ali jeftinije i jednako dobro sredstvo imate kod kuće. Jednostavno u jednu bočicu natočite vode i dodajte malo regeneratora za kosu ili deterdženta za pranje posuđa. Ta mješ5. Gumu je dobro podmazati. Za to postoje razni originalni lubrikanti poput onog avina će omogućiti gumi da lakše klizi kroz top set i bolje amortizira udarce ribe.

Kada montiramo gume u top setove šteka nam je spremna za ribolov.

Kao što sam i u prošlom broju napomenuo,da bi mogli kvalitetno loviti štekom, treba vam platforma, natjecateljski stolac za ribolov. Ukoliko ste rekreativac ima modela koje možete s osnovnim nastavcima nabaviti za cijenu ispod 1000 kuna. Osim platforme treba vam i roler preko kojeg ćete rolati šteku prilikom njenog izgurivanja van i opet kod zamaranja ribe i raštekavanja na top set. Ukoliko vam nagib obale dopušta rolanje šteke možete izvesti i preko neke mekane torbe. Top setove nije preporučljivo odlagati na zemlju ili beton jer je grafitni materijal od kojeg je šteka napravljena iznimno osjetljiv tako da najbolje nabaviti držač za top setove koji će ih držati dalje od opasnosti. U ovakvom ribolovu podrazumijeva se da koristite podmetač za prihvaćanje veće ribe. Najbolji su oni na dužim drškama, i to ne teleskopski već oni koji se naštekavaju poput šteke, sami podmetač treba biti čim lakši, pa što se brzine i lakoće rukovanja tiče najbolji su oni od najlona. Dok su za ribu najbolji oni gusti i bez čvorova, izrađeni od nekog mekog materijala. Problem tih podmetača je što stvaraju velik otpor u vodi te nekad ne uspijete ubaciti ribu u njega iz prvog pokušaja.

Prva stvar koju treba napraviti prije ribolova štekom je izmjeriti dubinu, kako bi odredili na kakav top seta treba koristiti. Dubina se mjeri tako da uvijek prvo uzmemo jedan top set na kojem duljinu linije ostavimo dulju od one koju očekujemo jer uvijek je lakše liniju skratiti nego produžiti, što nije najsretnije rješenje. Za udicu tada zakačimo dubinomjer, takozvanu žabicu i izrolamo je do linije na kojoj mislimo loviti. Sistem tada okomito spuštamo ispod vrha šteke kako bi odredili točnu dubinu vode na tom mjestu. Poželjno je istražiti i teren oko mjesta na kojem loviti, ispred, iza i oko ribolovne linije, kako bi pronašli određene promjene u konfiguraciji dna, sprudove, rupe ili možda zadjeve. Isti postupak treba ponoviti sa svakim top setom kako bi bili sigurni da nam je dubina uvijek 100% točno određena.

Kada odredite dubinu i pripremite sve top setove možete početi s ribolov. Prva stvar koju trebate napraviti je kvalitetno nahraniti poziciju.

Hranjenje kod ribolova štekom može se obavljati na 3 načina: klasično rukom, praćkom ili pole cupom. Prihranjivanje rukom se obično izvodi na početku, ono je obilno i poželjno je da bude čim preciznije izvedeno. Kod prihranivanja rukom bitno je da ne pogodite vrh šteke jer bi moglo doći do loma. Prihranjivanje praćkom se koristi prije svega za rastresitu prihranu i mamce kao što su crvi, različite vrste sjemenki ili pelete.

Najprecizniji i najdiskretniji način prihranjivanja je onaj pole cupom. Pole cup( škrabica) je posudica koje se montira na vrh pojačanog top seta, u nju se stavlja prihrana bilo koje vrste, ona se zatim izgurava na lovnu poziciju i okreće. Tiho precizno i vrlo efikasno. Početnici će imati možda problema s ispadanjem kugli tijekom rolanja, te možda osjetiti strah od pucanja top seta. Rješenje za to je trening. Tako da hranite škrabicom čim više i čim češće. Kako bi ušli u rutinu i stekli tehniku i brzinu.

Nedavno sam na ribolovu susreo Marka Šafranca, svjetskog kadetskog prvaka iz Belgije 2008. pa sam ga zamolio da nam u nekoliko jednostavnih koraka demonstrira ribolov štekom:

U daljnjem razgovoru sa Markom saznajem kako trenutno nema natjecanja, ali je stalno na treninzima poput ovog kako bi usavršio svoju tehniku i brzinu. Sami treninzi su važniji od natjecanja jer na njima nema vremena za pogreške i usavršavanje. Šteka je tehnika koja je preuzela vodeće mjesto u svjetskom ribolovu i pobjednička je tehnika na većini natjecanja. Osim svoje natjecateljske efikasnosti, popularnost može zahvaliti i neponovljivom osjećaju koji pruža zamaranje ribe njome. Kada jednom zakačite veliku ribu, guma izađe iz top seta a plovak ostane na mjestu, nakon toga guma krene van, a vi osjetite eksploziju adrenalina. To je osjećaj koji vam ne može pružiti ni jedna druga tehnika. Zasigurno u ovladavanje ribolova štekom treba uložiti mnogo truda i sredstava, ali uloženo će vam se na kraju višestruko vratiti.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana