RIBOLOV AMURA NA RIJECI

13 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Ribolov amura na rijeci je vrlo privlačan, zanimljiv i dojmljiv. Naime, način na koji se ove lijepe i velike ribe bore, ali i koliko su ponekad, naročito danju u bistroj vodi, oprezne u uzimanju mamca teško da pravog ribolovca mogu ostaviti ravnodušnim. Zbog toga ću u ovom članku našim čitateljima pokušati predstaviti neke od najjednostavnijih i vrlo učinkovitih metoda ribolova, koje se uvelike razlikuju od ribolova na jezeru…

Piše: DENIS BELAVIĆ

Bistra i manja voda je za krupnu ribu teža

Nikad nisam volio dijeliti vode na teške ili lake, ali ako uzmemo u obzir ribolov krupne ribe na Korani ili na nekom od naših poznatih jezera, to se nikako ne može usporediti. Korana je relativno mala i bistra rijeka na kojoj se više-manje sve zna. Ona ima vrlo mali broj velikih šarana i amura koji su rašireni na jako velikoj površini i treba si dati jako puno truda kako bismo ih locirali. Ako ih i uspijete pronaći, da biste ih ulovili, slijedi vam cijeli niz novih prepreka i komplikacija. Dobrih mjesta za ribolov je malo i ona su obično zauzeta, tako da je odabir mjesta ograničen, a dugoročno prihranjivanje prije ribolova (što je vrlo preporučljivo za ovakav pristup ribolovu većih riba) najčešće je teško izvedivo. Vrlo lako ćete ući u sukob s nekim od lokalnih ribolovaca koji su na vodi svaki dan i koji upravu tu, baš kad ste vi to željeli, imaju namjeru hraniti i loviti. Na Kupi je ipak priča malo jednostavnija. Rijeka je veća, mutnija i ima više krupne ribe, tako da ih je tamo lakše pronaći i u konačnici uloviti. Međutim, nemojte se prevariti i potcijeniti amurove nagone za preživljavanje. Ove ribe imaju jako fino izoštrena čula, kako sluh, bočne linije, te istančan osjećaj za opasnost. Na najmanji udarac nogom po obali ili veslom po čamcu, pobjeći će glavom i repom bez obzira.

Vodostaj i taktike hranjenja

Drugi problem kod ribolova na rijeci može vam predstavljati vodostaj. Ako niste imali sreće i poželjeli ste otići u ribolov na Koranu ili na Kupu u kišnom djelu godine, slijedi vam još jedno razočaranje. Nekoliko dana kiše podići će vodostaj od pola metra do metar i pol, stoga svi vaši planovi automatski padaju u vodu. Postoje mjesta gdje se i u takvim situacijama, kad je voda mutna i povišena, također može loviti, a najbolje lokacije su plitki zaljevi i limani, koji se tad pretvaraju u mala jezerca, ili blizu vode plitko položene livade na koje se ona prva izlijeva. Imajući to na umu, dobro je znati da se amur ponekad može prije ribolova dugo prihranjivati, a nekad kad ih nađete može se loviti brzom metodom, poznatijom kao „taktika na vrat“, „na nos“ ili „ribolov bez hranjenja“. Za to je pogodan kukuruz, mamac koji smo nekad, uz žgance, prije više od dvadeset pet godina, gotovo jedini poznavali. To vam je ono kad vam se negdje svidi voda, odete doma, skuhate kantu “kuruze”, pokupite stvari i samo na nju banete sa štapovima. Ako je pred vama duži suhi vremenski period, rijeka puna velikih amura i imate vremena za ribolov, odlična metoda za lov velikih amura je i masovno hranjenje. Ako je u vodi plova od 10 riba preko 10 kg, onda vam 20 kilograma kuhanog kukuruza dnevno nije puno. Međutim, ako na mjestu gdje mislite loviti ima samo jedna ili dvije velike ribe, s ovakvim hranjenjem ćete navući velik broj sitne ribe, te tako poprilično smanjiti šansu da tu ulovite svog kapitalca.

Hranjenje

Kugle blata

Za hranjenje na rijeci karlovački ribolovci odavno poznaju taktiku izrade kugli od blata i kukuruza. Za njen odabir ima nekoliko dobrih razloga. Zemlju za izradu kugli najbolje je uzimati iz svježih krtičnjaka. Osim što je vrlo mekana i lako se s kukuruzom umijesi, ona za svu riječnu ribu ima i nekih nutricionističkih svojstava. Kako? Pa, lijepo. Krtica koja kopa pod zemljom hodnike hrani se uglavnom glistama, kukcima i drugim sitnim životinjama koje na svom putu nalazi. Njezin je probavni trakt kratak i nakon što ih ona površno probavi, iza sebe izbacuje izmet pun enzima i polu-probavljenih kukaca. Kad bi netko od proizvođača mamaca takvu zemlju pakirao i prodavao, možda bi ju nazvali „Insect Predigest“ ili nešto slično i na nju bi samo stavio lijepu etiketu i nabio masnu cijenu. Na našu sreću, takve zemlje ovdje oko Korane ima u izobilju na skoro svakoj livadi, i što je još ljepše, baš ništa ne košta. S druge strane, zrna kukuruza u zemljanim kuglama pružaju vrlo prirodnu prezentaciju hrane, jer amuri i šarani svu svoju prirodnu hranu nalaze na potpuno jednaki način. Kopanje po zemlji za zrnjem kukuruza zadržava ove lijepe ribe duže vrijeme na hranilištu i tako nam povećava realne šanse za ulov, tako skraćuje na rijeci inače prilično dug pripremni period hranjenja.

Priprema kugli od kukuruza i zemlje

Priprema kukuruza, tigrovih oraščića i drugih mamaca

Amuri se na rijekama najčešće love na kukuruz. Glavni razlog je u tome što ih se s njime treba prije ribolova dobro hraniti, a kako je on uglavnom bitno jeftiniji od svih drugih mamaca, a s druge strane jednako efikasan, potpuno je razumljiva njegova masovna uporaba. Tigrovi oraščići su slijedeći logičan izbor, posebno su dobri u situacijama kad na rijeci na kojoj lovite ima jako puno bijele ribe. Zbog svoje hrskave teksture i ugodnog okusa, amuri ih jednostavno obožavaju, kao i zbog toga što su puno skuplji od kukuruza. Dobra je metoda miješati ih s njime u omjeru 2 do 4 puta naprama 1. Za lov na rijeci kukuruz, kao i sve druge sjemenke žitarica, mogu se pripremiti na nekoliko načina. Može ga se ostaviti tjedan ili više dana u kanti s vodom da se ukiseli i nakon toga samo prokuhati. Druga opcija je namočiti ga preko noći i nakon toga ga ostaviti vlažnog na nekom toplom i tamnom mjestu da proklija, te onda ponovo prokuhati. Ako vam se ne da komplicirati, dovoljno ga je preko noći namočiti u vodi i nakon toga pola sata prokuhati u običnom ili 15 minuta u „ekspresnom“ loncu. U takav kukuruz, kad se malo ohladi, možete dodati što god poželite, ovisno o vodi na koju idete i ribi koju želite loviti. Mi smo se odlučili za kukuruznu mlaćenicu (Corn Steep Liquor) u kombinaciji sa šećerom i malo anisovog ulja. Druga je mogućnost dodati kombinaciju atraktanata koji u sebi imaju apetit stimulatore i pojačivače okusa. To su dvije višestruko provjerene kombinacije u koje imam potpuno povjerenje. Nekako ne volim nikakve umjetne arome u mamcu, s obzirom da amuri na Korani i Kupi po pitanju hrane žive prilično zdravim životom. Vodene vegetacije imaju u izobilju i relativno rijetko se susreću s ribičkom kemijom, koja je silom prilika postala sastavni dio života njihovih rođaka u nekim našim jezerima.

Izrada sistema s prstenom (blowback rig)

Kako naći amure?

Amure ćete na rijeci najlakše naći tako da ih vidite. Oni se traže na način da sjednete u čamac i polako se vozite uz polja lokvanja, gdje se tijekom ljetnih mjeseci ove ribe najčešće nalaze. Druga je opcija naći neko visoko drvo uz samu obalu rijeke sa kojeg se pruža lijep pogled prema mjestu gdje se može očekivati prolazak ovih lijepih i velikih riba. Amuri se među lokvanjima najčešće otkrivaju pljuskanjem po vodi (ako ih poplašite) ili velikim virovima na površini i „štraftama“ koje rade s gornjim perajama u slučaju bijega. Ako ih tražite s drveta, morate se na njemu smiriti i paziti da se tamo nađete za sunčana i mirna vremena. Za oblačnih ili vjetrovitih dana, kad je površina rijeke namreškana, teško da ćete u vodi moći išta vidjeti. Amuri se vole nalaziti među velikim poljima vodene vegetacije, gdje odmah pod nosom imaju jako puno hrane i zaštitu. Na takvim mjestima nije ih rijetko vidjeti kako se sunčaju odmah pod vodenom površinom. Još jedno odlično mjesto lova mogu biti i veliki zavoji rijeka. Najbolja mjesta na Korani nalaze se na mjestima gdje se ona dosta širi, nije duboka i uokolo ima dosta velikih vrba s kojih se za povoljnog vremena vrlo lijepo može promatrati sve što se u vodi događa. Na riječnim zavojima su obično najbolja mjesta tamo gdje vodena struja tuče u obalu i odnosi ju. Kad je voda u rijeci kristalno čista, jasno se vidi kakvo je riječno dno. Treba izbjegavati skupine kamenja i granja, kao i lomove, a najbolje su lokacije za lov pješčani sprudovi, kao i dijelovi dna u struji, naizmjenično prošarani pijeskom i busenima vodene trave. Ribolov amura na rijeci bolji je krajem proljeća i početkom ljeta jer se zbog hladnije vode vodena vegetacija još nije svom snagom razrasla. Ako je u blizini neko potopljeno drvo, to je idealno. Amuri vole biti u jakoj struji, ali i na njenom rubu. Dubina nikad nije pretjerano važna, a idealno je kad je oko tri metra.

Kako naći amure

Hranjenje

Najlakše je na rijeci hraniti amure kipanjem kanti kukuruza iz čamca. Ako nemate čamac, a našli ste amure relativno blizu obale (što je na našim rijekama vrlo čest slučaj), jedna od odličnih metoda hranjenja je izrada kugli od blata i kukuruza. Kad je hranilište blizu, na oko 10 do 15 metara od obale, nije problem svaki dan napraviti 10 do 20 kugli veličine teniske loptice i ujutro i navečer ih ubaciti na željeno mjesto. Kad hranite kuglama od blata i kukuruza, dobro je s njima pokriti nekoliko raznih situacija, na primjer, područje s malo jačom i malo mirnijom vodenom strujom. Dalji dio hranilišta na zavojima s bržom vodom je svakako bolji za plotice i amure, dok je dio bliže obali bolji za šarana i linjaka, naravno, ako ih tu kojim slučajem ima. Najbolje vrijeme za hranjenje je večer i svitanje. Amuri na svakoj rijeci imaju neka svoja pravila i najbolje ih je loviti cijelu noć. Na taj ćete način sigurno pokriti one kasno-noćne i rano-jutarnje termine, kad je vrlo teško ciljano dolaziti u ribolov. Obično je najbolje vrijeme za ribolov sat vremena prije zore i slijedećih nekoliko sati. Kad se hrani kukuruzom, važno je dobro procijeniti tok i jačinu vodene struje kako bi kugle ili sama kukuruza stigle točno na željeno mjesto. Kugle smo obično bacali po nekoliko metara uzvodno, kako bi se prilikom pada na dno raširile taman na mjestu gdje smo planirali loviti. Idealno je hraniti zemljanim kuglama s kukuruzom nekoliko dana, a onda nakon toga krenuti u ribolov. Dobro je između pokušati obaviti i jedan kratki pokusni ribolov, kako bismo vidjeli što se na vodi događa i da li možda treba povećati ili smanjiti dozu hrane. Hraniti se može i praćkom, ali ako uzmete u obzir da se amuri hrane većim količinama kukuruza, postavlja se pitanje tko je od nas u stanju, na primjer, praćkom u vodu baciti 10 ili 20 kg kuhanog kukuruza? Zbog relativno velikog broja krupnih plotica na mjestima gdje se lovi, dobra je taktika hraniti manje, ali učestalo, kako bi amuri kad god na određeno mjesto dođu, tamo našli nešto hrane i upisali ga u svoju osobnu “restoran kartu”.

Priprema kukuruza

Sistemi i prezentacije

Ako je voda rijeke izuzetno bistra, a većim dijelom planirate loviti po danu, morali biste se bazirati na fluorokarbonske predveze ili na vrlo finu i tanku, jedva vidljivu špagu. Postoje “lakše” kombinacije, s dva do tri zrna kukuruza, kao i “teže”,s pet do šest komada na dlaci, pa čak i do deset ili dvadeset zrna na dlaci ili vjenčiću. Loviti se može na sisteme s klasičnom dlakom, na krute sisteme, na sisteme s malim prstenom koji klizi po vratu udice i slično. Dobro je kad prvi put dođete na nepoznatu vodu svaki od štapova zabaciti na drugačiju prezentaciju i vidjeti na što riba najbolje prima. Nekad prima samo na par zrna, nekad samo na veće vjenčiće. Ako je riba već prije bila ulovljena, dobro je pokušati balansiranim mamcima s plastičnim zrnima kukuruza ili s komadićima žute pjene. Ako lovite u jačoj matici, dobro je uzeti plosnata i teža olova, te finije prezentacije s manje zrnja (jedan do dva). Ako lovite u mirnijoj vodi, za malo mirniju struju mogu poslužiti i veće prezentacije, vjenčići kukuruza i slično.

Mamci i sistemi

Oprez u ribolovu

Ako zamarate amura, vrlo ga je važno odmah iz prvog pokušaja ubaciti u podmetač. Ako vam to ne uspije, slijedi duga i neizvjesna borba. Zamaranje amura na rijeci teško se može opisati jezerskim ribolovcima koji to nikad nisu okusili. Koliko je ova riba u riječnoj struji jaka znadu samo oni koji su ju u takvim uvjetima imali na štapu. Amura smo, dok je bio miran i umoran od zamaranja, brzo izvagali, još brže slikali i pustili. Naime, ako želite pustiti ulovljenog amura, nikad ga nemojte predugo držati na suhom ili gnjaviti u čuvarici. Oni su vrlo osjetljive ribe, osim što na suhom ne mogu preživjeti ni približno dugo kao šarani, vrlo su divlji i nezgodni za manevriranje, pa vam se lako može dogoditi da vam velika riba ispadne iz ruku, padne na glavu i ubije se, ili se toliko ošteti, da nakon puštanja više ne može preživjeti. Ista stvar vrijedi za čuvanje ovih velikih i lijepih riba ljeti, kad je voda mlaka (preko 25°C) u čuvarici uz obalu. Ako već morate staviti amura u čuvaricu, pokušajte mu osigurati dugu špagu za koju je čuvarica vezana i postaviti samu mrežu u struju vode, kako bi ulovljena riba imala dovoljno kisika da preživi. Kad jednom proniknete u ribolov krupnih amura i počnete ih redovito loviti, budite fer i nemojte ih uzimati kući kako biste se pravili važni, dijeliti ih susjedima, kolegama na poslu i slično. Imajte u vidu kako naše rijeke nisu vreće bez dna i kako ih je vrlo lako ribolovom smanjiti na takvu mjeru da ih postane gotovo nemoguće udicom uhvatiti. Vjerujem da nikom od nas koji zbilja volimo ribolov nije cilj imati prazne vode, već potpuno suprotno – vode pune riba, a za to se ipak trebamo svi malo više potruditi, zar ne?

Izrada vjenčića za amura

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana