Lov pastrve muhom i gumenim varalicama na komercijalnim jezerima

9 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Iako se na svim otvorenim salmonidnim vodama, u nas i kod susjeda, sada smiju loviti samo mladice, za najzagriženije ribolovce-pastrvaše još uvijek postoji alternativa. Koliko god to neki mušičari ne uvažavaju kao pravi sport, ribolov pastrva na zatvorenim, najčešće komercijalnim jezerima, može vam pružiti lijepe trenutke i ulov velikih pastrva i onda kada su sve ostale vode zatvorene…

Piše: Danijel Kučan- Predator fishing team

Sa Novom, 2010. godinom, ušli smo u novi ciklus ribolova na pastrve. Sve otvorene salmonidne vode i kod nas i kod susjeda zatvorene su za svaku vrstu mušičarskog ribolova, sve do otvorenja nove sezone, koja starta sa prvim danima mjeseca ožujka. Za mušičare ovaj period godine nije nimalo neaktivan. Treba srediti pribor, oprati i urediti žnoru, nalakirati eventualni ispucani lak oko vodilica na štapovima, te podmazati role koje će spremno dočekati novu sezonu. Tu nije u igri samo osnovni pribor, poput štapa, role i žnore, tu se broje i sitnice na koje se često zaboravlja tijekom lovne sezone, kad ne stignemo misliti o njima.

Sporo-tonuća imitacija velike nimfe

Neposredno nakon puštanja u jezero, pastrve obično besciljno plivaju jezerom uz obalu, tražeći prvi zaklon, sve dok se malo ne prilagode novoj situaciji i okolišu u koji su puštene. Čak i nakon desetak dana, još uvijek se nalaze u manjim jatima, držeći se obale i dubljih dijelova jezera, ali ne ostaju na samom dnu, već se kreću u površinskom i srednjem dijelu vode. Tada ih se najuspješnije može loviti sporotonućim imitacijama raznih nimfi, kod kojih vrijedi pravilo da budu što vidljivije i atraktivnije kalifornijskim pastrvama, koje su inače navikle na skupljanje hrane u propadanju. Za jezerske pastrve je jedna od najuspješnijih imitacija ličinka trzalca, tzv. bloodworm. kojima se lovi dok propadaju do dna i laganim pomicanjem nimfice po dnu jezera. Imitacija koju vam predstavljamo u ovom broju, veća je od standardnih imitacija bloodworma, ali zbog atrakcije i uspješnijeg ribolova, treba biti ne samo veća, nego i vizualno atraktivnija, što smo pojačali dodavanjem srebrnih rebara i crvenog maraboua ispod glavopršnjaka muhe.

Treba oprati i osušiti visoke čizme koje smo koristili cijelu sezonu, od kojeg god materijala bile napravljene. To se posebno odnosi na čizme od gume i neoprena, koje treba ispružene ostaviti na suhom mjestu, gdje se neće oštetiti ili istruliti. Treba provjeriti, oprati i za sezonu pripremiti i druge dijelove pribora poput, ponekad nepravedno zanemarenog, podmetača. Nakon svega što smo pripremili, dolazimo i do dijela koji možemo nazvati šećer na kraju, a to su kutije sa muhama. Punu ili praznu, kutiju sa muhama uvijek treba nadopunjavati novim kreacijama, jer zimi je idealno vrijeme za vezanje nekih imitacija koje zahtijevaju više vremena za izradu, ili ih jednostavno niste stigli vezati tijekom sezone. Popuna materijala za vezanje također nije zanemariv faktor, jer kada se krene u ribolov, teško se stigne otići u nabavu u ribolovne dućane. A svježe navezane imitacije još uvijek možete isprobati na komercijalnim jezerima, poput zaprešićkog ekonomskog jezera ili Kostanjevca iznad Krašića.

Tu se cijele zime mogu loviti ubačene pastrve, najčešće kalifornijske, i to mušičarskim ili varaličarskim priborom, „krateći“ si vrijeme do prave sezone. Osim standardnih porcijašica, teških tridesetak dekagrama, u takvim jezerima mogu se naći i pravi orijaši, teški nekoliko kilograma, koje nije nimalo jednostavno prevariti i izvaditi na suho. Takve su pastrve naučene na sve trikove i smicalice, te su pravi izazov za svakog ribolovca.

BOOBY

Komercijalna jezera, poput onoga u Zaprešiću, obično su šljunčare koje su duboke i najteže se zalede, makar je prosječna temperatura vode vrlo niska. U siječnju i veljači se ribe povlače u najdublje dijelove vode i nalaze se uz samo dno. Ne kreću se više od potrebnog da se nahrane i teško ih je uspješno loviti. Tada su potrebne razne imitacije na jig glavama ili nekoj drugoj vrsti otežanja, kako bi što prije i što lakše potonule do dna. Sitnim pokretima žnore, sa takvom se imitacijom (najčešće streamerom srednje veličine) sistematski pretražuje dno u dubinama blizu obale, najčešće uz pojas granja nad vodom ili kakvog drugog zaklona, poput raznih pontona ili vodomjera. Imitacija koju ćemo vam predstaviti, jedna je od mnogobrojnih inačica Wooly buggera, jednog od najpoznatijih streamera za lov i potočne i kalifornijske pastrve u nas, ali i u svijetu. Ovaj put smo, umjesto standardnih jig glavica, za otežanje iskoristili metalne oči, koje imitaciji daju dodatnu atrakciju svojim odbljeskom i realističnim okom plijena-malene ribice.

Mušicom i gumicom

Neposredno nakon ubacivanja, kalifornijske pastrve grizu na sve moguće mamce koje bacite u njihovu blizinu, a dovoljno su mali da ih uspiju napasti i progutati. Kad kruže u nekoliko jata uz površinu, možete ih lako locirati pomoću polarizacijskih naočala, a zabavan ribolov zna biti i kad se odlučite loviti na suhe imitacije. Jednodnevke, bambole ili sedževi, kalifama je svejedno. Pohlepno će napadati svaku muhu koja im se nađe u vidokrugu. Za početnike u mušičarenju ovo je idealan poligon za stjecanje samopouzdanja u mahanju i zamaranju riba mušičarskim priborom. Kad prođe prvih nekoliko dana i pastrve se više-manje polove, nastupa pravo vrijeme za igranje sa već opreznijom ribom, koja neće napasti sve što vidi.

I grizevi su sve oprezniji i teže ih je „skužiti“. Ponekad je samo lagani dodir ili zastajkivanje umjetnog mamca trenutak za kontru, sa kojom se ne smije zakasniti ili će pastrva odmah ispljunuti mamac, čim prepozna prijevaru. Tada se možete odlučiti za dvije vrste ribolova. Prvi je aktivno hodanje uz vodu i traženje raspoloženih riba koje ćete vidjeti, te im pokušati precizno zabaciti svoju imitaciju.

Druga taktika koja se primjenjuje, kada ih se ne može tako lako locirati na viđeno, sistematsko je pretraživanje dubljih dijelova jezera sa kakvim zaklonom, poput granja, vodomjera ili pontona u blizini. Za lov na viđeno preporučio bih vam štap, rolu i plutajuću žnoru klase 4/5, sa kojom ćete lako i precizno zabacivati pastrvama u pokretu. Od imitacija se najviše koriste razne imitacije krvnih crva, malih nimfi sa i bez zlatne glave, poput standardnog zečjeg uha, ali i bilo koje lagano-tonuće imitacije jarkih boja, koje će svojim izgledom i laganim propadanjem brzo privući pažnju raspoloženih pastrva. Sa debljinom predveza ne trebate pretjerivati, ali niti stavljati tanje najlone od 0.12 ili debljeg, po mogućnosti, fluorokarbonskog predveza. Za drugu taktiku treba pripremiti težu artiljeriju, poput kakve solidne kombinacije štapa i role klase 6, ili čak i više, kako biste dalje zabacili teškog streamera. Nakon zabaca, žnoru držite zategnutu, sve dok imitacija ne dođe do dna, jer se griz često zna dogoditi i u propadanju streamera do dna.

Kako napraviti varalicu?

Iz nekog razloga, roza boja gumenih varalica odlično lovi pastrve. O tome dovoljno govori i podatak da se naši reprezentativci u ribolovu pastrva umjetnim mamcima često služe raznim varijacijama istih na vodama, gdje se inače održavaju takva natjecanja. Od njih smo i uzeli tu ideju i isprobali ih na jezerima, gdje su se pokazale i više nego uspješnim. Yamamotov model Senko, izrezan na deblje komade, odlično lovi krupnije primjerke, a ako pastrve primaju oprezno, možemo ga narezati na tanke trakice, koje će sporo tonuti i biti prihvatljiviji plijen i za one izbirljive kalife, koje inače ne primaju ništa što smo im do tada ponudili.

Nakon dodira sa dnom, počnite sa vrlo kratkim pokretima streamera po dnu, što ćete najlakše postići ako usmjerite vrh štapa u smjeru žnore i imitaciju pomičete drugom rukom na žnori, u razmacima od par centimetara. Grizevi se očituju kao lagano zastajkivanje ili kvrcaj, koji ćemo prije osjetiti (u stvari, vidjeti) na žnori nego na vrhu štapa. U ribolovu na jezerima često se zna pojaviti problem daljine zabačaja. Što zbog zaleđenih vodilica, što zbog udaljenosti raspoloženog jata od obale, ponekad si jednostavno ne možemo pomoći, jer su ribe predaleko. Zato vam preporučujem da si pripremite i rezervnu opciju želite li nešto uloviti i u takvim uvjetima. Lagani špinerski štapić gramaže do desetak grama, dužine do 2.10 m, te mala rola sa tankim osnovnim najlonom, ubojita su kombinacija za ribolov varalicom sa kojom ćete se u drilu naguštati skoro kao i sa mušičarskim priborom. Za takav pribor su idealne male gumene ili silikonske varalice, poput malih imitacija rakova, žabica ili običnih twistera, dugih nekoliko centimetara. Nemojte sjediti doma u učmaloj atmosferi, nego razbijte monotoniju i ulovite svoje prve pastrve u 2010. godini!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana