SVE O BOILI 3 – ATRAKTIVNI DODATCI

20 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Piše: Željko Spasić

Krenimo dalje u umijeće stvaranja vlastite boile. Nakon što smo saznali što sve i zbog čega možemo staviti u svoj mix, vrijeme je da vidimo čime možemo oplemeniti te sastojke da bi nam boila bila privlačnija. Teoretski, a donekle i praktično, sasvim je moguće napraviti boilu samo od mixa i jaja i ona će loviti šarane. Ako se sjetimo da smo nekada lovili šarane na kuglicu žganaca ili da ga lovimo na zrno kukuruza, zašto ih onda ne bi uspješno lovili na dobar mix? Naravno to je izvedivo, posebno ako u mixu ima dosta ribljeg brašna i nekih drugih sastojaka koji imaju izrazit okus i miris. No budimo realni, takvom boilom možemo loviti samo na «junfer» vodama na kojima se šarani još ne love boilama i na kojima nije izražena konkurencija mamca. Vrlo niska cijena «gole» boile omogućuje upotrebu znatno većih količina i time postaje zanimljiva za ribolov na rijekama koje nisu izložene brojnim šaranašima. Znači, prihranjivanje 5-10 dana sa većim količinama takve boile može nam dati odlične rezultate jer one u sebi nemaju „rizičnih“ sastojaka koji u određenim okolnostima mogu postati ribama odbojni. Ipak većina šaranaša lovi na vodama koje su sve više i više krcate ribičima, a konkurencija bačene hrane i boili je velika. Ovdje su nužni dodatci koji će naše boile učiniti privlačnijim i finijim, a uz to i malo popraviti njezine hranjive vrijednosti. Kako jednom reče moj prijatelj Kuri, stvaranje boile je poput kuhanja jela. Svi sastojci su poznati i dostupni svima, postoje i napisani recepti ali ipak neki kuhari su bolji, a neki lošiji. To kod boile kao i kod kuhanja proizlazi iz umijeća kombiniranja različitih sastojaka, a napose iz umijeća kombiniranja dodataka i njihove količine.

Čak i iskusnim „kuharima“ je teško odoljeti zovu raznih dodataka za boilu, aroma, aminokiselina i sličnog. Naše trgovine su danas prepune vrhunskim proizvodima koji nas neprestano mame s polica. No imajte uvijek na umu da više nije uvijek i bolje, da se često sa pretjerivanjem dodatcima uništi dobar mix i napravi slaba ili čak odbojna boila. Dodatci boili mogu biti praškasti ili tekući, najčešće se kod izrade dodaju u jaja, no neki se mogu dodati mixu najviše zbog količine. Dodatke možemo podijeliti na one koji daju okus i miris boili, i na one koji joj podižu nutritivnu vrijednost. Pri tome imajmo na umu da jedni i drugi povećavaju atraktivnost boile, svaki na svoj način. Okus i miris poboljšavaju arome, esencijalna ulja, sladila i različiti prirodni ekstrakti, razni začini. Nutritivnu vrijednost podižu različita ulja, aminokiselinski dodatci, vitamini i minerali, te prirodni ekstrakti.

Arome

Od kad postoje moderni mamci za šarane postoji i veza sa aromama. U samom početku koristile su se neke prirodne arome poput meda i vanilije, a onda su šaranaši uplovili u «more» raznih aroma za prehrambenu industriju. Prilično dugo su bili u jednoj zabludi oko aroma, a vjerujem da kod nas i danas još uvijek veliki broj šaranaša živi u toj zabludi. Definitivno arome privlače šarane i boila sa aromom biti će izazovnija da ju riba uzme u usta (naravno ako je aroma pravilno dozirana). Ipak nadam se da ne vjerujete kako šarana privlači jagoda ili čokolada, murva ili brusnica… Nikad se oni s time nisu susreli i pitanje je dali bi ih uopće privlačile i dali bi ih jeli ili samo pogledali. Za razumijevanje aroma i kasnije ispravno doziranje važno je znati i shvatiti način na koji one djeluju, to je od izuzetnog značaja.. Šarani ne osjećaju mirise i arome na način kako to mi osjećamo.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Toga se sjetim svaki puta kad pomirišem neku aromu ili vidim nekog drugog da to radi. Dakle oni aromu osjećaju na potpuno drugačiji način, svojim kemoreceptorima kojima i traže hranu. Sam naziv otkriva nam kako oni djeluju, detektirajući kemijski trag koji je netko ili nešto ostavilo u vodi. Sve arome koje poznajemo i koje se koriste imaju svoj kemijski sastav, neke nama potpuno različite imaju vrlo slične kemijske formule. Dvije arome koje su nama potpuno drugačije kad se oslobode u vodi šaranu mogu biti vrlo slične. Tu odmah dolazimo i do velikog problema doziranja. Mnogi od nas skloni su pretjerati s aromom iz vrlo jednostavnog razloga – čini im se da im boila ima preslab miris. Sjetite se šaran miris ne osjeća kao mi, on osjeća kemijski signal koji ona ostavlja u vodi, a to je potpuno drugačije. Stoga vjerujte proizvođaču i uputi na bočici. Doziranje je napisano nakon dugotrajnih ispitivanja u praksi kojima se došlo do upravo tih količina. Ne zavaravajte se svojim nosom i ne mislite da ste pametniji od čitavog tima i industrije koja od toga živi. Vjerujte oni bi prvi bili za to da stavljamo što više arome, time bi im rasla prodaja. U pravilu oni su svjesni i znaju da bi veće količine djelovale odbojno, odnosno tada aroma ne bi dobro djelovala. Doze napisane na bočici su u pravilu maksimalne doze koje nikako ne treba prelaziti, a manje je vrlo prihvatljivo. Pogotovo moraju biti oprezni oni koji arome stavljaju izvana zbog vrlo jednostavnog razloga. Predviđena doza odnosi se na aromu koja je stavljena u boilu, a boila je kuhana. To je potpuno drugačije od stavljanja arome na kuhane ohlađene boile izvana, stoga tu treba biti vrlo oprezan i ići sa vrlo malim količinama. Kroz godine iskustva i kroz razgovore sa kolegama ribičima, doći će te do malo drugačijih doza za najpopularnije arome. Zapamtite da se to dešava kroz praksu na vodi, sa postepenim smanjivanjima ili povećanjima doze uz praćenje rezultata.

Nosači aroma

Aroma samostalno ne može opstati, one imaju svoje nosače koji su opet kemijski spojevi. To znači da će nazivom ista aroma na različitom nosaču biti potpuno drugačija za šarana. Da pojasnim, šaranu će biti puno sličnija aroma jagode i aroma školjke ako su na istom kemijskom nosaču, nego jagoda na dva različita nosača. Arome se proizvode na nosaču propilen glikol (PG) i glicerol, etilnil alkohol (EA) i kao esteri, osim toga ima i uljnih aroma. Ti nosači daju osnovu kemijskog signala, a različito se šire i ponašaju kada su u vodi. To nam je bitna spoznaja jer na osnovu nje možemo odabrati aromu sa nosačem koji nam odgovara za našu zamisao prezentacije mamca.

-Arome na glikol i glicerol bazi drže se dna i šire se po dnu pomoću vodenih strujanja.

-Alkoholne i uljne arome u vodi se dižu prema površini.

Razlika između ove dvije arome osim kemijskog signala je i fizička. Ulja su gusta i netopiva u vodi, samim time teže se oslobađaju iz boile i djeluju nešto sporije. Alkoholi su rijetki i vrlo lako izlaze iz boile, na taj način su prihvatljiviji za brze ribolove i brze reakcije ribe.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

-Esteri se šire u svim pravcima u odnosu na boilu, ne drže se dna ali se niti ne dižu prema površini.

Najčešće i najprihvatljivije su arome na bazi glikola i glicerola koje se drže uz boilu i šire samo po dnu. Moguća su i poželjna kombiniranja aroma na različitim nosačima jer se na taj način u isto vrijeme «pokriva» veći dio vode. Glikolska u kombinaciji sa alkoholnom dati će nam boilu sa bržom reakcijom. Glikolska u kombinaciji sa uljnom dati će nam bolji efekt kad želimo privući pažnju šarana koji nisu na dnu već plivaju u srednjim ili gornjim dijelovima vode. Ne želim ovdje govoriti o određenim aromama niti ih poimence nabrajati, želim samo reći da osobno prvenstveno koristim proizvode renomiranih proizvođača jer mi je iskustvo pokazalo da su znatno bolje kvalitete. Kada koristite arome otvorite svoj um, ne robujte predrasudama. Često je recimo pitanje može li voćna aroma uz neki fish mix. Pa naravno da može, moramo samo zaboraviti naše poimanje aroma, jer kao prvo šarani ne znaju što je voće, a kao drugo i osnovno rekli smo da oni osjećaju kemijski signal koji se oslobađa u vodi. Iz nekog razloga upravo voćne arome odlično djeluju uz fish mix. Stoga osim klasičnih recepata koje lako danas nađete, pokušajte i nešto novo, neku svoju kombinaciju bez predrasuda.

Eterična ili esencijalna ulja

Apsurd je da mada su u nazivu ulja, niti jedno eterično ulje ne sadrži niti ulja niti masti. Naziv potječe od vremena alkemičara koji su bili uvjereni da destilacijom izdvajaju životnu snagu biljaka. Postupak destilacije pak datira od starih civilizacija Egipta, Indije i Perzije. Eterična ulja su lako hlapljive tekućine dobivene destilacijom isključivo od biljaka koje ih stvaraju. Obično je to visoko koncentrirana smjesa velikog broja organskih spojeva, na primjer ulje eukaliptusa sadrži oko 250 vrsta spojeva. Osobno koristim samo ulja poznatih ribolovnih firmi iz opravdanih razloga. Nekad sam kupovao i jeftina ulja u samoposluživanjima no primijetio sam da ponekad boile s njima ne funkcioniraju uobičajeno. Razlog je što se na tržištu mogu naći vrlo jeftina sintetska ulja, koja nikada u potpunosti ne uspijevaju zamijeniti miris i djelovanje prirodnih ulja. Zbog njihovih karakteristika potrebno je biti vrlo oprezan prilikom doziranja.

Najbolje je kupovati samo od poznatih ribolovnih firmi i držati se njihovih uputa. Razlog je jednostavan. Nazivom ista eterična ulja mogu se dobivati od različitih dijelova neke biljke uz to poznato je šest različitih metoda dobivanja eteričnih ulja. Sigurno da je s obzirom na te dvije činjenice jasno je da proizvođač zna koja je zapravo koncentracija njihovog eteričnog ulja te je prema tome odredio preporučenu dozu. Sa eteričnim uljima ponekad samo jedna kap više (ili manje) dijeli uspjeh od neuspjeha. Po mnogima ona su djelotvornija od klasičnih aroma, ja osobno koristim ih vrlo često, uglavnom u kombinaciji sa nekom aromom. Ne djeluju sva ulja jednako, neka od njih imaju instant djelovanje ako se koriste u boili. Instant eterična ulja su: Nutmag special, Cassia terpenes, Leek i Jaffa. Među eteričnim uljima ima i onih koja su posebno pogodna za upotrebu u hladnoj vodi, to su: Nutmag special, Jaffa, Grapefruit, Juniperberry, Garlic i posebno Madagaskar Clove. Mnoge su mogućnosti kombiniranja aroma sa eteričnim uljima, neke od provjerenih i poznatih kombinacija su:

Meaple/Geranium; Strowberry/Cream/Bergamot; Peach/Black Pepper; Caviar/Cranberry/Black Pepper; Plum/Leek; Chocolate/Jaffa.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Upotrebom eteričnih ulja možete poboljšati svoj mamac i učiniti ga privlačniji, a posebno drukčijim od ostalih na vodi. Potrebno je samo paziti na doziranje i ne riskirati, tu mislim na kupovinu neprovjerenih eteričnih ulja koja su znatno jeftinija ali velika je mogućnost da se radi o lažnom sintetičkom proizvodu.

Aminokiseline

Poznate su kao provjereno jedan od najboljih atraktora za šarane. Rađeni su eksperimenti kojima je dokazano da ih privlače više nego ostali poznati atraktori. Poznati su testovi koje je obavio Kevin Maddocks još davne 1978/1979, njega je zanimalo kako šarani reagiraju na svaku pojedinu aminokiselinu i na određene kombinacije aminokiselina. Mora se priznati da je veliki broj aminokiselina na koje uopće nisu reagirali, bilo je onih na koje je reakcija bila slaba. Dobra reakcija bila je na Phenylalanine, Histidine, Glycine, Isolucine i Asparagine. Odlična reakcija bila je samo na 2 aminokiseline Valine i Lysine, te na kombinaciju koja je kod njega nosila broj 35 =Phenylalanine + Lysine + Cystine. Danas ipak znatno češće koristimo aminokiselinske pripravke od kojih su najpoznatiji Multimino, Nutramino, Minamino, Marineamino, Sense Appeal i još neki drugi. Osnova tih pripravaka su uglavnom aminokiseline uz dodatak vitamina i minerala, točne sastojke ne može se saznati, kao niti količina aminokiselina. Jedino je čuveni Ambio firme Kryston imao deklaraciju na kojoj je pisao točan sastav. Bilo da koristite tekuće kombinacije ili neke pojedinačne aminokiseline vaše boile biti će kvalitetnije nutritivno i privlačnije šaranima.

Mnogi danas zastupaju teoriju da je korištenje tih pripravaka u boili bacanje novca jer se navodno potpuno gube tijekom kuhanja. Nisam ekspert i ne mogu to opovrgnuti ali imam o svemu svoje mišljenje i želim ga podijeliti s vama. Izloženost visokim temperaturama ima razne aspekte, koliko visoke trebaju biti temperature da bi uništile aminokiseline i koliko dugo trebaju biti izložene takvim temperaturama, što se dešava sa aminokiselinama koje su navodno tako uništene? Boile kuhamo na maksimalno 100°C osim toga kuhamo ih maksimalno kratko, to znači samo dok koagulira jaje do sredine boile. Tada temperatura u sredini boile sigurno nije 100°C. Osim toga što se zapravo događa s jajetom kad se kuha? Dodavanjem topline, bjelanjak više nije alfa heliks, nego raspadnuti oligopeptidi i solo aminokiseline. Zna se da se hrana obrađuje termički ne samo da se ne pokvari već da bi postala probavljivija i to se odnosi posebno na bjelančevine. Kako rekoh nisam ekspert i ne želim potrošiti dio života u istraživanje neke takve sitnice. Stoga sam prihvatio preporuku svih značajnih proizvođača aminokiselinskih pripravaka za izradu boili i stavljam ih u boilu. Kad želim dodatno pojačati boilu, dodam 5-10 ml nekog od pripravaka izvana na 1kg boili.

Ulja

Neizostavni sastojak svake moje boile su ulja i to iz dva osnovna razloga. Prvo šaranima su masnoće, pa time i ulja, izuzetno privlačni. Za to postoji i prirodni uzrok, naime masnoće su osnovni izvor energije za šarane. Znam sada će jedna grupica šaranaša reagirati negativno jer zastupaju ideju da su «masne» boile štetne za šarane o tome je bilo dosta pisanja i na forumu cro-carp.com. Ipak ja sam uvjeren da su ulja u boili potrebna i višestruko korisna, a objasnit ću i zbog čega. Kako već rekoh šaranima su vrlo privlačna i prilično lako ih detektiraju u vodi. Osim toga podižu hranjivu vrijednost boile i što je još važnije podižu nutritivnu kvalitetu, recimo neki vitamini su topivi samo u uljima. Pre masna boila mogla bi ipak šaranima stvarati ozbiljne probleme prilikom probave kod niskih temperatura vode. Zbog toga se i radi korekcija prilikom doziranja i izbora ulja kad temperatura vode padne ispod 12°C.. Kod normalnih viših temperatura vode koristim 30 do 40 ml ulja na 1 kg mixa, kad je voda hladna koristim samo 10 ml na 1 kg mixa. Naravno za hladnu vodu koristim ulja koja se ne zgusnu na niskim temperaturama, za to postoji i jednostavan test. Ulje stavite u hladnjak i pogledajte drugi dan kako izgleda. Ako je normalno tekuće znači da je pogodno i za hladnu vodu, zgusnuto ulje naravno nije dobro. Bolje i brže oslobađanje ulja i masnoće iz boile može se postići dodavanjem emulsifiersa, najpoznatiji je od firme Nutrabaits, no i sastojak soje lecitin (granule) ima istu ulogu. Ulja u boili imaju i važniji aspekt, a to su nezasićene masne kiseline, one su vrlo važne za svaki organizam, gotovo isto kao i aminokiseline. Za boile se mogu koristiti mnoga ulja različitog porijekla, možemo ih grubo podijeliti na grupu biljnih ulja i grupu ribljih ulja. Najpoznatija biljna ulja su: maslinovo, suncokret, laneno, konoplja, bučino, soja i kiki-riki ulje. Najpopularnija riblja ulja su: salmon oil, cod-liver oil, haring oil i sardine oil. Jedno od sigurno najpopularnijih i najboljih ulja za izradu boili je Ming oil firme TB Exclusives, koje je kreirao legenda Lee Jackson.

To je mješavina ribljih i biljnih ulja uz dodatak nekih ekstrakta i to je tajna uspješnosti tog ulja u svim mixevima i gotovo svim godišnjim dobima. Da još malo pojasnim, rekli smo da u uljima nalazimo zasićene masne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za svaki organizam pa tako i za šarane. No ne nalaze se sve masne kiseline u jednakim količinama u svim uljima. Recimo maslinovo ulje ima najviše masne kiseline oleic, suncokretovo i kukuruzno ulje imaju najviše masne kiseline pod nazivom linoleic. Riblja pak ulja imaju arachidonic masnu kiselinu koju uopće ne nalazimo u biljnim uljima. Također sadrže i masnu kiselinu linolenic koju kod biljnih ulja sadrži nešto malo soja ulje i jako puno laneno ulje. Kako se kod nas u trgovinama ne može naći Ming oil, možete potražiti u firmi Su-dal mješavinu ulja za golubove, ona se sastoji od 10 različitih ulja biljnog i ribljeg porijekla. Druga mogućnost je da sami miješate više vrsta različitih ulja po tom principu, a kako ćete na taj način dobiti veliku količinu ulja, možete se organizirati s nekim od kolega šaranaša.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sladila

Jedan od sastojaka koji možete ali i ne morate koristiti. Poznato je da su lovne i boile koje uopće ne sadrže sladila ili čak imaju soli, no ja sam sklon boilama koje su zaslađene jer je činjenica da šarani vole slatko. Tekuća sladila su uglavnom bazirana na supstancama saharin i diacetin, jako su koncentrirana i treba ih oprezno dozirati. Uobičajeno je koristiti 2 do 6 ml na 1 kg mixa, predoziranje može čak imati kontra efekt. Najpoznatija tekuća sladila su talin i legendarni Protaste Plus. Za boile koje ćemo koristiti duže vrijeme možda su nešto bolja prirodna sladila, recimo fruktoza ili tekuća melasa koja se dozira 10 do 20ml na 1kg mixa.

Boje

Koliko boja utječe na šarane, da li je uopće važna i ako da kojim pravcem krenuti? To su pitanja koja već dugo muče šaranaše. Možete svoje boile bojati vrlo vidljivim bojama kojima će se one isticati od dna. Drugi je pristup da vam boile budu što manje uočljive. U principu u bistrim vodama bolje su vidljive boile – crvene, plave, žute. U mutnim i tzv. obojenim vodama najbolje će se isticati crna ili vrlo tamna boila. Ustaljeno je mišljenje da će «kričave» boile prije privući manje opreznu ribu, odnosno malu ribu. Osim toga obojene boile prihvatljivije su na vodama koje nisu izložene velikom broju šaranolovaca. S druge strane «neprimjetne» boile trebale bi biti bolje za vode koje su pod velikim pritiskom i stalnim «napadima» ribiča. Kričave boje često se koriste kod izrade pop-up boili. Tu im je zadatak da boila bude što bolje vidljiva šaranima koji su u prolazu ili plivaju tražeći hranu. Ponekad takva boila može dati rezultat na ustaljenom hranilištu na kojem riba iz nekog razloga više ne uzima mamac.

Vitamini i minerali

Zadatak im je poboljšati nutritivnu vrijednost boili. Boilama za kratke ribolove zaista ne treba posebno dodavati vitaminske preparate, oni imaju smisla samo kod boili koje se rade za dugotrajne kampanje. Osim toga dobro složeni mix već ima minerale i vitamine koji se nalaze u mnogim sastojcima mixa. Posebno dobar sastojak je kelp koji je krcat vitaminima i mineralima. Tekući kelp je samo varijanta koju će šaran prije otkriti jer se brže otpušta iz boile. Osim toga tekući kelp više privlači mirisom, a brašno kelp okusom. Pivski kvasac i spirulina su također sastojci koji će vašoj boili već u mixu dati dovoljnu količinu vitamina i minerala. Ipak ako radite boilu za dužu ribolovnu kampanju kupite neki vitaminski pripravak i koristite ga. Najjednostavnije je u poljoprivrednoj apoteci kupiti Kostovit i koristiti ga oko 2% u mixu. Pretpostavlja se da veliki šarani i oni sa izraženim instinktima već nakon nekoliko dana prepoznaju koje su boile dobre za njihov organizam. Stoga takav mali i zapravo jeftini dodatak može bitno utjecati na kvalitetu i učinak vaše boile.

Apetit stimulatori

Mogu biti praškasti ili tekući, a zadatak im je da djelujući na receptore okusa izazovu osjećaj «uzmi još jednu». Gotovo svaka firma ima ih u svom prodajnom programu, no upitno je dali su oni zaista namijenjeni ribama ili su samo preuzeti iz ogromne prehrambene industrije za ljude. Osobno sam najviše vjerovao praškastom stimulatoru Rod Hutchinson firme, a sad najviše koristim tekuće od firme Nutrabaits pod nazivom Cajousers. Njihova upotreba spada u grupu «ako baš želiš» jer nisu neophodni. Ipak ako radim boilu za dulju kampanju volim staviti 2ml/1kg nekog Cajousers-a koji okusom odgovara uz boilu koju radim. Cajousers također koristim kad radim boilu za brze ribolove, može se njime (posebno Cream Cajousers) čak zamijeniti aromu i staviti ga u količini 8-15ml na 1kg mixa.

Prirodni ekstrakti

Proizvode se od raznih rakova, školjki, račića, lignji, jetre, krvnih crva, nekih riba i pod nazivima shrimp, mussel, lobster, liver, GLM, salmon, pure krill… extract. Nastaju isušivanjem i industrijskom obradom navedenih prirodnih sirovina, a karakteristika im je vrlo visoka cijena, često su vrlo karakteristične i oštre arome te se doziraju u vrlo maloj količini. Svakako najpoznatiji i najučinkovitiji iz te grupe je Green Lipped Mussel (GLM) koji je između ostalog i vrlo bogat betainom. Ima odličan miris i okus koji se vrlo brzo u vodi oslobađaju iz boile i time ju čine privlačnom. Preporučljivo je držati se doza koje su napisane na pakiranju, one (kao i za arome) nastaju nakon dugotrajnih testiranja da bi se dobila optimalna doza na koju šarani najbolje reagiraju. Osim boljeg ribolova zdravije je i za naš novčanik. Ovdje svakako posebno treba spomenuti Betain i Betain HCL. To je prirodna tvar koja se nalazi u vrlo malim količinama u biljkama, kvascu, gljivama, školjkama, mesu riba, mekušcima i beskičmenjacima. Kroz godine se pokazao kao jedan od najboljih atraktora kojeg su prije nas ribiča koristili u proizvodnji peleta za uzgoj pastrva i nekih drugih riba. Moram naglasiti da Betain i Betain HCL nisu isti proizvodi, mada se u oba slučaja radi o betainu, različit je način i izvor iz kojeg su dobiveni. Vrlo je bitno razlikovati ta dva proizvoda zbog doziranja. Dok se Betaina stavlja jednu do dvije jušne žlice na 1 kg mixa, Betain HCL dozira se u gramima i to uobičajeno 4gr/1kg.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Enzimi

Mnoge životinje prilikom hranjenja u hrani uzimaju i enzime koji pomažu razgradnju. Poznato je recimo da mnoge zvijeri kad ubiju plijen, prvo pojedu njegove iznutrice upravo zbog toga da u svoj probavni trakt unesu i enzime iz jetre i slezene. Naši šarani kad jedu školjke, račiće, mekušce i beskičmenjake iz njihovog probavnog trakta dobivaju i enzime. Nije problem kada se naša boila sastoji od prirodnih i lako probavljivih komponenti kao što su sva riblja brašna i ptičje hrane. Problemi nastaju sa složenim namirnicama (mliječni i mesni proteini, krvna brašna…) za koje probava šarana i nije najbolje pripremljena. U tu svrhu dodaju se enzimi tripsin, bromelain i pepsin koje možete naći u poljoprivrednim apotekama. Upitajte trgovce jer se nalaze pod raznim komercijalnim nazivima. Druga mogućnost je uzeti gotovi pripravak baš za ribolov, kao što je Addit Digest Nutrabaits. Uvijek se treba strogo pridržavati propisane doze. Biti ću iskren, ja osobno ne koristim enzimske dodatke, radije se držim nižih doza namirnica koje su teško probavljive. Razlog je vrlo jednostavan i praktičan. Enzimi dodani u boilu naravno ne miruju već odmah počinju procese razgradnje, stoga su boile sa dodatkom enzima vrlo kratkog životnog vijeka, odnosno vrlo brzo se pokvare ako ih ne potrošite.

Prirodni začini

Začini koje možemo naći u gotovo svakoj trgovini prehrambenim proizvodima mogu popraviti ili pojačati okus i miris naših boili. Mljeveni MAK i ROGAČ zapravo nisu klasični dodatci koji se dodaju u malim količinama jer se mogu dozirati i do 15% mixa. Daju prirodan okus sa posebnim štihom kojeg šarani vole. Mogu se dodavati u svaki mix, ipak najbolje pristaju uz bird mix i kremaste, slatke arome. SOL je dugo za mene bila neprihvatljiva u boili, vjerovao sam da je slatko osnovni okus kojeg šaran voli. S vremenom, čitajući, slušajući druga iskustva, na kraju i probajući, shvatio sam da se radi o odličnom dodatku. Uglavnom ga koristim u fish boilama zajedno sa sladilima, no iskušao sam i samo slane boile. Osim što daje korekciju okusa služi i kao konzervans, a obično se koristi 1 velika žlica na 1kg mixa. CIMET ima prekrasan miris i okus kad je dobro doziran. Pristaje prije svega uz mixeve na bazi biskvitnih ptičjih hrana i mliječnih proteina. Dozirati ga treba oprezno, obično je dovoljna jedna čajna žličica na jedan kg mixa. Mljeveni PAPAR je također vrlo snažan dodatak mixu, no treba bit oprezan kod doziranja, dovoljno ga je staviti samo na vrhu čajne žličice za 1 kg mixa. Baš kako eterično ulje black pepper pristaje uz svaki mix, tako i mljeveni papar može biti dodatak svakog mixa, ipak prvenstveno uz fish boile. Ljuta i slatka MLJEVENA PAPRIKA izuzetan su dodatak za gotovo svaku boilu. Tko još nije čuo za Robin Red Concentrat, a kojega je najveći dio upravo paprika. Paprika se dozira do maksimalnih 5% mixa, moguće je staviti i više, no onda će te sigurno imati problema sa ljepljivošću tijesta. ČEŠNJAK u prahu ili granulama izuzetno je jake arome i treba paziti koliko se stavlja baš kao i sa njegovim eteričnim uljem. Ako pretjerate mogli bi umjesto privlačne dobiti odbojne boile. Posebno dobro se slaže sa začinskim i ribljim/mesnim aromama, dozira se jedna čajna žličica na jedan kg mixa. CURRY je tradicionalni Indijski začin koji se proslavio po cijelom svijetu. Zapravo je to mješavina začina koja se sastoji od: kurkuma, kumina, koriandera, đumbira, soli, brašna od rogača i cayenne papra. Količine određenih sastojaka tajna su svakog proizvođača posebno i razlikuju se, pa se tako razlikuju i curry začini ovisno o tome tko ga proizvodi. Ne bježite od ljutih varijanti, šarani ih vole. Odlično pristaje uz začinske i riblje arome u fish ili bird mixu. Dozira se 20gr do 50gr na 1kg mixa. Ako nađete veliko pakovanje mljevenog KORIANDER-a svakako ga kupite, nije skup i može vas ugodno iznenaditi. Specifičnog je slatkastog okusa i mirisa, odlično pristaje uz bird mix sa slatkim i kremastim aromama. Ja sam ga koristio do 5% mixa.

I evo stigosmo do kraja i ovog poglavlja, ne zavaravam se da sam pokrio sve dodatke koji se koriste prilikom izrade boili ali ovo je većina i osnova. Važno je uvijek imati na umu da ne treba pretjerivati, više nije uvijek i bolje, ponekad je upravo obrnuto. Kroz tekstove do sad prošli smo osnove boile, idući puta idemo malo «dublje», idemo samo na fish boilu. Bistro

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana